Direct naar artikelinhoud

Herstellen Centraal Station Eindhoven gaat weken duren

Het herstellen van de schade aan het Centraal Station in Eindhoven gaat weken zo niet maanden duren. Relschoppers hebben er zondag voor tonnen aan schade aangericht, zegt een woordvoerder van ProRail maandag.

Grote schade aan Eindhoven Centraal station na ongeregeldheden in de binnenstad van Eindhoven.Beeld ANP

“De grootste puinhoop hebben we weliswaar opgeruimd,” zegt de woordvoerder. “Zo zijn de glasscherven opgeveegd en de kapotgeslagen ruiten en deuren verwijderd. Met het opruimen en schoonmaken zijn tientallen mensen aan de slag. Maar voor je bijvoorbeeld alle hoge ramen hersteld hebt, ben je weken verder. Met name bij de restauratie: dat zijn hoge ramen, geen doorsnee ruiten. Die moeten op maat worden gemaakt.”

“En dat terwijl het station recent helemaal gerenoveerd is en pas een jaar geleden werd omgedoopt tot Centraal Station,” gaat de woordvoerder verder. “Wat hier gebeurde is voor Nederlandse begrippen ongekend. Het is diep- en dieptriest.”

Grote schade en plunderingen bij een Jumbo City in het centraal station van Eindhoven.Beeld ANP

Relschoppers sloegen niet alleen al het glaswerk aan diggelen, ze vernielden ook een piano in de stationshal, staken een auto van ProRail in brand, plunderden de inpandige Jumbo en namen er de kassa mee. “Ze hebben de winkel aan gort geholpen,” aldus de ProRail-woordvoerder. “Echt schandalig.”

Grote schade aan station Eindhoven Centraal.Beeld ANP

‘Bizar’

ProRail-topman John Voppen bezocht maandagochtend het station. Dit deed hij samen met zijn NS-collega Marjan Rintel, burgemeester van Eindhoven John Jorritsma en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. “Ze zijn hier vooral om het personeel een hart onder de riem te steken,” laat een woordvoerder van NS weten.

Het gezelschap bezocht onder meer de incidentenbestrijding van ProRail, waarvan medewerkers zondag in de rellen terechtkwamen en hun auto in vlammen op zagen gaan. Ook bij het personeel van NS in Eindhoven werd een bezoek gebracht. “Iedereen is enorm geschrokken,” laat een zegsman van ProRail weten.

Na het bezoek twitterde Van Veldhoven het ‘bizar’ te vinden wat stationsmedewerkers zondag hebben meegemaakt. Ze wenst de betrokkenen veel sterkte.

Twitter bericht wordt geladen...

Arrestaties in Eindhoven

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. De jongste opgepakte verdachte is veertien jaar, de oudste 56.

‘Een deel van hen komt uit Eindhoven en omliggende dorpen,’ meldt de politie. ‘Maar we zien ook veel verdachten uit overige delen van Brabant en zelfs daarbuiten komen.’

De politie verwacht snel meer aanhoudingen. ‘We hebben veel beeldmateriaal beschikbaar. Al deze beelden worden door het onderzoeksteam bekeken om relschoppers te identificeren en op te sporen. Het is goed om te zien dat de politie massaal beelden krijgt toegestuurd.’