Direct naar artikelinhoud

Heroïne-rip mondde uit in wilde schietpartij Bos en Lommer

Bij een uit de hand gelopen heroïnedeal in een appartement in Amsterdam-West werd wild in het rond geschoten met een kalasjnikov. Twee mannen raakten gewond. 

Heroïne-rip mondde uit in wilde schietpartij Bos en Lommer
Beeld anp

In een bovenwoning aan de Louise de Colignystraat in Bos en Lommer klonk op zondag 9 augustus een aantal knallen. Daarop zagen buurtbewoners een man zwaargewond in het portiek liggen. Ooggetuigen zagen verder twee jongens lopen, van wie één met een bebloed been. Het tweetal werd opgehaald door een derde man op een scooter.  

Er bleek te zijn geschoten met een kalasjnikov. Meerdere kogels waren door de woning van de benedenburen gegaan. 

In de woning ontdekte de politie een halve kilo heroïne. Verder werd een rugtas met daarin ducttape en tiewraps gevonden. In de omgeving werd een bebloede envelop met daarin 5000 euro gevonden.  

De 44-jarige Ahmet T. raakte zwaargewond bij de schietpartij. Nog altijd kan hij zijn been niet goed gebruiken. De inmiddels ex-drugsgebruiker vertelde donderdag in de rechtbank dat zijn dealer, de 25-jarige Soufian B. hem op de ochtend van de schietpartij een gram cocaïne had gegeven. Als hij ’s middags langs zou komen om heroïne te testen, hoefde hij de coke niet af te rekenen.

Geraakt in zijn lies

Het OM dicht Ahmet T. echter een sturende rol toe bij de totstandkoming van de heroïnedeal.

In het appartement zou T. vervolgens door een minderjarige verdachte bedreigd zijn met een kalasjnikov. Toen T. dat wapen probeerde af te pakken, werd er geschoten. Daarbij was hij in zijn lies geraakt. Een andere kogel ging door een muur heen en raakte Soufian B. 

Deze 25-jarige taxichauffeur uit Bos en Lommer raakte gewond aan zijn been. Tijdens de zitting beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Volgens het OM hadden hij en zijn minderjarige vriend geprobeerd een ripdeal op te zetten in de woning van de 67-jarige drugsverslaafde Roy ‘Opa’ B. Ook hij stond donderdag terecht.

Shisha

Dat de politie zijn woning bestempelde als dealpand, vindt B. onterecht. “Jongens van de buurt komen wel eens langs,” vertelde B. “Om lachgas en hasj te gebruiken of om een shisha te roken.” Daarop vertelde ‘Opa’ nog maar eens dat hij helemaal niks van het pandemonium in zijn huis mee had gekregen. Na dagenlang drugsgebruik was hij op zijn balkon in slaap gevallen.  

Tegen Soufian B. eiste het OM 8 jaar gevangenisstraf. Zijn voorlopige hechtenis is inmiddels opgeheven. Voor Ahmet werd 98 dagen gevangenis gevraagd, waarvan 30 dagen voorwaardelijk. Ook werd voor hem een taakstraf van 150 uur gevraagd. Voor Roy B. vroeg het Openbaar Ministerie 120 dagen gevangenis. Een vierde verdachte wordt bij de kinderrechter berecht omdat hij ten tijde van de schietpartij minderjarig was.