RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Life

Ongekend vroeg in de kerstsfeer: 'We hebben extra kerstbomen besteld'

Veel Nederlanders kochten al eerder een kerstboom, plus versiering. Beeld © Friso Spoelstra

Na Sinterklaas kan iedereen los en op kerstbomenjacht. Zo was het lange tijd, maar sinds een paar jaar zijn we eerder in de kerstsfeer en dit jaar, door corona, al helemaal. Sommige tuincentra kochten zelfs extra kerstbomen in.

Voorheen was november een rustige maand qua kerstverkopen, maar de laatste jaren gingen we al eerder op zoek naar een kerstboom, versiering voor in de boom en kerstverlichting.

Dit jaar was het zelfs ongekend, zegt Lobke Samallo, marketingmanager bij Intratuin, een keten van tuincentra.

Meer kerstbomen ingekocht

In september besloot Intratuin om meer kerstbomen in te kopen. "Dat was een beetje een gok, we dachten dat meer Nederlanders thuis zouden zijn met kerst, omdat vakantie in het buitenland lastiger is", aldus Samallo.

Die gok lijkt goed uit te pakken. Er zijn nu al bijna de helft meer kerstbomen verkocht in vergelijking met hetzelfde moment een jaar geleden. Dat komt mede omdat kerstbomen al twee weken eerder geleverd werden dan vorig jaar.

Groene
Lees ook:
Groene kerst door statiegeld op kerstboom: 'Terug de grond in'

'Nog niet eerder gezien'

"Mensen hebben nu al een boom gekocht en halen hem dan na Sinterklaas naar binnen, ik heb dit nog niet eerder in de branche gezien", zegt Samallo.

De verkoop van kunstbomen verdubbelde tot nu toe zelfs, net zoals de verkoop van kerstballen en andere figuren voor in de boom.

'Laatste week voor kerst rustiger'

Of de totale kerstverkopen uiteindelijk hoger zullen uitvallen, of dat de aankopen alleen naar voren zijn gehaald, dat moet nog blijken, aldus Samallo.

Arnold de Graaf, eigenaar van tuincentrum Oosteinde in Vijfhuizen, bij Haarlem, verwacht in ieder geval dat de laatste week voor de kerst rustiger word, juist omdat mensen dit jaar eerder waren met hun aankopen.

Kerstboom
Lees ook:
Kerstboom herplanten in de tuin? Hier moet je op letten

'Eerder boom in huis is niet ideaal'

Nu consumenten zo vroeg al een kerstboom kochten, moeten ze dan straks voor kerst nog een tweede kopen, omdat de eerste niet goed meer is? 

De kans bestaat, denkt Gerard Krol, van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers. "Het is erg belangrijk dat je je kerstboom goed verzorgt, door voldoende water te geven. Als een boom drie tot vier uur droog staat, dan neemt hij geen vocht meer op en dan is zes weken in huis een lange tijd, zegt hij. Als je een boom een week eerder in huis haalt, dan is dat niet ideaal, besluit Krol.

'Waarschijnlijk geen tweede kopen'

"Zo'n 90 procent van de verkochte echte kerstbomen is een Nordmann, die houden hun naalden goed vast, maar naarmate de tijd vordert heb je wel het risico dat de boom er uiteindelijk minder fris uitziet", vult De Graaf aan.

Hij gaat er echter niet vanuit dat mensen een tweede kerstboom zullen kopen ter vervanging van de eerste.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... de kerstboom opzetten

'Genoeg kerstbomen'

Er zullen wel voldoende bomen voor Nederlanders zijn, denkt Krol. Er kunnen immers nog bomen die bedoeld zijn voor volgend jaar worden omgehakt, alhoewel je dan volgend jaar minder grote bomen hebt. "Maar zeg nooit nooit."

Webshop

Ook in de webshop gaan de zaken goed, aldus De Graaf. "Zeker vorige week was er een piek, met Black Friday."

Kerstbomen kon je niet online kopen, wel kerstballen, engeltjes en kerststerren, plus lampjes voor in de boom of buiten.

Thomas haalt 350 kerstbomen in huis: 'Mijn vrouw wilde scheiden'

01:50