Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Tiesj Benoot: ‘Grenzen aftasten in grote ronde’

Tiesj Benoot op de kasseien van de Oude Kwaremont.Beeld Photo News

Hij werd dit jaar tweede in Parijs-Nice en dat kan beter, vindt Tiesj Benoot. Voorts hoopt hij op een ticket voor de Spelen van Tokio. ‘Ik ben 26, ik hoop dat ik nog veel progressie kan maken.’

Sunweb werd gisteren officieel omgedoopt tot Team DSM. Van de dertig renners zijn er negentien 25 jaar of jonger, en ze rijden de pannen van het dak. Marc Hirschi won een rit in de Tour en de Waalse Pijl. Jai Hindley was ritwinnaar en rozetruidrager in de Giro d’Italia. Soren Kragh Andersen won twee etappes in de Tour.

Benoot zelf won een rit in Parijs-Nice en hij werd tweede in de eindstand. In de Dauphiné kreeg hij problemen met de rug en in de Tour haalde een valpartij een streep door mogelijke ritwinst. Benoot werd nog achtste in Luik-Bastenaken-Luik en tiende in de Ronde van Vlaanderen. “Ik had meer verwacht van de Tour. Gelukkig was het team erg succesvol en daar heb ik kunnen toe bijdragen.”

Benoot maakte in de winter van 2019 de overstap van de Belgische Lotto-ploeg naar wat toen Team Sunweb heette. “Ik had met andere renners gesproken, maar ik moest het dan toch nog zien of de nieuwe ploeg wel goed zou zijn voor mij. Dat is ze ook. Ik ben erg blij met mij keuze.”

Zo blij dat hij in augustus al zijn contract verlengde tot eind 2022. “Een gemakkelijke beslissing was dat. Het wielrennen wordt helemaal anders benaderd dan bij Lotto. Ieder heeft zijn taak, ieder neemt zijn verantwoordelijkheid. Er zijn experts voor alles en je kunt altijd iemand aanspreken. Dat geeft mij rust.”

Dat hij inderdaad bij de ouderen in de ploeg is? Benoot: “Dat is goed voor de sfeer en de gretigheid waarmee er wordt gekoerst.”

Naar Gran Canaria

Hij heeft, na een korte vakantie in de Dolomieten, half november de trainingen hervat. Er waren wat kilo’s bijgekomen. “Dan kijk ik niet naar veel. Toch was het minder ongezond dan normaal. Feestjes waren er niet, cafés en restaurants zijn dicht. Ik heb nog vrij sober geleefd voor de tijd van het jaar.”

Volgende week reist hij naar Gran Canaria. Zijn ploegmaat Hirschi is daar al. Benoot reist in het gezelschap van Maarten Wynants, Bert De Backer, Otto Vergaerde en nog een vriend van hem. Dat zijn geen ploegmaats.

Hij rekent erop dat in januari nog een stage met de hele ploeg mogelijk is. Zijn doelen zijn duidelijk. Als hij tweede kan worden in Parijs-Nice moet hij ook in staat zijn om een rittenkoers van een week te winnen. Hij zet weer in op de klassiekers. Er komt een grote ronde en hij wil naar de Spelen van Tokio.

“Ik wil mijn grenzen aftasten in een grote ronde. Giro of Tour, dat maakt mij dit jaar niet uit. Op termijn wil ik een rol als schaduwkopman krijgen. Kan ik samen met mijn nieuwe ploegmaat Romain Bardet de Giro of de Tour rijden, dan zou dat mooi zijn. Wij komen goed overeen. De Spelen? Ja, ook als ik de Tour rijd moet dat kunnen. Veel renners zullen die combinatie maken, dat weet ik nu al.”