RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Koninklijke familie viert Koningsdag volgend jaar in Eindhoven

In 2019, de laatste reguliere Koningsdag, was Amersfoort het decor van de festiviteiten. Beeld © ANP

De koninklijke familie brengt Koningsdag volgend jaar door in Eindhoven. Het wordt een andere Koningsdag dan andere, meldt de gemeente Eindhoven, omdat 27 april nog steeds sprake zal zijn van beperkende coronamaatregelen.

Brainport Eindhoven, waar veel technologische bedrijven zijn gevestigd, wordt het decor van de festiviteiten. Opvallend is dat Koningsdag niet wordt gevierd in Maastricht. De stad zag het evenement dit jaar aan zich voorbijgaan doordat het coronavirus roet in het eten gooide.

Maastricht: 'Prima zo'

Met de gemeente Maastricht is overleg geweest over de gang van zaken. "We vinden het eigenlijk wel prima zo", zegt een gemeentewoordvoerder tegen RTL Nieuws. "Het programma dat we hadden voorbereid, kunnen we in 2021 nog steeds niet aanbieden vanwege het coronavirus. We hopen dat wij de eerstvolgende Koningsdag mogen organiseren die wel normaal kan worden gevierd met publiek."

Koningsdag
Lees ook:
Koningsdag 2020 was 'bijzonder en historisch'

De coronapandemie vraagt ook in 2021 een andere benadering van de viering van Koningsdag, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst. "Met design en technologie ontwikkelt Brainport Eindhoven een programma voor een breed publiek dat past binnen de op dat moment geldende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus."

'Lichtpunt in coronatijd'

De inwoners van Eindhoven worden bij het programma betrokken, zegt de gemeente. "Niet alleen degenen die digitaal vaardig zijn, maar juist ook hen met een wat grotere afstand tot technologie."

De dag moet 'voor alle Eindhovenaren zijn', stelt de gemeente, 'en zorgen voor een gevoel van verbinding en trots. Een lichtpunt in deze zware coronatijd.'

Bijzondere Koningsdag zorgde voor uniek inkijkje in privéleven

04:12
Doordat Koningsdag dit jaar in zijn normale vorm niet kon doorgaan, mocht Nederland via een videoverbinding te gast zijn bij de koninklijke familie.