Direct naar artikelinhoud
Liveblog coronavirus

Liveblog 28/11 | Arrestaties bij anti-lockdownprotesten in België

In dit liveblog volgen we het laatste nieuws over het coronavirus. Download onze app en ontvang een bericht bij de belangrijkste updates.

Liveblog 28/11 | Arrestaties bij anti-lockdownprotesten in België
Beeld ANP

Live

  1. Dit liveblog is gesloten

    In dit blog hielden we de belangrijkste ontwikkelingen bij rond het coronavirus. Ga hier naar het liveblog van zondag 29 november.

  2. 70 jongeren bekeurd voor feest in Maasdijk

    De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een feest met zo'n zeventig jongeren in Maasdijk opgebroken. De jongeren hielden volgens de politie 'op geen enkele manier' 1,5 meter afstand van elkaar.

    De agenten waren afgekomen op een melding van geluidsoverlast. Het feest in een bedrijfspand in het Zuid-Hollandse dorp is meteen beëindigd en alle aanwezigen kregen een bekeuring.

  3. Britten kopen nog eens 2 miljoen doses van Moderna-vaccin

    Het Verenigd Koninkrijk heeft nog eens 2 miljoen doses besteld van het kandidaat-vaccin van het farmaceutische bedrijf Moderna. De Britse regering heeft dat zondag bekendgemaakt.

    Daarmee heeft het Verenigd Koninkrijk straks genoeg doses Moderna-vaccins in huis om 3,5 miljoen mensen te laten inenten. Ook bij andere farmaceuten heeft het land alvast vaccins ingekocht. Dat is in totaal genoeg voor 357 miljoen doses.

    Het vaccin van Moderna beschermt volgens de eerste bevindingen van de laatste tests bijna 95 procent van de proefpersonen. 

  4. Belgische politie omsingelt betogers op brug in Luik

    In de binnenstad van Luik zijn zaterdagavond ongeveer 400 mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen een avondklok die is ingesteld vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Een deel van de demonstranten werd tegen het einde van de avond omsingeld door de Belgische politie die met een kleine honderd man op de been was.

    Op de brug Saint-Léonard vond een woordenwisseling plaats met de politie en een aantal demonstranten probeerde door het politiekordon heen te breken. Agenten begonnen daarop alle aanwezigen op de brug te identificeren. Meerdere mensen zijn aangehouden. Zeven mensen zouden gewond zijn geraakt, onder wie vier agenten.

  5. Premier Kroatië in quarantaine wegens besmette echtgenote

    De Kroatische premier Andrej Plenkovic is zaterdag in quarantaine gegaan wegens een positieve coronatest van zijn echtgenote. Hijzelf is negatief getest, meldt de krant Jutarnji List op gezag van de regering.

    Premiersvrouw Ana Maslac-Plenkovic had zich zaterdagochtend wegens milde klachten laten testen. Haar man moet daarom tien dagen in zelfisolatie blijven.

    In Kroatië zijn deze week in navolging van andere Europese landen restaurants en cafés gesloten in verband met oplopende besmettingsgevallen. De afgelopen 24 uur zijn 3987 nieuwe infecties met het coronavirus vastgesteld. Er zijn tot dusver 1655 doden door toedoen van Covid-19 gemeld in het land.

  6. 'Pfizer start met distributie'

    Het Amerikaanse Pfizer is gestart met cargovluchten om zijn coronavaccin te vervoeren voor distributie zodra het is goedgekeurd. Ook vluchten tussen Brussel en Chicago maken deel uit van het distributieplan van Pfizer, zo schrijft de Amerikaanse krant Wall Street Journal op basis van bronnen nabij het plan. Het gaat hier om een andere variant dan het vaccin dat in Nederland verspreid zal worden.

  7. Denemarken wil nertsen opgraven

    De regering van Denemarken overweegt miljoenen gedode nertsen weer op te graven omdat ze het drinkwater dreigen te vervuilen. De kadavers waren geruimd wegens het coronavirus. Het plan is om ze weer op te graven en vervolgens te verbranden.

    De Deense minister van Landbouw Rasmus Prehn zei op de televisie dat de vrees bestaat dat door het afbraakproces van de dode dieren grote hoeveelheden fosfor en stikstof in de bodem terecht kunnen komen. Zo zouden drink- en zwemwater kunnen worden aangetast, zo melden Duitse media.

  8. Duitse protesten

    Honderden demonstranten uit Duitsland en Polen hebben zaterdag in de grensstad Frankfurt an der Oder geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Ongeveer 1500 betogers verzamelden zich daar, gadegeslagen door een grote politiemacht.

    De demonstratie was georganiseerd door de actiegroep Querdenken (Dwarsdenken), die zich verzet tegen beperkende maatregelen wegens het coronavirus en oproept tot 'vrijheid'. Op het podium stonden de organisatoren dicht opeen en velen droegen geen mondkapje, ondanks de eis van de politie om de geldende maatregelen te respecteren.

    Demonstranten uit het naburige Polen sloten zich bij de betoging aan en zwaaiden met Poolse vlaggen. In Slubice, aan de Poolse zijde van de grens, waren slechts vier demonstraties van maximaal vijf deelnemers toegestaan.

  9. Dordrecht en Eindhoven sluiten winkels vanwege drukte om 16.00 uur

    Dordrecht heeft de winkels zaterdagmiddag om 16.00 uur vanwege de drukte gesloten. De burgemeester heeft daartoe een noodverordening uitgevaardigd. Winkeliers hebben te horen gekregen dat ze vanaf 15.30 uur geen nieuwe klanten meer binnen mochten laten. Eerder vandaag besloten Rotterdam en Eindhoven soortgelijke maatregelen te nemen.

  10. RIVM meldt 4499 nieuwe besmettingen

    De afgelopen 24 uur zijn er 4499 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat meldt het RIVM. Vrijdag waren het er nog 5790.  Dat was een forse toename ten opzichte van donderdag, toen er 4506 besmettingen werden gemeld. 

    Ook zijn het afgelopen etmaal 1711 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een afname (-58) ten opzichte van een dag eerder. 

    Het RIVM meldt 59 nieuwe sterfgevallen. Dat wil niet zeggen dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Een volledig overzicht van de laatste cijfers vind je hier. 

  11. Gemeente roept opnieuw op om binnenstad te mijden wegens drukte

    De gemeente Amsterdam roept vanwege de drukte op niet meer naar de binnenstad te komen. Vrijdag deed de gemeente eenzelfde oproep. Door Black Friday waren toen veel koopjesjagers naar het winkelgebied gekomen. De Kalverstraat is momenteel ingericht als eenrichtingsverkeer om de drukte te kunnen reguleren. 

    In de Kalverstraat wordt eenrichtingsverkeer ingesteld. Mensen kunnen alleen vanaf de Dam richting het Spui lopen. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  12. Winkels Rotterdam vandaag drie uur eerder dicht

    Koopjesjagers kunnen vandaag in Rotterdam nog tot 17.00 uur inkopen doen. Om een herhaling van de Black Friday-drukte van gisteren te voorkomen, neemt de burgmeester van Rotterdam, maatregelen. Eigenlijk zouden de winkels tot 20.00 uur openblijven, maar omdat de coronamaatregelen met extreme drukte niet voldoende worden nageleefd, is besloten om de deuren eerder te sluiten.

    Vanaf 17.00 uur mogen er geen nieuwe klanten meer naar binnen en vanaf 18.00 uur moeten de winkels leeg zijn. Supermarkten blijven wel open

    Amsterdam heeft vooralsnog geen extra maatregelen genomen. Vrijdag riep de gemeente op de binnenstad te mijden vanwege de drukte in het winkelgebied. 

  13. Aantal coronabesmettingen in Duitsland iets gedaald

    Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld in Duitsland ligt lager dan de voorgaande dagen, zo blijkt uit cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.

    Het RKI meldt zaterdag 21.695 besmettingen tegen 22.805 nieuwe gevallen een etmaal eerder. Donderdag werden 22.268 nieuwe besmettingen geregistreerd.

    In het afgelopen etmaal overleden 379 mensen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19. Dat zijn er 47 minder dan een dag eerder, toen er 426 doden vielen. Het totale officiële dodental als gevolg van het longvirus in Duitsland staat tot nu toe op 15.965.

  14. KNVB dringt aan op snelle terugkeer publiek in stadions

    De KNVB wil snel weer publiek toelaten in voetbalstadions. De bond roept het kabinet op daar toestemming voor te geven. Volgens de KNVB hebben de wedstrijden die aan het begin van het seizoen met publiek werden gespeeld niet tot problemen geleid en is voor zover bekend niemand in een stadion besmet geraakt met het coronavirus. Als de huidige situatie van voetballen zonder publiek nog lang duurt, vreest de KNVB dat clubs gaan omvallen.

    "Januari wordt voor ons een heel belangrijke maand," zegt Eric Gudde, de directeur betaald voetbal. "We hopen dan echt weer beperkte aantallen toeschouwers te mogen toelaten. Want als dit nog veel langer gaat duren, dan zal vroeg of laat de schade voor clubs alsnog te hoog oplopen. Niemand schiet er iets mee op als deze clubs omvallen en in Den Haag hun hand moeten ophouden. Dat willen we juist voorkomen door op tijd naar de mogelijkheden te kijken en een stap vooruit te zetten."

    Clubs mochten in de eerste weken van het seizoen een gereduceerd aantal toeschouwers toelaten. Dat gebeurde volgens een uitgebreid protocol, tot tevredenheid van gemeentes en politie. Toen de besmettingscijfers echter sterk begonnen te stijgen, besloot het kabinet eind september om alle sportcomplexen te sluiten voor publiek.

    De KNVB hoopt dat die maatregel zo snel mogelijk wordt teruggedraaid of dat in elk geval perspectief wordt geboden voor de toekomst. In de Tweede Kamer staat dit onderwerp maandag op de agenda. Naar schatting loopt het betaald voetbal dit seizoen zo'n 200 miljoen euro mis vanwege de coronamaatregelen. Eerdere schattingen spraken van ongeveer 330 miljoen euro, maar clubs sneden in de kosten en sponsoren en supporters bleken loyaal.

    Volgens Gudde zijn de gevolgen te overzien als de stadionpoorten op korte termijn weer open kunnen. "Ook vanuit dat perspectief zou je weer zo snel mogelijk met publiek willen voetballen als dat weer veilig is."

  15. RIVM: tweede golf duurt mogelijk tot maart

    De coronacijfers dalen langzamer dan gedacht. Waar Jaap van Dissel en Jacco Wallinga (verantwoordelijk voor de rekenmodellen) van het RIVM er eerst nog vanuit gingen dat we in januari terug zouden zijn op het niveau van afgelopen zomer, zijn ze nu somberder. In dit tempo zou het weleens tot maart kunnen duren voor de tweede golf voorbij is. Dat zeggen de twee in een interview met de NOS. 

    Van Dissel denkt dat de langzame daling onder meer te maken heeft met het feit dat minder mensen thuiswerken. "Uiteindelijk vertaalt zich dat allemaal in het aantal contacten dat mede bepaalt hoeveel besmettingen er zijn. Je krijgt ook het gevoel dat, zodra er gunstige berichten zijn, het urgentiegevoel bij mensen minder wordt." 

    De meeste besmettingen worden momenteel geconstateerd bij 15- tot 20-jarigen. Maar voorstander van het sluiten van middelbare scholen zijn Van Dissel en Wallinga niet. "Bij 8,5 procent van de besmettingen worden scholen genoemd als mogelijke plek. Maar voor de duidelijkheid: dat is nog altijd de helft van wat op het werk of via bezoek thuis plaatsvindt," aldus Van Dissel, die ook wijst naar de belangrijke functie van scholen. "Dat zouden we moeten verkiezen boven andere maatregelen." 

  16. Vertrouwen beleggers neemt toe door vaccinhoop

    Beleggers hebben weer wat meer vertrouwen gekregen in de Nederlandse economie. Vooral de bemoedigende berichten over coronavaccins gaf de beleggers enige moed. Dat meldt ING in zijn maandelijkse BeleggersBarometer.

    In oktober stond de barometer nog op 89, in november is die gestegen naar 110. Daarmee is de hoogste stand bereikt sinds het begin van de crisis in april toen de meter uitkwam op 68.

    Beleggers zijn ook een stuk positiever over het afgelopen beursjaar dan een half jaar geleden. Evengoed bestempelt 50 procent van de beleggers het beursjaar 2020 als veel minder goed dan verwacht.

    Volgens ING is er steeds meer hoop dat de leidende AEX-index in Amsterdam verder zal stijgen. Verwachtte vorige maand nog maar een kwart van de beleggers een stijging van de AEX, nu is dat bijna de helft.

  17. Rutte: geen uitzondering voor eindejaarsshow Youp van 't Hek

    Ook voor de eindejaarsconference van Youp van 't Hek wordt geen uitzondering gemaakt qua publieksgrootte. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond voor de camera van het programma Beau. "Ik zou het dolgraag doen, Youp, maar dat kan ik niet doen." 

    De cabaretier wil graag dat er bij de opnames van zijn jaarlijkse Oudejaarsconference meer dan dertig man publiek is. Hij vraagt met BNNVARA, NPO, Koninklijk Theater Carré en productiehuis Hekwerk aan de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland die uitzondering te makenLees hier meer

    Beeld Hollandse Hoogte / ANP
  18. Belgische coronacijfers blijven dalen

    In België liggen opnieuw minder dan duizend mensen met Covid-19 op de intensive care, zo blijkt zaterdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Van de 998 zieken op de ic's hadden 637 beademing nodig.

    In de Belgische ziekenhuizen lagen vrijdag in totaal 4.213 patiënten met een coronabesmetting, een daling van vier procent. In de zeven dagen tot en met 27 november kwamen er gemiddeld 244,9 patiënten bij, een afname van 29 procent.

    Ook de andere indicatoren blijven in dalende lijn gaan. Zo werden van 18 tot 24 november gemiddeld 2.546,7 besmettingen per dag geregistreerd, een daling van 36 procent. Het aantal sterfgevallen nam met 20,2 procent af tot een gemiddelde van 143,9 per dag.

    Van 18 tot 24 november werden dagelijks gemiddeld meer dan 28.600 tests uitgevoerd. De positiviteitsratio bedroeg 11,5 procent.

    Sinds het begin van de epidemie zijn in België 570.829 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het virus kostte aan 16.339 mensen het leven.

  19. Los Angeles voor drie weken in lockdown

    In en rond de Amerikaanse stad Los Angeles gelden vanaf zaterdag strenge maatregelen die bedoeld zijn om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Alle openbare en privébijeenkomsten van mensen uit verschillende huishoudens zijn tot en met 20 december verboden.

    Dat hebben de autoriteiten van Los Angeles County, waar 20 miljoen mensen wonen, vrijdag bepaald, naar aanleiding van een voortdurende stijging van het aantal coronabesmettingen in het gebied. Alleen religieuze diensten en demonstraties zijn van het verbod uitgesloten vanwege het grondwettelijke recht daarop.

    Volgens gegevens van het Johns Hopkins ziekenhuis zijn in de staat Californië tot nu toe 1,2 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus en zijn ruim 19.000 mensen overleden aan de ziekte Covid-19.

    Twitter bericht wordt geladen...

  20. 'Vliegmaatschappij United begonnen met distributie coronavaccins'

    De Amerikaanse vliegmaatschappij United is vrijdag begonnen met de eerste fase van de distributie van miljoenen Pfizer-coronavaccins over de hele wereld. Dat melden mensen die betrokken zijn bij het proces aan The Wall Street Journal.

    Pfizer weigerde commentaar te geven op de rol van United. Het vaccin wacht nog op toelating en goedkeuring voor het gebruik door de meeste landelijke toezichthouders.

    De Verenigde Staten verwachten in de loop van december de eerste Amerikanen met een coronavaccin in te enten. Het plan is om vaccins binnen 24 uur na goedkeuring naar de inentingsplekken te laten brengen door de Amerikaanse medicijndienst FDA, aldus de immunoloog die operatie 'Warp Speed' leidt. Hij hoopt dat "misschien op 11 of 12 december" kan worden begonnen met inenten.

    Adviseurs van de FDA komen van 8 tot 10 december bijeen om te beoordelen of de vaccins van Pfizer en Moderna versneld kunnen worden goedgekeurd.

    Ook in Groot-Brittannië wordt verwacht dat in de tweede week van december de eerste vaccinaties toegediend kunnen worden.

  21. 'Eerste vaccins over tien dagen in Britse ziekenhuizen'

    Ziekenhuizen in Engeland is verteld zich gereed te maken voor het begin van het uitrollen van het coronavaccin over tien dagen. Vanaf 7 december zouden de ziekenhuizen de eerste ladingen van het vaccin van Pfizer/BioNTech kunnen ontvangen. De goedkeuring voor het vaccin zou daarvoor rondkomen, meldt The Guardian.

  22. Alle winkels in Rotterdam dicht vanwege drukte

    Het is vrijdagavond zo druk geworden in het centrum van Rotterdam dat burgemeester Aboutaleb heeft besloten voortijdig alle winkels te sluiten. De gemeente zegt dat dit in overleg met de winkeliers is gegaan. 'Voor iedereen geldt het dringende advies om het centrum te verlaten,' twittert de gemeente Rotterdam.

    Het is Black Friday, een dag dat er in veel winkels hoge kortingen gelden. Dat leidde ook al tot grote drukte in de Amsterdamse binnenstad

    De NOS citeert burgemeester Ahmed Aboutaleb, die zegt dat het "onoverzichtelijk en dramatisch druk" was. "Oproepen om niet naar de stad te komen hebben niet geholpen. Verkeersregulatie heeft ook niet geholpen", citeert de NOS hem.

    Er is extra politie op de been in de stad. Agenten spreken bezoekers aan en vragen hen het centrum te verlaten. Er zijn vooral jongeren aan het winkelen. De sfeer is rustig.

    Rotterdamse Koopgoot. Beeld ANP
  23. Belgen mogen met kerst een iemand knuffelen buiten huishouden

    Een feest met familie en vrienden met Kerstmis zit er in België vanwege het coronavirus dit jaar niet in. Belgen mogen met kerst maar één knuffelcontact van buiten het huishouden uitnodigen

    Alleenstaanden mogen op 24 en 25 december twee nauwe contacten tegelijk ontvangen, zijn premier Alexander De Croo en de regionale regeringen overeengekomen.

    Wel gaan de niet-essentiële winkels per 1 december weer open. De avondklok blijft en voor de feestdagen komt er een algemeen vuurwerkverbod. Volgens De Croo blijft de situatie in het land nog steeds 'bijzonder gevaarlijk'.

    BrusselBeeld REUTERS
  24. Te druk in de binnenstad: gemeente roept op thuis te blijven

    De gemeente roept mensen op om niet meer naar het centrum te komen. 'Het is op dit moment te druk in het winkelgebed in de binnenstad,' schrijft het stadsbestuur in een tweet. De drukte lijkt het gevolg van Black Friday, een dag waarop winkels klanten proberen te lokken met kortingen. 

    Lees hier verder. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. 30.000 werkgevers vragen steun aan voor lonen werknemers

    Zo'n 30.000 werkgevers hebben de afgelopen twee weken een aanvraag ingediend voor het derde NOW-steunpakket. Daarvan zijn bijna 21.000 aanvragen inmiddels gehonoreerd, meldt uitkeringsinstantie UWV. Die werkgevers hebben samen bijna 380.000 werknemers in dienst. De overige aanvragen zijn nog in behandeling.

    De NOW-regeling is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden tijdens de coronacrisis. Werkgevers die minstens 20 procent omzetverlies hebben over een periode van drie maanden kunnen met de steun de loonkosten doorbetalen.

    De tegemoetkoming is voor de maanden oktober, november en december. Werkgevers konden vanaf 16 november een aanvraag indienen bij het UWV. Na een week waren er ruim 21.000 binnen. Ondernemers hebben nog tot en met zondag 13 december om een aanvraag in te dienen.

  26. Rutte: 'Versoepeling maatregelen voor kerst niet waarschijnlijk'

    Premier Mark Rutte is 'niet heel optimistisch' dat de coronacijfers de komende anderhalve week gaan verbeteren. Dat zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie op vrijdag. "Het daalt niet zoals je zou willen."

    Volgens hem is het beeld hetzelfde als vorige week vrijdag. Ook toen zei hij dat het niet waarschijnlijk is dat er coronamaatregelen worden versoepeld voor de kerst. Op basis van de huidige cijfers herhaalt hij die boodschap deze vrijdag. Op 8 december moet er meer duidelijkheid over komen.

    Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Beeld ANP

    Ruim twee weken geleden zag de premier het nog zonniger in. Tijdens de vorige persconferentie over de ontwikkelingen rondom de coronacrisis, met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), schetste hij nog het scenario dat er halverwege december mogelijk meer kon. Ook toen hielden Rutte en De Jonge de slag om de arm dat de daling in de coronacijfers moet doorzetten.

    Het aantal besmettingen daalde begin november fors. Die steile daling stagneerde na ongeveer anderhalve week. Sindsdien schommelen de dagelijkse cijfers zonder dat er sprake is van een grote gemiddelde daling.

  27. Slob staat niet achter langere kerstvakantie

    Onderwijsminister Arie Slob vindt het 'niet zo'n verstandig idee' om scholieren langer met kerstvakantie te sturen om zo het coronavirus de komende weken verder terug te dringen. Wel zou er bijvoorbeeld een week online onderwijs gegeven kunnen worden, oppert hij.

    Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus, noemde een langere kerstvakantie deze week als optie om het aantal coronabesmettingen de komende maand sneller te laten dalen. Momenteel wordt daar onderzoek naar gedaan.

    "Ik vind het heel erg belangrijk dat kinderen naar school gaan," zegt Slob. "Dat is belangrijk voor hun ontwikkeling, maar ook voor hun welbevinden en sociale contacten." De minister zegt de uitkomsten van het onderzoek af te wachten. Een besluit valt naar verwachting op 8 december.

    Beeld ANP
  28. RIVM meldt 5790 nieuwe coronabesmettingen, ruim duizend meer dan donderdag

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt vrijdag 5790 nieuwe coronabesmettingen. Dat is ruim duizend meer dan de dag ervoor, toen er 4506 werden gemeld.

    Het aantal sterfgevallen nam het afgelopen etmaal met 84 toe. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren er 76 sterfgevallen gemeld.

    In de regio Amsterdam-Amstelland kwamen er vrijdag 380 nieuwe coronabesmettingen bij. Donderdag waren dat er 263.

    Lees hier meer.

  29. Hongarije bezig met aanschaf Russisch coronavaccin

    Hongarije is bezig om het coronavaccin dat in Rusland is ontwikkeld in handen te krijgen. Het EU-land is met Rusland overeengekomen dat Hongaarse artsen volgende week gaan kijken hoe het vaccin daar wordt gemaakt. Daarna zal Rusland een lading naar Hongarije sturen.

    Volgens de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto zijn er gesprekken aan de gang over de vraag hoe het vaccin Spoetnik V in Hongarije kan worden gemaakt.

    Het gezondheidssysteem in Hongarije staat onder grote druk door de vele zieken vanwege corona. Het aantal patiënten in ziekenhuizen gaat richting de 10.000. Een nachtelijk uitgaansverbod en andere beperkingen hebben nog geen duidelijk effect. Premier Viktor Orbán kondigde vrijdag aan de komende dagen te besluiten over meer restricties rond de feestdagen.

    Beeld AFP
  30. Basisscholen: sluiting is allerlaatste redmiddel

    Het verlengen van de kerstvakantie is 'een allerlaatste redmiddel', vindt de koepel van basisscholen, de PO-Raad. Die is geen voorstander van het plan en hoopt dat het niet nodig is, maar zal zich wel aan een eventueel besluit van het kabinet houden.

    Volgens de PO-Raad heeft een sluiting van scholen 'veel impact op leerlingen, leraren, schoolleiders en ouders'. Sommige leerlingen kunnen achterstanden oplopen. Rinda den Besten, voorzitter van de koepel, voegt daaraan toe: "Leraren moeten onder de kerstboom het afstandsonderwijs weer in de steigers zetten en schoolleiders hebben ook enorm veel te regelen, waaronder apparatuur, thuiswerk en noodopvang voor leerlingen met ouders in vitale beroepen en leerlingen met een kwetsbare thuissituatie."

    Het kabinet overweegt om basisscholen en middelbare scholen begin januari een week langer dicht te houden. Dit moet het aantal coronabesmettingen terugdringen. Onder tieners neemt het aantal gevallen toe en ook onder jongere kinderen is er een lichte stijging, terwijl het aantal positieve tests onder volwassenen daalt.

  31. Overheid begint campagne over mondkapjesplicht

    De overheid begint vrijdag met een publiekscampagne om mensen te wijzen op de mondkapjesplicht, die dinsdag ingaat. Vanaf dan is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten.

    Door middel van onder meer radiospotjes, reclamebanners op websites en posts op social media wordt aan mensen uitgelegd wat er wel en niet onder een mondkapje wordt verstaan, en hoe je deze correct en veilig gebruikt.

    De plicht geldt voor publiek toegankelijke binnenruimtes, waar onder meer winkels en de openbare delen van overheidsgebouwen onder vallen. Er kunnen echter uitzonderingen worden gemaakt, als iemand bijvoorbeeld om medische redenen geen kapje kan dragen.

    Ook mag er van de plicht worden afgeweken als een werknemer anders acht uur lang met een kapje op zou moeten staan, zo legde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag uit in een debat. In dergelijke situaties mag 'je ruimte bieden als werkgever' om een 'face shield' te dragen. Het moet dan wel gaan om een spatscherm dat het hele gezicht bedekt, en niet 'zo'n half ding onder je kin', aldus De Jonge.

    Beeld Getty Images
  32. ‘Dreigend voedseltekort in Verenigd Koninkrijk door corona’

    Door de coronapandemie en de vraag naar producten voor kerst is er krapte ontstaan in Britse opslagmagazijnen, waardoor een tekort aan voedsel dreigt voor het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor waarschuwen voedselproducenten zoals het Britse Unilever en het Zwitserse Nestlé en voedselbrancheverenigingen. Ze vrezen dat de voedselvoorzieningsketen zijn piek bereikt en zeggen dat het verdere verstoringen niet aankan.

    Daarnaast verlopen de handelsgesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en Europese Unie, waarvandaan het land veel voedselproducten krijgt, nog altijd moeizaam. Het Verenigd Koninkrijk produceert zelf ruim de helft van het voedsel dat het consumeert. Er wordt gevreesd voor tekorten aan bepaalde producten die in de EU gemaakt worden, zoals tomaten in blik, olijfolie en babyvoeding. Zelfs met een brexitdeal zullen prijzen van bepaalde voedingsmiddelen gaan stijgen, verwacht de Britse voedselindustrie.

    De Britse overheid zegt samen te werken met de voedselindustrie om te zorgen dat er genoeg voorraden zijn en heeft scenario's voorbereid voor het einde van het jaar, waaronder het voorkomen van drukte op de grensstromen.

  33. Bisschoppen komen met website voor de kerst

    De bisschoppen hebben vrijdag de website Vierkerstmis.nl online gezet. De website is gemaakt zodat iedereen Kerstmis kan vieren, ook als er geen plek is in de kerken vanwege het coronavirus, aldus de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland (RKK).

    "Er kan waarschijnlijk maar een beperkt aantal mensen bij elke kerstviering zijn, maar Kerstmis is te belangrijk om niet te vieren. Het hoogfeest kan mensen bemoedigen," vinden de bisschoppen. Op de website staan liturgieboekjes voor alle zondagen van de adventstijd en de kerstdagen. Zondag is het de eerste advent. Met de boekjes kunnen mensen zich thuis voorbereiden op de kerst.

    Via de site kunnen kerkgangers parochies in de buurt vinden om te kijken of ze een plek kunnen reserveren voor een kerstmis. Ze kunnen ook klikken op een livestream van zo'n viering. De site wordt in de komende weken nog aangevuld met tips om kerst thuis te vieren met het gezin en een videoboodschap van de bisschoppen.

    Beeld Mauritius Images
  34. Nederlandse deskundige speurt met WHO naar herkomst corona

    Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam maakt deel uit van een internationaal onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, dat onderzoek gaat doen naar de herkomst van het coronavirus. Het virus stak vorig jaar voor het eerst bij mensen de kop op in de Chinese stad Wuhan, maar waar het toen precies vandaan kwam is tot op heden nog niet helemaal duidelijk.

    Het Erasmus bevestigde een bericht van NRC en de Britse The Telegraph over de deelname van de prominente Nederlandse. De wetenschappers hopen zo snel mogelijk ter plaatse onderzoek te doen. In de missie zitten verder virologen, volksgezondheidsspecialisten en diergezondheidsexperts uit het Verenigd Koninklijk, de Verenigde Staten, Australië, Denemarken, Japan, Qatar, Duitsland, Vietnam en Rusland.

  35. Duitsland passeert grens van 1 miljoen coronabesmettingen

    In Duitsland is donderdag de 1 miljoenste coronabesmetting vastgesteld, zo blijkt vrijdag uit cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.

    Voor de vierde dag op rij is het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld in Duitsland flink gestegen. Het RKI meldt vrijdag 22.805 nieuwe gevallen, ruim 500 meer dan een etmaal eerder. Donderdag werden 22.268 nieuwe besmettingen geregistreerd,

    In het afgelopen etmaal overleden 426 mensen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19, tegen 389 een dag eerder. Het totale officiële dodental als gevolg van het longvirus staat er tot nu toe op 15.586.

  36. Indiase farmaceut gaat Russisch coronavaccin produceren

    Het Indiase farmaceutische bedrijf Hetero gaat het Russische coronavaccin Sputnik V produceren. Het is de bedoeling dat er in India meer dan 100 miljoen doses per jaar worden gemaakt, meldt de ontwikkelaar van het vaccin.

    De massaproductie moet begin volgend jaar van start gaan, aldus het Russische investeringsfonds RDIF. Dat fonds is sinds het vaccin uitkwam bezig met de marketing en heeft ook al geregeld dat het in Brazilië wordt geproduceerd.

    De laatste proeven met het vaccin lopen nog in India, die zijn waarschijnlijk klaar in maart volgend jaar. Als de resultaten goed zijn kan het vaccin in productie worden genomen.

    Sputnik V.Beeld EPA
  37. Van Dissel ziet versoepeling regels voor Kerst somber in

    De huidige besmettingscijfers ontwikkelen zich niet goed genoeg om Kerst te vieren zoals we dat gewend zijn. Dat zei RIVM-baas Jaap van Dissel donderdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur

    Op 8 december komt het kabinet met de definitieve regels voor Kerstmis. Van Dissel ziet een versoepeling van de regel dat je drie mensen thuis mag ontvangen, somber in. "Als je met elkaar Kerst gaat vieren, kan dat een katalysator zijn voor verdere verspreiding. En dan komt ook nog Oud en Nieuw bijna een week later."

    Van Dissel wijst erop dat het aantal positieve tests wel wat dalen, maar ook lang blijven hangen. Daarnaast gaat de afname van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen 'traag en moeizaam'.

    Van Dissel is optimistischer over de ontwikkeling van een vaccin. Hij verwacht dat de eerste mensen in januari kunnen worden ingeënt. Het duurt dan wel nog maanden totdat voldoende Nederlanders gevaccineerd zijn om groepsimmuniteit te bereiken, mits zij openstaan voor een vaccinatie. Dat zou betekenen dat de regels tegen de zomer pas versoepeld kunnen worden.

    Beeld Getty Images
  38. Cijfers België blijven dalen

    De diverse cijfers over de verspreiding van het nieuwe coronavirus in België blijven dalen. Zowel het aantal besmettingen als de ziekenhuisopnames en sterfgevallen nemen verder af, blijkt vrijdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

    Er is sprake van gemiddeld 2.764,6 nieuwe bevestigde besmettingen per dag in de week tot 23 november. Dat zijn er 37 procent minder dan in de voorgaande periode van zeven dagen.

    Het aantal sterfgevallen bedraagt in diezelfde periode gemiddeld 149,1 per dag. Dat is een daling van 21,3 procent op ten opzichte van de voorafgaande periode van zeven dagen.

    De ziekenhuisopnames zijn met 31 procent gedaald tot gemiddeld 256,9 per dag in de zeven dagen tot en met 26 november. Donderdag lagen er nog 4.395 mensen in het ziekenhuis, van wie 1.034 op de intensive care. Dat is respectievelijk 4 en 3 procent minder dan daags tevoren.

    De teller van het totale aantal bevestigde besmettingen sinds de uitbraak van het virus staat op 567.532. Daarbij is er sprake van 16.219 overleden patiënten. Het totale aantal ziekenhuisopnames bedraagt nu 41.728.

    Winkelstraat in Brussel.Beeld EPA
  39. Miljoenen Amerikanen negeren coronaregels tijdens Thanksgiving

    Miljoenen Amerikanen hebben donderdag het Covid-19-advies van de autoriteiten genegeerd om de familiefeestdag Thanksgiving Day niet of hooguit in kleine groepjes te vieren.

    De afgelopen week stapten zeker een miljoen Amerikanen per dag op het vliegtuig om een familiebezoek af te leggen. Thanksgiving wordt traditioneel gevierd met de hele familie en men reist soms duizenden kilometers om bij elkaar te kunnen zijn.

    De exodus kwam ondanks waarschuwingen dat het massaal reizen de pandemie in het land nog verder dreigt te verergeren. De afgelopen 24 uur werd in de VS met 2400 het hoogste aantal doden binnen een dag sinds zes maanden geteld.

    Anthony Fauci, de hoogste Amerikaanse expert op het gebied van besmettelijke ziekten, zei dat hij door de feestdag een stijging van het aantal gevallen verwacht. In totaal zijn in de VS tot donderdag ruim 263.000 mensen overleden en nadert het aantal besmettingen de 13 miljoen, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.

    Een familie komt bij elkaar voor Thanksgiving in Los Angeles. Beeld AFP
  40. Opnieuw recordaantal coronabesmettingen op Curaçao

    Op Curaçao zijn donderdag 119 mensen met een coronabesmetting geregistreerd. Dat is opnieuw een recordaantal. Woensdag waren het er 105 en dat was toen het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie. Er zijn nu in totaal 965 mensen besmet op het eiland. Twaalf patiënten liggen in het ziekenhuis, waarvan zes op de intensive care.

    Het is opmerkelijk dat van de 119 nieuwe besmettingen, 108 gevallen niet gelinkt kunnen worden aan al bekende besmettingen. Het Epidemiologische Team op het eiland zegt hier verder onderzoek naar te doen.

    Curaçao leek lange tijd gevrijwaard te blijven van een groot aantal coronabesmettingen. Er zijn sinds maart drie personen aan de ziekte Covid-19 overleden. Tot begin november steeg het aantal actieve besmettingen nauwelijks boven de driehonderd.

    Maar de afgelopen dagen is er sprake van een flinke stijging. Op het eiland geldt al een avondklok (van negen uur 's avonds tot half vijf 's ochtends) en is het dragen van mondkapjes in winkels verplicht. Ook zijn bijeenkomsten van meer dan vier personen niet toegestaan.

    Een informatiebord op het Marie Pampoen strand. Beeld Hollandse Hoogte / ANP
  41. CBS: aantal overlijdens daalt verder, nog wel hoger dan normaal

    Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat het aantal sterfgevallen vorige week daalde, maar nog steeds hoger was dan normaal. De tweede golf van sterfgevallen die vermoedelijk wordt veroorzaakt door het coronavirus heeft tot nu toe minder slachtoffers geëist dan de eerste, maar duurt wel langer.

    Vorige week kwamen naar schatting 3350 mensen te overlijden. Dat zijn er 350 meer dan de afgelopen jaren normaal was rond deze tijd. Wel wordt de dalende trend van de afgelopen weken voortgezet. Een week eerder telden de statistici nog 3530 overlijdens.

    Het is nu al negen weken zo dat er meer mensen overlijden dan normaal. In die periode overleden in totaal 3900 meer mensen dan gebruikelijk. Dat is minder dan tijdens de eerste golf, toen in negen weken 9000 mensen meer overleden dan gewoonlijk. De tweede golf lijkt zich wel uit te strekken over een langere tijd. In de negende week van de eerste golf had het sterftecijfer weer een normaal niveau bereikt en dat is nu nog niet het geval.

    Toen de coronapandemie veel slachtoffers eiste in het voorjaar, overleden in alle leeftijdsgroepen meer mensen, maar vooral bij de 65-plussers. Door de huidige opleving van het virus overlijden alleen opvallend veel ouderen. Bij mensen onder de 65 is de sterfte nauwelijks hoger dan normaal.

  42. OV uitgekleed: 10 procent dienstregeling bus en trein verdwijnt

    Reizigers gaan de crisis in het openbaar vervoer komend jaar flink voelen. Bus- en treinvervoerders krimpen hun dienstregeling tot 10 procent in om grote verliezen als gevolg van corona te voorkomen. 

    Veel lijnen gaan in frequentie terug, nachtbussen worden deels opgeheven. Lees hier verder.

    Beeld Jerry Lampen/ANP
  43. Oostenrijkse minister verwerpt voorstellen gesloten skigebieden

    De Oostenrijkse minister van Toerisme Elisabeth Köstinger verwerpt buitenlandse voorstellen om de skigebieden gesloten te houden na de volledige lockdown. Die ging op 17 november in en duurt voorlopig tot 6 december. "Een wintersportvakantie in Oostenrijk is coronaproof dankzij de uitgebreide beveiligingsconcepten die we al hebben gelanceerd. Bovendien raak je niet besmet tijdens het skiën maar daarna. Daarom is er dit seizoen geen après-ski," zegt ze in een interview met Der Spiegel.

    Aanleiding is een pleidooi van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Die riep woensdagavond op tot een sluiting van alle Europese skigebieden. "We zullen in Europa proberen af te stemmen of we alle skigebieden kunnen sluiten," zei ze. Volgens de Oostenrijkse Toerisme-minister is dat niet de verantwoordelijk van de EU en is er bovendien geen rechtsgrond waarop zo'n sluiting gebaseerd zou kunnen worden.

    De Europese Commissie benadrukt dat de beslissing om skiën al dan niet toe te staan ​​een zaak is van de nationale regeringen, niet van Brussel. "Dit is geen Europese bevoegdheid," luidde het vandaag in een verklaring. De Commissie spoort de EU-lidstaten aan om samen te werken en waarschuwt dat het te vroeg versoepelen van de sociale beperkingen 'het risico op heropleving van het virus kan vergroten'.

    Beeld AFP
  44. Checklist GGD voor feestdagen: zingen tot 12, dansen tot 18 jaar

    De GGD Amsterdam heeft donderdag een checklist gelanceerd om de feestdagen thuis coronaproof te laten verlopen.

    In de lijst staan regels en advies voor het vieren van Kerstmis in eigen huis in een klein gezelschap. Voor het inkopen van de kerstboodschappen wordt aangeraden dit op tijd te doen en vooral in de ochtend en doordeweeks naar de winkels te gaan. Ook wordt uitgelegd hoe mensen het beste kunnen videobellen met elkaar. Met oud en nieuw is het advies om buiten met elkaar, op afstand, te toasten op het nieuwe jaar.

    Kinderen tot 12 jaar mogen samen zingen, aldus de GGD. Kinderen tot 18 jaar mogen met elkaar dansen. Als je ouder bent, is het advies om alleen buiten te dansen op minimaal 1,5 meter afstand, behalve als je danst met iemand uit je eigen huishouden.

    Ook wordt gevraagd om extra te letten op mensen die eenzaam zijn.

    Beeld ANP
  45. Waarschijnlijk nieuw onderzoek naar coronavaccin AstraZeneca

    Er komt waarschijnlijk een nieuw internationaal onderzoek naar het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Dat heeft topman Pascal Soriot gezegd. Er is onduidelijkheid ontstaan over de effectiviteit van het vaccin nadat een productiefout werd toegegeven.

    AstraZeneca, dat bij de ontwikkeling van het vaccin samen optrekt met de Universiteit van Oxford, meldde maandag dat een lagere aanvangsdosis van het vaccin, gevolgd door een volledige dosis, een werkzaamheid van 90 procent opleverde bij een kleine groep deelnemers. Bij twee volledige doses zou de werkzaamheid 62 procent zijn.

    Het hoofd van het Amerikaanse vaccinprogramma, dat bekendstaat als Operation Warp Speed, stelde dat de dosis met het hogere niveau van effectiviteit werd getest in een groep waarvan de gemiddelde leeftijd lager lag. Jongere mensen zijn doorgaans minder vatbaar voor het virus. Het hoofd van het vaccinprogramma zei ook dat het een fout was dat aan sommige mensen de halve dosis werd gegeven. Geen van die details werd in eerste aanleg onthuld door AstraZeneca of Oxford.

    Soriot verwacht niet dat een nieuw onderzoek naar het coronavaccin de goedkeuring van Britse en Europese regelgevende instanties zal vertragen. Hij denkt dat het vaccin in sommige landen voor het eind van het jaar wordt goedgekeurd.

  46. KHN: fors deel van horeca staat op omvallen, steun nu nodig

    Een fors deel van de horecabedrijven staat op omvallen en er is per direct aanvullende financiële steun en toekomstperspectief nodig. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij. De paniek en onrust is groot, ondernemers zijn radeloos," aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

    Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet eerder deze week om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december. Het vieren van de feestdagen zou alleen in huiselijke kring moeten gebeuren met bijvoorbeeld maximaal zes gasten. Het kabinet wil op 8 december meer duidelijkheid geven over mogelijke versoepelingen.

    "Dit zorgt voor een uitermate somber beeld voor de horeca voor de komende anderhalve maand," aldus KHN. Volgens de brancheorganisatie is aanvullende steun direct nodig om te voorkomen dat meer dan de helft van de sector op korte termijn failliet gaat. KHN laat weten dat er dagelijks wordt gesproken met verschillende ministeries en Kamerleden.

    Beeld AP
  47. Versoepeling maatregelen geldt niet voor Berlijn

    De versoepeling van de contactbeperkingen in Duitsland, van 23 december tot ten laatste 1 januari, geldt alvast niet in de stadstaat Berlijn. Daar blijft de huidige maatregel van kracht die bepaalt dat maximaal vijf personen uit twee huishoudens elkaar privé mogen ontmoeten. Dat heeft de senaat (stadstaatregering) vanmiddag beslist.

    De mondkapjesplicht in de Duitse hoofdstad wordt ook uitgebreid. Die geldt nu niet alleen voor drukke straten waar afstand houden lastig is maar in alle straten met winkels en een openbaar leven. In 'woonstraten' geldt de verplichting niet.

    Bondskanselier Angela Merkel en de minister-presidenten van de zestien deelstaten werden het gisteren eens over een zogenoemde 'kerstbubbel'. Zo'n versoepeling kan Berlijn zich volgens de senaat niet veroorloven. De Duitse hoofdstad is met 218,4 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners binnen een week de op één na grootste hotspot van Duitsland. Alleen de deelstaat Saksen scoort met een zeven-dagentrend van 218,9 hoger.

  48. Onduidelijkheid over werking coronavaccin AstraZeneca

    Het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca, die bij de ontwikkeling ervan optrekt met de universiteit van Oxford, roept steeds meer vraagtekens op. Zo bestaat er onduidelijkheid over de effectiviteit van het vaccin nadat eerder een productiefout werd toegegeven.

    Eerder kondigden de ontwikkelaars aan dat het middel voor zeker 70 procent effectief was bij de voorkoming van corona. Bij anderhalve dosis zou dit zelfs 90 procent zijn. Het hoofd van het Amerikaanse vaccinprogramma, dat bekend staat als Operation Warp Speed, stelt echter dat de dosis met het hogere niveau van effectiviteit werd getest in een testgroep met een lagere gemiddelde leeftijd. Doorgaans zijn jongere mensen minder vatbaar voor het virus.

    Kenners voorzagen daarop problemen met het verkrijgen van de vereiste goedkeuring voor het vaccin, wat de aandelenkoers van AstraZeneca onder druk zette. In een nieuw onderzoek, waar geen leeftijdsgrens gold, bleken de resultaten minder rooskleurig. Het vaccin was hierin voor 62 procent effectief.

    Beeld ANP
  49. Gratis mondkapjes voor klanten Voedselbank

    De gemeente heeft gratis mondkapjes geregeld voor klanten van de Voedselbank. In de eerste week van december vinden zij drie mondkapjes per persoon bij hun voedselpakket. Lees hier verder.

  50. Kamer steekt geen stokje voor invoering mondkapjesplicht

    Niets staat de invoering van de mondkapjesplicht op 1 december nog in de weg. De Tweede Kamer had tot donderdag de tijd om een stokje te steken voor de nieuwe coronamaatregel, maar deed dat niet.

    De Partij voor de Dieren en Kamerlid Wybren van Haga hadden nog wel moties ingediend om de mondkapjesplicht de pas af te snijden, maar die kregen niet voldoende steun.

    De Kamer had zorgen over de praktische uitvoering van de plicht. Zo wil SP-Kamerlid Maarten Hijink weten wanneer de plicht weer kan worden opgeheven en dat de mondkapjesplicht en het nu geldende advies in de routekaart worden opgenomen. Ook moeten er 'eenduidige ondersteuning en regels' komen voor mensen die geen mondkapje kúnnen dragen vanwege een beperking of ziekte, vindt Hijink.

    Wybren van HagaBeeld ANP
2020-11-27 15:52:42 DEN HAAG - Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. ANP BART MAATBeeld ANP