Direct naar artikelinhoud
Liveblog coronavirus

Teruglezen | Kuipers: mogelijk afvlakking besmettingen in zicht

Teruglezen | Kuipers: mogelijk afvlakking besmettingen in zicht
Beeld BELGA

In dit liveblog vindt u de updates tot en met donderdag 29 oktober over de coronapandemie – u kunt verder lezen in het liveblog van vrijdag 30 oktober en laterDownload onze app en ontvang een bericht bij de belangrijkste updates.

Live

  1. Dit liveblog is afgesloten

    Dit liveblog is afgesloten. Nieuws over de coronapandemie van vrijdag 30 oktober en later vindt u in het nieuwe liveblog coronavirus.

  2. 'Negatief reisadvies desastreus voor horeca Curaçao'

    Als het kabinet-Rutte inderdaad beslist om tijdens de kerstvakantie een negatief reisadvies in te voeren voor vakanties van Nederlanders naar het buitenland, is dat desastreus voor de horeca op Curaçao. Dat zegt Hans Slier, voorzitter van de Curaçaose belangenorganisatie voor het toerisme Chata. Volgens hem zullen veel restaurants en hotels dat niet overleven. Hij verwacht dat 50 tot 60 procent definitief zal sluiten of failliet zal gaan.

    Op Curaçao is veel paniek ontstaan nadat bekend is geworden dat het Outbreak Management Team (OMT) voorstander is van een negatief reisadvies voor alle reizen vanuit Nederland naar het buitenland in de kerstvakantie. Hotels en horeca op Curaçao zijn voor een groot deel afhankelijk van toeristen uit Nederland. Die mogen nu gewoon komen op voorwaarde dat ze een negatieve PCR-test kunnen overhandigen.

    Als gevolg van de coronamaatregelen op het eiland, waaronder een avondklok en een lockdown, lopen veel hotels en restaurants "op hun laatste benen", aldus Slier. Als er rond de kerstperiode geen Nederlanders meer kunnen komen, is dat volgens hem heel nadelig voor het eiland. Naar alle waarschijnlijkheid zal het Nederlandse kabinet vrijdag uitsluitsel geven over het reisadvies.

  3. Voor het eerst meer dan 90.000 besmettingen in VS

    In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur voor het eerst meer dan 90.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.

    Tussen woensdag en donderdag (lokale tijd) zijn 91.295 nieuwe gevallen gemeld in het land, dat sinds medio oktober het aantal besmettingen opnieuw ziet oplaaien.

    De Verenigde Staten zijn het zwaarst getroffen door het longvirus. Sinds het begin van de pandemie zijn er 8,94 miljoen gevallen geregistreerd, het meeste wereldwijd. Ruim 228.000 Amerikanen zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting.

  4. Frankrijk weer in lockdown

    Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geldt in Frankrijk vanaf vrijdag een landelijke lockdown. Fransen mogen alleen nog het huis verlaten als het noodzakelijk is en het reizen wordt beperkt. De maatregelen duren op z'n minst tot december.

    Mensen mogen alleen nog het huis uit om boodschappen te doen, een dokter te bezoeken of dagelijks een uur te sporten. Iedereen die de straat op gaat, moet kunnen aantonen waarom dat nodig is. De Fransen mogen alleen nog naar hun werk als dit echt niet anders kan.

    Cafés, restaurants en zaken die niet essentieel zijn moeten sluiten. Zo houdt ook Disneyland Parijs zijn deuren op slot. De universiteiten gaan dicht maar andere onderwijsinstellingen blijven open, al moeten scholieren vanaf 6 jaar een mondkapje dragen. Reizen tussen regio's is in principe niet mogelijk. De Fransen mogen nog wel verpleeghuizen bezoeken en begrafenissen gaan ook door.

    President Macron kondigde de landelijke lockdown woensdag aan. Hij stelde dat andere oplossingen, zoals groepsimmuniteit of bescherming van kwetsbare personen niet mogelijk zijn. Bovendien waarschuwde hij dat de tweede golf erger zal zijn dan de eerste en dat de aanpak tot nu toe niet goed genoeg was. Het land ging dit voorjaar ook al op slot. Dinsdag noteerde Frankrijk met ruim vijfhonderd doden het hoogste dagelijkse sterftecijfer sinds april, op het hoogtepunt van de eerste golf.

  5. Aantal overledenen 600 hoger dan gewoonlijk in een week

    Vorige week zijn naar schatting 3450 mensen overleden in Nederland, bijna 600 meer dan gebruikelijk voor deze periode. Vergeleken met de voorgaande week zijn er 250 mensen meer doodgegaan, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

    "De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland", aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

    De sterfte nam vooral toe onder mannen. Naar schatting stierven er 1800 mannen en 1650 vrouwen. Afgelopen week overleden er vooral meer mensen van 65 jaar of ouder.

    Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie overleden ongeveer 10.000 mensen bij wie vastgestelde of vermoedelijke Covid-19 de doodsoorzaak was. Van alle coronadoden ontving 60 procent langdurige zorg. Dat zijn chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking.

  6. EU trekt 220 miljoen euro uit voor overdracht coronapatiënten

    De Europese Commissie maakt 220 miljoen euro vrij voor het overdragen van coronapatiënten uit landen waar de ziekenhuizen de toestroom niet langer kunnen bolwerken. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen gezegd na een coronatop per video met de EU-leiders.

    Bondskanselier Angela Merkel drong er bij haar EU-collega's op aan niet te vervallen in de impuls van de eerste coronagolf en de grenzen weer dicht te gooien. Het is essentieel dat goederen, waaronder medisch materiaal en geneesmiddelen, en personen onder wie artsen en Covid-19-patiënten, vrij door de Europese Unie kunnen blijven circuleren. Volgens EU-president Charles Michel is daar onder de EU-leiders brede overeenstemming over, zei hij na afloop van de coronatop.

    Op de virtuele EU-top, volgens premier Mark Rutte "een goed initiatief", is onder meer afgesproken om de nationale deskundigen op een 'Europees platform' bij elkaar te brengen zodat die het eens kunnen worden over bijvoorbeeld de gewenste duur van quarantaine en de wederzijdse erkenning van (negatieve) tests.

    Ook werd gesproken over de noodzaak om "in real time" data te delen, zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Door gebrek aan gegevens uit Frankrijk en Oostenrijk konden de twee landen deze week bijvoorbeeld niet worden "ingekleurd" op de EU-landenkaart om aan te geven hoe risicovol het coronavirus daar is.

    Volgens Michel "zitten we allemaal in hetzelfde schuitje". Testen en het traceren van besmette personen zijn volgens hem "sleutel" om het virus eronder te kunnen krijgen zolang er geen vaccin is. In 22 lidstaten bestaan inmiddels tracingapps of wordt daar aan gewerkt. In november moeten ze aan elkaar gekoppeld zijn zodat het systeem ook over de grens heen werkt.

  7. Drukte in Franse winkels uren voordat lockdown ingaat

    De nieuwe lockdown in Frankrijk gaat om middernacht in en Fransen haastten zich donderdag om nog laatste inkopen te doen. Dat veroorzaakte drukte in de winkels. Pasta en toiletpapier waren populaire boodschappen, net als inkt voor printers en elektronica om thuis te kunnen werken.

    Onder de nieuwe lockdown moet iedereen in principe thuis blijven. Alleen met een schriftelijk bewijs van noodzaak kunnen de Fransen over straat. Mensen mogen elke dag een uurtje dicht bij huis sporten. Fransen die bij een park wonen hebben dit keer geluk want die blijven open. In tegenstelling tot de eerdere lockdown blijven de scholen open maar moeten de kinderen vanaf 6 jaar een mondkapje dragen in de lessen.

    Donderdag meldde het agentschap voor volksgezondheid 47.637 nieuwe coronagevallen over het afgelopen etmaal. Het aantal doden door het virus steeg met 235 tot boven de 36.000.

  8. Verpleegkundigen: Nederland stevent af op zorginfarct

    Vele duizenden verpleegkundigen en verzorgenden willen dat per direct strengere maatregelen worden genomen in de strijd tegen het coronavirus. Uit een peiling van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland komt naar voren dat 85 procent van de ruim 13.000 ondervraagden wil dat het kabinet ingrijpt.

    In een brief aan de verantwoordelijke ministers en premier Mark Rutte stelt Gerton Heyne, voorzitter van V&VN, dat Nederland afstevent op een zorginfarct. "Elke dag dat we langer wachten met ingrijpen, brengt ons dichter bij een zorginfarct. Dat betekent dat zorg op grote schaal niet meer, of met onvoldoende kwaliteit, kan worden geleverd."

    De druk neemt volgens de beroepsvereniging met de dag toe. "Het water staat 350.000 verpleegkundigen en verzorgenden - als grootste beroepsgroep de ruggengraat van de zorg - tot aan de lippen."

    Hij schetst in zijn brief aan het kabinet een somber beeld: "Spoedeisende hulpposten sluiten, omdat de doorstroming van patiënten stokt. Ambulances rijden rondjes, omdat ze patiënten niet kwijt kunnen. Het aantal ziekenhuisopnames en ic-patiënten zitten nog altijd op de lijn van het meest gitzwarte scenario, zoals Ernst Kuijpers afgelopen woensdag in de Tweede Kamer aangaf."

    Tegenover de enorme toestroom van patiënten staat volgens Heyne een groeiend tekort aan zorgmedewerkers. "Volgens ActiZ ligt het ziekteverzuim in sommige instellingen op 50 procent. Hele teams zitten ziek thuis. In sommige ziekenhuizen is 40 procent van de testuitslagen van medewerkers op Covid-19 positief. De uitval door ziekte, overbelasting, psychische klachten en/of verdenking van Covid-19 nemen zorgbreed toe."

    Overleg tussen een ambulancemedewerker en artsen van de Spoedeisende Hulp tijdens de nachtdienst in het Westeinde Ziekenhuis. Beeld ANP
  9. Noodkreet ziekenhuizen België: leg land plat

    De ziekenhuizen in België roepen de zes regeringen van het land gezamenlijk op het land verder stil te leggen vanwege het coronavirus. Dat kan het verschil maken 'tussen leven en dood van onze medeburgers en onze naasten', schrijven de koepelorganisaties die samen alle Belgische ziekenhuizen vertegenwoordigen.

    "De situatie in de ziekenhuizen is kritiek, het zorgpersoneel zit op zijn tandvlees en de verspreiding van het virus toont voorlopig geen enkele vertraging," aldus de oproep aan de vooravond van een nieuwe bijeenkomst van de Belgische (deel-)regeringen. De ziekenhuizen waarschuwen dat als de maximumcapaciteit van de intensive care overschreden wordt er keuzes zullen moeten worden gemaakt. "Mijnheer de eerste minister en heren minister-presidenten, de tijd van talmen is voorbij."

    "Het is pijnlijk voor een hele reeks sectoren in ons land, vooral de bedrijven, maar het is volgens ons de enige effectieve manier om de verspreiding van het virus en het aantal ziekenhuisopnames een halt toe te roepen." De organisaties zeggen dat inspanningen geleverd worden om in extra plaatsen of bedden te voorzien, maar dat het zorgpersoneel aan het eind van zijn latijn is. Er is een personeelsuitval van 20 tot 30 procent, met pieken tot 40 procent.

    De ziekenhuizen voelen zich gesteund door de cijfers en steeds meer virologen die voor een nieuwe volledige lockdown pleiten, met een verbod op niet-essentiële verplaatsingen.

    Volgens de jongste cijfers liggen er 5924 Covid-19-patiënten in de ziekenhuizen, van wie bijna duizend op de ic. De afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 593 coronazieken opgenomen.

  10. KNVB stelt bekerloting uit vanwege onzekerheid rondom coronavirus

    De KNVB heeft de loting voor de tweede ronde van de KNVB-beker tot nader order uitgesteld. De loting stond voor zaterdag gepland.

    "Doordat het amateurvoetbal momenteel stilligt en het vanwege de coronamaatregelen van de overheid nog niet zeker is wanneer het weer wordt hervat, weten de amateurclubs die zich hebben geplaatst voor de eerste ronde van de KNVB-beker nog niet of ze aan het restant van het toernooi kunnen deelnemen," aldus de voetbalbond..

    De KNVB-bekerBeeld ANP
  11. Ook Catalonië sluit grenzen vanwege coronacrisis

    Catalonië sluit 15 dagen de grenzen met de rest van Spanje. Dat betekent dat reizen van of naar het gebied niet zomaar meer is toegestaan

    In Catalonië, waar zich de metropool Barcelona bevindt, waren al strenge maatregelen genomen. Zo moesten horecazaken eerder deze maand de deuren sluiten. Die maatregel wordt nu met 15 dagen verlengd.

  12. Pieter Nieuwland College gesloten vanwege door corona overleden baliemedewerkster

    Het Pieter Nieuwland College in Oost is donderdag gesloten vanwege het overlijden van een personeelslid. De baliemedewerkster was besmetgeraakt met het coronavirus.

    Om medewerkers de gelegenheid te geven het verdriet met elkaar te delen, is besloten de school een dag te sluiten. De toetsen die voor deze dag stonden gepland, zijn verschoven naar een later moment. De school zal vrijdag weer geopend zijn. 

  13. Kuipers: afvlakking geeft ademruimte, te vroeg voor conclusies

    Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de bescheiden stijging van het aantal ziekenhuisopnames van de laatste twee dagen een 'gunstige ontwikkeling'. Ziekenhuizen hebben hierdoor wat ademruimte gekregen. "Dat biedt de mogelijkheid om patiënten zo goed mogelijk te blijven spreiden." Voor conclusies over de effectiviteit van de coronamaatregelen, die twee weken terug werden aangescherpt, vindt Kuipers het te vroeg.

    Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).Beeld ANP

    De voorzitter van de acute zorg, die ook bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC en het woord voert namens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS), steunt de pas op de plaats die het kabinet maakt door nu nog af te wachten.

    Na eerdere forse stijgingen, van soms meer dan honderd patiënten op een dag, kwamen er de afgelopen twee dagen in totaal slechts 26 Covid-19-patiënten bij. In totaal zijn nu 2348 coronapatiënten opgenomen. Kuipers hoopt dat de afvlakking zal doorzetten. "Dat zou fantastisch zijn." Het aantal besmettingen zou dan wel snel moeten gaan afnemen. "Dit is precies het kritische moment waarop je kijkt of er een afvlakking is," aldus Kuipers. Hij voegt eraan toe dat 'we wel heel scherp moeten kijken'. Als de cijfers niet snel afnemen, is het weer tijd om in te grijpen, volgens hem.

  14. RIVM meldt 10.280 nieuwe coronabesmettingen in afgelopen 24 uur

    Het RIVM meldt donderdag 10.280 nieuwe besmettingen, dat is inclusief een onbekend aantal gevallen dat woensdag niet bij de telling zat door ICT-problemen. Gemiddeld kwam het aantal infecties de afgelopen twee dagen dus uit op ongeveer 9200, iets lager dan eerder deze week. 

    Dat blijkt uit de RIVM-cijfers die zojuist gepubliceerd zijn. Woensdag turfde het instituut 8123 nieuwe meldingen, maar die statistiek was incompleet door een softwareprobleem. Smeer je de aantallen uit over beide dagen dan bedraagt het gemiddelde ruim 9200, iets lager dan begin van de week, toen het aantal nieuwe gevallen op meer dan tienduizend uitkwam. Lees hier verder. 

  15. Kleine stijging aantal coronapatiënten op intensive care

    Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in ziekenhuizen, is alleen op de intensivecareafdelingen licht toegenomen. Ic-medewerkers zorgen nu voor 553 patiënten met Covid-19, acht meer dan woensdag, becijfert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Twee van deze patiënten liggen in het ziekenhuis in het Duitse Münster.

    Op verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten gelijk gebleven: het zijn er 1831. Opgeteld liggen nu dus 2384 Nederlandse Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, inclusief de twee in Duitsland.

    Verder meldt het centrum dat de laatste 24 uur 35 patiënten zijn overgeplaatst van de ene regio naar de andere, net zoveel als woensdag. Het verplaatsen gebeurt om de druk zoveel mogelijk over ziekenhuizen in het land te verspreiden. Ook binnen regio's worden patiënten overgeplaatst, maar daarover brengt het landelijke centrum geen cijfers naar buiten.

    Mensen die ziek zijn geworden door het virus vormen al enige tijd de meerderheid van alle Nederlandse patiënten die momenteel op de ic's liggen. Dat zijn er nu in totaal 1023, ook weer inclusief de coronapatiënten op de ic in Münster.

    Ziekenhuizen werken aan uitbreiding van hun intensivecarecapaciteit. Die wordt opgeschroefd tot 1350 bedden. In noodgevallen kan dit aantal verder stijgen tot 1700.

    Een traumahelikopter arriveert bij het universitair hospitaal in Munster met een Nederlandse coronapatient Beeld ANP
  16. Coronasysteem GGD kon vele contactonderzoekers niet aan

    Te veel bron- en contactonderzoekers die tegelijk gebruikmaakten van hetzelfde programma voor hun werk. Daardoor ontstond woensdag een storing in de computersystemen van de regionale gezondheidsdiensten, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland donderdag weten. Daardoor kwamen de dagcijfers van het RIVM woensdag uren later dan gebruikelijk naar buiten. Het gaat volgens de GGD om een ander soort storing dan die van zaterdag.

    Als iemand word getest op het coronavirus, komt de uitslag in het programa CoronIT van de GGD'en te staan. Die gegevens gaan naar de bron- en contactonderzoekers, die mensen op de hoogte brengen van een positieve test. Zij vragen de mensen dan onder meer waar ze besmet zijn geraakt, met wie ze recent contact hebben gehad en of ze bijvoorbeeld in de zorg werken. Die informatie komt in het programma HPZone te staan, en dat zijn de gegevens die naar het RIVM gaan. Het RIVM verzamelt de informatie en brengt de ruwe landelijke data naar buiten. Op basis daarvan berekenen diverse nieuwsmedia hoeveel positieve tests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen per etmaal zijn geregistreerd.

    Per dag maken gemiddeld ongeveer 4000 bron- en contactonderzoekers gebruik van HPZone, legt GGD GHOR Nederland uit. Dat aantal neemt toe omdat het aantal positieve tests de laatste tijd fors is gestegen. Door die vele gebruikers werd het systeem woensdag traag. Het programma is in de nacht van woensdag op donderdag geüpdatet en de problemen zijn volgens de GGD-koepel momenteel verholpen. "Daarnaast werken we aan het robuuster maken van het systeem, zodat nog meer onderzoekers gebruik kunnen maken van het systeem."

  17. Ouderenbond: veel ouderen gaan een eenzame kerst tegemoet

    Ruim 40 procent van de Nederlandse ouderen verwacht dit jaar Kerstmis alleen of hooguit met de eigen partner te vieren. Volgens seniorenorganisatie Anbo is dat percentage met oud en nieuw zelfs 62 procent (bijna twee op de drie ouderen).

    De organisatie hield een peiling onder bijna 1100 ouderen. Eén op de vier (27 procent) van de senioren zegt thuis mensen te zullen ontvangen met kerst of zelf op bezoek te gaan bij familie of vrienden. Onlineactiviteiten zijn er volgens de bond nauwelijks. Nog geen 1 procent gaat ‘online iets speciaals met elkaar doen'.

    Veel ouderen zijn bang om besmet te raken met het coronavirus. "Ze blijven daarom veel thuis en zijn vaak alleen. Als je dan naar deze peiling kijkt, dan ziet het er naar uit dat het een eenzame kerst wordt voor veel ouderen," aldus de seniorenorganisatie.

    Omdat Anbo de peiling dit jaar voor het eerst heeft gedaan, is niet bekend hoeveel senioren in voorgaande jaren Kerstmis alleen vierden.

  18. Ook jonge Franse kinderen moeten op school mondkapjes dragen

    Ook jonge Franse kinderen moeten op school mondkapjes gaan dragen. Het gaat om scholieren van zes jaar en ouder, maakte premier Jean Castex bekend. Hij zei in het Franse parlement dat nieuwe inspanningen nodig zijn om 'onze kinderen, docenten en ouders te beschermen'.

    Jongeren van elf jaar en ouder moesten al langer mondkapjes dragen in Frankrijk. Daar begint om middernacht een nieuwe, landelijke lockdown. Horecazaken en veel andere ondernemingen moeten dicht, maar scholen blijven dit keer wel open. Premier Castex zei dat bedrijven aangemoedigd zullen worden om werknemers "vijf dagen per week" vanuit huis te laten werken.

  19. Merkel waarschuwt voor zware wintermaanden in Duitsland

    Duitsland dreigt in een 'dramatische situatie' te belanden volgens bondskanselier Angela Merkel. In haar toespraak in de Bondsdag wees ze er donderdag op dat door het toenemende aantal coronagevallen de gezondheidszorg overbelast zal raken.

    Angela Merkel.Beeld EPA

    Het aantal nieuwe besmettingen is volgens haar 'omhoog geschoten'. "Met dit tempo zullen onze intensivecareafdelingen over een paar weken overbelast raken," zei Merkel. "We bevinden ons in een dramatische situatie aan het begin van het winterseizoen." Ze sprak over vier lange zware maanden, maar zei dat ook daar weer een einde aan zal komen.

    Woensdag werd besloten dat Duitsland voor een maand deels op slot gaat. Bars en restaurants moeten tot eind november dicht, net als onder meer fitnessstudio's, theaters en bioscopen. Het afgelopen etmaal was er opnieuw sprake van een recordaantal nieuwe coronabesmettingen. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, kwamen er maar liefst 16.774 nieuwe gevallen bij.

    De bondskanselier bekritiseerde in haar toespraak ook populisten die zeggen dat het virus niet zo schadelijk is. "Alleen met solidariteit en transparantie kunnen we de pandemie het hoofd bieden. Leugens en desinformatie, complottheorieën en haat beschadigen niet alleen het democratische debat, maar ook de strijd tegen het virus."

  20. Franse parken en markten blijven open

    De parken van Frankrijk blijven geopend, net als markten voor levensmiddelen, bevestigt een regeringswoordvoerder. Bij de vorige lockdown werden ook de parken afgesloten voor publiek. President Macron heeft woensdag gezegd dat er een nieuwe strenge lockdown nodig is om de sterke stijging van het aantal vastgestelde coronabesmettingen tegen te gaan. De economie wordt weer voor een groot deel lamgelegd door de sluiting van alle 'niet essentiële' ondernemingen inclusief de horeca.

    Beeld EPA

    De bevolking wordt onder 'huisarrest' geplaatst, maar mag nog wel een uurtje dicht bij huis wandelen of sporten. In tegenstelling tot de lockdown eerder dit jaar blijven crèches en scholen geopend. Het is nog onduidelijk of ouders die kinderen naar school brengen of ophalen documenten bij zich moeten hebben om aan te tonen wat ze aan het doen zijn.

    In de Franse lockdown moeten mensen kunnen bewijzen waarom het nodig is dat ze van huis weg zijn. De Franse premier Jean Castex licht de nieuwe maatregelen om 18.30 uur toe. Hij stelt dat de tweede golf van het gevreesde virus dodelijker kan worden dan de eerste.

    De strenge coronamaatregelen treffen vooral de jongere werkende bevolking. Het bureau voor de statistiek schat dat de economie 9 procent krimpt dit jaar als gevolg van de coronacrisis. Eind dit jaar is mogelijk 10 procent van de beroepsbevolking werkloos.

  21. Minister: Britse regering probeert nieuwe lockdown te voorkomen

    De Britse regering hoopt nog steeds dat een tweede landelijke lockdown voorkomen kan worden. Dat zei minister van Huisvesting Robert Jenrick, nadat onderzoekers hadden geschat dat dagelijks bijna 100.000 mensen worden besmet met het virus in Engeland.

    Jenrick zei dat de regering voorlopig probeert vast te houden aan lokale lockdowns, die nu op meerdere plaatsen in Engeland zijn ingesteld. "Het is het duidelijke beleid van de regering om al het mogelijke te doen om een volledige landelijke lockdown te voorkomen," benadrukte de minister bij Sky News.

    In heel Europa worden regeringen geconfronteerd met een snel stijgend aantal coronabesmettingen. Onderzoekers van het Imperial College in Londen schatten dat er in Engeland dagelijks zo'n 96.000 besmettingen bijkomen. Frankrijk en Duitsland hebben al besloten om landelijk weer lockdownmaatregelen in te voeren, maar de Britse regering is huiverig om dat te volgen. Jenrick zei dat met lokale maatregelen grotere economische schade voorkomen kan worden.

    De landelijke regering houdt zich bezig met maatregelen in Engeland, omdat andere delen van het land zelf uitgebreide bevoegdheden hebben op het gebied van volksgezondheid. Zo besloot Wales om wel een korte lockdown in te stellen.

  22. Recordaantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen

    Belgische ziekenhuizen worden geconfronteerd met een ongekende toestroom van coronapatiënten. Er zijn volgens gezondheidsinstituut Sciensano 5924 ziekenhuisbedden bezet door mensen die besmet zijn geraakt met het virus, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Tijdens de eerste golf van de corona-uitbraak in België piekte het aantal opgenomen patiënten op 5759.

    In België zijn sinds het begin van de pandemie ruim 368.000 coronabesmettingen vastgesteld. Het virus lijkt de laatste weken sneller om zich heen te grijpen. Tussen 19 en 25 oktober kwamen dagelijks gemiddeld 14.356 nieuwe besmettingen aan het licht. Ook stierven in die periode gemiddeld zo'n 69 mensen per dag. In totaal overleden in België volgens officiële cijfers ruim 11.000 patiënten aan het virus.

  23. CBS: herstel producentenvertrouwen stokt in oktober

    Ondernemers in de Nederlandse industrie zijn deze maand pessimistischer geworden door de ontwikkelingen rond de coronacrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt daarmee een einde aan vijf maanden waarin het sentiment herstel liet zien.

    Beeld Hollandse Hoogte / ANP

    De graadmeter, waarmee het statistiekbureau het producentenvertrouwen meet, ging van min 4,8 in september naar min 5,6 in oktober. In de voorgaande maanden werden ondernemers telkens juist ietsje minder negatief. De index bereikte in april het dieptepunt, met een niveau van min 28,7.

    Producenten waren in oktober voor de derde maand op rij somberder over de verwachte bedrijvigheid. Ze waren echter minder negatief over de orderportefeuille en positiever over hun voorraden.

    Ondernemers uit de metaalindustrie waren net als eerdere maanden het meest negatief. Opvallend is dat ondernemers in de transportmiddelenindustrie dit keer over de gehele linie positief waren, merkt het statistiekbureau op. Ook in de hout- en bouwmaterialenindustrie was sprake van een positief sentiment. In de overige branches waren producenten niet positief.

  24. Meer dan 8 miljoen coronabesmettingen in India

    India heeft donderdag de grimmige mijlpaal van 8 miljoen coronabesmettingen gepasseerd. Het een na hardst getroffen land ter wereld maakt zich op voor een tweede golf.

    Beeld EPA

    Volgens de recentste cijfers van de Indiase regering zijn er in totaal 8.040.203 coronabesmettingen vastgesteld. In het land met zo'n 1,3 miljard inwoners overleden tot dusver 120.527 aantoonbaar aan de gevolgen van Covid-19.

    Het Indiase sterftecijfer staat in schril contrast met het zwaarst getroffen land ter wereld, de Verenigde Staten. Daar werden volgens de cijfers van Johns Hopkins University vooralsnog 8.856.413 besmettingen vastgesteld, maar overleden maar liefst bijna 230.000 personen.

    Hoewel de sterfte in India relatief beperkt lijkt en het aantal nieuwe besmettingsgevallen de laatste dagen afneemt, zetten de autoriteiten zich schrap voor een tweede golf na divali, het hindoeïstische lichtfeest dat op 14 november wordt gevierd.

    De hoofdstad New Delhi meldde woensdag zo'n 5000 nieuwe besmettingsgevallen, het hoogste aantal in één dag sinds de coronapandemie ook India bereikte. De autoriteiten vrezen dat het aantal nieuwe besmettingen per dag in New Delhi bij een tweede golf al snel de 10.000 kan overstijgen.

    Mumbai, het financiële centrum van het land, is van alle Indiase steden het hardst getroffen. Daar zijn in totaal meer dan een kwart miljoen besmettingen vastgesteld en zijn meer dan 10.000 corona-gerelateerde sterfgevallen geregistreerd. In Mumbai komen er dagelijks momenteel zo'n 2000 besmettingsgevallen bij.

    De Indiase premier Narendra Modi heeft zijn volk in recente toespraken gewaarschuwd dat het zich "roekeloos" gedraagt door zich niet aan afstandsregels en andere maatregelen te houden.

  25. Weer recordaantal besmettingen in Duitsland

    In Duitsland is afgelopen etmaal opnieuw een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, is er sprake van maar liefst 16.774 nieuwe gevallen. De Bondsregering en de deelstaten kondigden woensdag nog strenge maatregelen aan vanaf november om de tweede golf in te dammen.

    Berlijn.Beeld EPA

    Met de nieuwe vastgestelde gevallen erbij komt het totale aantal coronabesmettingen in Duitsland op 481.013. In de afgelopen 24 uur werden in Duitsland nog eens 89 sterfgevallen als gevolg van Covid-19, geregistreerd, wat het totale dodental op 10.272 brengt.

    Vanaf maandag gaat Duitsland weer deels op slot, kondigden de autoriteiten woensdag aan. De horeca, de cultuursector en sportfaciliteiten worden sterk aan banden gelegd, en de sociale contacten worden flink ingeperkt.

    De Duitse bondskanselier Merkel en de leiders van de zestien deelstaten besloten gezamenlijk tot dit nieuwe pakket coronamaatregelen. Merkel sprak over een zeer ernstige situatie. Ze riep op tot een 'nationale inspanning' om de zogenoemde besmettingscurve weer af te vlakken en een noodtoestand in de gezondheidszorg te vermijden.

  26. Marineschip Caribisch gebied hervat werkzaamheden

    Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft haar operaties in het Caribisch gebied hervat. Het schip had uit voorzorg enige tijd haar bemanning in isolatie geplaatst naar aanleiding van een besmetting met het coronavirus. De GGD Curaçao heeft de voltallige bemanning van het schip getest op Covid-19 en constateerde hierbij geen nieuwe positieve gevallen.

    Het stationsschip voert patrouilles uit voor Defensie in het Caribisch gebied. Ook vaart het patrouilles voor de Kustwacht en is het schip in te zetten bij noodhulp en operaties tegen de drugssmokkel.

    Het bemanningslid bij wie enige tijd geleden als eerste Covid-19 werd geconstateerd en wier besmetting de aanleiding was voor de isolatie, maakt het goed.

  27. China meldt hoogste besmettingsgetal in twee maanden

    China meldt 47 nieuwe besmettingsgevallen in de afgelopen 24 uur, het hoogste aantal in twee maanden tijd. En dag eerder ging het nog om 42 nieuwe besmettingen, aldus de Chinese overheid.

    Van de nieuwe besmettingen op dinsdag werden er 23 in Xinjiang geconstateerd. De overige nieuwe gevallen zijn vastgesteld bij reizigers uit het buitenland.

    Volgens Chinese overheidscijfers raakten vanaf het begin van de pandemie meer dan 85.000 mensen met het virus besmet en vielen er 4.634 doden.

  28. Fauci: geen vaccin in VS voor januari

    Een coronavaccin is in de Verenigde Staten voor januari niet voorhanden, stelt de vooraanstaande Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci. Hoewel de klinische proeven voor twee vaccins in een vergevorderde fase zijn, is een versnelde goedkeuringsprocedure door medicijnwaakhond FDA niet voor januari te verwachten, zei Fauci woensdag. "Het kan januari worden, het kan later worden, we weten het niet", aldus de directeur van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten (NIAID).

    Anthony Fauci.Beeld EPA

    Volgens Fauci zijn de klinische proeven van de farmaceuten Moderna en Pfizer het verst gevorderd. Voor een versnelde goedkeuring door de FDA moeten de proefdata van de producenten aantonen dat de vaccins zowel veilig als 'aanhoudend werkzaam' zijn, aldus Fauci.

    Het is niet voor het eerst dat een uitspraak van Fauci recht tegen een belofte van president Donald Trump indruist. Die heeft herhaaldelijk gezegd dat er nog voor het einde van het jaar een coronavaccin zal zijn. Critici verwijten Trump dat hij beloftes over vaccins doet in de hoop dat die hem helpen de presidentsverkiezingen te winnen.

    Behalve directeur van NIAID, is Fauci ook lid van de corona-werkgroep die president Trump adviseert. Hij staat te boek als een integer en onafhankelijk expert, die vanuit zijn wetenschappelijke hoedanigheid niet schuwt om Trump tegen te spreken.

    Wereldwijd wordt er met meerdere experimentele vaccins proeven uitgevoerd. Een spoedvergunning van de FDA betekent nog geen reguliere goedkeuring, waarvoor de lat aanzienlijk hoger ligt. Met de eerste vergunning kan echter wel een begin worden gemaakt met het inenten van risicogroepen en medisch personeel.

  29. Spaanse regio's sluiten grenzen met Allerheiligen

    Nog eens vijf Spaanse regio's gaan op slot om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Madrid kondigt aan dat de regiogrenzen komend lang weekeinde dichtgaan, tijdens Allerheiligen, als veel Spanjaarden eropuit trekken. De aangrenzende regio's Castilië en León en Castilla-La Mancha gaan zelfs nog langer dicht, tot maandag 9 november.

    Ook de kustprovincies Andalusië en Murcia, bij Madrilenen in trek als uitstapje voor een lang weekend, gaan tot 9 november op slot. Dat betekent dat niemand erin of eruit mag, afgezien van mensen die naar de dokter of naar hun werk moeten.

    Eerder deze maand gooiden al drie andere Spaanse regio's hun grenzen dicht.

  30. Teststraten Amsterdam hebben weer genoeg plek

    Een groot deel van de test capaciteit in Amsterdam wordt momenteel niet gebruikt. Volgens de GGD komt dit doordat mensen die van buiten Amsterdam komen zich weer in hun eigen regio kunnen laten testen. 

  31. Frankrijk gaat vrijdag weer in nationale lockdown

    Frankrijk gaat vanaf vrijdag weer in een nationale lockdown om het oprukkende coronavirus een halt toe te roepen. Dat heeft president Macron woensdag bekendgemaakt in een toespraak.

    Dit voorjaar ging het land al acht weken op slot toen de pandemie een eerste piek bereikte, maar nu blijven de scholen wel open, zei Macron. Maar cafés en restaurants en zaken die niet essentieel zijn gaan dicht en reizen tussen regio's is niet mogelijk. 

    Mensen mogen alleen nog het huis uit om boodschappen te doen, een dokter te bezoeken of dagelijks een uur te sporten. De Fransen mogen alleen nog naar hun werk als dit echt niet anders kan. Macron stelde dat andere oplossingen, zoals groepsimmuniteit of bescherming van kwetsbare personen niet mogelijk zijn.

    "Het virus gaat rond met een snelheid die zelfs de pessimistische verwachtingen niet hadden voorzien", zei Macron, die waarschuwde dat de tweede golf erger zal zijn dan de eerste en dat de aanpak tot nu toe niet goed genoeg was. Dinsdag noteerde Frankrijk met ruim vijfhonderd doden het hoogste dagelijkse sterftecijfer sinds april, op het hoogtepunt van de eerste golf.

    Beeld AFP
  32. In nog drie regio's coronasituatie nu 'zeer ernstig'

    In nog eens drie regio's is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat de situatie er nu 'zeer ernstig' is. Ze hebben vanaf woensdag het vierde en hoogste risiconiveau gekregen op de coronakaart. Het gaat om de regio's IJsselland, Flevoland en Noord-Holland Noord.

    Deze drie regio's hebben nu hetzelfde risiconiveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Zuidoost, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord.

    Ook in Limburg-Zuid is het risiconiveau woensdag verhoogd. De situatie veranderde daar van 'zorgelijk' naar 'ernstig'. Ook Friesland, Groningen, Drenthe, Noord- en Oost-Gelderland staan op dit niveau. Zeeland is nu de enige regio die nog op het niveau 'zorgelijk' staat, het op een na laagste risiconiveau. Geen enkele regio heeft het laagste niveau, 'waakzaam'.

  33. Utrecht wil XL-testlocatie op Jaarbeursterrein

     De gemeente Utrecht wil mogelijk een XL-testlocatie optuigen op het Jaarbeursterrein vlakbij Utrecht Centraal, zo schrijft het stadsbestuur woensdag in een brief aan de gemeente. Utrecht is de eerste gemeente die met een concreet voorstel over een XL-testlocatie naar buiten komt.

    Op de nieuwe testlocatie moeten dagelijks 4000 mensen getest kunnen worden met zowel sneltesten als de reguliere PCR-testen. Daarmee wordt het een van de grootste testlocaties van Nederland. Het terrein moet ook een mobiel laboratorium krijgen. Het stadsbestuur schrijft dat de beoogde opening van de locatie gepland staat in november.

    In totaal mikt het ministerie van Volksgezondheid op zeven zogenoemde XL-locaties, waar zowel reguliere als verschillende sneltesten worden aangeboden. De XL-locaties komen waarschijnlijk ook in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en de regio Arnhem-Nijmegen. Ongeveer duizend militairen worden momenteel getraind om op de nieuwe extra grote testlocaties te gaan werken. Het gaat om niet-medisch personeel dat intern wordt opgeleid met hulp van opleidingsinstituut NCOI, aldus het ministerie van Defensie.

    In de brief aan de gemeenteraad schrijft het stadsbestuur van Utrecht woensdag ook dat er in de wijk Kanaleneiland gezocht wordt naar een geschikte plek voor een nieuwe, kleinschaliger testlocatie.


  34. Rutte: nog niet besloten over verlenging pakket

    Het kabinet heeft nog niet besloten dat de 'gedeeltelijke lockdown' langer wordt verlengd. Dat misverstand wilde premier Mark Rutte woensdag in debat met de Tweede Kamer wegwerken. Ook spreekt hij tegen dat coronaminister Hugo de Jonge heeft gezegd dat de besmettingsgraad op 0,88 ligt. Dat ging om het verwachte reproductiegetal, niet het daadwerkelijke getal, benadrukt de premier.

    Over beide uitspraken in het persmoment dat Rutte en De Jonge dinsdag hielden, ontstond verwarring. Om onder een veilig niveau van het aantal ziekenhuisopnames, besmettingen per dag en het aantal mensen dat één iemand met het coronavirus gemiddeld aansteekt, is waarschijnlijk meer tijd nodig. Op 13 oktober had het kabinet het nog over vier weken, maar "wat we zeker weten, is dat de huidige maatregelen veel langer nodig zullen zijn dan die vier weken. En de verwachting is nu dat het in ieder geval nog tot in december zal duren," zei De Jonge dinsdag.

    Volgens Rutte is dat toch nog niet besloten. "Dat is wat je nu voorzichtig door je oogharen kan zien," zegt Rutte woensdag tegenover de Kamer. "Hebben we nou al besloten dat het pakket wordt verlengd tot na half november? Hebben we nog niet besloten." Maar het kabinet wil volgens hem alvast duidelijkheid geven over de komende tijd. "Dat is de reden dat we dat gisteravond gezegd hebben."

    Ook over het reproductiegetal (de 'R') ontstond de nodige verwarring. RIVM-chef Jaap van Dissel leek De Jonge hierover tegen te spreken, maar volgens Rutte heeft het kabinet het nooit gehad over de daadwerkelijke waarde, maar slechts de 'verwachte R'. "We zullen de komende dagen moeten kijken of die R inderdaad een stuk onder die 1 is gedaald, en dat is altijd met vertraging, dat kun je op dit moment nog niet vaststellen," aldus de premier.

    Beeld ANP
  35. Duitsland vanaf maandag weer deels op slot

    In de strijd tegen het nog steeds oprukkende coronavirus gaat Duitsland vanaf maandag deels op slot. Bars en restaurants moeten tot eind november dicht, maar ook onder meer fitnessstudio's, theaters en bioscopen.

    Het gaat er vooral om sociale contacten drastisch te verminderen. Buiten mogen nog maximaal tien personen uit twee huishoudens bij elkaar zijn. De bevolking wordt verder opgeroepen geen onnodige reizen te maken en af te zien van bezoekjes aan verwanten. Ook door veel evenementen wordt een streep gezet.

    De Duitse bondskanselier Merkel en de leiders van de zestien deelstaten besloten gezamenlijk tot dit nieuwe pakket coronamaatregelen. Merkel sprak over een zeer ernstige situatie. Ze riep op tot een 'nationale inspanning' om de zogenoemde besmettingscurve weer af te vlakken en een noodtoestand in de gezondheidszorg te vermijden.

    In regeringskringen werd al gesteld dat een 'golfbreker' noodzakelijk is om de vloed nieuwe infecties in te dammen. Media spreken over een 'lockdown light' omdat onder meer scholen en kinderdagverblijven niet dicht gaan, in tegenstelling tot de eerdere lockdown. Ook winkels kunnen openblijven als ze niet te veel klanten tegelijk binnenlaten. Hotels mogen geen toeristen herbergen, alleen andere gasten.

    De Duitse overheid zou toestanden zoals in Nederland koste wat het kost willen voorkomen, meldt de krant Bild. Het blad verwijst daarbij naar geheime adviezen van deskundigen aan de regering. Hoewel Duitsland het in vergelijking met buurlanden beter doet, raken meer mensen besmet dan tijdens de eerste golf eerder dit jaar.

    Beeld Oliver Berg/dpa
  36. Minister Kaag ook in quarantaine

    Na minister Arie Slob van Onderwijs moet ook minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsamenwerking in quarantaine. Ook zij is in contact geweest met iemand die corona blijkt te hebben, laat ze via Twitter weten. "Ik voel me verder gelukkig goed, en werk vanuit huis gewoon door." Het debat over haar begroting, dat morgen zou worden voortgezet, wordt nu op een later moment ingepland.

    Twitter bericht wordt geladen...

  37. Minister Slob reageert op coronabesmetting

    Minister Arie Slob is vanaf maandag in quarantaine, omdat hij meer dan een kwartier in contact is geweest met een medewerker die met het coronavirus besmet blijkt te zijn. Dat maakte hij maandag bekend tijdens de behandeling van de Mediawet. Het debat is geschorst.

    "Het gaat naar omstandigheden goed met me. Wel bijzonder om in volle vaart stil gezet te worden, maar dat maken meer mensen mee. Ik kan gelukkig nog veel vanuit huis doen. Vandaag heb ik onder andere een digitaal werkbezoek gebracht aan een school. Blijft spannend of ik geen klachten ga krijgen, maar dat is nu gelukkig nog niet het geval."

  38. Aantal nieuwe coronagevallen lager door storing

    Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 'slechts' 8123 positieve coronatests geregistreerd. Dat is aanzienlijk lager dan de drie voorgaande dagen, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) iets meer dan 10.000 besmettingen meldde. Het lage cijfer komt door een technische storing waar het instituut woensdag mee kampte. De gegevens zijn niet compleet en daarom heeft het cijfer 'een vertekend beeld', aldus een woordvoerder. 

    In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 67.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn iets meer dan 320.000 mensen in Nederland positief getest.

    Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 54. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend waren zeventig sterfgevallen gemeld.

    Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 54. Daaronder zijn negen mensen in Amsterdam. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend waren zeventig sterfgevallen gemeld.

  39. Veiligheidsregio roept op om thuis te blijven tijdens Halloween en Sint-Maarten

    "In griezelkostuum of met een lampion langs de deuren lopen? Doe het dit jaar niet." Die dringende oproep doet de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. In de hoofdstad en omliggende plaatsen geldt het hoogste risiconiveau en het aantal coronabesmettingen neemt nog steeds toe. Daarom vraagt de veiligheidsregio om deze keer niet op straat Halloween (31 oktober) en Sint Maarten (11 november) te vieren.

    Normaal gaan ouders met kinderen in groepen langs de deuren om een liedje te zingen en zo wat lekkers te 'verdienen'. Dat is nu geen goed idee, omdat in groepen de kans op verspreiding van het virus groot is, zegt de veiligheidsregio. "Als we nu onze sociale contacten en het aantal bewegingen in straten en buurten beperken, kunnen we volgend jaar Halloween en Sint Maarten weer samen vieren." Maar ouders zijn uiteraard zelf verantwoordelijk om een afweging te maken, aldus de veiligheidsregio.

    Premier Mark Rutte zei dinsdagavond nog dat het lopen met lampionnen langs huizen op Sint Maarten alleen in kleine groepen zal kunnen, evenals het vieren van pakjesavond op 5 december.

    Een prairiehondje in Dierenpark Amersfoort speelt met een pompoen. De dierentuin organiseerde het verrassingsmaal in het kader van Halloween. Beeld ANP
  40. Duitse media: Duitsland vanaf maandag weer deels op slot

    In de strijd tegen het nog steeds oprukkende coronavirus gaat Duitsland vanaf maandag deels op slot. Dat melden Duitse media. Bars en restaurants moeten dicht, maar ook bijvoorbeeld fitnessstudio's. Het gaat er vooral om sociale contacten drastisch te verminderen.

    De Duitse bondskanselier Merkel en de leiders van de zestien deelstaten vergaderen nog over een nieuw pakket coronamaatregelen. In regeringskringen wordt gesteld dat een 'golfbreker' noodzakelijk is om de vloed nieuwe besmettingen in te dammen. Volgens de media komt er zeker een 'lockdown light'.

  41. OMT: positieve test zonder klachten na drie dagen herhalen

    Het OMT adviseert dat mensen die positief zijn getest op het coronavirus, maar geen klachten hebben na drie dagen opnieuw worden getest. Op basis van de twee testen wordt dan besloten of de zelfisolatie wordt verlengd.

    Nu moeten zij drie dagen in zelfisolatie. Als ze geen klachten krijgen, mogen ze weer naar buiten. Krijgen ze wel klachten, dan moeten ze vanaf dat moment nog zeker zeven dagen in zelfisolatie. Als ze daarna 24 uur klachtenvrij zijn, mogen ze weer naar buiten.

  42. Weer technische storing bij coronacijfers RIVM

    Het is nog niet bekend hoeveel coronagevallen in het afgelopen etmaal zijn gemeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert de ruwe gegevens dagelijks rond 14.15 uur, maar er is sprake van een technische storing. Het is nog niet bekend wanneer de cijfers komen.

    Diverse nieuwsmedia gebruiken de ruwe data van het RIVM om uit te rekenen hoeveel positieve tests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen afgelopen etmaal zijn doorgegeven aan het RIVM.

    Afgelopen zaterdag was er ook een storing. Die trof het systeem waarmee regionale gezondheidsdiensten hun informatie doorgeven aan het RIVM. Daardoor viel het aantal meldingen lager uit dan zonder storing het geval zou zijn geweest.

  43. 'Horecaondernemers willen hun zaak massaal verkopen'

    Horecaondernemers doen door de coronacrisis hun bar of restaurant massaal in de verkoop. Nu deze bedrijven door de tweede golf aan coronabesmettingen hun deuren noodgedwongen moeten sluiten, is dat vaak het laatste zetje om een nieuwe eigenaar te zoeken. Dat zorgt voor grote drukte bij horecamakelaars, stelt makelaardij Knook & Verbaas.

    Na de eerste lockdown nam het aanbod van horecazaken in de verkoop al met 30 procent toe bij Knook & Verbaas. Nu er een tweede golf aan coronabesmettingen aan de gang is in Nederland, ligt het aantal aanvragen om horecabedrijven in de verkoop te doen 28 procent hoger dan vorig jaar, zegt makelaar Marcel Verbaas.

    Die verkoopdrift komt door een 'gitzwart scenario' dat voor veel horecabedrijven nu realiteit dreigt te worden. "De loonkosten en huurkosten lopen gewoon door en geld verdienen met de afhaal wordt ook steeds lastiger," zo stelt het kantoor, dat vooral in de regio Rotterdam, Zeeland en Noord-Brabant actief is. "Ondernemers zien de bodem in zicht raken."

    "Op dit moment hebben we 200 ondernemingen in de verkoop. In 2019 hadden we er in totaal 89 verkocht," zegt Verbaas. Het is volgens hem op dit moment nog goed mogelijk om kopers te vinden voor horecazaken, omdat branchegenoten met genoeg geld in kas mogelijkheden zien om goedkoop uit te breiden. "De waarderingen zijn lager dan vorig jaar, soms een kwart lager."

  44. Wereldwijd half miljoen nieuw coronagevallen erbij in een dag

    Voor het eerst zijn dinsdag wereldwijd meer dan een half miljoen nieuwe coronagevallen op een dag geregistreerd. Dat meldde het Franse persbureau AFP woensdag op basis van een eigen telling.

    Het zou gaan om 516.898 nieuwe gevallen. Volgens de teller van Worldometer waren er woensdag 44.361.680 coronagevallen op aarde en 1.173.846 sterfgevallen als gevolg daarvan. Dinsdag werden wereldwijd 7723 sterfgevallen gemeld, aldus de telling van AFP.

  45. Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets verder toegenomen

    In Nederlandse ziekenhuizen liggen inmiddels 2374 mensen met Covid-19. In Duitsland liggen ook nog twee coronapatiënten uit Nederland in het ziekenhuis. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten komt daarmee op 2376, 18 meer dan een dag eerder, becijfert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS).

    Van de ziekenhuispatiënten met Covid-19 liggen er 545 op de intensive care, onder wie de twee mensen die naar het Duitse Münster zijn gebracht. Dat is een stijging van 16 ten opzichte van dinsdag.

    Volgens het centrum zijn de laatste 24 uur 35 patiënten overgeplaatst van de ene regio naar de andere, vijf meer dan dinsdag. Het verplaatsen gebeurt om de druk zoveel mogelijk over ziekenhuizen in het land te verspreiden. Van de patiënten die werden overgeplaatst, liggen er drie op de ic. Ook binnen regio's worden patiënten overgeplaatst, maar daarover rapporteert het landelijke centrum niet.

    Mensen die ziek zijn geworden door het virus vormen de meerderheid van alle Nederlandse patiënten die momenteel op de ic's liggen. Dat zijn er nu in totaal 1006, inclusief de twee coronapatiënten in Duitsland.

    Ziekenhuizen werken aan uitbreiding van hun intensivecarecapaciteit. Die gaat naar 1350 bedden. In noodgevallen kan dat aantal verder stijgen tot 1700.

    De dagelijkse besmettingscijfers zijn er nog niet door een technische storing bij het RIVM. Wanneer de cijfers wel komen, is nog onduidelijk.

  46. Weer duizenden banen op de tocht bij Boeing door crisis

    De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gaat waarschijnlijk nog eens duizenden arbeidsplaatsen extra schrappen als gevolg van de zeer moeilijke marktomstandigheden in de luchtvaartsector door de coronacrisis. In een verklaring aan het personeel zei Boeing-topman David Calhoun dat de crisis het bedrijf dwingt verdere maatregelen te nemen.

    Naar verluidt is Boeing van plan om nog eens 7000 banen te gaan schrappen. Dit voorjaar kondigde het bedrijf al aan 16.000 banen te laten verdwijnen, hoofdzakelijk in de Verenigde Staten, om zo kosten te besparen. Dat kwam neer op ongeveer 10 procent van het wereldwijde personeelsbestand van Boeing.

    Beeld REUTERS
  47. Van Dissel: besmettingscijfers vertekend door ICT-probleem

    De recente cijfers over de verspreiding van het coronavirus bieden nog te weinig houvast. Dat komt mede door problemen met de registratie, legde RIVM-baas Jaap van Dissel woensdag uit in de Tweede Kamer. Afgelopen weekeinde kampte het gezondheidsinstituut met een ICT-probleem waardoor niet alle positieve tests verwerkt konden worden.

    Jaap van Dissel.Beeld ANP

    Het RIVM rapporteerde de afgelopen drie dagen steeds ruim 10.000 nieuwe besmettingen. Zaterdag waren dat er door de genoemde storing veel minder, bijna 8700. Daardoor is het lastig de getallen die sinds zondag gemeld zijn, in het juiste perspectief te plaatsen. Er is waarschijnlijk sprake geweest van een inhaalslag.

    Van Dissel zegt wel dat in de dagelijkse aantallen besmettingen een afvlakking zichtbaar is. "Daar zijn we van overtuigd." Maar een zekere daling is er nog niet, en die is wel nodig om de druk op de ziekenhuiszorg te verlichten. "De getallen zouden erbij kunnen passen, maar de komende dagen zijn wel kritisch."

    De relatief lichte maatregelen die het kabinet eind september nam om het virus af te remmen hebben volgens Van Dissel wel degelijk effect gehad. Maar het pakket bleek onvoldoende om het zogenoemde reproductiegetal, dat weergeeft hoeveel anderen een besmet persoon gemiddeld aansteekt, onder de 1 te krijgen.

    Of de gedeeltelijke lockdown die twee weken geleden van kracht werd daar wel in slaagt, zou nu zo ongeveer duidelijk moeten worden. Maar de cijfers bieden volgens Van Dissel dus nog geen eenduidig beeld. "Is het stabiel, neemt het nog toe, of is het aan het afnemen? Met dat dilemma zitten we."

    Zorgminister Hugo de Jonge zei dinsdag dat het reproductiegetal door de gedeeltelijke lockdown inmiddels is gedaald naar 0,88. Maar volgens Van Dissel is dat slechts een ruwe schatting. Het RIVM gaat uit van een bandbreedte tussen de 0,75 en 0,99. Het daadwerkelijke getal kan ook aan de bovenkant zitten, benadrukt hij.

    Het kabinet meldde dinsdag dat het te vroeg is voor een verdere aanscherping en dat het de ontwikkelingen van de komende dagen afwacht. Van Dissel benadrukt dat een verzwaring nu, geen invloed heeft op de hoogte van de piek in de ziekenhuizen. Wel kan harder ingrijpen leiden tot een snellere daling van de besmettingen en daarmee de druk op de zorg.

  48. Foutje bij stemming over zorgsalaris leidt niet tot actie kabinet

    Het kabinet gaat, zoals verwacht, geen werk maken van het per ongeluk aangenomen voorstel om salarissen in de zorg te verhogen. Dinsdag werd zo'n motie van PVV-leider Geert Wilders door een fout van een coalitie-Kamerlid aangenomen, maar het kabinet trekt niet nog meer geld uit voor een hoger loon voor zorgmedewerkers.

    Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) legt in een brief aan de Kamer uit dat het kabinet volgens haar al veel doet. De lonen zijn de afgelopen jaren al flink gestegen, zegt Van Ark. "Ook voor 2020 en 2021 zijn behoorlijke cao-loonstijgingen afgesproken." Daarnaast wil het kabinet eerst een onderzoek naar knelpunten in de zorg afwachten. Ze wijst verder op de toegezegde zorgbonus voor medewerkers die betrokken waren bij de zorg voor coronapatiënten.

    "Bovengenoemde acties zijn allen gericht om de waardering voor onze zorgprofessionals tot uiting te laten komen en de personeelstekorten aan te pakken," concludeert Van Ark. Verdere actie van het kabinet zit er niet in.

    Wilders reageert woest op het kabinetsbriefje over zijn motie. 'Schandelijke vieze politieke spelletjes over de rug van de zorg. Uitvoeren die motie of opstappen,' briest de PVV'er op Twitter. Ook SP-voorvrouw Lilian Marijnissen is boos. 'Dit is onacceptabel. Het kabinet komt hier niet mee weg.'

  49. Europese Commissie koopt voor 100 miljoen euro sneltests

    De Europese Commissie koopt voor 100 miljoen euro aan zogenoemde sneltests om het coronavirus op te sporen. Ook wordt de invoer van mondkapjes en andere medische benodigdheden van buiten de Europese Unie langer vrijgesteld van btw en invoerheffingen, zegt EC-voorzitter Ursula von der Leyen.

    Beeld ANP

    Sneltests waren lang niet betrouwbaar genoeg, maar dat is veranderd en de verwachtingen zijn inmiddels hooggespannen. De commissie wil een eerste voorraad aankopen en ter beschikking van de EU-landen stellen, zei Von der Leyen woensdag bij de presentatie van een nieuw pakket coronamaatregelen. De commissie wil met leveranciers ook weer een raamcontract sluiten zodat lidstaten kunnen bijbestellen.

    De commissie verlengt niet alleen de vrijstelling voor medische benodigdheden van btw en invoerheffingen, maar stelt ook voor dat ziekenhuizen en zorgverleners geen btw hoeven te betalen voor vaccins en testkits.

    Lidstaten moeten half november hun teststrategie uit de doeken doen, zegt Von der Leyen. De commissie doet daarvoor aanbevelingen.

    De medische benodigdheden voor de bestrijding van het coronavirus waren sinds het virus afgelopen voorjaar in Europa de kop opstak vrijgesteld van btw en invoerheffingen, maar die regeling zou komend weekeinde aflopen. De commissie verlengt de vrijstelling met nog eens een halfjaar nu een nieuwe golf van besmettingen Europa overspoelt. Zij stelt ook voor dat ziekenhuizen en zorgverleners geen btw hoeven te betalen voor coronavaccins en testkits.

    EU-landen moeten al hun gegevens over de pandemie delen met de Europese tegenhanger van het RIVM, onderstreept Von der Leyen. Nu heeft het ECDC nog niet van alle lidstaten genoeg gegevens om bijvoorbeeld de Europese 'coronakaart' met risicogebieden te kunnen inkleuren. Ze hamert ook nog eens op het belang van opsporingsapps, die bovendien onderling gegevens moeten kunnen uitwisselen. De lidstaten moeten zich meer inspannen om hun burgers zover te krijgen de apps te gebruiken.

    Nationale regeringen moeten ook de strijd tegen 'coronamoeheid' en misleidende informatie over het virus opvoeren, vindt de commissie. Dat is onder meer van belang nu er koortsachtig wordt gewerkt aan een coronavaccin, in een tijd dat het wantrouwen tegen vaccins juist lijkt te groeien. Als er eindelijk een vaccin is maar niemand zich laat inenten, haalt dat nog niets uit.

  50. Ziekenhuis Venlo slaat alarm om toename coronapatiënten

     Ziekenhuis VieCuri in Venlo komt er niet langer aan toe om patiënten met corona uit het westen van Nederland op te vangen. Het ziekenhuis heeft de handen vol aan de toenemende stroom van patiënten uit de eigen regio. Dat laat VieCuri woensdag weten.

    "Daar waar de Limburgse ziekenhuizen de afgelopen weken patiënten overnamen uit bijvoorbeeld de Randstad, vanaf woensdag geldt in ieder geval voor VieCuri dat dit niet meer kan en wij juist zelf patiënten moeten overplaatsen," aldus een woordvoerster.

    "We hebben te maken met een flinke toename aan Covidpatiënten in ons ziekenhuis. Deze flinke toename betekent dat VieCuri het traject in gang heeft gezet om patiënten over te gaan plaatsen naar andere ziekenhuizen." Sinds 1 september zijn bij VieCuri 7 patiënten aan corona overleden. Daarnaast konden 31 patiënten terug naar huis na voldoende hersteld te zijn.

    Bij andere Limburgse ziekenhuizen is de situatie minder nijpend, blijkt uit een rondgang. De ziekenhuizen in Weert, Sittard, Heerlen en Maastricht hebben nog wel capaciteit. Het Laurentius ziekenhuis in Roermond was niet direct bereikbaar woensdag.

    "Er is nog ruimte, maar het wordt wel spannend," zegt een woordvoerder van het Zuyderland ziekenhuis met locaties in Sittard en Heerlen. "Nu zijn er nog geen problemen bij ons, maar dat kan natuurlijk veranderen als er meer patiënten binnenkomen," licht de woordvoerster van het Sint Jans Gasthuis in Weert toe. "Het blijft een momentopname." Ook het academisch ziekenhuis MUMC+ in Maastricht zegt nog wel capaciteit te hebben.

    Beeld EPA