RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Carrière

Stage lopen in coronatijd: het kan wel, maar het vraagt om creativiteit

Jurgen hoort bij het 'gele team' van Dachser. Beeld © RTL Nieuws

Mbo's zijn bang dat het tekort aan stageplekken opnieuw toeneemt nu we weer in een lockdown zitten. Veel bedrijven hebben te weinig werk voor stagiairs of zien extra mensen op de werkvloer niet zitten. Toch zijn er uitzonderingen. Bij transportbedrijf Dachser hebben ze er zelfs in geïnvesteerd.

Met een gele 'aanvoerdersband' om zijn arm zit Jurgen van Kranenburg op de vorkheftruck. Als stagiair logistiek supervisor moest hij al om 4 uur 's ochtends bij de enorme loodsen van Dachser in Waddinxveen zijn. Behoorlijk vroeg. Maar hij doet het graag, want hij is al lang blij dat hij als stagiair welkom is in coronatijd.

Investeren in veiligheid

Omdat hij die gele band draagt, moet hij iedere dag bij ingang 41 naar binnen. Eenmaal binnen mag hij zich alleen in het gele gebied begeven. Dachser heeft het personeel en de werkvloer namelijk in zes kleuren ingedeeld. Deze groepen werken niet met elkaar samen en hebben onderling geen contact. Op die manier is de besmettingskans zo klein mogelijk.

Daarnaast zijn er twee extra mobiele schaftketen geplaatst, zodat er onderling meer afstand van elkaar wordt gehouden tijdens het lunchen. Het blijkt een goede manier te zijn om veilig te werken in een branche waar thuiswerken geen optie is.

Extra stagiairs aangenomen

Zo goed, dat er de afgelopen tijd zelfs extra stagiairs zijn aangenomen. "We hebben extra stagebegeleiders opgeleid, zodat we meer stagairs kunnen binnenhalen. Op de vloer hebben we nu twaalf stagiairs", vertelt Ronnie Holtrop, één van die begeleiders.

Dachser trekt de portemonnee voor de extra investeringen, omdat het bedrijf bang is dat als er nu geen stagiairs worden opgeleid, er over een paar jaar een personeelstekort in de branche is. "De stagiairs hebben we keihard nodig", vindt Holtrop. "In oplossingen denken is belangrijk."

Duizenden mbo'ers zoeken stageplek

Dachser is een uitzondering op de regel. Hoewel het tekort aan stageplekken in het mbo de afgelopen weken iets afnam, zijn nog steeds duizenden mbo'ers op zoek naar een stage. Dat hoort Van Kranenburg ook van zijn studiegenoten.

"Ik heb klasgenoten die in de problemen zitten of hebben gezeten. Die moesten op zoek naar een nieuwe stageplek", vertelt hij. Bijvoorbeeld omdat een stage op het laatste moment werd afgeblazen.

Collega-stagiair Robin dos Reis hoort hetzelfde in zijn omgeving. "Ik heb een nichtje en een neefje die thuiszitten omdat ze geen stage hebben."

Angst voor oplopend tekort

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) houdt bij hoeveel stageplekken er nodig zijn in het mbo. De vrees is dat door deze nieuwe lockdown het tekort alsnog groter wordt. Vooral in het toerisme en de evenementenbranche, verwacht de SBB.

In de cijfers van de SBB is te zien dat het tekort groot is in de regio in en rond Amsterdam. Dat is voor een groot deel te wijten aan de luchtvaart. Omdat er veel minder gevlogen wordt, zijn er minder stagiairs nodig op Schiphol en bij de luchtvaartmaatschappijen.

Stewardess aan de grond

Dat merkte ook Nathanysia Emanuelson. Ze volgt de opleiding tot stewardess en wilde het liefst in het buitenland stage lopen. Maar dat zat er niet in. Daarom doet ze sinds vorige week een stage aan de grond, op Schiphol.

"Het was erg lastig, ik had geen andere optie dan dit. Maar ik vind het erg leuk", vertelt ze. Op Schiphol begeleidt ze onder meer reizigers naar de juiste poortjes en helpt ze met het scannen van de boardingpas.

Amper passagiers, toch stagiairs op Schiphol

Op deze ochtend is het vrij druk, omdat de vrij populaire vlucht naar Curaçao op de planning staat. Toch merkt ze dat het over het algemeen vrij rustig is op Schiphol. "Er is op zich best wel werk te doen, maar naarmate het later wordt, kun je wel zien dat Schiphol rustiger wordt en het echt minder is."

Je kan je dan ook afvragen of het wel zinvol is om stagiairs in te zetten. Miriam Hoekstra-Van der Deen, directeur operations op Schiphol, vindt van wel. “Wij geloven in de toekomst, dat het ooit weer goed gaat komen”, legt ze uit. "Dan hebben we de mensen ook weer hard nodig. Dat is ook waarom we nu zo goed mogelijk willen begeleiden."

Parttime op de vloer

Daarvoor moest het stageprogramma wel op de schop. Om te voorkomen dat stagiairs zich gaan vervelen, is ervoor gekozen om maar drie dagen per week daadwerkelijk bezig te zijn op de luchthaven. De andere twee dagen werken de stagiairs thuis aan een opdracht, een zogenoemde challenge.

Emanuelson houdt zich thuis bezig met een onderzoek naar de toegankelijkheid van Schiphol voor mindervaliden. Ze doet dat op afstand, samen met andere stagiairs en een begeleider. Dat bevalt haar wel. "Ik vind het eigenlijk wel fijn. Je kan bijkomen na een late shift. Ik vind het goed verdeeld."

In totaal lopen er nu dertig mbo'ers op deze manier stage op een door corona getroffen Schiphol. "Het maakt het niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. We kijken naar wat wél kan", besluit Hoekstra-Van der Deen.

Video: Moeilijk in coronatijd maar toch gevonden: mbo-stageplek op Schiphol

Moeilijk in coronatijd maar toch gevonden: mbo-stageplek op Schiphol

01:40
Bron: RTL Nieuws / Gert-Jan Verstegen