Terug naar de krant

Openbaar Ministerie vervolgt Tata Steel om grafietregens

Leeslijst Nieuws
Tata Steel Volgens het OM overtreedt Tata Steel met de stofwolken, die voor overlast zorgen in de omgeving, de milieuvergunning.
Leeslijst

Het Openbaar Ministerie gaat staalbedrijf Tata Steel vervolgen vanwege de grafietregens die voortkomen uit de hoogovens in IJmuiden. Dat bevestigt het OM donderdag na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens het OM overtreedt Tata Steel met de stofwolken, die voor overlast zorgen in de omgeving, de milieuvergunning. In de vergunning staat dat het stof niet verder dan twee meter van het fabrieksterrein mag worden verspreid.

Lees ook Het regent grafiet uit de fabriek van Tata Steel: ‘Was handen en groente, maar er is geen accuut gevaar’
Onder de rook van Tata Steel krijgen bewoners regelmatig te maken met grafietregens.

De stofwolken met daarin zware metalen als lood en mangaan zorgen al langere tijd voor overlast in onder meer het nabijgelegen dorp Wijk aan Zee. Bewoners klagen al langer over de zwarte stofdeeltjes die het dorp bereiken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde in juni vorig jaar dat de zwarte stof uit de staalfabriek van Tata Steel een gezondheidsrisico vormt voor vooral kinderen. De stof zou met name neerslaan in speeltuinen. Ook bleek de concentratie stofdeeltjes binnen een jaar tijd met factor vier te zijn toegenomen.

In december bleek na metingen van de staalfabrikant zelf dat de hoeveelheid stof die werd uitgestoten, veel hoger uitviel dan toegestaan. Volgens Tata Steel is de inhoud van de stofwolken zelf wel in lijn met de vergunning. Een overkapping, die ervoor moet zorgen dat de stof op het terrein blijft, zou eigenlijk in april dit jaar worden opgeleverd. Vorig jaar meldde Tata Steel dat de plaatsing van de filterinstallie pas in 2021 plaatsvindt.

Omdat de advocaat nog onderzoekswensen in het dossier mag noemen, is de definitieve vervolging nog niet in gang gezet. Tata Steel bevestigt een brief te hebben ontvangen van het OM waarin staat dat het voornemens is het bedrijf te dagvaarden. Volgens Tata Steel gaat het om een incident dat plaats had in maart 2018. Daarbij zouden door „uitzonderlijke weersomstandigheden” grondstofdeeltjes zijn verwaaid en zich zo meer dan twee meter hebben verspreid.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in