Direct naar artikelinhoud
GoedemorgenVerkiezingen Sint-Eustatius

Sint Eustatius kiest voor PLP, partij die onafhankelijk van Nederland wil worden

De inwoners van de Nederlandse ieniemini gemeente Sint-Eustatius, in het Caribisch deel van het Koninkrijk, mochten woensdag na twee jaar weer hun eigen Eilandsraad kiezen. Winnaar van de verkiezingen is de Progressive Labour Party (PLP), een campagne die streeft naar onafhankelijkheid van Nederland.

De PLP heeft drie van de vijf zetels in de raad gewonnen. De overige twee zetels zijn voor de Democratische Partij (DP). Het is voor het eiland de eerste stap richting terugkeer naar een zelfstandig en democratisch gekozen gemeentebestuur.

De vrees dat een groot deel van de stemgerechtigden niet naar de stembus zou gaan vanwege corona, bleek onterecht. Ook de vrees dat de oude corrupte politici terugkeren, die het eiland twee jaar geleden op de rand van faillissement brachten, weerhield inwoners er niet van om naar de stembus te gaan. In totaal ging bijna 77 procent van de 2102 stemgerechtigden op het eiland stemmen.

De gemeente met 2000 inwoners had de primeur om als eerste coronaproof-verkiezingen te houden. Dat betekende in stemlokalen 1,5 meter afstand houden, ‘kuchschermen’ en stemhokjes en potloden die steeds moeten worden ontsmet. Ook opende Sint-Eustatius vanwege corona een tweede stembureau, om inwoners bij het kiezen meer ruimte te geven. Op het eiland zijn tot nu toe geen coronasterfgevallen gemeld en slechts dertien mensen besmet. 

Veelal dezelfde politici als voorheen

De vijf leden van de Eilandsraad krijgen het recht moties in te dienen en de door Nederland aangestelde commissaris te interpelleren. Op de lijst van de drie deelnemende partijen staan 26 mensen, veelal dezelfde politici als voorheen.

De Nederlandse regering plaatste Sint-Eustatius in 2018 onder curatele en zette het plaatselijk bestuur wegens corruptie af nadat een ‘commissie van wijzen’ had vastgesteld dat het eiland afkoerste op een staatsgreep. Onder het Nederlands bestuur kwam er weer geld voor ziekenzorg en huizen- en wegenbouw. 

Sinds 10 oktober 2010 is het Caribische eiland een Nederlandse gemeente.  Het is de bedoeling dat in kleine stapjes het democratisch gekozen bestuur wordt hersteld. Deze verkiezing is een eerste stap.

Lees ook: 

Minister Knops investeert veel in de relatie met de Antillen: Ik hoor hoop, maar ook frustratie 

Tien jaar na het opheffen van de Nederlandse Antillen is de feeststemming van destijds geheel verdwenen. De autonome Caribische landen verkeren in crisis. Staatssecretaris Knops wil helpen, maar wel onder strenge voorwaarden.

Acht jaar na de ontmanteling van de Antillen: Het statuut is dood, leve het convenant 

Op de voormalige Nederlandse Antillen heerst niet alleen een vluchtelingencrisis, maar ook een bestuurlijke, een financiële en een veiligheidscrisis. Was de ontmanteling in 2010 wel zo’n goed idee?