Veiligheidsregio Noord-Holland Noord: ga niet langs deuren met Sint-Maarten

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Het coronablog van donderdag 22 oktober is gesloten.

Lees hier verder in het blog van 23 oktober

Nieuwe beperkingen in Europese landen

  • Volgens de autoriteiten in Frankrijk is op donderdag het hoogste aantal nieuwe ziektegevallen tot nu toe geregistreerd, met 41.622 nieuwe besmettingen. De cijfers kwamen enkele uren nadat premier Jean Castex aankondigde dat de avondklok in Frankrijk uitgebreid zou worden naar een groot deel van het land.
  • Er gaat ook een avondklok gelden in de zwaarst getroffen gebieden in Griekenland. De Griekse regering kondigt die verscherping van de maatregelen aan als reactie op de stijgende coronagevallen. Op donderdag werden er 882 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal nieuwe besmettingen tot nu toe.
  • In Slowakije wordt tussen 24 oktober en 1 november een gedeeltelijke lockdown ingevoerd. Mensen mogen alleen nog de deur uit voor werk en boodschappen. Daarnaast wil de regering van Slowakije het hele land gaan testen op het coronavirus. Er zijn bijna zesduizend testlocaties opgezet en 13 miljoen sneltests aangeschaft voor het land met bijna 5,5 miljoen inwoners.

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord: ga niet langs deuren met Sint-Maarten

Ga niet langs de deuren om Sint-Maarten te vieren, maar vier het feest binnen. Die dringende oproep doet de veiligheidsregio Noord-Holland Noord donderdag aan ouders en kinderen, na een overleg eerder op de dag. De oproep gaat in tegen het landelijke advies.

Het risiconiveau van de regio Noord-Holland Noord steeg donderdag van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’. De veiligheidsregio roept daarom op om het feest, waarbij kinderen vaak met lampionnen langs de deuren gaan en liedjes zingen in ruil voor zoetigheden, op 11 november niet in de gebruikelijke vorm door te laten gaan. Een dag eerder zei de veiligheidsregio nog het landelijke advies te volgen, waarop met name de gemeente Castricum verontwaardigd reageerde.

De veiligheidsregio stelt nu dat ouders „een eigen verantwoordelijkheid” hebben „om de afweging te maken”, maar raadt het sterk af „om besmettingen te voorkomen”. „We moeten met man en macht zorgen dat het virus wordt teruggedrongen”, aldus de veiligheidsregio in een verklaring.

Het landelijke advies is dat optochten en bijeenkomsten mogelijk zijn, zolang mensen zich houden aan de basisregels zoals het bewaren van voldoende afstand tot anderen. De veiligheidsregio’s Zaanstreek-Waterland en Kennemerland zeggen tegen NH Nieuws dat ze aan die richtlijn vasthouden. De veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek zou de nieuwe maatregelen nog even willen afwachten.

Sint-Maarten wordt niet overal in Nederland gevierd. Vooral in Noord-Holland, Limburg, Utrecht en Groningen gaan kinderen met lampionnen langs de deuren. Wel wordt de traditie ook steeds vaker in Noord-Brabant, Drenthe en Friesland gevierd. Voor zover bekend gaat het lampionnenfeest in die provincies komende maand gewoon door. Sint-Maarten komt ook voor in delen van België, Noord-Frankrijk, Duitsland, Portugal en Hongarije.

Kinderen in Den Haag tijdens Sint-Maarten. Foto Robert Vos/ANP

Opnieuw veel nieuwe besmettingen in Europese landen

  • In Italië zijn de afgelopen dag 15.199 nieuwe besmettingen geregistreerd, het grootste aantal tot nu toe. Op donderdag waren het er nog 16.079.
  • In het Verenigd Koninkrijk zijn voor de derde dag op rij meer dan twintigduizend nieuwe besmettingen gemeld. Op donderdag waren het er 21.242, een daling ten opzichte van de 26.688 nieuwe besmettingen die een dag eerder werden gemeld.
  • Spanje is woensdagavond het eerste land in West-Europa geworden dat de grens van een miljoen besmettingen is gepasseerd. Volgens de laatste cijfers zijn er nu 1.005.295 besmettingen in het land. Het grootste deel van de actieve gevallen is geconcentreerd in de regio Madrid. De nationale overheid wil daar verregaande beperkingen invoeren, maar de regionale overheid ligt dwars.
  • Strengere maatregelen zouden er ook kunnen komen in Polen. Daar zijn meer dan twaalfduizend nieuwe coronagevallen gemeld. Vanaf zaterdag wil de Poolse regering mondkapjes in publieke ruimtes verplichten en een maximumaantal mensen toestaan in het openbaar vervoer en in winkels.

Franse avondklok uitgebreid: nu voor 46 miljoen burgers

De avondklok die al van kracht is in de grootste Franse steden wordt zaterdag uitgebreid naar een groot deel van het land. Dat heeft premier Jean Castex donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. De avondklok treft zo’n 46 miljoen inwoners, ongeveer twee op de drie Fransen. Hiermee hoopt de regering de tweede golf van het coronavirus in te dammen. Wie toch de straat opgaat zonder daarvoor een goede reden te hebben, kan een boete krijgen van 135 euro.

„De komende weken zullen moeilijk zijn”, waarschuwde premier Castex. Onder de avondklok moeten Fransen tussen 21.00 uur en 06.00 uur thuisblijven. De Franse minister van Volksgezondheid Olivier Veran zei bij dezelfde persconferentie dat hij hoopt volgende week de eerste positieve signalen te zien van de avondklok die bijna een week geleden is ingevoerd in Parijs en acht andere grote steden. Het duurt meestal twee tot drie weken voordat het effect van maatregelen gezien kan worden.

In Frankrijk neemt het aantal coronabesmettingen snel toe. In totaal zijn er nu ruim 34.000 mensen in het land aan het coronavirus bezweken en er zijn bijna een miljoen besmettingen geteld sinds het begin van de pandemie. Een volledige lockdown probeert de Franse regering nog altijd te voorkomen.

‘Veiligheidsregio Twente pleit voor totale lockdown’

De veiligheidsregio Twente wil vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen dat de maatregelen worden aangescherpt. Een totale lockdown zou op zijn plaats zijn, zegt voorzitter Arjen Gerritsen tegen RTV Oost.

„Als we met elkaar willen voorkomen dat de ziekenhuizen vollopen, dat we verpleeghuizen moeten sluiten, dat we onze familie niet meer kunnen bezoeken, dan moeten we nu echt stappen gaan nemen”, zegt Gerritsen. „In de ogen van de veiligheidsregio gaan we er met de huidige ‘strengheid’ van de maatregelen niet komen.” Gerritsen zegt dat hij in het wekelijkse overleg met de andere veiligheidsregio’s heeft opgeroepen tot strengere maatregelen. „En we zijn niet de enige veiligheidsregio.”

Twente is één van de acht veiligheidsregio’s die vanaf woensdag het predicaat „zeer ernstig” opgeplakt hebben gekregen op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Gemiddeld worden er dagelijks ruim veertig van de 100.000 inwoners positief getest op corona, ruim voorbij de signaalwaarde van 7 per 100.000 inwoners. Een ander slecht teken is dat van alle afgenomen coronatests in Twente één op de vijf positief uitpakt.

„We zouden de Twentenaren voor de gek houden, een rad voor de ogen draaien, als we zouden zeggen dat over twee weken alles weer anders wordt”, zegt Gerritsen tegen RTV Oost. „De deskundigen zeggen ons dat het over twee weken echt niet anders gaat worden. Sterker nog: dat het alleen maar erger zal gaan worden.” December „zou wel eens een heel stille maand kunnen worden”, aldus Gerritsen, die ook burgemeester van Almelo is. „Dat is vreselijk, daar baalt iedereen van, dat doe ik ook, maar dat zou weleens heel erg noodzakelijk kunnen zijn.”

Zorginstellingen schieten door ministerie toegezegde zorgbonus voor

Meerdere zorginstellingen schieten de zorgbonus van 1.000 euro voor die door de overheid aan zorgmedewerkers is beloofd. Dat meldt persbureau ANP donderdag op basis van een rondgang. Onder meer ziekenhuizen in Groningen, Nieuwegein en Eindhoven wachten naar eigen zeggen niet totdat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de aanvragen heeft goedgekeurd.

Het Martini Ziekenhuis in Groningen betaalt de bonus aan alle drieduizend medewerkers tegelijk met het salaris van november. Langer wachten zou geen recht zou doen „aan de enorme inzet van de medewerkers dit voorjaar”, aldus een woordvoerder tegen ANP. „Ook zzp’ers, uitzendkrachten en ondersteunende diensten zoals mensen in de keuken” krijgen de bonus. Het Eindhovense Catharina Ziekenhuis keert alvast de helft van de zorgbonus uit aan alle bijna vierduizend medewerkers die minder dan twee keer modaal verdienen.

Het ministerie zegde de bonus eind juni toe aan zorgmedewerkers die direct of indirect de gevolgen van de corona-uitbraak ondervinden en niet meer dan twee keer modaal verdienen. Het ministerie heeft inmiddels al meer dan vijfduizend aanvragen van zorgaanbieders ontvangen. Het ministerie verwacht voor het einde van het jaar alle aanvragen te hebben beoordeeld en uitbetaald. Zorginstellingen hebben tot 29 oktober om een aanvraag te doen.

Het Martini Ziekenhuis in Groningen. Foto Robin van Lonkhuijsen

Komende weken worden zeven XL-snelteststraten opgezet

De komende weken worden zeven grote snelteststraten opgezet in Nederland. Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid na berichtgeving van RTL Nieuws. Defensie is betrokken bij voorbereidingen voor de zogenoemde XL-snelteststraten en levert ook mensen om die te bemannen. Begin volgende week zal minister Hugo de Jonge meer details bekendmaken.

Op dit moment worden meerdere sneltests ontwikkeld. De LAMP-test, die is ontwikkeld door onderzoeksinstituut TNO, is de afgelopen weken met succes uitgeprobeerd in de teststraat in de Amsterdamse RAI. Die test geeft binnen drie kwartier tot een uur de uitslag en is net zo betrouwbaar als de gebruikelijke PCR-test.

Minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid zei vorige week dat de LAMP-test als eerste op grote schaal inzetbaar zou zijn. Hij wil de test eerst in de vijf grote steden introduceren, en vervolgens landelijk. Sneltesten zijn nodig omdat de druk op de normale coronatest te hoog is. Zo ongeveer alle GGD’s en teststraten zijn overbelast. Betrouwbare alternatieven zoals de LAMP-test zouden de testcapaciteit kunnen vergroten.

Daarnaast zijn sneltesten belangrijk zodat mensen minder lang hoeven te wachten op de uitslag en dus minder lang uit voorzorg hoeven thuis te blijven. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) riep afgelopen woensdag nog op tot het snel inzetten van sneltesten om te voorkomen dat door het coronavirus de huisartsenzorg in gevaar komt.

Lees ook: Kunnen we sneller gaan testen en zo ja, hoe dan?

Kuipers: vanaf vrijdag eerste IC-patiënten naar Duitsland

Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat vanaf vrijdag de eerste IC-patiënten met Covid-19 naar Duitsland gebracht worden. Ook wordt vanaf komende week het aantal IC-bedden verder opgeschroefd tot 1.350. De LCPS-voorzitter zei donderdag, terwijl het RIVM ruim negenduizend nieuwe besmettingen bekendmaakte, dat de „druk op de hele keten” steeds hoger wordt. Sommige ziekenhuizen zitten volgens Kuipers vol.

Het aantal opgenomen coronapatiënten nam het afgelopen etmaal met zestig toe tot 2.003. Van hen liggen er 463 op de intensive care, dertien meer dan woensdag. Of en hoeveel coronapatiënten morgen naar Duitsland vervoerd worden, is volgens Kuipers afhankelijk van hoeveel patiënten er in welke ziekenhuizen bij komen.

Minister Tamara van Ark van Medische Zaken (VVD) voert donderdagmiddag spoedoverleg met de ziekenhuizen over de spreiding van patiënten. Tegen NRC zeggen bronnen dat ziekenhuizen er onderling niet uitkomen; volgens ziekenhuizen in de Randstad maken andere regio’s onvoldoende plek voor coronapatiënten.

Lees hier meer over het spoedoverleg over patiëntenspreiding van minister Van Ark.

Tijdens de persconferentie maakte Kuipers duidelijk dat patiënten en hun familie geen invloed hebben op de keuze of zij naar Duitsland overgeplaatst worden. De LCPS-voorzitter weet dat dit „heel lastig” voor hen is. Maar, zegt hij, „we hebben heel weinig keus”. Nieuwe patiënten blijven binnen komen op de spoedeisende hulp en het aantal opnames overschrijdt de verwachtingen, aldus Kuipers. Het eerder voor eind oktober voorspelde aantal van tweeduizend is al bereikt en ook het aantal IC-opnames ligt voor op de ramingen.

Het RIVM kwam donderdag eveneens met opnieuw oplopende cijfers. De afgelopen 24 uur zijn 9.283 meldingen van nieuwe positieve coronatests binnengekomen. Dat is ruim vijfhonderd meer dan gisteren, toen het aantal nieuwe positieve tests op 8.764 lag. Het is voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland dat meer dan negenduizend nieuwe positieve tests in een etmaal worden gemeld.

Het dodental als gevolg van Covid-19 steeg het afgelopen etmaal met 46. Of deze personen ook daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur zijn overleden is niet met zekerheid te zeggen, omdat meldingen met vertraging bij het RIVM kunnen binnenkomen. Woensdag steeg het dodental nog met 59.

Angst voor corona dringt zorgen over terrorisme naar de achtergrond

Door de coronacrisis is de angst voor terrorisme afgelopen zomer wat meer naar de achtergrond gedrongen. Nederlanders maken zich nu vooral zorgen over het coronavirus. Dat blijkt donderdag uit de jaarlijkse Risico- en Crisisbarometer (RCB) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Ook de zorgen over extremisme, cyberdreigingen, extreem weer en ondermijnende criminaliteit zijn kleiner geworden.

Van de ondervraagden gaf 22 procent aan zich het meest zorgen te maken over het coronavirus. Terrorisme werd genoemd door 19 procent van de ondervraagden. Vorig jaar lag dat percentage nog op 34 procent. Het uitbreken van een infectieziekte is volgens de ondervraagden nu de gebeurtenis met de meest ernstige gevolgen. „De inschatting van de ernst van terrorisme is echter niet afgenomen, dit is op hetzelfde niveau gebleven”, schrijft de NCTV.

In vergelijking met vorig jaar hebben meer Nederlanders vertrouwen in de aanpak en de informatievoorziening van de overheid. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan veel of heel veel vertrouwen te hebben in de Nederlandse overheid. Dat is een stuk hoger dan voorgaande jaren toen dit percentage schommelde tussen de 26 en 34 procent. „Ook het vertrouwen in de informatievoorziening van de overheid bij rampen en crises, is dit jaar sterk toegenomen; van 42 procent naar 57 procent”, aldus de NCTV.

‘Tijdelijk onderkomen Tweede Kamer niet coronaproof’

Het tijdelijke nieuwe onderkomen voor de Tweede Kamer, dat de afgelopen maanden voor 160 miljoen euro is verbouwd en ingericht, voldoet niet aan de coronamaatregelen. Dat schrijft het AD donderdag op basis van vertrouwelijk onderzoek van drie externe bureaus. De gangen zouden te smal zijn en ook de ruimtes rond de liften zouden te klein om 1,5 meter afstand te kunnen houden.

De bureaus waarschuwen voor „opstoppingen” en schrijven dat er „vergaande maatregelen” nodig zijn om het gebouw in gebruik te kunnen nemen, aldus het AD. De kritiek lijkt een tegenslag voor het kabinet. De verhuizing is volgens staatssecretaris Raymond Knops (Rijksvastgoed, CDA) noodzakelijk om het gebouw op het Binnenhof grondig te renoveren.

Lees ook: Verbouwing Tweede Kamer door ruzie weer onzeker

Eerder deze maand weigerden Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) en het presidium, het dagelijks bestuur, al te verhuizen omdat het nieuwe onderkomen niet coronaproof is. Het presidium zou liever zien dat de verbouwingen in fases verloopt zodat de Kamer op het Binnenhof kan blijven. Het kabinet is hier geen voorstander van. De Kamer zou vanaf september 2021 in het oude gebouw van Buitenlandse Zaken werken en vergaderen.

De nieuwe plenaire zaal in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken waar tijdelijk de Tweede Kamer wordt ingericht. Foto Bart Maat/ANP

IOC-voorzitter Bach: geen uitsluiting landen Olympische Spelen om corona

Landen zullen niet worden uitgesloten van de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar op basis van het aantal coronabesmettingen in het deelnemende land. Dat heeft voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité donderdag gezegd in een gesprek op Instagram met de Duitse atleet Johannes Vetter, meldt persbureau Reuters. Volgens Bach zijn sporters niet verantwoordelijk te houden voor het virus. Als een sporter negatief test en zich aan de voorschriften houdt, is deelname mogelijk, aldus de IOC-voorzitter.

Bach zei ook er niet van uit te gaan dat landen zich zullen afmelden voor de Spelen. Vanwege de coronapandemie zijn de Olympische Spelen, die eigenlijk deze zomer in de Japanse hoofdstad Tokio zouden worden gehouden, verplaatst naar juni volgend jaar. De voorzitter van het Japanse organisatiecomité zei eerder al dat het sportevenement hoe dan ook volgend jaar wordt gehouden, ook als het coronavirus dan nog altijd tot besmettingen leidt wereldwijd.

Bach sprak met speerwerper Vetter ook over een pakket met veiligheidsmaatregelen dat het IOC in december bekend zal maken. Daarin is vooral het atletendorp belangrijk, de plek waar sporters en atleten elkaar dagelijks zullen kruisen. Bach noemde het dorp „het kloppend hart van de Spelen”.

IOC-voorzitter Thomas Bach. Foto Christophe Moratal/AFP

Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès op intensive care

De Belgische vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès is met Covid-19 opgenomen op de intensive care. Dat zegt haar woordvoerder donderdag tegen VRT. Haar toestand is stabiel.

De 45-jarige Wilmès ging vorige week vrijdag in quarantaine omdat ze symptomen had van Covid-19. Kort daarna liet ze weten besmet te zijn met het coronavirus. „Een besmetting die wellicht plaatsgevonden heeft in familiekring, gezien de voorzorgsmaatregelen die ik buitenshuis heb genomen”, schreef ze op Twitter.

Eerder die week woonde Wilmès een EU-bijeenkomst bij in Luxemburg met andere ministers van Buitenlandse Zaken. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg, die ook corona heeft, vermoedt dat hij tijdens deze EU-top besmet is geraakt. Ook de Nederlandse minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) was maandag aanwezig. Hij twitterde een foto waar hij samen Wilmès op staat. Ze droegen beide een mondkapje.

Twitter avatar ministerBlok Stef Blok Heel fijn tijdens de vergadering van EU ministers van Buitenlandse Zaken kennis te maken met mijn nieuwe Belgische collega @Sophie_Wilmes .
Onze landen zijn nauw met elkaar verbonden en we werken intensief samen in Benelux- en EU-verband. Goed gesprek met een sterke partner. https://t.co/F4iaPhvzIN

Veiligheidsrisico verhoogd voor tien regio’s

In nog eens acht veiligheidsregio’s geldt vanaf woensdag het veiligheidsrisico ‘zeer ernstig’ in verband met het toenemend aantal besmettingen. Dat is te zien op het Coronadashboard van de Rijksoverheid. Het gaat om Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Midden, Twente, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Midden en West-Brabant en Limburg-Noord. Dit gebeurt als in een regio meer dan 250 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn gemeld gedurende een week.

In de regio’s IJsselland en Noord-Hollland Noord is het veiligheidsrisico verhoogd van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’. In deze regio’s werden in een week meer dan 150 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners gemeld.

In alle regio’s in het land wordt het veiligheidsrisico nu ingeschat op ‘ernstig’ of ‘zeer ernstig’. Van ‘waakzaam’ of ‘zorgelijk’ is geen sprake meer. Het verhogen heeft geen directe consequenties zolang de huidige coronamaatregelen nog van kracht zijn.

Leerlingen van de kappersschool in Almelo. Twente is een van de regio’s waar het veiligheidsrisico woensdag werd verhoogd. Foto Vincent Jannink/ANP

Huisartsen verwijzen kwart minder door

De afgelopen week hebben huisartsen ruim een kwart minder patiënten verwezen naar ziekenhuizen en specialistische zorg. Dat meldt zorgplatform ZorgDomein donderdag op basis van nieuwe cijfers. In totaal is het aantal uitgestelde verwijzingen als gevolg van de coronacrisis opgelopen tot bijna 1,2 miljoen, aldus het zorgplatform.

De Landelijke Huisartsen Vereniging herkent het beeld dat ZorgDomein schetst. Belangrijkste reden voor het verminderde aantal doorverwijzingen is volgens een woordvoerder dat patiënten zelf minder naar de huisarts gaan vanwege corona. Ook gaan meer huisartsen dan normaal niet naar hun werk als gevolg van eigen gezondheidsklachten of coronavoorzorgsmaatregelen. Een derde reden is dat huisartsen weten dat de reguliere zorg in ziekenhuizen flink is afgeschaald. Zij kunnen om die reden ervoor kiezen patiënten niet door te verwijzen omdat zij weten dat er toch geen plek is.

De cijfers van ZorgDomein zijn representatief voor het landelijke beeld, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), en bieden „het meest actuele overzicht”. Naar verwachting zijn de ontwikkelingen in de doorverwijscijfers later terug te zien in het aantal reguliere zorgregistraties in ziekenhuizen, aldus de woordvoerder. ZorgDomein vergelijkt het huidige aantal doorverwijzingen met dat van vorig jaar. Daarbij wordt rekening gehouden met een verwachte groei, gebaseerd op het toegenomen aantal verwijzingen in de eerste maanden van 2020.

Een huisarts houdt een online spreekuur. Foto Studio Oostrum/ANP

Trein, tram en bus gaan minder rijden als gevolg van coronacrisis

De negen bedrijven die in Nederland het openbaar vervoer verzorgen voorzien voor volgend jaar een sterke verschraling van hun dienstverlening. De daling van de reizigersopbrengsten door de coronacrisis veroorzaakt financiële problemen en leidt nu tot de beslissing om kosten te besparen.

De bedrijven zijn nu in onderhandeling met gemeenten en provincies over het aanpassen van hun dienstregelingen. Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs de bedrijven voor stads- en streekvervoer. Er wordt nog overlegd: de precieze aanpassingen zijn nog niet afgesproken. Duidelijk is wel dat men probeert om geen trajecten volledig te schrappen.

Extra vervoer in de ochtend- en middagspits is bij sommige vervoerders al gesneuveld, of verdwijnt binnenkort. Ook nachtelijke ritten worden al geschrapt, zowel bij de NS als bij het GVB in Amsterdam. Vervolgens wordt de frequentie op hoofdlijnen teruggebracht.

Lees hier meer over dit nieuws: De streekbus komt volgend jaar minder vaak langs

Voor het eerst meer dan 10.000 besmettingen Duitsland in een etmaal

Voor de eerste keer sinds de uitbraak van het coronavirus zijn in Duitsland in 24 uur meer dan 10.000 nieuwe positieve coronatests gemeld. Donderdag meldde het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, zelfs 11.287 nieuwe besmettingen. Dat betekent een stijging van 3.500 ten opzichte van woensdag toen nog ruim 7.800 nieuwe positieve testuitslagen werden gemeld.

Ook voor Duitsland geldt dat een kanttekening moet worden geplaatst bij de cijfers. Net als in Nederland worden besmettingen in veel gevallen met vertraging doorgegeven aan het RKI, waardoor dagrapportages kunnen wisselen. Bondskanselier Angela Merkel uitte vorige week nog haar zorgen over een snelle verspreiding van het virus in de Duitse steden. Om die reden werden nieuwe, strengere maatregelen ingevoerd, waaronder het sluiten van de horeca om 23.00 uur.

Lees ook: Merkel is bang dat het slecht afloopt

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC donderdag de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen bij rondom de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

  • Sinds het begin van de coronapandemie tot begin oktober zijn in de Verenigde Staten zo’n 300.000 meer mensen overleden dan normaal gesproken werd verwacht. Zeker twee derde van die zogenoemde oversterfte kan direct in verband worden gebracht met het coronavirus, maar mogelijk is dat aandeel nog hoger.
  • Het aantal positieve coronatests steeg van dinsdag op woensdag opnieuw. 8.764 mensen kregen te horen dat het virus bij ze is aangetroffen, blijkt uit cijfers van het RIVM. Het dodental steeg met 59. Dat zijn dertien meer nieuwe sterfgevallen dan dinsdag. Intussen nam ook de druk in de ziekenhuizen toe.
  • Engelse onderzoekers gaan voor het eerst tientallen jonge, gezonde mensen blootstellen aan het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Het besluit is omstreden: er bestaat veel weerstand tegen het blootstellen van gezonde mensen aan het coronavirus.
  • Een proefpersoon die in Brazilië deelnam aan de grote studie naar het Oxford-coronavaccin, is overleden. Er zijn geen verdere details bekendgemaakt. Het is onduidelijk of het experimentele vaccin daadwerkelijk aan de proefpersoon in kwestie was toegediend.

Lees hier: het blog van woensdag terug