Direct naar artikelinhoud
Watervervuiling

Burgers meten veel vies water in sloten en grachten

Burgers meten veel vies water in sloten en grachten
Beeld ANP

Slootjes, grachten, plassen vennen en vijvers vormen de kraamkamer van veel waterleven, maar dat staat onder druk door vervuiling, blijkt uit het burgeronderzoek ‘Vang de Watermonsters’, dat deze zomer is gehouden. Slechts een op de vijf kleine wateren in Nederland is helder, plantrijk en vol leven, volgens de resultaten van 2600 deelnemers die met een meetkit op pad gingen. Meer dan de helft van de gemeten wateren is troebel en bedekt door kroos of algen, terwijl in een kwart tekenen van vervuiling zijn gezien.

En het is nog erger, meldt Natuur & Milieu, dat het onderzoek donderdag naar buiten bracht.  Er zat te veel stikstof en fosfaat in driekwart van de watermonsters die het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) nam uit dezelfde plassen en sloten die de burgers hadden gemeten. NIOO-KNAW vond slechts 3 procent van de wateren schoon en 87 procent van slechte kwaliteit.

“Dit water is het leefgebied van vogels, insecten, vissen en planten. We genieten er dagelijks van. Maar door vervuiling loopt de biodiversiteit gevaar en wordt onze drinkwaterzuivering steeds moeilijker en duurder”, zegt Rob van Tilburg, directeur Programma’s van Natuur & Milieu. 

Kleine wateren vormen samen een derde van het Nederlandse oppervlaktewater, maar ze vallen buiten kwaliteitsmetingen voor de Kaderrichtlijn Water, die beoogt dat het water in heel Europa in 2027 schoon is. De vervuiling komt van mest, gewasbestrijdingsmiddelen, lozingen, riooloverstort en medicijnresten. Kroos, dat andere planten verstikt, gedijt goed op stikstof en fosfaat afkomstig van mest en riooloverstort.

Het burgeronderzoek is opgezet door Natuur & Milieu, ASN Bank, zeven waterschappen en hun overkoepelende unie. Er werden 14.830 meetkits verspreid, die deelnemers gedurende zeven weken in juni, juli en augustus op een zelfgekozen locatie konden gebruiken. Er kwamen ruim 2600 meetresultaten terug. NIOO-KNAW nam daarna monsters op 106 locaties die eerder door burgeronderzoekers waren gemeten.

Lees ook:

Medicijnresten tasten kwaliteit oppervlaktewater aan

Sloten, rivieren, plassen en meren bevatten beduidend meer resten van medicijnen dan eerder werd geschat, blijkt uit onderzoek van het RIVM en Deltares. Ze kunnen schadelijk zijn voor dieren en planten in het oppervlaktewater.

Hoe ondergelopen polders voor explosie van leven kunnen zorgen

Als het lukt om overstroomd rivierwater vast te houden in naastgelegen vlaktes, kan achterblijvend waterleven plots exploderen. Biologen onderzoeken hoe we dit natuurlijke verschijnsel terug kunnen krijgen. ‘Ooit was de hele Betuwe een overstromingsvlakte.’

Grondwater in elf gebieden nog te vies voor drinkwaterwinning

Minister Schouten van landbouw overweegt verplichte maatregelen in te stellen om de hoeveelheid nitraat te verminderen in elf grondwaterbeschermingsgebieden.

Waterschap en milieugroepen voor de rechter: waar laat je ondergronds vervuild industriewater?

Bijna twintig jaar na de sluiting van de kunstvezelfabriek Enka in Ede is een ondergronds milieuprobleem nog steeds niet opgelost. Overheid en milieubeweging staan lijnrecht tegenover elkaar.