Terug naar de krant

Meisjes krijgen voor het eerst dienstplichtbrief

Leeslijst artikel
Defensie Al decennia krijgen jongens op hun 17de het bericht dat ze zijn ingeschreven voor de militaire dienstplicht, waarvoor geen opkomstplicht geldt. Deze week krijgen ook meisjes de brief.
Leeslijst

Voor het eerst krijgen meisjes deze week bericht van het ministerie van Defensie dat ze zijn ingeschreven voor de militaire dienstplicht. Het ministerie stuurt een dergelijke brief al decennia uit naar 17-jarigen, maar tot dit jaar enkel aan jongens. In 2018 besloot de Tweede Kamer dat de dienstplicht ook voor meisjes moet gelden vanwege de gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen. Ook prinses Amalia ontvangt de brief deze week.

Hoewel 17-jarigen automatisch ingeschreven worden voor de militaire dienstplicht, geldt sinds 1997 geen opkomstplicht meer. Deze is volgens minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) momenteel niet nodig, omdat het beroepsleger „goed in staat is om onze veiligheid te garanderen.” De dienstplicht zelf wordt niet afgeschaft voor het geval Nederland wel in een oorlogs- of crisissituatie terechtkomt, aldus Bijleveld. „Dan kan het nodig zijn dat dienstplichtigen wel het leger in moeten. Die kans is gelukkig niet groot, maar het zou kunnen.”

Alle meisjes die in 2003 geboren zijn, ruim 100.000, krijgen de brief deze week. Bijleveld hoopt deze meisjes via de brief ook te interesseren voor een baan bij defensie. Momenteel is ongeveer 10 procent van alle militairen vrouw. „Ik vind dat echt te weinig”, aldus Bijleveld. „Defensie is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten, meiden!”

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in