Direct naar artikelinhoud
Liveblog coronavirus

Teruglezen: dit was het coronanieuws van de afgelopen dagen

Dit is het oude liveblog met nieuws over het coronavirus. Het nieuwe liveblog vanaf woensdag 28 oktober is hier te lezen.

Premier Mark Rutte tijdens het persmoment.Beeld ANP

Live

  1. 'Duitsland sluit sportfaciliteiten en cafés'

    De Duitse bondsregering maakt vandaag waarschijnlijk bekend dat bars, clubs en cafés geen gasten meer ontvangen, dat hotelovernachtingen alleen nog zijn toegestaan als er een gegronde reden voor is, en dat theaters, bioscopen en sportfaciliteiten de deuren moeten sluiten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de zestien deelstaatpremiers maken woensdag een nieuw pakket aan verregaande maatregelen bekend, waarvan het Duitse persagentschap DPA meldt dat het de conceptversie heeft ingezien.

    Doel van de maatregelen is om de tweede coronagolf in te dammen. De federale regering wil zoveel mogelijk een landelijk beleid dat ook doelgericht en tijdelijk is. Daarin had bondskanselier Merkel lang de deelstaatregeringen tegenover zich, die economische schade van beperkende maatregel zoveel mogelijk willen voorkomen.

    Onder het nieuwe pakket aan maatregelen, dat van 4 november tot het einde van die maand zal gelden, zou men hooguit nog mensen uit één ander huishouden tegelijkertijd in het openbaar mogen treffen. Scholen en kinderdagverblijven zouden open mogen blijven, maar moeten dan met nieuwe hygiëneprotocollen gaan werken. Ook zouden de schoonheidsstudio's, massagesalons en tatoeagestudio's in Duitsland komende maand dicht moeten gaan.

    Duitsland heeft momenteel te maken met veel hogere dagelijkse besmettingscijfers dan tijdens de eerste golf in maart en april. Sindsdien heeft het land de testcapaciteit fors opgeschroefd. De rappe toename van het aantal coronabesmettingen wordt geweten aan samenkomsten en het nachtleven. Meerdere regio's, waaronder de hoofdstad Berlijn, namen daarom al eerder strenge maatregelen, waaronder een avondklok. Sinds het begin van de epidemie zijn er in Duitsland meer dan 450.000 besmettingsgevallen vastgesteld. In het land overleden al meer dan 10.000 personen aan de gevolgen van Covid-19.

  2. De Jonge wil 25 plekken voor sneltesten en 7 extra grote testlocaties

    Het kabinet wil het aantal testmogelijkheden flink verruimen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Er komen onder meer 25 testlocaties voor sneltesten. De eerste locaties moeten eind volgende maand worden geopend.

    Verder komen er zeven extra grote testlocaties waar naast de gewone test ook verscheidene soorten sneltesten worden aangeboden. Daarover wordt gesproken met Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Eindhoven.

    Ook gaat de GGD onderzoeken of er ook wijkgericht getest kan gaan worden. "Hierbij kunnen mobiele units helpen, door deze in te zetten op plekken waar de prevalentie hoog is en/of bij uitbraken", schrijft de minister.

    Voor al deze testlocaties is veel personeel nodig. Met het ministerie van Defensie heeft VWS afgesproken dat militairen in de opstartfase gaan helpen. Ook wordt met het bedrijfsleven samengewerkt voor het aanleggen van de nieuwe testlocaties.

    "Het opschalen van de basis testinfrastructuur moet er zo snel mogelijk toe leiden dat we voor alle mensen met klachten een doorlooptijd behalen van maximaal 2x 24 uur tussen het maken van een testafspraak en het ontvangen van de uitslag", aldus De Jonge.

    Ook wil hij ook bedrijven en instellingen gaan helpen bij het sneltesten van het eigen personeel. Daarnaast komt er onderzoek naar thuistesten. De eerste proeven hiermee zullen niet eerder zijn dan in het eerste kwartaal van volgend jaar.

    Er worden op dit moment gemiddeld ruim 62.700 coronatest per dag afgenomen. Hij verwacht dat voor het einde van november 90.000 tests per dag worden gedaan. "Dit staat los van de introductie van sneltesten", aldus De Jonge. Begin volgend jaar is het streven om 100.000 tot 130.000 testen per dag af te kunnen nemen.

  3. Ronaldo mist weerzien met Messi door coronavirus

    Volgens verschillende Italiaanse media heeft Cristiano Ronaldo opnieuw positief getest op het coronavirus. Het lijkt daardoor uitgesloten dat de Portugees woensdag van de partij is als Juventus het opneemt tegen FC Barcelona in de Champions League.

    Twee weken geleden werd bekend dat de Portugees besmet was met het virus. Daarna ging Ronaldo in quarantaine. Hij testte vorige week donderdag opnieuw positief. In de tussentijd moest Juventus het zonder hun doelpuntenmaker stellen in de Champions League-wedstrijd tegen Dinamo Kiev (2-0 winst), en in de Italiaanse competitie tegen Crotone en Hellas Verona (beide 1-1).

    Ronaldo en Barça-sterspeler Lionel Messi, de twee eeuwige rivalen en de grootste sterren van het begin van de 21e eeuw, hebben elkaar niet meer ontmoet sinds Ronaldo in 2018 Real Madrid verliet voor Juventus. Hun laatste Champions League-ontmoeting dateert van 2011 toen de Catalanen de halve finale ten koste van Real Madrid bereikten. Het illustere duo is samen goed voor 11 Ballons d’Or (zes voor Messi, vijf voor Ronaldo) en 246 goals in de Champions League (130 voor Ronaldo, 116 voor Messi).

  4. Ook Frankrijk ziet strengere maatregelen tegemoet, mogelijk lockdown

    President Emmanuel Macron gaat woensdag om 20.00 uur het Franse volk toespreken. Er zullen waarschijnlijk verdergaande maatregelen worden aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus, waarschijnlijk voor een maand lang

    Volgens Franse media is zelfs niet meer uit te sluiten dat het land opnieuw op slot gaat. Nu geldt al voor zo'n twee derde van het land een avondklok van 21.00 tot 06.00 uur.

    In Frankrijk sterven honderden mensen per dag aan corona.  Inmiddels is bij bijna 1,2 miljoen inwoners een besmetting vastgesteld. De Franse premier Castex waarschuwde dat er, als het zo doorgaat, over twee weken evenveel zieken op de intensive care liggen als tijdens de eerste piek. Er zou dan geen plek meer vrij zijn op de ic's, aldus een parlementariër over de uitlatingen van Castex achter gesloten deuren.

  5. Strengere coronamaatregelen voor cultuur en sport in Vlaanderen

    In Vlaanderen moeten alle cultuurhuizen, inclusief bioscopen, op slot en worden alle cultuurevenementen afgeblazen. Verder mag men enkel nog buiten sporten, hoogstens in beperkt gezelschap. Alle fitnesscentra, zwembaden en bowlinghallen gaan dus dicht. Professionele sport gaat door, zonder publiek. Die strengere regels gaan vrijdag om 18.00 uur in.

    In een extra ministerraad hakte minister-president Jan Jambon de knopen door na overleg met de gouverneurs van de vijf Vlaamse provincies. Er is geen einddatum voor de nieuwe regels, maar over drie weken wordt de situatie geëvalueerd. 

    Vlaanderen houdt vast aan een avondklok van 24.00 tot 05.00 uur, terwijl Wallonië en het Brussels Gewest een straatverbod van 22.00 tot 06.00 uur hebben ingevoerd. In geheel België sinds 19 oktober alle restaurants en cafés in het land een maand dicht en geldt een verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur.


    Vlaamse minister president Jan Jambon tijdens de persconferentie in BrusselBeeld BELGA
  6. Wanneer worden mondkapjes verplicht?

    Dinsdag stemde de Eerste Kamer in met de coronawet. Daarmee lijkt de laatste horde voor een mondkapjesplicht genomen. Wanneer zien we heel Nederland verplicht aan de gezichtsmaskers? En waarom kan het elders in Europa sneller?

    Lees het volledige artikel.

    Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) met mondkapje.Beeld ANP
  7. Persmoment ten einde gekomen

    Het persmoment van de premier en minister De Jonge is ten einde gekomen. 

    Lees de samenvatting.

    Beeld ANP
  8. Sinterklaas kan enkel in kleine kring gevierd worden

    Sint-Maarten en Sinterklaas zullen enkel in kleine kring gevierd kunnen worden: met maximaal 3 mensen op één dag thuis. Over de kerstdagen kan de premier nog niets zeggen.

    Het kabinet zal binnenkort met een nader advies komen over reizen in de kerstvakantie en de voorjaarsperiode, zoals wintersport.

    "We zullen schouder aan schouder staan met de mensen," zegt premier Rutte als er nieuwe maatregelen worden genomen. Als factoren waar hij rekening mee houdt, noemt hij onder meer vereenzaming onder studenten en ouderen en effecten op de economie. "We willen niet overshooten als dat niet nodig is."

    Lees het volledige artikel.

  9. Waarom is er vandaag eigenlijk geen persconferentie, maar 'persmoment'?

    Het beeld is niet ongunstig volgens de informatie over het gedrag van mensen en hun reisbewegingen, zegt premier Rutte. "Er zijn geen contra-indicaties die zeggen dat het sowieso de verkeerde kant op gaat."

    Maar gegeven de incubatietijd van het virus, is het noodzakelijk om deze week nog aan te kijken wat voor effect de gedeeltelijke lockdown heeft. Om die reden houdt de premier vandaag een 'persmoment' in plaats van een persconferentie.

  10. Piek aan ziekenhuisopnames verwacht in eerste weken november

    Een piek aan ziekenhuisopnames wordt momenteel verwacht in de eerste weken van november.

    “Het is heel spannend in de ziekenhuizen. De zorg is daar groot, de druk is daar hoog,” zegt minister De Jonge. Om die reden heeft de minister gekeken naar de situatie in de ziekenhuizen van de afgelopen weken.

    Als het r-getal daadwerkelijk tot onder de 1 is gedaald, dan zal een nieuw pakket aan maatregelen niet beïnvloeden hoe hoog de piek wordt – maar wel hoe snel deze piek bereikt wordt. 

    Beeld ANP
  11. Daling r-getal is een verwachting, nog verre van zeker

    De verwachting luidt, volgens minister De Jonge, dat na het pakket van 13 oktober de bocht is genomen en het r-getal onder de 1 is gekomen. “Maar dat moeten we ook terugzien in de instroom in de ziekenhuizen. De komende weken zullen we nodig hebben om te kijken of die daling daadwerkelijk is ingezet, en hoe die daling gaat.” Het blijft dus louter bij een verwachting.

  12. Maatregelen van kracht tot in december

    "Niet zozeer de maatregelen, maar ons gedrag maakt het verschil," zegt minister De Jonge. "Eén ding is zeker: die besmettingsgraad moet dalen, want de mensen in de zorg houden dit niet vol."

    De minister benadrukt de drukte in de ziekenhuizen en onder het zorgpersoneel. Hij begrijpt dat 'lontjes korter worden' door de maatregelen, maar benadrukt dat die agressie nooit geuit mag worden tegenover zorgpersoneel, evenmin boa's of ov-personeel.

    De Jonge: "We willen zo snel mogelijk terug naar de situatie van voor de zomer.” Het gaat dan om de lichtste schaal op de routekaart die het kabinet eerder heeft gepresenteerd, waarbij het in acht nemen van de basisregels voldoende is.

    De maatregelen zullen tot december in elk geval van kracht blijven, volgens de minister. 

    Beeld BSR Agency
  13. R-getal mogelijk gedaald tot onder de 1

    Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) ligt het r-getal (reproductiegetal) nu op 1,16. Dat houdt in dat elke coronapatiënt gemiddeld 1,16 mensen besmet. 

    Mogelijk is door de gedeeltelijke lockdown dat r-getal gedaald tot onder de 1, maar dat is nog onzeker.

    Nieuwe maatregelen zouden de daling van het r-getal kunnen bespoedigen, zegt de minister. Hij benadrukt dat het kabinet geen enkele maatregel schuwt.

  14. Regels worden strenger gehandhaafd

    Naleving werkt positief in alle denkbare scenario’s," zegt de premier. "Van meer naleving krijgen we nooit spijt. Daarom zijn gister in het Veiligheidsberaad met burgemeesters afspraken gemaakt over de strengere handhaving van regels."

    Ook wijst de premier op de afspraken die minister Grapperhaus (Justitie) vandaag heeft genomen in overleg met de detailhandel: dat winkels zelf de coronamaatregelen zullen handhaven.

  15. Volgende persconferentie op 3 november, mogelijk eerder

    De wekelijkse cijfers stabiliseren, volgens de premier, maar het aantal nieuwe besmettingen met het virus blijft te hoog. Dinsdag 3 november volgt een nieuwe persconferentie, tenzij de cijfers zo hoog zijn dat er eerder een persconferentie moet worden afgekondigd.

    "Alle scenario's liggen op tafel, daarbij ook een volledige lockdown," zegt de premier. Er wordt wel gekeken naar wat de economie aankan, maar ook wat de Nederlanders – bijvoorbeeld mentaal – nog aankunnen. "Een volledige lockdown is dan wel een schrikbeeld: dat betekent dat je alleen naar buiten kan om boodschappen te doen."

  16. Rutte: 'Te vroeg om conclusies te trekken'

    Premier Rutte grijpt het persmoment aan om uit te leggen 'waar we staan' in de bestrijding van de coronapandemie. Hij herinnert de Nederlanders aan de 'grote hamer', de maatregelen die op woensdag 14 oktober van kracht werden voor minstens een maand. Maar hebben die maatregelen effect gehad?

    "Dit is het kruispunt waar we nu op staan: we weten het nog niet precies," zegt de premier. "Het is te vroeg om conclusies te trekken over het effect van de gedeeltelijke lockdown. En te vroeg om harder op de rem te trappen."

  17. Persmoment premier Rutte en minister De Jonge begint elk moment

    Het persmoment van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kan elk moment beginnen. 

    Het mag geen persconferentie heten: de toespraak wordt op een andere locatie gehouden, zonder het scherm waarop 'samen krijgen we corona onder controle' staat. Bovendien zal het persmoment korter zijn dan de reguliere persconferenties en zullen er geen nieuwe maatregelen worden afgekondigd.  

  18. Recordaantal ziekenhuisopnames in België sinds uitbraak

    In België zijn de afgelopen 24 uur 689 coronapatiënten in de ziekenhuizen opgenomen. Dat is op één dag ruim meer dan op het hoogtepunt van de eerste golf, toen op 28 maart een recordaantal van 629 patiënten op één dag werd opgenomen.

    "Er is dringend actie nodig," zegt viroloog Steven Van Gucht die de cijfers op basis van de dagelijkse rapportering van de ziekenhuizen bekendmaakte. "Het wordt heel warm in de ziekenhuizen".

  19. Tweede Kamer wil loonsverhoging zorgmedewerkers

    Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag voor een motie van PVV-leider Geert Wilders om een forse structurele loonsverhoging van zorgmedewerkers gestemd. 69 Kamerleden stemden voor, 67 tegen. 

    Saillant is dat Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) per ongeluk voor de motie heeft gestemd. Dat liet ze na de stemming weten.

    Eerdere moties met dezelfde strekking van de PVV en van de SP werden de afgelopen maanden steeds nipt verworpen.

    Wilders toonde zich na de stemming opgelucht. "Dit is geweldig nieuws," zei hij. Hij wil voorafgaand aan het coronadebat woensdag in de Tweede Kamer een brief van het kabinet over de manier waarop het de motie wil gaan uitvoeren.

  20. Veel corona in het riool

    Nog nooit werden zo veel virusdeeltjes van het coronavirus in het riool gemeten als afgelopen week, blijkt uit gegevens van het RIVM. Als mensen het coronavirus onder de leden hebben, kunnen virusdeeltjes in de ontlasting komen en zo in het riool belanden. 

    Vorige week, tussen maandag 19 en zondag 15 oktober, zaten er gemiddeld 1825,28 deeltjes van het coronavirus in een milliliter rioolwater. Een week eerder waren dat er iets meer dan 1300 en de week daarvoor 850. Eind maart en begin april, op het hoogtepunt van de eerste golf, vond het RIVM 1430,85 virusdeeltjes per milliliter.

  21. Meeste besmettingen vinden thuis plaats

    Van de meeste mensen bij wie het coronavirus wordt vastgesteld, is bij driekwart onduidelijk waar ze het hebben opgelopen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. 

    Van de mensen van wie het wel bekend is, raakt drie op de vijf vooral thuis besmet geraakt, door toedoen van huisgenoten. Op de tweede plek volgt het werk, waar één op de acht mensen waarschijnlijk het virus heeft opgelopen. 

    Horeca en sportverenigingen zijn nauwelijks nog een 'setting van besmetting', maar de horeca zijn dan ook dicht. 

    Ongeveer 2,6 procent is – sinds de telling van besmettingsbronnen in juli – in de horeca besmet geraakt, maar de afgelopen week geldt dit voor maar 0,9 procent. Ongeveer 3,5 procent van de positief geteste mensen in de afgelopen maanden heeft het virus vermoedelijk opgelopen op een vrijetijdsbesteding, zoals een sportclub, maar de afgelopen week was dit 2 procent.

  22. Geld raakt op voor luchtvaartmaatschappijen

    Volgens de internationale brancheorganisatie IATA gaat het slecht met de luchtvaartmaatschappijen. Zonder extra hulp van de overheid gaan ze massaal failliet in 2021, stelt voorzitter Alexandre de Juniac. Ze hebben geld om het maximaal 9 maanden nog vol te houden.

    IATA denkt dat het vliegverkeer in heel 2020 met 66 procent daalt ten opzichte van vorig jaar. De totale omzet van de industrie wordt in 2021 naar verwachting gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Eerder werd ingeschat dat die inkomsten 29 procent lager zouden liggen maar toen was de verwachting dat de vraag in het vierde kwartaal zou herstellen.

    Air France-KLM gaf eind juli al aan waarschijnlijk nieuwe aandelen uit te geven om de crisis te doorstaan. Dat kan op het politieke vlak consequenties hebben, want zowel de Franse als de Nederlandse staat hebben beide een belang van circa 14 procent in het luchtvaartconcern om de nationale belangen te verdedigen.

  23. FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft corona

    Voorzitter Gianni Infantino (50) van wereldvoetbalbond FIFA is positief getest op het nieuwe coronavirus. De Zwitser heeft volgens zijn eigen organisatie milde klachten en is in afzondering gegaan. 

  24. Meer dan 40.000 zorgverleners hebben corona onder de leden gehad

    Sinds het begin van de uitbraak in Nederland is het coronavirus vastgesteld bij 40.896 zorgmedewerkers, meldt het RIVM dinsdag. Daar zitten dus ook mensen bij die intussen genezen zijn.

    Vorige week stond de teller op 34.376, 6520 minder dan deze week het geval is. Het gaat niet alleen om mensen die in ziekenhuizen werken, maar ook om bijvoorbeeld thuiszorgers en verplegers

  25. Winkels gaan zelf handhaven, totdat het uit de hand loopt

    Winkeliers gaan zelf de coronaregels handhaven, tenzij het uit de hand loopt: dan kunnen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) of politieagenten worden ingezet. Dat heeft het kabinet met de detailhandel afgesproken. 

    "Het is de bedoeling natuurlijk dat de sector zelf de rotte appels aanspreekt," zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). "Maar als dat verschillende keren niet tot een succes heeft geleid, dan moet er een publieke arm bijkomen. Dan kan je iemand bekeuren, sluiten, noem maar op."

    Van winkeliers wordt gevraagd ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen in de winkel zijn, dat de hygiëneregels worden nageleefd en er duidelijke looppaden zijn aangegeven, bijvoorbeeld met tape. Dit moet voorkomen dat er te veel mensen in één schap bij elkaar staan.

  26. '40 miljoen euro voor horeca onvoldoende'

    Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden de 40 miljoen euro aan coronasteun die horecabedrijven mogen ontvangen in de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) – van in totaal een half miljard euro – onvoldoende. 

    De 40 miljoen is bedoeld ter compensatie van de voorraden die zij niet meer kunnen gebruiken, en de kosten die zij tevergeefs hebben gemaakt om 'coronaproof' open te kunnen blijven. Ook kunnen ondernemers hun bedrijf tijdelijk in een soort winterslaap brengen, om vervolgens de bedrijfsvoering te hervatten wanneer dat weer mag van de overheid.

    Maar volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland biedt dat te weinig zekerheid: hij pleit ervoor dat horeca-ondernemers ook helemaal zouden mogen stoppen met hun bedrijf. Hij vindt onder meer dat ondernemers ook de mogelijkheid moeten hebben om helemaal te stoppen, zonder dat het enorm nadelige financiële gevolgen heeft voor de ondernemer.

    De ondernemersorganisaties laten weten in gesprek te blijven met het kabinet over aanpassingen van het steunpakket, wanneer die voor bepaalde sectoren niet voldoende blijken te zijn.

  27. Theaterproducenten blij met coronasteun van 40 miljoen euro

    Dinsdag werd bekend dat theaterproducenten die geen subsidie ontvangen, 40 miljoen euro aan steun ontvangen. 

    "We zijn heel blij dat we als vrije theaterproducenten zijn genoemd," zegt voorzitter Boris van der Ham van de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP). "Het is toch een speciale tak binnen de sector die veel groter is dan vaak bekend."

    Meermaals heeft zijn vereniging bij de overheid aangeklopt voor steun; Van der Ham is dan ook bliji om te zien dat die roep is gehoord. Wel benadrukt hij dat de toegekende 40 miljoen, bij lange na niet alle verliezen binnen de sector dekt. "En die worden alleen maar groter hoe langer het duurt."

  28. Aantal sterfgevallen door corona fors gestegen

    In de afgelopen week zijn 329 sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Van hen zijn 198 in de afgelopen week overleden. Bij de anderen gaat het om sterfgevallen van langer geleden, die met wat vertraging zijn doorgegeven. Vorige week meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 185 corona-sterfgevallen en de week daarvoor 150.

  29. Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt verder tot 2358

    Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is in een dag met 109 toegenomen. Het totale aantal patiënten met Covid-19 bedraagt nu 2358, van wie er 529 dusdanig slecht aan toe zijn dat ze op de intensive care liggen. Dat is een stijging van 23 ten opzichte van maandag. Twee ic-patiënten liggen in Duitsland.

    Het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) meldde de laatste cijfers dinsdag. Volgens het centrum zijn de laatste 24 uur 30 patiënten overgeplaatst van de ene regio naar de andere. Dat gebeurt om de druk zoveel mogelijk over ziekenhuizen in het land te verspreiden. Van de patiënten die werden verplaatst, liggen er zes op de ic.

  30. RIVM meldt 10.315 nieuwe coronabesmettingen in afgelopen 24 uur

    Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn er 10.315 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Maandag meldde het RIVM nog 10.353 nieuwe positieve tests. 

    In de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland werden 837 mensen positief getest op het coronavirus. Dat waren er maandag 625. 

    Het aantal sterfgevallen is toegenomen met 70. Maandag waren dat er 26. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend waren 27 sterfgevallen gemeld. 

    Beeld ANP
  31. Ruime meerderheid Eerste Kamer stemt in met coronawet

     De Eerste Kamer heeft zoals verwacht de tijdelijke coronawet aangenomen. In een hoofdelijke stemming steunden 48 senatoren van de coalitiepartijen en GroenLinks, PvdA, SGP en 50PLUS de spoedwet, die een wettelijke grondslag moet geven aan het coronabeleid. Tegen waren 24 senatoren van FvD, PVV, fractie-Otten, SP en Partij voor de Dieren. Maandag tijdens de behandeling werd al duidelijk dat het kabinet kon rekenen op een ruime meerderheid voor het wetsvoorstel.

    Minister Hugo de Jonge voorafgaand aan het debat over de coronawet.Beeld ANP
  32. Code oranje voor Duitse steden, 'alleen noodzakelijke reizen'

    Het aantal coronabesmettingen in tien Duitse steden is zo hard gestegen, dat het ministerie van Buitenlandse Zaken aanraadt om daar alleen naartoe te gaan als het echt noodzakelijk is. Vanaf woensdag geldt code oranje voor Berlijn, Keulen, Düsseldorf, Aken, Essen, Bremen, Frankfurt, Stuttgart, München en Mannheim.

    In de tien steden geldt nu nog code geel, waarmee Buitenlandse Zaken Nederlanders waarschuwt voor veiligheidsrisico's. Nederlanders die in een van de tien steden zijn geweest, moeten bij terugkeer tien dagen in thuisquarantaine.

    Voor heel België, Frankrijk, Spanje, Finland, Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk geldt al code oranje, net als voor de Portugese hoofdstad Lissabon en voor Griekse eilanden als Kreta, Rodos, Corfu en Lesbos.

  33. Half miljard euro extra voor coronasteun bedrijven

    Het kabinet heeft een half miljard euro extra vrijgemaakt voor noodsteun aan bedrijven tijdens de coronacrisis. Onderdeel daarvan is 40 miljoen euro voor horeca-ondernemers.

    Ook theaterproducenten zonder subsidie krijgen steun: voor hen is 40 miljoen euro beschikbaar. 

    Minister Ingrid van Engelshoven ingesprek met Hans Croiset, Anne Wil Blankers en Johanna ter Steege over steunmaatregelen.Beeld ANP
  34. Vicevoorzitter Europese Commissie besmet met coronavirus

    Vicevoorzitter Margarítis Schinás van de Europese Commissie is positief getest op het coronavirus. De Griekse commissaris, die het asiel- en migratiebeleid van de commissie coördineert, maakte dat zelf bekend via Twitter. De 58-jarige Schinás is in zelfisolatie gegaan.

    Schinás is het tweede lid van het dagelijks EU-bestuur van 27 personen dat het besmettelijke virus heeft opgelopen. Eerder deze maand testte de Bulgaarse EU-commissaris Mariya Gabriel, die onder meer gaat over innovatie, als eerste positief.

    De afgelopen weken zijn verscheidene commissarissen in quarantaine geweest, onder wie voorzitter Ursula von der Leyen en eerste vicevoorzitter Frans Timmermans, vanwege contacten met besmette personen. Volgens een woordvoerder hebben sinds het begin van de corona-uitbraak 434 van de ruim 30.000 ambtenaren bij de commissie een corona-infectie opgelopen.

  35. Voorrang bij griepprik voor 70-plussers en mensen met medische aandoening

    Mensen met een medische aandoening en 70-plussers krijgen dit jaar voorrang bij de toekenning van een griepprik, omdat de vraag naar de prik groter is dan het aanbod. Gezonde mensen tussen 60 en 69 jaar wordt gevraagd niet op de uitnodiging voor een griepprik in te gaan, laat staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) weten.

    Beeld ANP

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had dit geadviseerd. Alle mensen ouder dan 60 jaar, en mensen met een medische aandoening, worden gewoonlijk in Nederland uitgenodigd voor een griepprik. In totaal krijgen 6 miljoen mensen zo’n uitnodiging, de afgelopen jaren ging ongeveer de helft erop in, aldus het ministerie.

    Vanwege de coronacrisis zijn er 'zoveel mogelijk griepvaccins' ingekocht, schrijft Blokhuis. In totaal zijn er 3,88 miljoen stuks beschikbaar, ruim een half miljoen meer dan vorig jaar. Maar de vraag is nóg groter, zegt Blokhuis.

    "Ik vraag aan gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Mensen met een medische aandoening (diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand) en mensen van 70 jaar en ouder lopen meer gezondheidsrisico's wanneer ze griep krijgen. Als deze groep eenmaal gevaccineerd is, kunnen de overgebleven vaccins worden gebruikt voor gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar."

  36. Tweede Duitse regio in lockdown

    Een tweede Duitse regio is in lockdown gegaan. In de Beierse streek Rottal-Inn, nabij de Oostenrijkse grens, zijn vanaf vandaag strenge coronamaatregelen van kracht. Scholen blijven gesloten, evenement zijn afgelast en mensen mogen allen nog de straat op als ze daarvoor een goede reden hebben.

    Rottal-Inn, dat de afgelopen week per dag gemiddeld 200 besmettingen per 100.000 inwoners noteerde, volgt daarmee de regio Berchtesgaden. In Duitsland zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk als het aantal besmettingen hoger ligt dan 50 per 100.000.

  37. Coronazorgen houden beurzen in greep

    De Europese aandelenbeurzen verloren dinsdag opnieuw terrein. Beleggers bleven voorzichtig na de zware koersverliezen een dag eerder. De stijging van het aantal coronabesmettingen in Europa en de vrees voor nieuwe lockdownmaatregelen hielden de markten in de greep. Ook het uitblijven van een deal over een nieuw coronasteunpakket voor de Amerikaanse economie zorgde voor koersdruk.

    De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur vrijwel vlak op 546,02 punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 794,15 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 1 procent.

    De Amsterdamse effectenbeurs Euronext. Beeld ANP XTRA
  38. 'Besmette zorgmedewerkers gevraagd om toch te werken'

    Zorgmedewerkers die besmet zijn met het coronavirus, maar slechts milde klachten hebben, worden soms gevraagd om toch te komen werken. Dat zegt Elise Merlijn, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn naar aanleiding van berichtgeving door de NOS.

    Beeld Hollandse Hoogte/ANP

    "We horen dit van onze achterban. En het gebeurt overal, in ziekenhuizen, verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging en de ggz," aldus Merlijn. De reden is het enorme ziekteverzuim in de zorg. "Er is al een groot personeelstekort en de vraag naar zorg neemt alleen maar toe."

    Hoe vaak het precies voorkomt, is niet bekend. Volgens Merlijn krijgt de vakbond regelmatig vragen van bezorgde zorgmedewerkers met corona over wat de gevolgen zijn als ze weigeren te gaan werken.

  39. Belangenorganisaties buik- en blaaspatiënten pleiten voor meer openbare toiletten

    Nu de cafés en restaurants zijn gesloten, doemt een ander probleem op. Waar kunnen we in de grote stad nog naar het toilet tijdens corona? 

    Er moeten snel wc's worden geplaatst op plekken waar veel mensen bij elkaar komen, bepleiten politici en belangenorganisaties van mensen met buik-, lever- en darmproblemen. In veel steden is al een groot tekort aan openbare toiletten, maar door corona is het vinden ervan helemaal een drama.

  40. Zwitserse chocolademakers lijden onder coronacrisis

    De verkoop van Zwitserse chocolade is afgenomen, nu er door de coronacrisis minder vraag naar is vanuit restaurants, hotels en het toerisme. Dat meldde de Zwitserse branchevereniging Chocosuisse.

    In de eerste acht maanden van dit jaar daalde de verkoop van Zwitserse chocolade, die wordt beschouwd als zeer hoge kwaliteit, met meer dan 14 procent vergeleken met een jaar eerder. Vooral in de zomerperiode stond de verkoop onder druk. Meer dan 70 procent van de Zwitserse chocolade, bijvoorbeeld van merken als Toblerone, Lindt, Cailler en Mövenpick, wordt geëxporteerd naar het buitenland.

  41. D66-fractieleider Rob Jetten besmet met coronavirus

    Rob Jetten, de fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, is positief getest op het coronavirus. Hij heeft milde klachten, meldt hij op Twitter. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  42. Webwinkels verwachten drukte

    Veel online winkels verwachten door het coronavirus een fors hogere verkoop rond de feestdagen en vragen klanten met de campagne Wees voorbereid – Bestel op tijd hun cadeaus vroeg in te slaan. Sommige webwinkels denken dit jaar zelfs twee keer zoveel omzet te zullen draaien.

    De grootste drukte wordt kort voor Sinterklaas verwacht tijdens Black Friday op 27 november en Cyber Monday, drie dagen later. Deze kortingsdagen zijn overgewaaid uit de Verenigde Staten. Door tijdig in te kopen, wordt de druk op de winkels en leveranciers gespreid. Bovendien krijgen klanten hun aankopen dan ook op tijd.

  43. Europa zucht, steunt en mort tijdens tweede coronagolf

    Europa probeert met man en macht de tweede coronagolf in te dammen. Straten blijven in de avonduren leeg en het sociale leven wordt platgelegd om een nieuwe lockdown te voorkomen. Nu de teugels opnieuw worden aangehaald, groeit ook het verzet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm over Europa.

    Lees hier het hele artikel. 

  44. Aantal besmettingen India neemt af

    India rapporteert vandaag het laagste aantal nieuwe coronabesmettingen in drie maanden tijd. De afgelopen 24 uur werden 36.470 infecties met het longvirus vastgesteld. Vorige maand meldde India dagelijks bijna 100.000 besmettingen, maar dat aantal neemt nu gestaag af.

    Het totale aantal personen dat het virus opliep, nadert echter de acht miljoen. Daarmee heeft het land alleen de Verenigde Staten met 8,7 miljoen coronagevallen voor zich. 488 mensen kwamen te overlijden ten gevolge van een besmetting, waarmee het officiële sterftecijfer op 119.502 uitkomt. 

    Beeld EPA
  45. Coronaprotesten in Italië escaleren: fotograaf gewond, tien arrestaties

    Bij protesten tegen de nieuwe anti-coronamaatregelen van de Italiaanse regering is maandagavond in Turijn een fotograaf gewond geraakt. Hij kreeg vuurwerk tegen zijn hoofd. Relschoppers gooiden vuurwerkbommen naar de politie en sloegen winkelruiten in in de binnenstad van de Noord-Italiaanse stad. 

    Piazza Castello in Turijn. Beeld Photo News

    Lees hier het hele artikel. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  46. Coronawet kan op meerderheid Eerste Kamer rekenen

    Een flinke meerderheid van de Eerste Kamer geeft aan de coronaspoedwet te steunen. De senaat vergaderde maandag van 's ochtends vroeg tot na middernacht over de tijdelijke wet, die een wettelijke grondslag moet bieden voor het coronabeleid.

    Lees hier het hele artikel.  

  47. Ruim 11.000 nieuwe besmettingen in Duitsland

    In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur ruim 11.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI) zijn er 11.409 gevallen bij gekomen.

    Het officiële totale aantal besmette gevallen komt met de laatste toename op 449.275. Het dodental steeg dinsdagochtend naar 10.098 nadat in het afgelopen etmaal nog eens 42 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

    Het centrum van Dortmund in Duitsland. Beeld EPA
  48. Aruba opent per 1 december grenzen voor Latijns-Amerika

    Aruba opent haar grenzen per 1 december voor bezoekers uit Colombia, Mexico, Dominicaanse Republiek en Haïti. Venezuela blijft nog wel gesloten. Door de grenzen te openen hoopt Aruba tussen de 2000 en 2500 extra toeristen per maand te trekken.

    Volgens de directeur van het Arubaanse toerismebureau zal het land per 1 november de grenzen open stellen voor toeristen uit heel Amerika. Op die manier hoopt Aruba nog eens zevenduizend bezoekers per maand meer binnen te krijgen. Op dit moment zijn alleen Amerikanen uit 'corona-veilige' staten welkom.

    In Aruba is het aantal besmettingen de laatste weken flink gedaald. Maandag registreerde het maar twee nieuwe besmettingen. 

  49. Coronapatiënt zonder symptomen verliest sneller antilichamen

    Mensen die besmet raken met het coronavirus maar geen symptomen hebben, verliezen hun antilichamen sneller dan mensen die wel symptomen vertonen. Dat blijkt dinsdag uit een Britse studie van het Imperial College London en Ipsos Mori.

    Van 20 juni tot 28 september werden voor het onderzoek 350.000 mensen in Groot-Brittannië gevolgd die zich regelmatig zelf testten om na te gaan of ze over antilichamen beschikten tegen Covid-19.

    Uit de resultaten van de studie blijkt dat besmette personen zonder symptomen sneller hun antilichamen verloren. Ook oudere mensen bleken sneller antilichamen te verliezen.

    Uit het onderzoek is nog niet duidelijk geworden of de antilichamen voor een efficiënt niveau van immuniteit zorgen, en zo ja, voor hoe lang.

  50. Hevige protesten tegen coronamaatregelen in Italië

    Duizenden mensen hebben in Italië opnieuw betoogd tegen de vervroegde sluiting van restaurants en bars, een maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In verschillende grote Italiaanse steden liepen manifestaties uit de hand.

    Italië werd in de lente ook al zwaar getroffen door de coronacrisis en ging toen twee maanden in lockdown. Het land zou dit jaar zijn zwaarste economische recessie kennen sinds de Tweede Wereldoorlog.

    Maandag liepen in het hele land betogingen uit de hand. In Milaan daagden honderden demonstranten de oproerpolitie uit in het centrum van de stad. Trams werden beschadigd, vuilnisbakken in brand gestoken en ramen ingegooid, zo was te zien op beelden die door Italiaanse media verspreid werden. De ordediensten zetten traangas in om de orde te herstellen.

    In Italië zijn al meer dan een half miljoen mensen besmet geraakt met corona en meer dan 37.000 Italianen zijn overleden ten gevolge van het virus. De afgelopen 24 uur telde Italië bijna 17.000 nieuwe besmettingen.