Direct naar artikelinhoud
Liveblog coronavirus

Teruglezen | Bijna 500.000 mensen besmet in Frankrijk

In dit liveblog volgen we het laatste nieuws over het coronavirus. Download onze app en ontvang een bericht bij de belangrijkste updates.

Teruglezen | Bijna 500.000 mensen besmet in Frankrijk
Beeld ANP

Live

  1. Dit liveblog coronavirus is afgesloten

    Dit liveblog is afgesloten. U kunt updates over de coronapandemie van 25 september en later vinden in ons nieuwe liveblog.

  2. Geen carnavalsoptochten in Rio de Janeiro

    De defilés tijdens het carnaval in het Braziliaanse Rio de Janeiro gaan in februari niet door vanwege het coronavirus. Dat heeft de vereniging van sambascholen (LIESA) van de stad donderdagavond bekendgemaakt. De over vier dagen verspreide nachtelijke parades in het speciaal daarvoor gebouwde carnavalsstadion Sambódromo in het centrum van Rio vormen het hoogtepunt van het wereldberoemde carnavalsfeest in de stad. Er komen dagelijks tienduizenden mensen af op de defilés, die tegelijk een wedstrijd zijn tussen de sambascholen. In afwachting van een mogelijk vaccin zijn de parades uitgesteld. Er wordt later bekeken of de optochten halverwege volgend jaar kunnen worden gehouden.

    Over het doorgaan van de straatfeesten tijdens het komende carnaval in Rio heeft de gemeente nog geen beslissing genomen. Het carnaval van Rio is een belangrijke toeristische trekpleister voor de stad. Vorig jaar bezochten 2,1 miljoen toeristen het feest, wat zorgde voor een economische impuls van zo'n 700 miljoen euro.

    Brazilië is na de Verenigde Staten en India het land met de meeste coronabesmettingen en na de VS telt Brazilië de meeste doden als gevolg van het longvirus. Meer dan 4,6 miljoen mensen zijn besmet in het land, bijna 140.000 patiënten bezweken aan Covid-19. Dagelijks komen er zo'n 30.000 besmettingen bij en overlijden meer dan 600 mensen aan de ziekte. Rio de Janeiro is na São Paulo de zwaarst getroffen stad van het land. Bijna 100.000 mensen zijn besmet, 11.700 inwoners overleden aan het virus. De afgelopen week neemt het gemiddeld aantal doden per dag weer toe.


    De carnavalsdefilés in het Sambódromo van Rio de Janeiro gaan in februari niet door.Beeld AFP
  3. Pensioenleeftijd loopt mogelijk minder hard op door corona

    De pensioenleeftijd loopt op de korte termijn mogelijk minder hard op. Door de coronacrisis overlijden er dit jaar meer mensen dan doorgaans het geval is, wat mogelijk een negatief effect heeft op de gemiddelde levensverwachting. Het sterftecijfer over 2020 is mede van invloed op de raming voor de levensverwachting voor 65-jarigen en de koppeling met de pensioenleeftijd die in november dit jaar wordt gemaakt.

    Naar schatting overleden in de eerste helft van 2020 bijna 9000 personen meer dan verwacht, mede door corona. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat met de cijfers kwam, is het nog te vroeg om conclusies te trekken. Het precieze effect van de hogere sterfte door corona op de levensverwachting dit jaar is nog niet bekend.

    Zo zou het ook kunnen dat er snel een medicijn op de markt komt, waarmee de problemen snel voorbij kunnen zijn. Ook zijn de economische effecten van lockdownmaatregelen op de levensverwachting niet te verwaarlozen, aldus het CBS.

    Overigens wordt de raming in november voor 65-jarigen, die bepalend is voor de ontwikkeling van de pensioenleeftijd, niet gebaseerd op alleen dit jaar. Het gaat volgens het CBS altijd om een meerjarige trend. "Het zou kunnen dat de coronacrisis van invloed zal zijn op de stijging van de pensioenleeftijd. Maar we weten het gewoon nog niet", verduidelijkt het statistiekbureau.

    Bij een toename van de sterfte in de laatste maanden zal de levensverwachting met enkele maanden dalen. In het meest ongunstige scenario, als er een tweede golf komt die dubbel zo veel sterfte veroorzaakt als de eerste golf, zal de levensverwachting mogelijk met ongeveer een jaar dalen naar het niveau van 2010.

    Het verleden toont aan dat ingrijpende gebeurtenissen zoals de Spaanse griep en de Tweede Wereldoorlog vorige eeuw ook negatief uitpakten voor de levensverwachting. Maar daarna was ook snel sprake van herstel naar het oude niveau.

    De levensverwachting nam vorig jaar toe met vier maanden tot 80,5 jaar voor mannen, en met drie maanden tot 83,6 jaar voor vrouwen. De toename in 2019 was hoger dan gemiddeld in de zeven jaren daarvoor. In 2010 was de levensverwachting van mannen gemiddeld 78,8 jaar en voor vrouwen 82,7 jaar.

  4. Democraten VS werken aan crisispakket van 2,4 biljoen dollar

    De Democraten in de Verenigde Staten werken aan een nieuw stimuleringsplan om de Amerikaanse economie een impuls te geven. In een nieuwe poging om tot een overeenstemming te komen met de Republikeinen in de Senaat en het Witte Huis gaat het om een pakket maatregelen ter waarde van 2,4 biljoen (2400 miljard) dollar.

    Onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen over een nieuw omvangrijk pakket hebben vooralsnog tot niets geleid. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, sprak de hoop op een nieuwe ronde onderhandelingen uit. Gesprekken over noodsteun werden in augustus gestaakt.

    Het nieuwe plan zou volgende week al door het Huis van Afgevaardigden kunnen komen, waar de Democraten een meerderheid hebben. Het pakket is kleiner dan de 3,4 biljoen dollar dat al eerder in het Lagerhuis werd aangenomen, maar veel groter dan wat de Republikeinen, die het in de Senaat voor het zeggen hebben, kunnen accepteren. President Donald Trump gaf eerder aan bereid te zijn tot 1,5 biljoen dollar te gaan.

    De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zei donderdag tijdens een hoorzitting van de Senaatscommissie voor het bankwezen dat een gericht pandemie-hulppakket nog steeds nodig is. Als de Democraten bereid zijn om te onderhandelen, is hij dat ook, zo gaf hij te kennen.

  5. Frankrijk: weer meer dan 1000 coronapatiënten op intensive care

     Voor het eerst sinds 8 juni liggen er in Frankrijk weer meer dan duizend coronapatiënten op de intensive care. Het Franse ministerie van Volksgezondheid maakte dat bekend. Ook steeg het aantal ziekenhuisopnames door corona met 136 naar bijna 6000.

    De autoriteiten rapporteerden donderdag 16.096 nieuwe besmettingen, voor de vierde keer in acht dagen een dagrecord. Het vorige stond op 13.498. In totaal zijn in Frankrijk ruim 497.000 mensen besmet geraakt. Het aantal sterfgevallen door Covid-19 steeg met 52 tot 31.511.

    Doordat het in Frankrijk weer de verkeerde kant opgaat met het aantal coronabesmettingen, kondigde de regering in Parijs al nieuwe beperkingen aan. Zo moeten de bars in de hoofdstad vanaf maandag om 22.00 uur dicht. En onder meer in Marseille, de tweede stad van het land, gaat alle horeca op slot.

  6. 'Kabinet moet vakantiereizen naar oranje gebieden tegengaan'

    Het kabinet moet veel meer doen om reizen naar oranje gebieden actief tegen te gaan als die niet noodzakelijk zijn, stellen GroenLinks en SP in een Kamerdebat. Veel mensen gaan toch nog op vakantie naar die landen of regio's, terwijl het risico op besmetting met het coronavirus daar hoog is. Het gevaar bestaat dat de terugkeerders het virus meenemen, zeker nu er een tweede golf gaande is.

    Er moeten harde afspraken worden gemaakt met de reisbranche, bijvoorbeeld over stuntaanbiedingen, testen en quarantaine na terugkeer, zei Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks). Ze noemde het 'volstrekt verwerpelijk' dat bijvoorbeeld Ryanair vluchten aanbiedt van 5 euro naar hoog-risicogebieden en zelfs het tweede ticket gratis maakt. 

    D66-Kamerlid Jan Paternotte zegt dat mensen hiermee verleid worden op vakantie te gaan naar risicogebieden. Hij roept minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) op 'moreel leiderschap' te nemen en stuntende luchtvaartmaatschappijen op het matje te roepen.

    De SP wil ook dat er meer vat komt op terugkeerders uit oranje gebieden met de auto, bus of trein. Daarnaast moeten reizigers kunnen aantonen dat hun reis noodzakelijk is, vindt SP-er Cem Laçin.

    Remco Dijkstra (VVD) denkt dat die maatregel niet uit te voeren is, omdat die in strijd is met privacywetten. Verder noemt hij de prijzen van bijvoorbeeld Ryanair 'niet fraai', maar vindt hij dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen om niet naar risicogebieden te reizen.

  7. Politiemedewerkers kunnen versneld op corona worden getest

    Politiemedewerkers kunnen versneld worden getest op corona als er capaciteitstekorten dreigen en het werk in de knel dreigt te komen. De politie meldde donderdag dat een commercieel bedrijf de versnelde testen gaat uitvoeren.

    Beeld ANP

    Deze sneltesten zijn vooral bedoeld voor de basispolitiezorg en bijzondere diensten zoals beveiliging en (speciale) interventies. Het werk van deze diensten heeft direct invloed op de veiligheid van de burger en op straat.

    De politie liet weten dat het om een tijdelijke regeling gaat en dat de korpsleiding zoekt naar een structurele oplossing voor de problemen met testcapaciteit.

  8. Aantal coronapatiënten op intensivecares stijgt naar 106

    Het aantal patiënten dat op intensivecareafdelingen ligt, is gestegen naar 106. Dat zijn er twee meer dan de dag ervoor. Dat blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    Buiten de ic-afdelingen liggen 395 coronapatiënten. Dat zijn er 24 meer dan woensdag. In totaal zijn er dus 501 coronapatiënten opgenomen, 26 meer dan de vorige dag. In totaal worden 739 ic-bedden bezet gehouden, 3 meer dan de dag ervoor.

    Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Het aantal opgenomen Covid-patiënten stijgt ondertussen in alle regio’s van het land. Het LCPS spreidt patiënten om de drukte in de ziekenhuizen zoveel mogelijk evenredig te verdelen."

  9. 'Coronaminister De Jonge stoot enkele taken af om drukte'

    Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zal een deel van zijn taken overdragen aan de andere bewindslieden op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het takenpakket van de vicepremier wordt wat verlicht nu hij steeds meer tijd kwijt is met de aanpak van de coronacrisis.

    Lees hier het hele verhaal.

    'Coronaminister' Hugo de Jonge.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

    De Jonge heeft na het uitvallen in maart van minister Bruno Bruins van hem de infectieziektenbestrijding overgenomen, bovenop zijn al omvangrijke takenpakket. Sindsdien wordt hij gezien als de coronaminister. Het is niet zo dat De Jonge zich nu alleen maar met corona gaat bezighouden.

    De herverdeling is nodig vanwege de oplopende besmettingen en doden.

  10. FNV wil coronaschadeloosstelling voor zorgwerknemers overheid

    FNV Zorg & Welzijn wil dat de overheid werknemers in de zorg, die door het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen besmet zijn geraakt met Covid-19, schadeloos stelt. De vakbond onderzoekt of juridische stappen kunnen worden ondernomen, omdat de overheid volgens de FNV te weinig heeft gedaan om bescherming te bieden aan de werknemers.

    "De overheid moet er alles aan doen om haar burgers te beschermen, maar heeft dit nagelaten. De zorgprofessionals werden blootgesteld aan een beroepsziekte en de geldende richtlijnen bleken achteraf vanwege schaarste niet veilig genoeg," zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV.

    De advocaten van de FNV zijn mogelijkheden aan het onderzoeken om een schadeloosstelling te kunnen vorderen op de staat. Eén ervan is het terugbetalen van het eigen risico van de zorgverzekering voor professionals in de hele zorg en welzijnssector die op het werk zijn besmet en bijvoorbeeld kosten voor ziekenhuisopname hebben gemaakt.

    Daarnaast wil de vakbond dat er vanuit de overheid een fonds komt waarvan iedereen die op het werk besmet is geraakt, omdat hen beschermingsmiddelen werd ontzegd en daar schade van heeft ondervonden, financieel wordt gecompenseerd.

  11. 'Coronaboetes geschrapt van strafblad'

    Coronaboetes zullen niet meer in het strafblad komen, en boetes die al uitgedeeld zijn zullen daaruit geschrapt worden. Dat meldt de NOS. Het kabinet zou morgen besluiten dat de coronaboetes een uitzondering zullen vormen op de regel dat boetes van meer dan honderd euro een aantekening in een strafblad opleveren. De boete is nu 390 euro, coalitiepartijen willen dat naar verluidt naar beneden bijstellen tot 99 euro.

  12. Voorman Viruswaarheid: gebruik geen boosheid en agressie

    Voorman van de groep Viruswaarheid Willem Engel roept zijn achterban op geen boosheid of agressie te tonen bij hun acties tegen de coronamaatregelen. "Doe alles met liefde, als je merkt dat je boos en verdrietig bent, ga eerst even een wandeling maken of met vrienden praten." schrijft hij in een bericht op Facebook. "Met boosheid en agressie overtuig je niemand. Liefde en aandacht des te meer."

    Willem Engel, op de demonstratie tegen de coronamaatregelen in Den Haag.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

    Engel deed de oproep nadat bekend werd dat er ernstige bedreigingen waren binnengekomen bij een verzorgingshuis in het Brabantse Goirle. Hij deelde op 10 september op Facebook een telefoonnummer van het zorgcentrum zodat zijn achterban onvrede kon uiten over het sluiten van deuren vanwege het coronavirus. Viruswaarheid meent dat het verzorgingshuis hiermee 'in overtreding' is.

  13. Persconferenties spreidingscentrum LCPS keren terug

    Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) komt weer met een wekelijkse persconferentie, vanaf maandag. Het is sinds woensdag opnieuw bezig om patiënten zodanig te verplaatsen dat de reguliere zorg niet te erg onder druk komt te staan door de toename van het aantal Covid-patiënten.

    De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, meldt op de bijeenkomsten de jongste ontwikkelingen en licht ze toe. Ook Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), zal met regelmaat zijn opwachting maken.

    Eind maart en begin april werd het steeds drukker op de intensive cares. Het LCPS gaf toen dagelijks een persconferentie. 

  14. Hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

    Donderdag was er met 16 stergevallen het hoogste aantal doden, door het coronavirus,  te melden sinds eind mei. 

    Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Nederland is met 2544 toegenomen. Die positieve tests zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is een toename ten opzichte van woensdag, toen 2357 meldingen werden geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 15.000 mensen positief getest op het coronavirus. 

    In Amsterdam-Amstelland kwamen 294 gevallen aan het licht. Daarvan waren 251 in de gemeente Amsterdam. De regio Haaglanden registreerde 249 gevallen en in de provincie Utrecht kwamen er 222 gevallen bij. Rotterdam-Rijnmond had de grootste toename. Het aantal besmettingen daar steeg met 417, waaronder 248 in Rotterdam zelf.

  15. Dagelijks 4 of 5 rechtszaken om coronavouchers

    Gedupeerde reizigers hebben nog steeds moeite om hun geld terug te krijgen van vliegtuigmaatschappijen. Claimbureau Aviclaim voert zo'n 4 of 5 rechtszaken per dag. Luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf 1 oktober binnen 7 dagen de kosten van geannuleerde vluchten terugbetalen. Nu geldt een termijn van 60 dagen.

    De Consumentenbond ontving sinds maart ongeveer 1400 klachten. 150 hiervan kwamen binnen in de laatste anderhalve maand. "De belangrijkste klacht is dat mensen nu lang wachten op een voucher of geld." Volgens de bond is "alles op papier nu geregeld" maar lopen reizigers nog vaak tegen een muur aan.

    Dat merken ook de claimbedrijven, die voor gedupeerde reigers rechtszaken voeren. EUclaim begeleidt 3500 claimers. "Die zaken worden goed uitbetaald, omdat dit om 'onbetwiste vorderingen' gaat. Mensen hebben gewoon recht op hun geld. Ook wanneer bedrijven een dagvaarding ontvangen, betalen zij meteen."

    Claimbureau Aviclaim, dat 4100 mensen bijstaat, heeft 108 rechtszaken lopen. "Meestal schikken ze en soms komt het voor de rechter. De meeste consumenten krijgen hun geld dan terug." Het totaalbedrag van die zaken is bijna 175.000 euro. Volgens Aviclaim betalen KLM en Transavia de afgelopen tijd beter uit.

    Transavia richtte ook een speciaal team op om de betalingen te verwerken. De budgetmaatschappij annuleerde vluchten van ruim 2 miljoen passagiers. "Het aanstellen van een nieuw team heeft geleid tot de verwerking van ruim 265.000 boekingen van in totaal 1,1 miljoen passagiers. Zij hebben hun geld ontvangen. De overige 0,9 miljoen passagiers hebben hun vlucht omgeboekt of gaan dat mogelijk nog doen." Transavia heeft ongeveer 106 miljoen euro aan tickets terugbetaald van 1,1 miljoen passagiers.

    Andere luchtvaartmaatschappijen willen niet laten weten hoeveel mensen een voucher hebben gekregen of hun geld terug hebben gevraagd.

  16. IOC-baas Bach: veilige Spelen ook mogelijk zonder vaccin

    Ook als er nog geen vaccin is om het coronavirus te beteugelen, kunnen de Olympische Spelen volgend jaar doorgaan in Tokio. Dat zei Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, donderdag voor de start van een tweedaagse vergadering met de lokale organisatoren. Bach voelt zich gesterkt door het toenemend aantal sportwedstrijden en -evenementen dat inmiddels weer wordt gehouden ondanks het feit dat een vaccin nog niet beschikbaar is.

    De Spelen van Tokio 2020 werden met een jaar uitgesteld vanwege de Covid-19-pandemie die ook nu nog aanhoudt. Daarom is er onzekerheid of er volgend jaar plaats is voor een dergelijk mega-evenement. "We zien dat de sport langzaam maar zeker terugkeert en dat een aantal evenementen onlangs met succes zijn georganiseerd, inclusief wedstrijden in diverse Japanse competities," zei Bach, die ook wees op de Tour de France. "Het is het bewijs dat grote sportevenementen mogelijk zijn, zelfs zonder een vaccin."

    Thomas BachBeeld AP
  17. Ziekenhuismedewerkers Zwijndrecht lopen corona op bij afscheid

    Zeker zes medewerkers van een locatie van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Zwijndrecht hebben het coronavirus opgelopen. Ze zijn waarschijnlijk besmet geraakt tijdens een afscheidsbijeenkomst voor een opgeheven afdeling.

    Ongeveer dertig medewerkers waren aanwezig op de bijeenkomst afgelopen vrijdag. De anderen kunnen volgens het ziekenhuis gewoon blijven werken. Ze moeten hun eigen gezondheid wel goed in de gaten houden en als ze klachten krijgen moeten ze zich meteen laten testen.

    Het ziekenhuis heeft de regels voor bijeenkomsten aangescherpt. Bijeenkomsten die niet over zorg gaan, worden afgelast; overleg tussen collega's gebeurt bij voorkeur online.

  18. Koning niet naar Duitsland door aangescherpte reisregels

    Het voorgenomen bezoek van koning Willem-Alexander aan Duitsland gaat niet door. Het besluit is in overleg met de Duitse autoriteiten genomen, meldt de RVD.

    De Duitse federale Robert Koch Institut (RKI), de evenknie van het Nederlandse RIVM, heeft de provincies Zuid- en Noord-Holland eerder deze maand vanwege het toegenomen aantal nieuwe coronabesmettingen tot risicogebied verklaard.

    Koning Willem-Alexander was van plan op 29 september voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis officieel naar het buitenland te gaan. Samen met Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier zou hij in Münster, net over de grens in Noordrijn-Westfalen, het Duits-Nederlandse legerkorps bezoeken. Dat vierde op 30 augustus zijn zilveren jubileum

  19. Regio Amsterdam heeft geen plek voor elke covidpatiënt

    Om de ‘gewone zorg’ te ontzien worden Amsterdamse covidpatiënten nu al in Alkmaar en Haarlem opgenomen. Maar ook die ziekenhuizen raken vol. De volgende stap is een behandeling nog veel verder van huis.

    Lees hier het hele bericht.  

  20. Wintersport door coronavirus zonder après-ski

    Vakantiegangers moeten het komend wintersportseizoen in Oostenrijk zonder après-ski-feesten doen. "Skiplezier ja, maar zonder après-ski", zei bondskanselier Sebastian Kurz, die nieuwe maatregelen aankondigde om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

    Kurz benadrukte dat toeristen nog gewoon kunnen skiën en naar restaurants kunnen gaan. Wel moeten klanten in horecazaken zittend gaan eten en drinken. Daarnaast moeten cafés en restaurants in sommige regio's al om 22.00 uur de deuren sluiten.

    In kabelbanen moet voldoende afstand worden gehouden en worden mondkapjes verplicht gesteld. Skischolen mogen maximaal 10 leerlingen per groep hebben, aldus minister van Toerisme Elisabeth Köstinger.

    In Oostenrijkse skigebieden raakten tijdens het vorige wintersportseizoen veel buitenlanders besmet met het coronavirus. Critici verwijten de autoriteiten te traag te hebben opgetreden. Ook honderden Nederlanders hebben zich aangemeld bij een consumentenorganisatie die een schadevergoeding wil eisen namens gedupeerden.

  21. Pandemie in Finland versnelt, luchthaven zet coronahonden in

    Na enkele maanden van relatieve rust waarschuwt Finland donderdag dat de corona-epidemie zich in het land versnelt en in een "alarmerende" richting gaat.

    Het aantal nieuwe gevallen is in de afgelopen twee weken verdubbeld tot 798. Ongeveer de helft van de gevallen is ontdekt bij mensen onder de 30 jaar, voegde het ministerie het ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid daaraan toe. De Finse volksgezondheidsinstantie THL breidde in reactie daarop haar advies om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer uit naar alle openbare binnenruimtes en openbare evenementen in regio's waar de epidemie zich in een stroomversnelling bevindt.

    Daarnaast zijn op de luchthaven van hoofdstad Helsinki vier speurhonden actief, die getraind zijn in het herkennen van het coronavirus bij reizigers. Luchthaven Finavia bevestigt dat in totaal tien honden worden getraind.

  22. Google Maps krijgt kaart met info over besmettingen

    Google Maps krijgt deze week een update, Hierbij komt informatie over coronabesmettingen per gebied in de kaart te staan. De kaartlaag heeft kleurcodes en geeft data over aantal besmettingen per 100.000 inwoners. De laag zal ook in de Benelux werken.

    De bedoeling is dat gebruikers dankzij de kaartlaag makkelijk toegang hebben tot informatie over coronabesmettingen in gebieden waar zij heen willen gaan, meldt Google.

    De cijfers komen van gezondheidsorganisaties en zijn, afhankelijk van die info, uitgesplitst per land, regio of stad. Het gaat om aantallen besmettingen per 100.000 inwoners. De informatie is nu ook al beschikbaar in Googles zoekmachine, zegt Google. Daarin staan cijfers voor Nederland en België, maar de regionale cijfers lijken daar niet in te staan.

    De optie is beschikbaar door in Maps op de optie kaartlagen te klikken, rechts in beeld onder het profiel-icoon. Daar komt de nieuwe optie ‘Covid-19 info’ bij te staan, zegt Google. De informatie zal beschikbaar zijn in alle 220 landen waar Maps werkt.

  23. Teststraat Nieuw-West moet drempel verlagen: ‘Er rust toch een smet op je’

    De meeste positieve testen in Amsterdam komen uit Nieuw-West. In de hoop dat meer mensen de urgentie inzien, wordt daar donderdag een nieuwe teststraat geopend.

    Lees hier een reportage over de teststraat. 

  24. Waar kun je wel en niet heen in Europa?

    Voor steeds meer gebieden in Europa geldt code oranje vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Op de kaart hieronder zie je voor welke gebieden het dringende advies geldt om tien dagen in thuisquarantaine te gaan bij terugkeer in Nederland.

    Lees hier de plekken waar je wel en niet heen kan.

    Beeld Hollandse Hoogte / ANP
  25. WK zaalhockey een jaar uitgesteld vanwege coronavirus

    Het wereldkampioenschap zaalhockey, dat in februari in het Belgische Luik zou worden gehouden, is een jaar uitgesteld. Dat besluit is het gevolg van de onzekerheden rond het coronavirus, zo melden de internationale hockeybond FIH en de Belgische hockeybond. Het betreft zowel de titelstrijd voor mannen- als vrouwenteams.

    "Omdat niet alle teams kunnen reizen, niet alle kwalificatietoernooien zijn afgerond, de aanwezigheid van toeschouwers ongewis is, maar vooral ook om de gezondheid van alle betrokkenen te beschermen, is dit de enige optie," zei Thierry Weil, directeur van de FIH.

    Het zou het zesde WK indoor zijn, de vorige editie was in 2018 in Berlijn. Daar veroverden Oostenrijk (mannen) en Duitsland (vrouwen) de titel.

  26. Grote bedrijven in actie tegen hyperspits in het vervoer

    Ruim twintig werkgevers met alles bij elkaar bijna 40.000 medewerkers hebben afspraken gemaakt over het spreiden van werktijden en vervoermiddelen tijdens corona en daarna.

    Lees hier het hele verhaal. 

  27. Thuiswerken blijft de norm in Amsterdam

    Een grote groep mensen gaat met het oog op het coronavirus gespreid aan het werk in de regio Amsterdam. Ruim twintig werkgevers met in totaal bijna 40.000 medewerkers hebben hier afspraken over gemaakt. Daaronder bevinden zich bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam, Loyens & Loeff, ABN AMRO en Royal Schiphol Group.

    Meer thuiswerken blijft volgens de deelnemende organisaties de norm. Wie wel reist, kiest rustige tijden, vooral buiten de spits. Vervoermiddelen worden afgewisseld bij grotere afstanden: openbaar vervoer, (elektrische) fiets of (deel)auto. "We hebben nu de kans om definitief anders te organiseren waar we werken en wanneer we de reis daarnaartoe maken. Veel mensen werken nu thuis en blijven dat in ieder geval een aantal dagen in de week doen. Die spreiding zorgt voor merkbaar minder drukte in de trein, bus en tram, op de weg en op de fietspaden," aldus Sharon Dijksma, de Amsterdamse wethouder verkeer en vervoer.

  28. Regionale coronamaatregelen hebben geen zin meer: ‘Virus verspreidt zich als een olievlek’

    Regionale coronamaatregelen hebben geen zin nu de situatie in meer dan de helft van Nederland zorgelijk is. Dat stellen experts. Alleen landelijk ingrijpen helpt volgens hen om de situatie weer beheersbaar te maken.

    Lees hier het hele verhaal.

  29. Door coronastress wordt er meer gerookt

    Bijna een kwart van de rokers in Nederland is meer gaan roken tijdens de coronacrisis. Dit zegt het Trimbos-instituut, dat een onderzoek heeft laten doen onder rokers. Dat veel rokers meer zijn gaan roken is niet verrassend, omdat de coronacrisis bij veel mensen voor stress zorgt, aldus het instituut.

    Per 1 oktober is het weer Stoptober, de jaarlijkse actie waarbij rokers worden opgeroepen om tenminste 28 dagen niet te roken. Volgens het instituut is 9 procent van de rokers van plan om dit jaar mee te doen met de actie. Ruim de helft van deze mensen is door de coronacrisis meer gemotiveerd geraakt om te stoppen. Bijvoorbeeld omdat ze erg bezorgd zijn om het coronavirus te krijgen of door te geven aan anderen.

    Beeld Hollandse Hoogte / ANP
  30. Weer flinke toename besmettingen in Duitsland

    Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in Duitsland is vastgesteld in het laatste etmaal is tot boven de tweeduizend gestegen, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Woensdag werden er nog 1769 gevallen gemeld, een lichte afname ten opzichte van dinsdag.

    Doordat er 2143 nieuwe gevallen werden geregistreerd, staat het totaal nu op 278.070. Het aantal nieuwe besmettingen ligt dichtbij de recordwaarde van de 2297 gevallen die zaterdag door het RKI werden gemeld.

    In het laatste etmaal overleden in Duitsland 19 personen aan de gevolgen van een besmetting met het uiterst besmettelijke longvirus. Het totale officiële dodental in de Bondsrepubliek bedraagt nu 9428 personen.

  31. Premier Israël kondigt 'complete lockdown' aan

     Israël gaat vanaf komende vrijdag voor twee weken in een "complete lockdown", maakte premier Benjamin Netanyahu woensdagavond bekend in een videoboodschap. De opschaling van de reeds aangescherpte lockdown die sinds vrijdag van kracht is, komt nadat in Israël recordaantallen aan coronabesmettingen zijn vastgesteld.

    De Israëlische autoriteiten meldden dat er dinsdag nog eens 6950 nieuwe coronabesmettingen zijn geregistreerd. Een hoeveelheid die in Israël nog niet eerder was gemeld. Het aantal coronatesten dat in Israël wordt afgenomen is gestegen. Het aandeel positieve testen daarvan bedraagt maar liefst 11,7 procent.

    Sinds afgelopen vrijdag geldt in Israël al een nieuwe lockdown. Er zijn onder meer uitgaansbeperkingen van kracht en scholen zijn gesloten. De Israëlische regering hoopt zo een overbelasting van het zorgsysteem te voorkomen. De lockdown werd getriggerd door ziekenhuisdirecteuren, die waarschuwden dat de capaciteitslimieten in zicht kwamen.

  32. CBS: Coronacrisis raakte internationale handel in diensten

    De coronacrisis heeft de internationale handel in diensten flink geraakt. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het tweede kwartaal daalde de Nederlandse dienstenexport met 12 procent in vergelijking met een jaar eerder naar 52,8 miljard euro. De dienstenimport daalde met 17 procent.

    In het eerste kwartaal van dit jaar waren de dienstenexport en -import nog respectievelijk 3 en 5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat was een veel kleinere stijging dan de afgelopen jaren: van 2017 tot en met 2019 steeg de internationale handel in diensten gemiddeld met 13 procent per jaar.

    Het reisverkeer daalde het afgelopen kwartaal het sterkst. De bestedingen van toeristen in Nederland waren zo'n 70 procent minder, en Nederlanders gaven zelf 90 procent minder uit in het buitenland. Ook de vervoersdiensten hadden last van het verminderd aantal internationale reizigers.

    Wel ontvingen Nederlandse bedrijven in het tweede kwartaal zo'n 13 procent meer voor met name de distributie van streamingdiensten van films, series en muziek. Ook profiteerden bedrijven van een grotere vraag naar computersoftware en -spellen en nam de uitvoer van telecommunicatiediensten toe.

    Verder blijkt uit cijfers van het CBS dat ruim 9 op de 10 dienstenhandelaren zelfstandige mkb'ers zijn, maar dat multinationals het merendeel van de dienstenexport en -import voor hun rekening nemen. Zij zijn goed voor zo'n 90 procent van alle export en import.

  33. Twee Duitse ministers in quarantaine

    De Duitse minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Economische Zaken gaan in quarantaine. Heiko Maas (Buitenlandse Zaken) ziet zich daartoe genoodzaakt nadat een van zijn lijfwachten besmet bleek te zijn met het coronavirus. Peter Altmaier (Economische Zaken) meldt dat hij in de buurt is geweest van een medewerker van een minister uit een andere EU-lidstaat, die positief heeft getest op corona.

    Maas heeft het virus niet onder de leden, bleek woensdag bij de eerste test. Altmaier zegt op Twitter dat hij vrijdag nog negatief had getest en dat hij zich goed voelt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn laat verder weten dat met de gezondheidsdiensten wordt bekeken of er nog andere mensen zijn besmet en welke maatregelen eventueel moeten worden genomen. Met alle mogelijk getroffen mensen wordt contact gelegd.

    Altmaier, die maandag gastheer was van een bijeenkomst van ministers van Economische Zaken van EU-lidstaten in Berlijn, zegt dat hij uit voorzorg in quarantaine is gegaan. Het is niet duidelijk of hij in direct contact is geweest met de besmette medewerker. Ook is nog niet duidelijk of andere ministers die aanwezig waren nu in quarantaine gaan.

    De mededelingen komen een dag nadat een top van donderdag naar volgende week is verplaatst omdat EU-president Charles Michel, die de bijeenkomst moet voorzitten, in quarantaine is gegaan.

  34. Duitsland ziet Utrecht als risicogebied corona

    Duitsland beschouwt inmiddels ook de provincie Utrecht als risicogebied voor corona. Vorige week bestempelden de Duitse autoriteiten Noord- en Zuid-Holland al tot risicogebied. Reizigers moeten zich bij terugkeer op corona laten testen. De autoriteiten hopen met die bepaling vakantiegangers af te schrikken naar risicogebieden te gaan.

    Eerder woensdag kondigden de Belgen aan Utrecht vanaf vrijdag de code rood te geven, omdat het coronavirus ook daar weer snel om zich heen grijpt. De Belgische code rood betekent tot vrijdag nog een reisverbod, maar vanaf die dag wordt de code wat afgezwakt en wordt het een dringend advies niet te gaan. Wie twee dagen of langer in Utrecht doorbrengt en vervolgens naar België reist, moet wel een coronatest ondergaan en in quarantaine.

    Voor Noord- en Zuid-Holland gold sinds vrijdag al een code rood.

  35. Website ministerie over reisadviezen 71 miljoen keer bekeken

    De onzekerheid bij mensen of ze tijdens de coronacrisis wel op reis kunnen, heeft geleid tot een enorme explosie in het aantal bezoeken aan de site over reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

    De website www.nederlandwereldwijd.nl is de afgelopen acht maanden ruim 71 miljoen keer geraadpleegd. Over heel 2019 was dat 3,25 miljoen keer, meldt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

    Volgens hem "onderstreept de Covid-crisis het belang van en de vraag naar actuele en betrouwbare reisadviezen." Zijn departement is bezig om de reisadviezen te verbeteren. De Algemene Rekenkamer deed al voor de coronacrisis aanbevelingen om het proces aan te passen en beter af te stemmen op Europees niveau.

  36. Franse regering gooit Parijs verder op slot na stijging corona

    De Franse regering heeft besloten de hoofdstad Parijs en een tiental andere steden verder op slot te gooien omdat het aantal coronabesmettingen scherp stijgt. Bars moeten vanaf maandag uiterlijk om 22.00 uur dicht en bijeenkomsten met meer dan 10 personen in het openbaar zijn niet meer toegestaan. Fitnessclubs moeten helemaal sluiten.

    In de zuidelijke steden Marseille en Aix-en-Provence gaan de maatregelen nog een stap verder: daar moeten alle cafés en restaurants dicht. Dat geldt ook voor Guadeloupe, de Franse eilandengroep in de Caraïbische Zee. Eerder waren voor Marseille en enkele andere steden al beperkingen voor bijeenkomsten afgekondigd. Ook de horeca mocht maar beperkt open.

    De regering ziet zich genoodzaakt tot de stappen omdat de afgelopen week vrijwel elke dag meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen zijn gemeld. De cijfers staan in schril contrast met de aantallen net na het einde van de 55 dagen durende lockdown in mei. In de daaropvolgende weken werden er steeds minder dan 1000 nieuwe dagelijkse besmettingen geregistreerd.

    Frankrijk is een van de zwaarst getroffen Europese landen met ruim 31.000 coronadoden.

  37. De Jonge: coronavaccin mogelijk begin 2021 beschikbaar

    Als de laatste onderzoeken succesvol zijn, kan Nederland in de eerste maanden van volgend jaar beschikken over vaccins tegen Covid-19, schrijft zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Vier verschillende coronavaccins zitten nu in de laatste testfase. De resultaten van de studies worden mogelijk in het laatste kwartaal van dit jaar bekendgemaakt.

    De vaccins worden centraal aangekocht door de Europese Commissie en zijn bestemd voor alle EU-landen. Onlangs werden gesprekken met zes vaccinproducenten positief afgesloten. Met twee bedrijven zijn inmiddels contracten gesloten.

    Het hele traject voor de ontwikkeling van de vaccins is volgens de minister zeer uitgebreid en zorgvuldig, omdat de middelen absoluut veilig en effectief moeten zijn. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zal dat samen met het Europese medicijnagentschap EMA beoordelen.

    De minister heeft een stappenplan opgesteld voor de vaccinatie in Nederland. Omdat het niet mogelijk is om iedereen in één keer te vaccineren, zal dat in fases gebeuren. Dat hangt af van de beschikbaarheid en of groepen mogelijk voorrang krijgen. De Gezondheidsraad zal daarover in november een advies uitbrengen, meldt De Jonge.

    Als mensen via het vaccin beschermd zijn tegen het coronavirus, kunnen uiteindelijk de coronamaatregelen worden afgeschaft. Daarom is het volgens de minister van belang dat veel mensen zich laten inenten.

    Beeld ANP
  38. België raadt ook reizen naar Utrecht af

    Belgen kunnen niet alleen Noord- en Zuid-Holland, maar ook Utrecht beter mijden. België geeft ook die provincie code rood, omdat het coronavirus ook daar weer snel om zich heen grijpt.

    Een rood reisadvies, zoals dat sinds vrijdag al geldt voor Noord- en Zuid-Holland, betekent nu nog dat het Belgen verboden is om naar die streken te reizen. Al zijn er bijvoorbeeld geen grenscontroles.

    Vanaf vrijdag, als dus ook Utrecht code rood krijgt, wordt reizen nog slechts krachtig afgeraden. Wie twee dagen of langer in Utrecht doorbrengt en vervolgens naar België reist, moet wel een coronatest ondergaan en in quarantaine.

  39. Tekort aan agenten wegens coronamaatregelen

    Bij de Nationale Politie zijn door de coronamaatregelen zoveel agenten uitgevallen, dat op sommige plekken de werkzaamheden in het geding komen. De korpsleiding noemt dit in een brief aan medewerkers "onacceptabel". Daarom is besloten medewerkers in sommige gevallen op korte termijn bij een commercieel bedrijf te laten testen.

    Op die manier hoopt de leiding de uitval van agenten wegens ziekte, wachttijden voor coronatesten en eventuele quarantaine te beperken. "Simpelweg omdat het niet uit te leggen is als de veiligheid van burgers en medewerkers in gevaar komt, doordat wij de continuïteit van de operatie niet kunnen waarborgen", aldus de korpsleiding.

    Leidinggevenden van een eenheid kunnen contact opnemen met de bedrijfsarts, die op zijn beurt het bedrijf Eurofins kan inschakelen.

    De korpsleiding benadrukt dat aanwezigheid van agenten op straat van essentieel belang is voor de veiligheid van burgers en medewerkers. Door de aard van het werk hebben agenten meer kans dan gemiddeld om besmet te raken.

    Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA
  40. Rekenkamer: niet alle testcapaciteit werd voor de zomer benut

    Ondanks de tekorten in de eerste maanden van de coronacrisis had er meer getest kunnen worden. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer, die de testcapaciteit tot 1 juni onder de loep nam.

    Veel was onduidelijk in het begin van de crisis, stelt de Rekenkamer. Het virus greep niet overal in het land even sterk om zich heen en er was op landelijk niveau geen inzicht in de capaciteit en voorraden van de laboratoria. "Het gaat om bedrijfsgevoelige informatie van private partijen en maakt geen onderdeel uit van het opschalingsplan dat het RIVM bij omvangrijke epidemieën hanteert." Het kostte tijd om dat overzicht te krijgen.

    Toch concludeert de Rekenkamer dat niet alle capaciteit is benut. Maar hoeveel meer er getest had kunnen worden, blijft onduidelijk. "Het is niet precies te becijferen hoeveel extra personen er getest hadden kunnen worden."

  41. Rode Kruis: Klimaat- en Coronacrisis raken ruim 50 miljoen mensen

    Ruim 51 miljoen mensen wereldwijd zijn dit jaar niet alleen getroffen door overstromingen, droogte of zware stormen, maar ook door het coronavirus. Het Rode Kruis Klimaatcentrum slaat in een rapport alarm over deze "ramp op ramp die mensen in de kwetsbaarste gebieden van de wereld extra kwetsbaar maakt." Meer dan 3000 mensen zouden erdoor zijn overleden.

    Zeker 2,3 miljoen mensen kregen te maken met grote bosbranden en 437 miljoen met hittegolven, terwijl zij zich al zorgen maakten over de gevolgen van het virus voor hun gezondheid, aldus de organisatie. "Miljoenen mensen lijden onder de combinatie van deze twee crises. We hebben daarom geen andere keuze, dan ze gelijktijdig te bestrijden," zegt directeur Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum.

    De hittegolf in augustus gecombineerd met de coronadreiging zorgde in Nederland voor problemen bij ouderen en andere kwetsbare groepen. "Wat moet je als je 80 bent en niet naar buiten kunt vanwege het coronavirus, maar het binnen 30 graden wordt tijdens een hittegolf?," aldus Van Aalst.

  42. Aantal opnames op intensive care boven alarmniveau

    Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care wordt opgenomen, is de afgelopen dagen zo hard gestegen dat de alarmbellen op het coronadashboard van de overheid afgaan.

    In de afgelopen drie dagen zijn 31 mensen verplaatst naar een intensivecareafdeling, gemiddeld 10,3 per dag. 

    De zogenoemde signaalwaarde, de grens waarbij extra maatregelen misschien nodig zijn, ligt op 10.

  43. Eerste coronapatiënten zijn verspreid door het land

    De eerste coronapatiënten zijn overgeplaatst naar andere delen van het land. Op woensdag werden veertien mensen verplaatst naar andere regio's, omdat de druk in de ziekenhuizen te groot werd. 

    Een van de veertien ligt op de intensive care. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat woensdag weer van start is gegaan, denkt dat het aantal verzoeken om patiënten te verplaatsen de komende dagen "beduidend" zal toenemen.

    Beeld Hollandse Hoogte / ANP
  44. Bekende Nederlanders herzien mening over #Ikdoenietmeermee

    Steeds meer bekende Nederlanders trekken hun steun voor de actie #Ikdoenietmeermee in. Onder anderen Tim Douwsma, Thomas Berge, dj Mental Theo en rappers Yes-R en Bizzey verwijderden of veranderden hun bericht op sociale media.

    Famke Louise en Tim Douwsma kwamen dinsdagavond al met een nuance over de actie, geïnitieerd door Viruswaarheid-voorman Willem Engel, toen ze respectievelijk bij Jinek en Op1 aanschoven. Douwsma zei het gedachtegoed van Engel niet aan te hangen en veranderde de hashtag in zijn bericht naar #Ikblijfkritisch. Ook Thomas Berge paste zijn bericht aan, hij maakte er #Ikhebvragen van. Dj Mental Theo zei op Instagram dat de hashtag verkeerd viel en dat die "nooit zo bedoeld" was, waarop hij de hashtag uit zijn bericht verwijderde.

    Onder anderen de rappers Bizzey, Yes-R, Dyna en Kosso verwijderden hun post waarin ze volgers oproepen de coronamaatregelen te laten vallen. Hetzelfde deed DJ Chuckie met zijn video. Engel zegt de sterren die meededen aan de actie nog steeds als "helden" te beschouwen, ook nu ze van mening zijn veranderd.

  45. Hoekstra: steunpakket niet op de schop voor linkse steun

    Dat het kabinet de steun van oppositiepartijen GroenLinks en PvdA nodig heeft voor het derde economische steunpakket, betekent niet dat dit pakket radicaal wordt uitgebreid of omgegooid. Dat zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra na een gesprek met GroenLinks-leider Jesse Klaver.

    Hoekstra ging samen met minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) opnieuw langs bij zowel Klaver als PvdA-voorman Lodewijk Asscher. Beide partijen waren kritisch op het voorgestelde steunpakket, dat per 1 oktober al ingaat. GroenLinks wil meer steun voor jongeren en meer loopbaanadviezen. De PvdA wil dat werkgevers meer moeten doen om werknemers die ze moeten ontslaan aan een nieuwe baan te helpen.

    Hoekstra verwacht niet dat hij nog miljarden vrij moet spelen of veel nieuwe maatregelen gaat aankondigen. "Ik denk dat het voor de hand ligt om het pakket grosso modo op deze manier in stand te houden," zei hij. Daarover zijn immers al afspraken gemaakt met de coalitie, het kabinet en werkgevers- en werknemersorganisaties. "De andere kant is dat als je met partijen in gesprek gaat, dat je dan ook de bereidheid moet hebben te luisteren en te kijken of je ze nog tegemoet kunt komen."

  46. Johnson & Johnson begint test coronavaccin op 60.000 mensen

    De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) begint met het testen van zijn experimentele coronavaccin op 60.000 proefpersonen. Het vaccin wordt ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen in Leiden.

    Het gaat om een enkele dosis van het coronavaccin dat wordt getest. Het is de bedoeling dat eind dit jaar de eerste resultaten naar buiten worden gebracht en dat dan begin volgend jaar een vaccin klaar voor noodgebruik moet zijn.

    De testen worden uitgevoerd op proefpersonen in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Volgens J&J zullen verhoudingsgewijs veel mensen van boven de zestig jaar worden getest, omdat zij meer risico's lopen op ernstige vormen van Covid-19. Verder worden in de VS ook veel mensen getest met een Afro-Amerikaanse, Latijns-Amerikaanse en inheems-Amerikaanse achtergrond, omdat die bevolkingsgroepen relatief hard worden geraakt door de pandemie.

  47. Rekenkamer: controleer aanvragen coronasteun ook vooraf

    Het kabinet zou er goed aan doen bij een nieuwe ronde coronasteun voor bedrijven meer aandacht te geven aan controle vooraf, om misbruik te voorkomen. Dat zegt de Algemene Rekenkamer, die onderzocht heeft gedaan naar de doelmatigheid van de loonkostenregeling voor ondernemers die door de crisis veel omzet zijn misgelopen.

    De Rekenkamer begrijpt dat de oorspronkelijke regeling dit voorjaar "in zeer bijzondere omstandigheden" en onder grote tijdsdruk tot stand is gekomen. Maar nu ervaring is opgedaan met de regeling, biedt dat volgens het rapport wellicht ruimte om ook bij de aanvraag al controles te laten plaatsvinden.

    De regeling is nu zo vormgegeven dat aanvragers achteraf te maken kunnen krijgen met terugvorderingen. De Rekenkamer waarschuwt dat ook mensen 'die te goeder trouw zijn' daardoor in de problemen kunnen komen, en verwijst daarbij naar de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst.

  48. Aantal coronabesmettingen gestegen tot boven 100.000

    Het aantal coronabesmettingen in Nederland is gestegen tot 100.597. Dat is een toename van 2357 ten opzichte van dinsdag en een nieuw dagrecord.

    Op dinsdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2250 positieve tests. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 14.000 mensen positief getest op het coronavirus.

    Het aantal ziekenhuisopnames steeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend met 32 en het aantal sterfgevallen met vijf. Die gegevens komen soms met wat vertraging binnen.

    Lees  verder

  49. Minister stelt Jeroen Kremers aan als 'state agent' bij KLM

    Het kabinet stelt Jeroen Kremers aan als zogenoemde state agent bij KLM. Hij gaat erop toezien dat de luchtvaartmaatschappij zich houdt aan de afspraken die gemaakt zijn over de steun die de overheid verstrekt in verband met de coronacrisis. Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer.

    KLM is in financiële problemen geraakt door de beperkingen van het internationale vliegverkeer. Het bedrijf kreeg eind juni een pakket noodleningen van 2,4 miljard euro toegezegd van een consortium van banken, waarbij de overheid grotendeels garant staat. De Nederlandse staat beloofde daarnaast als aandeelhouder een directe lening van 1 miljard euro.

    Daarbij is afgesproken dat KLM flink moet snijden in de kosten. Eind deze maand moet er een reorganisatieplan liggen, waarbij het personeel dat het meest verdient ook de zwaarste klap opvangt. Tot de voorwaarden voor het leningenpakket behoorde ook de aanstelling van een door de overheid aan te wijzen toezichthouder.

  50. Meeste besmettingen in Zuidoost, snelste groei in Nieuw-West

    In de afgelopen week (van 14 tot en met 20 september) is het aantal testen met een positieve uitslag in Amsterdam met 57 procent gestegen ten opzichte van de week ervoor. Dat blijkt uit de wekelijkse update van de Amsterdamse GGD

    Ook in de meeste regiogemeenten is het aantal positieven gestegen. De grootste stijging was daarbij te zien in Amstelveen. In de gemeenten Aalsmeer en Uithoorn is het aantal nieuwe positieven stabiel gebleven.

    In alle stadsdelen is het aantal positieve tests gestegen ten opzichte van een week eerder, van 13,9 naar 21,8 per 10.000 inwoners. De grootste stijging was te zien in stadsdeel Nieuw-West. In Noord steeg het relatieve aantal besmettingen het minste. Zuidoost heeft net als een week eerder relatief het hoogste aantal besmettingen: 26,2 per 10.000 inwoners.

    In absolute aantallen kwamen er vorige week 1907 nieuwe besmettingen aan het licht in Amsterdam.  In Nieuw-West is het aantal positieve tests bijna verdubbeld. Afgelopen week kwamen 404 besmettingen aan het licht, de week ervoor 218. In de week van 7 tot en met 13 september had Amsterdam-Zuidoost ook 218 positieve tests, evenveel als Nieuw-West. Vorige week is dat aantal beperkt gestegen. Zuidoost kwam uit op 235 nieuwe gevallen. 

    In Amstelveen waren dat er 140, gevolgd door Diemen (51), Ouder-Amstel (22), en Uithoon (19).

    Iets meer Amsterdammers hebben zich afgelopen week laten testen: 13.168 ten opzichte van 12.906 een week eerder.