Direct naar artikelinhoud

Pogacar in geel naar Parijs: ‘Het was eigenlijk al een droom om deel te nemen’

Tadej Pogacar kan het logischerwijs nog nauwelijks bevatten. De 21-jarige Sloveen reed zaterdag op historische en sensationele wijze naar de eindzege in Tour de France door landgenoot Primoz Roglic de gele trui afhandig te maken in de tijdrit. “Ik ging vol gas.”

Tadej Pogacar wint de gele trui.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

“Het voelt alsof ik droom,” jubelde Pogacar na afloop van de tijdrit die hij ook nog eens op zijn naam schreef. “Wat moet ik zeggen? Ik had het heel goed verkend, ik kende elk hoekje van het parkoers. Ik wist waar ik moest versnellen. Ik wil mijn ploeg bedanken en feliciteren, alle renners en iedereen in de staf. Ik heb het afgemaakt.”

“Op het vlakke kon ik de ploegleider in mijn oor horen,” aldus de drievoudig ritwinnaar in deze Tour. “Maar tijdens de beklimming waren de fans te luidruchtig; ik hoorde helemaal geen verschillen. Ik ben gewoon zo diep mogelijk gegaan. Ik kende de klim erg goed, dus ik ging vol gas vanaf de voet tot aan de top.”

Bolletjestrui

Dat hoge tempo naar La Planche des Belles Filles leverde Pogacar overigens nóg een prijs op. De Sloveen nam met zijn snelste klimtijd de bolletjestrui over van Richard Carapaz. Dat betekent dat Pogacar, ook leider in het jongerenklassement, met drie truien naar Parijs gaat.

Of de Tour de France winnen een jeugddroom is die uitkomt? Pogacar: “Het was eigenlijk al mijn droom om een keer aan de Tour de France te kunnen deelnemen. En nu zit ik hier als winnaar, als ik tenminste de rit van morgen overleef. Dat is gewoon niet te geloven.”

‘Flinke klap’ voor Dumoulin

“Dit zagen we niet aankomen.” Tom Dumoulin was net als vele Tourvolgers verbluft met de afloop van de voorlaatste etappe van de Tour de France. De rouw was groot bij team Jumbo-Visma. “Hier hadden we geen rekening mee gehouden, dit is een flinke klap,” zei Dumoulin bij de NOS.

“Wat moet ik zeggen? Het is gebeurd. Ik zou niet weten hoe Pogacar hier een minuut sneller omhoog is gereden dan ik,” zei Dumoulin na de rit. “Er was niks mis met Roglic. Hij voelde zich prima en wordt vijfde. Het is misschien niet de tijdrit van zijn leven, maar ook niet zo slecht. Hij wordt op waarde geklopt.”