Direct naar artikelinhoud
TikTok

Tijd begint te dringen voor de Chinese TikTok-eigenaar ByteDance

Als er voor zondag geen deal ligt, dan is het einde oefening voor de populaire video-app in de Verenigde Staten.

Tijd begint te dringen voor de Chinese TikTok-eigenaar ByteDance
Beeld AFP

Het geopolitieke getouwtrek rondom Tiktok nadert zijn kookpunt. Met de absolute deadline van 20 september in zicht begint de tijd te dringen voor de Chinese TikTok-eigenaar ByteDance. Als er voor zondag geen deal ligt, dan is het einde oefening voor de populaire video-app in de Verenigde Staten.

De Financial Times bericht dat president Trump die beslissing heeft ­genomen. Het Amerikaanse ministerie van Handel bevestigde dat Google en Apple is gevraagd zowel TikTok als het eveneens Chinese WeChat uit hun app-winkels te verwijderen.

Amerikaanse media maakten de afgelopen dagen melding van koortsachtige onderhandelingen. Zo berichtte NBC News donderdag dat de deal bijna rond is, terwijl The New York Times schreef dat Instagram-oprichter Kevin Systrom in de race is om de nieuwe topman van TikTok Amerika te worden.

Eerder werd al duidelijk dat het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle de ­beste ­papieren heeft om zich te bemoeien met de Amerikaanse activiteiten van TikTok. Het zou om een minderheidsaandeel gaan, wat niet tegemoet komt aan de ­eisen van Trump.

De Amerikaanse president heeft altijd benadrukt dat TikTok geheel in Amerikaanse handen moet komen. Dat laatste roept echter weer de toorn op van de Chinese overheid. Zij wil niet dat de technologie achter de succesvolle app bij de Amerikanen terechtkomt.

Het definitieve besluit van Trump wordt dit weekend verwacht.