Direct naar artikelinhoud
nieuwscoronaboete Grapperhaus

Grapperhaus alsnog beboet voor corona-overtreding

Het college van procureurs-generaal heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) een boete opgelegd van 390 euro vanwege het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft op 22 augustus in Bloemendaal.

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket vrijdag bevestigd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de bewindsman donderdag van het besluit op de hoogte gesteld. Grapperhaus heeft toegezegd de boete te betalen. Eerder maakten hij en zijn echtgenote als boetedoening al tweemaal 390 euro over aan het Rode Kruis.

Het OM zegt zich te baseren op ‘publicatie van foto’s in de media van de feestelijkheden van het huwelijk, de zichtbare overtreding van de anderhalvemetermaatregel en de uitleg naderhand van de minister daarover’.

Het OM stelt bovendien dat ‘met het opleggen van de geldboete de geloofwaardigheid van de handhaving van de coronaregels, waarvan de minister van Justitie en Veiligheid het boegbeeld is, gediend is’. Met andere woorden: Grapperhaus krijgt de boete vanwege zijn voorbeeldfunctie. Zijn vrouw of andere gasten krijgen de boete niet.

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen klonk deze week in de Tweede Kamer met name uit de mond van PVV-leider Geert Wilders veel kritiek op het tot nu toe ontlopen van een boete door Grapperhaus. Hij sprak van ‘klassenjustitie’.

Eerder overleefde de bewindsman een Kamerdebat waarin een motie van afkeuring werd ingediend. Die haalde het niet. Grapperhaus bood meermalen zijn excuses aan. Hij zei zich in de emotie van de huwelijksdag te hebben laten meeslepen en vond dat hij nog geloofwaardig minister kon blijven.

Onder de huidige regels betekent een coronaboete een aantekening in het Justitieel Documentatie Systeem, in de volksmond het strafblad. Dat geldt ook voor de minister. De Tweede Kamer heeft eerder gezegd voor eenmalige overtredingen van zo’n aantekening af te willen. Politieke besluitvorming daarover moet nog plaatsvinden.

Grapperhaus zei vrijdag na afloop van de ministerraad begrip te hebben voor het besluit van het OM, omdat een minister per definitie ‘een gewaarschuwd mens’ is. Hij doelde daarmee op de gangbare praktijk dat burgers pas na een herhaalde waarschuwing een coronaboete opgelegd krijgen.

Premier Rutte zei eerder te verwachten dat Grapperhaus zijn gezag zal herstellen. Ook vrijdag vond hij dat Grapperhaus nog minister kan blijven.

Lees ook:

Begin deze maand kon minister Grapperhaus aanblijven na een Kamerdebat over het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft. U leest hier het verslag.