Direct naar artikelinhoud
Spionage

Brits-Belgische lobbyist verdacht van spionage voor China, werkte eerst voor Britse geheime dienst

Brits-Belgische lobbyist verdacht van spionage voor China, werkte eerst voor Britse geheime dienst
Beeld BELGAIMAGE

Belgische en Britse inlichtingendiensten zeggen dat de directeur van een Brusselse denktank informatie over EU-dossiers verkocht aan Chinese agenten. De Britten blijken hem goed te kennen. Uit navraag van De Morgen blijkt dat Fraser Cameron in het verleden werkte voor de MI6. De man ontkent alles.  

De Standaard en nieuwssite Politico brachten vrijdag het nieuws dat de 73-jarige Fraser Cameron, hoofd van denktank EU-Asia Centre, zou spioneren voor China. Cameron begon in 1991 in Brussel als functionaris bij de EU en klom op tot de hoogste niveaus bij de Europese Commissie. Zijn opgebouwde netwerk zette hij in het tweede deel van zijn carrière in voor een denktank rond Rusland en vervolgens voor het EU-Asia Centre.

De voorbije jaren zou hij tegen betaling geregeld informatie hebben doorgesluisd naar twee Chinese journalisten in Brussel, die in werkelijkheid voor de Chinese inlichtingendienst werken. Britse en Belgische inlichtingendiensten onderzoeken de zaak al zeker sinds 2017. 

“Op basis daarvan kunnen we concluderen dat Fraser Cameron met zijn spionageactiviteiten een duidelijke bedreiging vormt voor de Europese instellingen”, zegt de woordvoerder van de Veiligheid van de Staat. “Zijn onthulling is een duidelijk signaal  dat wie aan spionage doet in Brussel, vroeg of laat op de radar van de inlichtingendiensten zal verschijnen en zijn activiteiten niet ongestraft zal kunnen voortzetten.”

Cameron geeft toe dat hij jaarlijks een bedrag ontving van de Chinese missie bij de EU voor het organiseren van evenementen, maar ontkent de aantijgingen. “Het is belachelijk ,want ik heb geen toegang tot informatie met enig officieel karakter. Ik ben al zestien jaar weg bij de EU en haal mijn informatie uit de kranten.”

MI6

Geconfronteerd met de namen van de Chinese journalisten in het onderzoek, verklaart Cameron dat hij niet wist dat deze mensen voor de Chinese inlichtingendiensten of het leger werkten. Cameron zou nochtans maar al te goed weten hoe spionage werkt. Voor zijn komst naar de Europese instellingen werkte de man jarenlang in dienst van de Britse geheime dienst MI6. De Britten wisten dus vrij goed naar wie ze onderzoek deden. Vragen hierover lacht Cameron weg, en dan beëindigt hij het telefoongesprek. 

Het federaal parket zegt dat er een onderzoek loopt na een vraag door zijn Britse tegenhanger. Het is  onzeker of het ooit tot een zaak komt, want de Belgische wetgeving over spionage maakt vervolging erg moeilijk. Dat kan de reden zijn waarom de inlichtingendiensten nu de informatie publiek maken: zo zijn Camerons activiteiten toch verstoord.

Vorig jaar bracht De Morgen aan het licht dat België de toegang tot de Schengenzone voortaan ontzegde aan Xinning Song, voormalig directeur van het Confucius-instituut aan de VUB, ook wegens spionage. De man kon die beslissing via juridische weg ongedaan maken, vanwege een administratieve fout.