Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Sarina Wiegman begint aan het laatste deel van haar reis bij Oranje

Met de kwalificatiewedstrijd tegen Rusland, vrijdagmiddag om 16.00 uur, begint voor de Nederlandse voetbalvrouwen een nieuw seizoen, waarin jong en oud zich graag willen bewijzen.

Sarina Wiegman.Beeld EPA

185 dagen zaten er tussen het oefentoernooi in maart en het moment dat de speelsters van Oranje zich deze week in Zeist hadden verzameld. “De schapen en hun herders eindelijk weer bij elkaar,” zei bondscoach Sarina Wiegman lachend tegen de journalisten die zich in een coronaproof cirkel om haar heen hadden verzameld.

Wiegman begint aan het laatste deel van haar reis bij Oranje. Na de Olympische Spelen volgend jaar wacht een nieuw avontuur als bondscoach van de Engelse vrouwen. De reacties van de speelsters waren positief geweest. “Ze gunnen het me, maar ik heb ook meteen gezegd dat we nog één jaar gaan knallen.”

Nog geen opvolger

Als de kwalificatie voor het EK voorbij is, zal er ongetwijfeld veel worden gespeculeerd over Wiegmans opvolging, maar nu nog niet. “Voor ons is het wel lekker dat er nog een jaar rust in de tent is,” zei aanvoerder Sari van Veenendaal.

Het eerste grote doel: plaatsing voor het EK in Engeland, dat is verschoven van 2021 naar 2022. Oranje staat ongeslagen bovenaan in groep A, kwalificatie lijkt een formaliteit.

De verplichte rustperiode heeft de speelsters goed gedaan. Zo had Wiegman een hele opgewekte Shanice van de Sanden gezien. De aanvaller, die deze zomer met Olympique Lyon voor de derde keer op rij de Champions League won, had na een tegenvallend WK vorig jaar hard aan zichzelf gewerkt. Wiegman: “Ze is heel erg met haar eigen spel bezig is, maar ook met haar teamgenoten, zowel binnen als buiten het veld.”

Gemotiveerd tot op het bot

Lieke Martens, die in deze kwalificatiereeks nog geen enkele wedstrijd speelde vanwege een slepende teenblessure, oogde scherp als vanouds. Jill Roord had zich naar eigen zeggen in jaren niet zo fit had gevoeld. De aanvaller van Arsenal was de competitie begonnen met twee hattricks in twee wedstrijden.

Speelsters zijn gemotiveerd tot op het bot, ondanks – of juist dankzij – het doorschuiven van de Olympische Spelen. “De oudere speelsters willen nog volle bak door, terwijl jonge talenten staan te trappelen om zich te bewijzen,” zei Wiegman.

Door afwezigheid van de geblesseerde Loes Geurts werd Daphne van Domselaar voor het eerst geselecteerd, de 20-jarige keeper van FC Twente. Van Veenendaal, de vaste keeper van Oranje: “Het is goed dat jonge speelsters als Daphne, maar ook Lynn Wilms en Aniek Nouwen, op deze manier kunnen meetrainen en kunnen proeven van Oranje. Dat maakt ons team alleen maar sterker”

Sinds de winst op het EK in 2017, gevolgd door de finaleplaats op het WK in Frankrijk vorig jaar, zijn de speelsters van Oranje uitgegroeid tot idolen van met name jonge meisjes. Dat was vaak even wennen. “Maar we weten nu hoe we ons willen presenteren en hoe we dat kunnen overdragen op de nieuwe generatie,” zegt Van Veenendaal. “Het is mooi dat jonge fans zeggen dat ze de nieuwe Lieke Martens of Daniëlle van de Donk willen worden. Ik hoop dat ze over een paar jaar zullen zeggen dat ze de nieuwe Aniek Nouwen willen zijn.”