Direct naar artikelinhoud
Atletiek

Mondo Duplantis verbreekt na 26 jaar het outdoor wereldrecord polsstokspringen van Sergei Bubka

Mondo Duplantis verbreekt na 26 jaar het outdoor wereldrecord polsstokspringen van Sergei Bubka
Beeld REUTERS

Wel 26 jaar heeft het record polsstokspringen van Sergei Bubka standgehouden, maar de Amerikaanse Zweed Armand ‘Mondo’ Duplantis (20) heeft het vanavond van de tabellen geveegd. Hij sprong outdoor over 6,15 meter op de Diamond League Meeting in Rome. 

Twitter bericht wordt geladen...

In februari had Duplantis het wereldrecord in zaal al aangescherpt naar 6,18 meter, maar outdoor raakte hij tot vandaag nooit die mythische grens van 6,14 meter over. In 1994 sprong de Oekraïner Sergei Bubka dat record in het Franse Sestrière. Lange tijd leek het een ongenaakbare hoogte, maar Duplantis liet de laatste maanden en jaren zien dat het een kwestie van tijd zou worden voor hij erover zou gaan. Op de beelden is te zien dat hij zelfs nog marge heeft. De lat beweegt niet. Jammer voor Duplantis dat hij het in een kil Olympisch stadion moest doen. 

Voor het wereldrecord brengt World Athletics zowel indoor- als outdoorsprongen in rekening, en dus liet Duplantis in Rome geen officieel wereldrecord optekenen. De tweede plaats was in Rome voor Ben Broeders, die met 5m80 een nieuw Belgisch record sprong. Hij deed vier centimeter beter dan zijn 5m76 uit 2019. Broeders probeerde het in Rome ook nog op 5m85, maar dat was voorlopig te hoog gegrepen. 

Duplantis: ‘Eerder opgelucht dan gelukkig’

“Dit is crazy”, zei Duplantis achteraf. “De wedstrijd leek wat lang te duren, het werd vermoeiend, maar in de laatste twee sprongen vond ik mijn ritme terug. Eindelijk is het mij gelukt, dit wilde ik zo graag en daarom ben ik blij. Alhoewel, ik ben eerder opgelucht dan gelukkig, omdat ik eindelijk van de vragen af ben wanneer ik dit record zou verbeteren. Het was een zware last op mijn schouders. Alleen jammer dat mijn ouders er niet waren, normaal zijn ze er altijd bij. Dat is de enige teleurstelling van vandaag. Ik ben wel dankbaar, want aan het begin van het seizoen zag het er nog naar uit dat we helemaal niet gingen mogen springen.”

Zwaar feesten zit er nog niet in voor de Zweed, het Diamond League-seizoen is namelijk nog niet afgelopen. “Een klein beetje vieren zal er misschien wel van komen, maar ik moet de focus nog houden voor mijn laatste wedstrijd in Doha volgende week. Daarna kan ik pas echt feesten en relaxen”, besloot Duplantis.

Duplantis: ‘Eerder opgelucht dan gelukkig’
Beeld AFP