Direct naar artikelinhoud
Belgisch voetbal

Thorup na ontslag bij AA Gent: ‘Had op meer krediet gehoopt’

Jess Thorup.Beeld Photo News

Een maand na zijn ontslag bij AA Gent spreekt Jess Thorup voor het eerst. ‘Ik ga niet zitten huilen.’ De coach voelt zich klaar voor een nieuwe uitdaging. Zijn naam duikt alvast op bij Racing Genk.

, en

“Na mijn ontslag heb ik mezelf in vraag gesteld: had ik hier iets aan kunnen veranderen? Dat was nodig om het voor mezelf te verwerken. Aan het einde van de rit kom ik tot de slotsom dat een ontslag deel uitmaakt van het trainersbestaan. Ik had een prachtige tijd in Gent. Mijn familie vraagt me nu al: wanneer gaan we nog eens naar Gent? Ik voel de drang om weer aan de slag te gaan.”

De Deen blijft every inch a gentleman, natrappen zit niet in zijn natuur. Gent speelt intussen wel de voorrondes van de Champions League, die hij met de tweede plaats van vorig seizoen heeft afgedwongen. Of dat niet wringt? 

“Ik vind het jammer dat ik dat werk niet heb mogen afmaken. Uiteraard besefte ik dat ik met Jonathan David een van de belangrijkste spelers had verloren, maar ik had heel veel geloof in de ploeg die er nog was. Ik was ervan overtuigd dat we een manier zouden vinden om het zonder David op te lossen.”

Door zijn ontslag was hij toch verrast, zegt Thorup. “In Europa gingen we er maar nipt uit tegen AS Roma en we eindigden tweede in de competitie. Ik ken de geschiedenis van de club, dit was het tweede beste seizoen ooit. We speelden attractief voetbal. Als je er dan na twee matchen uitgaat, is dat iets wat je niet ziet aankomen. Ik had op meer krediet gehoopt na de fundamenten die we de voorbije twee jaar hadden gelegd.”

Van buitenaf leek het alsof het bestuur nooit meer 100 procent achter Thorup heeft gestaan na de verloren bekerfinale tegen KV Mechelen in 2019. Dat gevoel had hijzelf niet. “Als dat wel het geval was geweest, had ik mijn job niet meer naar behoren kunnen doen. Ik had echt het gevoel dat de voorzitter en ik een goede relatie hadden. Anders kun je toch geen twee jaar samenwerken?", stelt Thorup. “Iedereen was altijd bezig over die wekelijkse meetings, maar zelf heb ik die nooit als negatief ervaren.”

Genk speurt

Intussen circuleert zijn naam bij Racing Genk. “Het enige wat ik daarover wil zeggen, is dat ik me wel trots voel dat ik opduik in de geruchten. Het betekent dat ik de voorbije jaren goed heb gewerkt.”

Genk zat de voorbije dagen ook rond de tafel met Frank Vercauteren voor verkennende gesprekken. Vercauteren werkte tussen 2009 en 2011 al in de Luminus Arena en werd met Genk kampioen in 2011. Een paar maanden later verliet hij de club halsoverkop voor een avontuur bij Al-Jazira in Abu Dhabi. Desondanks geniet Vercauteren nog steeds heel veel aanzien binnen het bestuur. 

Dat is ook het geval voor Marc Brys. Hij lag tien maanden geleden al in balans met Wolf, maar de trainer van OHL heeft gisteren zelf aangegeven absoluut bij Leuven te willen blijven.