Thijs H. in hoger beroep, Openbaar Ministerie niet

© Hollandse Hoogte / ANP

Thijs H. gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Maastricht. Die heeft Brunssumer H. twee weken geleden veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de drie moorden die hij heeft gepleegd.

Benti Banach

Het Openbaar Ministerie legt zich neer bij het vonnis. „We hadden graag gewild dat het nu klaar was, vooral voor de nabestaanden. Wij gingen voor een hoge celstraf in combinatie met tbs. Dat hebben we gekregen. Daarom gaan we niet in hoger beroep”, zegt de woordvoerster van het OM. Dat eiste vier weken geleden 24 jaar cel plus tbs met dwangverpleging.

Psychose

Thijs H. zelf tekent wel hoger beroep aan. „Hij is ten onrechte veroordeeld voor moord. Bovendien heeft de rechtbank Thijs ten onrechte deels zijn daden aangerekend. Het Pieter Baan Centrum heeft na uitgebreid en zorgvuldig onderzoek geconcludeerd dat hij volledig handelde onder invloed van een ernstige psychose. Thijs H. was volledig ontoerekeningsvatbaar”, zo motiveert zijn advocaat Serge Weening de stap.

Lees ook: Thijs H. veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging

Hij vindt dat het vonnis van de rechtbank geen recht doet aan de omstandigheden waaronder Thijs tot zijn handelingen kwam. „De rechtbank heef feiten verkeerd geïnterpreteerd. We zien het hoger beroep met veel vertrouwen tegemoet”, aldus Weening en Job Knoester. Laatstgenoemde advocaat neemt de taak over van Weenings kantoorgenoot Joost de Bruin, die officier van justitie wordt. Naast De Bruin stapt nog een kantoorgenoot van Weening over naar het Openbaar Ministerie.

Waanbeleving

Voor de rechtbank staat vast dat H. driemaal met voorbedachten rade heeft toegestoken: driemaal moord, derhalve, twee keer op de Brunssummerheide en een keer in Den Haag. De rechtbank twijfelt aan het waarheidsgehalte van de waanbeleving van H. en denkt dat hij symptomen heeft aangedikt om zo de „gewenste ontoerekeningsvatbaarheid” rond te krijgen. De rechtbank adviseert de tbs te laten starten na zes jaar. Wel moet hij dan de volledige straf in een tbs-kliniek blijven. De rechtbank voorziet een langdurige, noodzakelijke behandeling.

Lees ook: Wie is de ‘echte’ Thijs H.?

Volgens H.’s advocaat Serge Weening hebben zijn medicijnen echter een „escalatie veroorzaakt in het brein van Thijs”, waardoor hij uiteindelijk de moorden heeft gepleegd, één in Den Haag en twee op de Brunssummerheide. Dat H. zou hebben gelogen, wisselende verklaringen aflegde en zijn verhaal bijstelde, wordt hem volgens Weening ten onrechte verweten: dat past bij het herstellen uit zijn ziektebeeld.