Direct naar artikelinhoud
Midden-Oosten

Israël schort annexatie Palestijnse gebieden op na vredesakkoord met Verenigde Arabische Emiraten-

President Trump en Israëlische premier Benjamin NetanyahuBeeld REUTERS

Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hebben een overeenkomst gesloten om hun betrekkingen te normaliseren. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd via Twitter. Israël schort daardoor ook de omstreden annexatie van Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever op.

In een gezamenlijke verklaring delen president Trump, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de kroonprins van Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, mee dat ze een historisch vredesakkoord hebben gesloten. Volgens datzelfde bericht zal Israël daarom ook stoppen om grote delen van de Westelijke Jordaanoever te bezetten. 

“Deze historische diplomatieke doorbraak zal de vrede in het Midden-Oosten bevorderen en is een bewijs van de gedurfde diplomatie en visie van de drie leiders en de moed van de Verenigde Arabische Emiraten en Israël om een nieuwe weg in te slaan die het grote potentieel in de regio zal ontsluiten”, klinkt het in de verklaring.

Delegaties uit Israël en de Emiraten gaan in de komende weken rond de tafel zitten om bilaterale overeenkomsten te sluiten. Het gaat onder meer over toerisme, veiligheid, technologie en gezondheidszorg. 

Na Egypte (1979) en Jordanië (1994) zijn de Verenigde Arabische Emiraten het derde Arabische land dat een akkoord sluit met Israël. “Iedereen zei dat dit onmogelijk was”, zei Trump. “Na 49 jaar gaan Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hun diplomatieke relatie volledig normaliseren.”

Trump

President Trump zou geholpen hebben bij de uitvoerige gesprekken tussen de twee naties. Voor de president is dit belangrijke internationale en politieke overwinning in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezing. Een van de beloften van zijn presidentschap was om een einde te maken aan onder de meer de oorlog in Afghanistan en om vrede tussen Israël en Palestina te bekomen.

Trump zei na de bekendmaking dat over vergelijkbare akkoorden wordt gepraat met andere landen in de regio. Hij maakte ook bekend dat in de komende weken een ceremonie in het Witte Huis wordt gehouden om de afspraken te bekrachtigen. Daar zijn dan vertegenwoordigers van Israël en de Emiraten bij aanwezig.

President Trump deelde de aankondiging zelf mee op Twitter na een gesprek tussen de drie naties.  De kroonprins van Abu Dhabi bevestigde op Twitter dat de banden worden aangehaald. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tweette van zijn kant in het Hebreeuws dat het ging om een “historische dag”.

Twitter bericht wordt geladen...