Direct naar artikelinhoud
Blikvangers

Dit moet een van de meest gefotografeerde beelden van de stad zijn

Nog altijd heeft Bobby Haarms een plek in het hart van Ajaxfans van alle leeftijden.Beeld Nosh Neneh

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden?

Het moet een van de meest gefotografeerde beelden van de stad zijn. Op 29 juli 2011 werd bij de hoofd­ingang van de Johan Cruijff Arena een standbeeld van Bobby Haarms onthuld. Sindsdien gaan er bij elke thuiswedstrijd van Ajax complete volksstammen op de foto met de man die vanwege zijn weinig zachtzinnige maar wel effectieve hersteltrainingen ook wel De Goede Beul werd genoemd. Op doordeweekse dagen is het al niet anders: ook bezoekers van de Ajaxfanshop en deelnemers aan stadionrondleidingen poseren graag bij het beeld.

Dat leent zich daar ook goed voor. De bronzen versie van het in 2009 op 75-jarige leeftijd overleden erelid van Ajax staat met één been op een bankje dat verder plaats biedt aan zeker drie volwassenen. Kunstenaar Hans Jouta maakte een zeer realistisch beeld van Haarms. “Het is hem net echt,” prevelden bij de onthulling aanwezigen. De woorden zullen daarna nog vaak zijn herhaald.

Een echtere Ajacied dan Haarms, die ook werd geëerd met een naar hem vernoemde tribune op sportpark De Toekomst en een halte op tramlijn 26, laat zich niet makkelijk vinden. Toen hij in 1934 ter wereld kwam op de Middenweg, werd aan de overkant van de straat stadion De Meer gebouwd. Nog maar vier jaar oud bezocht hij er zijn eerste wedstrijd. In 1947 werd hij lid van de club en van 1952 tot 1960 speelde hij in het eerste. In 1967 werd hij, op voorspraak van oud-teamgenoot Rinus Michels, amateurtrainer. Later volgden functies als scout, jeugdtrainer, assistent-trainer en, als gezegd, hersteltrainer.

Aan het plaatsen van een standbeeld gaat vaak een lang proces van commissievergaderingen en subsidieaanvragen vooraf. Bij het beeld van Haarms ging het anders. De uit Ajaxsupporters van alle gezindten bestaande werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’ had de voor het beeld benodigde 60.000 euro in drie weken bij elkaar.

De Friese kunstenaar Hans Jouta, voor wie de natuur een belangrijke inspiratiebron vormt, lijkt een niet heel voor de hand liggende beeldhouwer om zo’n opdracht uit te voeren, maar op www.dezemanverdienteenstandbeeld.nl lezen we dat hij wel seizoenkaarthouder is. Jouta is ook de maker van het beeld van Johan Cruijff dat op 22 april onthuld had moeten worden, ook bij de hoofdingang van de Arena. Vanwege het coronavirus staat de eveneens bronzen Cruijff vooralsnog even bij Jouta thuis in Friesland. Hij wordt er ongetwijfeld goed verzorgd.

Sinds 2011

Kunstenaar Hans Jouta
Waar Hoofdingang Johan Cruijff Arena

Beeld Jamie Groenestein