Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Frenkie de Jong met Barcelona naar laatste acht Champions League

Frenkie de Jong heeft met FC Barcelona de kwartfinales van de Champions League bereikt. De Spaanse ploeg won in het lege Camp Nou de return tegen Napoli met 3-1. Na de 1-1 in Napels van eind februari, voor de maandenlange corona-onderbreking, was dat genoeg om door te gaan in het belangrijkste Europese bekertoernooi.

Frenkie de Jong (rechts) in duel met Napoli's Fabian Ruiz in de Champions League-return in Camp Nou.Beeld AFP

Barcelona speelt komende vrijdag in Lissabon tegen Bayern München, de Duitse kampioen die sinds de hervatting van het seizoen alle wedstrijden heeft gewonnen.

De ploeg van de bekritiseerde trainer Quique Setién stond halverwege de eerste helft al met 2-0 voor. Clément Lenglet kopte in de negende minuut de openingstreffer binnen uit een hoekschop van Ivan Rakitic. Zowel de Turkse scheidsrechter Cüneyt Çakir als de VAR zag geen overtreding in de duw die de Franse verdediger uitdeelde aan een tegenstander voordat hij de bal achter doelman David Ospina werkte.

In de 23ste minuut verdubbelde Lionel Messi de voorsprong van de thuisclub. Dat deed de Argentijn op onnavolgbare wijze. Hij dribbelde vanaf de linkerkant van het veld het strafschopgebied in, ging tussen een aantal verdedigers in even onderuit, maar stond snel weer op en schoot de bal al vallend via de vingertoppen van Ospina en de binnenkant van de paal in het doel.

In de blessuretijd van de eerste helft scoorden beide ploegen vanaf 11 meter; Luis Suárez namens Barcelona en Lorenzo Insigne voor de club uit Napels.

Na rust ging Napoli op jacht naar meer doelpunten. Kansen kregen de Italianen genoeg, via onder anderen de invallers Hirving Lozano (ex-PSV) en Arek Milik (ex-Ajax), maar doelpunten bleven uit.

Voor Barcelona is de Champions League de enige manier om nog iets van het seizoen te maken. De ploeg van Setién, opvolger van de begin dit jaar ontslagen Ernesto Valverde, gaf na de corona-onderbreking de eerste plaats in La Liga uit handen. De landstitel ging naar Real Madrid.

Bayern München met record naar Portugal

Bayern München stapt zondag vol vertrouwen in het vliegtuig richting Portugal, waar de Champions League vanaf de kwartfinales wordt uitgespeeld. De Duitse kampioen boekte zaterdagavond in de return tegen Chelsea de achttiende overwinning op rij in alle competities: 4-1. Bayern zette dit seizoen in de Champions League alle acht gespeelde wedstrijden in winst om, een clubrecord.

Met Robert Lewandowski beschikt Bayern over een spits in topvorm. De Pool maakte tegen Chelsea twee doelpunten en was de aangever bij de andere goals. Met dertien doelpunten is Lewandowski de topscorer van de Champions League.

Trainer Hansi Flick besloot de training van zondagochtend te schrappen, zodat zijn spelers nog met hun familie kunnen ontbijten voordat ze naar Lagos vliegen. Daar gaat Bayern zich voorbereiden op de confrontatie met Barcelona in Lissabon.

“Het gaat over één wedstrijd, alles is mogelijk”, zei spits Luis Suárez van Barcelona na de zege op Napoli (3-1). “Zij zijn een van de kandidaten om de Champions League te winnen. Maar dat zijn wij ook.”