Laatste nieuws Covid-19

Reisadvies voor Spanje gewijzigd, code oranje voor onder andere provincie Barcelona

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland van zondag 9 augustus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Reisadvies voor Spanje gewijzigd, code oranje voor onder andere provincie Barcelona

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag het reisadvies voor een aantal regio's in Spanje gewijzigd. Voor de provincies Barcelona, Lerida, Huesca, Zaragoza, Teruel, Soria geldt nu code oranje.

Dat betekent dat het kabinet adviseert alleen naar deze plekken te gaan als het noodzakelijk is. Wie een van deze plekken heeft bezocht, wordt dringend verzocht bij terugkomst in Nederland veertien dagen in thuisquarantaine te gaan. In heel Spanje nam de laatste weken het aantal Covid-besmettingen snel toe, waardoor nu sprake is van ruim 314.000 bekende coronagevallen.

Een strand in de buurt van de Spaanse stad Valencia. Foto Kai Foesterling / EPA

Aantal coronapatiënten op IC's stijgt met drie

Het aantal patiënten met corona op de Nederlandse intensive cares (IC's) is van zaterdag op zondag toegenomen met drie tot 31. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zondag.

Er liggen daarnaast 545 niet-coronapatiënten op de IC, 31 minder dan de voorgaande dag. De totale bezetting van de IC's bedraagt 576. Op het hoogtepunt van de corona-uitbraak in Nederland lag dat getal boven de 1.400. Het aantal opnames door corona buiten de IC's is 87, acht meer dan zaterdag.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: „De stijging van het aantal opgenomen Covid-19-patiënten past nog binnen de bandbreedte van de afgelopen dagen.”

Drukte op de stranden bemoeilijkt werk reddingsbrigade

Vanwege de drukte op de Haagse stranden heeft de reddingsbrigade zondagmiddag moeite iedereen in nood te bereiken. Hulpverleners hebben al tientallen mensen uit het water gered en zeker één drenkeling gereanimeerd. Voor die persoon moest een traumahelikopter worden ingevlogen. „Er blijven meldingen binnenkomen van mensen die uit het water moeten worden gered”, zegt een woordvoerder van de reddingsbrigade.

Ook op andere stranden was het zondag erg druk, vanwege de aanhoudende hoge temperaturen. Meerdere gemeentes hebben mensen opgeroepen niet meer met de auto naar het strand te komen en toegangswegen werden afgesloten. Rijkswaterstraat deed een oproep aan alle zonaanbidders die onderweg waren naar Zuid-Holland. „Stranden vol. Ga niet naar het strand”, stond op borden boven de snelweg.

Voor het hele Haagse strand en de stranden van Katwijk en Noordwijk is zondagmiddag de rode vlag gehesen, en later ook voor Zandvoort tot Hoek van Holland. Dat betekent dat ten zeerste wordt afgeraden om te gaan zwemmen. Ook is een NL-Alert uitgezonden om strandgangers te wijzen op de gevaren. De woordvoerder van de reddingsbrigade spreekt van „een uitzonderlijke situatie”. „Er is sprake van een zeer sterke wind en er zijn hoge golven. Hierdoor worden ook de muien versterkt. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situatie”. De rode vlag geldt tot zeker het einde van de avond.

Twitter avatar regio15 Regio15.nl Ondanks de rode vlag zijn er nog steeds veel mensen in zee. De @RBDenHaag heeft het nog steeds druk met het redden van zwemmers uit zee. #Kijkduin https://t.co/191r231Eq9

Meer dan 100.000 doden door Covid-19 in Brazilië

Het dodental ten gevolge van Covid-19 is dit weekend in Brazilië de 100.000 gepasseerd. Alleen de Verenigde Staten (ruim 160.000 doden) tellen meer slachtoffers. Al sinds eind mei worden in het Zuid-Amerikaanse land dagelijks gemiddeld duizend Covid-doden gemeld.

Brazilië, met 210 miljoen inwoners, telt meer dan 3 miljoen bekende gevallen van besmettingen met het virus. Maar volgens experts wordt er weinig getest in het land en ligt het daadwerkelijke aantal Covid-gevallen veel hoger.

Brazilië worstelt met het indammen van het virus. President Jair Bolsonaro, die eerder zelf positief getest werd maar inmiddels is genezen, bagatelliseert de ernst van Covid-19. Hij is kritisch op de lockdownmaatregelen die veel Braziliaanse deelstaten ingevoerd hebben en wil economie zo veel mogelijk draaiende houden, ondanks de virusuitbraak.

Na de VS en Brazilië zijn de meeste bekende coronadoden gevallen in Mexico (ruim 52.000).

RIVM: 578 nieuwe besmettingen, opvallend veel uit Bergen op Zoom

Het RIVM heeft tussen zaterdag- en zondagmiddag 578 meldingen van nieuwe besmettingen met het coronavirus binnengekregen. Opvallend veel daarvan, 41 gevallen, kwamen uit Bergen op Zoom. Die gemeente heeft er ten opzichte van vorige week de meeste gevallen bijgekregen.

Verder blijven Amsterdam, Gouda en Rotterdam er veel nieuwe zieken bij krijgen. In Rotterdam zijn sinds zaterdag voor zover bekend 107 mensen positief getest op het coronavirus. Later op zondag komt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding met een actuele stand van zaken op de intensive care-afdelingen.

Opnieuw besmetting bij twee nertsenbedrijven

Bij twee nertsenbedrijven in het Brabantse Elsendorp en het Limburgse Vredepeel is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Landbouw zondag. Volgens het ministerie worden de dieren zo snel mogelijk geruimd. Er is nu bij 29 nertsenbedrijven in Nederland corona vastgesteld.

Bij de fokkerijen in Elsendorp en Vredepeel werden respectievelijk 12.000 en 6.000 nertsen gehouden. Volgens het ministerie kwam de besmetting aan het licht door het waarschuwingssysteem dat wordt ingezet om lokale besmettingen zo vroeg mogelijk te achterhalen. Er geldt al langere tijd een verbod op het vervoeren van pelsdieren zoals nertsen.

Het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) heeft het ministerie van Volksgezondheid vorige maand geadviseerd dat bij nieuwe besmettingen half augustus, over moet worden gegaan op het preventief ruimen bij nertsenbedrijven. Het kabinet nam dat advies over.

Belgische badplaatsen dicht voor dagjesmensen

De Belgische kustplaatsen Blankenberge en Knokke-Heist weren tot nader order dagjesmensen van hun stranden. Met ingang van zondag zal op toegangswegen naar de stranden iedere auto worden gecontroleerd. Zonder geldige reden komen bezoekers de gemeente niet binnen. Zaterdag was het er te druk om de geldende coronaregels na te leven. In Blankenberge kwam het bovendien tot een enorme vechtpartij met de politie.

Daarom zijn de badplaatsen vanaf zondag alleen nog toegankelijk voor inwoners, mensen met een vakantiewoning en toeristen die kunnen aantonen dat ze een of meerdere overnachtingen in Blankenberge hebben geboekt. Voor Knokke-Heist geldt hetzelfde. Burgemeester Leopold Lippens: „Alle inzittenden moeten kunnen bewijzen dat zij in Knokke-Heist wonen, verblijven met overnachting, of werken.” Burgemeester Daphné Dumery van Blankenberge heeft de Belgische vervoerder NMBS bovendien gevraagd tussen 9 uur 's ochtends en 16 uur 's middags geen treinen naar haar gemeente te laten rijden.

Vooral in Blankenberge was het zaterdag erg onrustig. Tientallen mensen gingen elkaar te lijf en gebruikten parasols en strandbedden als wapen. Toen de politie het strand op ging om mensen te vragen zich te verspreiden, keerde volgens Vlaamse media een groep van zo'n veertig jongeren zich tegen agenten. Er waren meer dan 120 agenten om de rust enigszins terug te laten keren. Hoeveel arrestaties er precies verricht zijn, was zondagochtend nog niet duidelijk.

Vorige maand kreeg de politie in Knokke-Heist assistentie van Nederlandse collega's, toen feestende jongeren ook voor problemen zorgde in de badplaats. Foto Nicolas Maeterlinck/Belga

Trump tekent per decreet voor coronasteun

Donald Trump heeft per decreet getekend voor financiële steun aan Amerikanen die zijn getroffen door de economische gevolgen van het coronavirus, meldt persbureau Reuters. Belangrijke aspecten van de steun zijn een werkloosheidsuitkering van vierhonderd dollar per week, waarvan een kwart door de staat opgebracht moet worden, en bescherming tegen uitzetting voor mensen die de huur niet meer kunnen betalen.

Het is nog de vraag of het steunpakket in deze vorm volledig overeind zal blijven. Het kan nog juridisch aangevochten worden. Eerdere onderhandelingen over het pakket waren vastgelopen: Democraten wilden een pakket van 3.400 miljard dollar, terwijl het voorstel van Trump tot 1.000 miljard dollar ging. Een van de wensen van de Democraten was om de werkloosheidsuitkering op zeshonderd dollar per week te houden, zoals het geval was bij de vorige steunmaatregelen die tot eind juli golden.

Onder het steunpakket van Trump valt ook een opschorting van loonbelastingen, voor mensen die minder dan honderdduizend dollar bruto per jaar verdienen. Dit was een idee dat eerder door Democraten en ook Republikeinen in het Congres werd afgekeurd, aangezien zij van mening zijn dat de loonbelasting noodzakelijk is om sociale uitkeringen te kunnen blijven uitbetalen.

De Amerikaanse economie is zwaar getroffen door de gevolgen van het coronavirus. In juli kregen ruim 31 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering. Uit de overzichtsgetallen van juli bleek vrijdag weer licht herstel, doordat er 1,8 miljoen banen waren bijgekomen in die maand.

Onze correspondent in de Verenigde Staten: De garages in Baltimore hebben geen onderdelen, geen klanten en geen omzet

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. We beginnen met een overzicht van het laatste nieuws van zaterdag.

  • Op Curaçao moeten alle bars en clubs twee weken hun deuren sluiten. Hoewel op het eiland geen besmettingen bekend zijn, kwamen er tot een paar dagen geleden nog veel reizigers uit Aruba het eiland op, waar het aantal besmettingen de afgelopen dagen steeg.
  • Het coronavirus waart ook rond onder voetballers. Bij spelers van Feyenoord, Willem II, NAC Breda en Willem II zijn besmettingen vastgesteld. De voetballers zitten in quarantaine, sommige wedstrijden zijn afgelast.
  • In Parijs is het vanaf maandag op een aantal drukke plekken verplicht om een mondkapje te dragen. De regel geldt onder meer langs de Seine en het Canal St-Martin.
  • In de Amerikaanse staat South Dakota komen deze dagen duizenden motorliefhebbers bijeen voor de Sturgis Motorcycle Rally. Het tiendaagse evenement gaat ondanks de coronapandemie ook dit jaar door, in lijn met het beleid van de Republikeinse gouverneur van South Dakota.
  • Hoewel het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland de afgelopen tijd is toegenomen, zien ziekenhuizen nog geen stijging in het aantal opnames van Covid-19-patiënten. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat het uitblijven van een toename van ziekenhuisopnames „past bij de RIVM-gegevens dat meer dan de helft van de nieuwe geïnfecteerden jonger is dan 40 jaar”.

 

Lees hier het hele blog terug: 250.000 motorfans bijeen in South Dakota ondanks coronazorgen