Terug naar de krant

Naasten oppositiekandidaat Wit-Rusland opgepakt op dag voor verkiezingen

Leeslijst Nieuws
Verkiezingen Svetlana Tichanovskaja neemt het zondag op tegen Aleksandr Loekasjenko, die Wit-Rusland al 26 jaar bestuurt.
Leeslijst

Op de dag voor de Wit-Russische presidentsverkiezingen, zijn twee naasten van de belangrijkste oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja opgepakt. Eerst werd het hoofd van Tichanovskaja’s campagneteam Maryia Maroz ingerekend, enkele uren later volgde de arrestatie van Tichanovskaja’s sidekick Maria Kolesnikova. De oppositiekandidaat zelf zou haar huis zijn ontvlucht vanwege „veiligheidsrisico’s”. Dat meldt onder meer de Wit-Russische nieuwssite TUT.BY.

Kolesnikova werd kort na haar arrestatie weer vrijgelaten, Maroz zit naar verwachting in elk geval tot maandag vast. Maroz werd eerder deze week ook al tijdelijk opgepakt. Het is niet duidelijk op basis waarvan de beide vrouwen zijn gearresteerd. Wit-Russische journalisten melden dat zaterdag ook meerdere demonstranten die steun zouden hebben betuigd aan Tichanovskaja zijn gearresteerd.

Zondag vinden presidentsverkiezingen plaats in Wit-Rusland. Tijdens de stembusgang neemt de 37-jarige Svetlana Tichanovskaja het op tegen Aleksandr Loekasjenko, de man die het land al 26 jaar op autoritaire wijze bestuurt. Tichanovskaja is geen politica en wil als ze zondag wint meteen nieuwe en vrije verkiezingen uitschrijven. Aanvankelijk stelde haar man, een kritische blogger, zich kandidaat. Zijn kandidatuur werd echter ongeldig verklaard en hij werd gearresteerd.

Lees ook ‘De gehoorzame arbeiders zijn nu burgers’
Oppositiekandidate Svetlana Tichanovskaja tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in