Direct naar artikelinhoud
Hittegolf

Hoe het pop-upzwembad Nederland verovert

“Het weekend kan beginnen”, juicht Ronald Helder als hij in zijn zwembad plonst.Beeld Werry Crone

Het opzetzwembad is een hit deze zomer. Mensen ontvluchten de zomerhitte in watertjes in eigen tuin en op het balkon. ‘Dit is vakantie.’

en

Plons! Nu een pandemie menig vakantieplan heeft doorkruist, zoeken veel Nederlanders verkoeling rond het eigen huis. Nóg populairder dan normaal is daardoor het opzetzwembad. Wie een rondje door een gezinswijk struint, stuit binnen de kortste keren op gespetter. De verzengende zomerhitte ontvluchten mensen coronaproof in badjes in de tuin en op het eigen balkon. Of, iets minder veilig, ze plonzen op straat met de hele buurt in het water.

Een kwart van de Nederlanders heeft een zelf in elkaar gezet bassin rond het huis staan, zo bleek eind mei uit onderzoek van bureau Motivaction in opdracht van waterbedrijf Vitens. Nog eens 20 procent overwoog toen een bad met een ijzeren constructie aan de buitenkant aan te schaffen. Ook aanbieders van de verkoelende staketsels zien een groei in vraag. Al vanaf maart zagen zij hun verkoopcijfers flink stijgen.

Jaloersmakend natuurlijk, zo’n eigen zwembad in de tuin. Maar voor de waterstand is het minder plezierig. Het gemiddelde zwembad wordt namelijk gevuld met 2400 liter water. En ook baden waar maar liefst 6000 tot 8000 liter in kan, vliegen de toonbank over. Ter vergelijking: het doorsnee waterverbruik van een Nederlands gezin is pakweg 110.000 liter per jaar.

Vanwege de aanhoudende droogte riep Vitens toekomstige zwembadjeseigenaren eerder op om nog eens goed na te denken over de aanschaf van zo’n waterslurper. Het drinkwaterbedrijf maakt zich grote zorgen over de hoeveelheden water die deze zomer wordt gebruikt en raadt mensen aan een kleiner opblaasbadje te gebruiken ter verkoeling.

Jur Visser uit Moerkapelle plaatste reinigingspompen en solarpanelen bij zijn opzetbad, zodat het water schoon én warm blijft voor zijn samengestelde gezin.Beeld Werry Crone

Kraakhelder water

Voor Jur Visser (38) uit Moerkapelle is het opzetbad achter zijn nieuwe huis niet zo maar een badje. Het is zijn hobby.

Vanonder de parasol kijkt Visser naar het glinsterende water. Hij knikt. “Ik ben best wel trots op dit zwembad, ja.” Plagerig geeft zijn vriendin Dafne Adena (31) hem een por. “Dit badje is echt zijn nieuwe hobby hoor. Hij is er constant mee bezig. Staat-ie weer met een netje onzichtbaar vuil uit het water te scheppen. Om te voorkomen dat er zand in het bad komt, stofzuigt en dweilt hij zelfs de tuintegels.”

Niets verraadt dat het duo hier pas vier maanden geleden is komen wonen met hun samengestelde gezin. Aan de witgeschilderde muren van het tuintje achter de rijtjeswoning in Moerkapelle hangen schelpen, visnetten en boeien. Er staan palmen en hangen slingers met lampen. “Het pronkstuk is het zwembad”, zegt Jur. “Samen met de barbecue.”

Het opzetbad staat al drie maanden. Toch is het water kraakhelder. “Hoewel ik in de installatietechniek werk, ben ik totaal niet technisch”, zegt Jur. “Maar met hulp van YouTube heb ik een reinigingspomp aangelegd.” Iedere avond dekt hij het bad toe met een zeil. De gezinsleden moeten douchen vóór een duik. “De kraan heeft bijna zeven uur aangestaan om dit ding te vullen. Dat gaat deze zomer niet nog eens gebeuren, dus het water moet schoon blijven.”

Op het dak van het schuurtje liggen bovendien zonnepanelen. “Via een andere pomp wordt het water omhoog gepompt om via die panelen weer terug te stromen. Daardoor is het water zes graden warmer dan normaal. Dat vindt deze koukleum fijn”, wijst hij naar zijn vriendin.

Toch is het bad vooral van en voor de kinderen, stellen de ouders. Voor Yana (6) en Viënn (5), de dochters van Dafne, die nu op opblaasbare eenhoorns in het water dobberen. En voor de twee zoontjes van Jur, die vandaag bij hun moeder zijn.

“Door corona ging onze vakantie het buitenland niet door”, zegt Dafne. “Als alternatief zijn we vorige week met z’n zessen in zeven dagen naar zeven onbekende pretparken als Sprookjeswonderland in Enkhuizen geweest.” Ze lacht. “We zijn nóg aan het bijkomen. Net als de kinderen trouwens. Doe mij dit maar: zij in het zwembad en wij op zachte kussens in de schaduw. Eindelijk vakantie.”

Investeer in kwaliteit, wil Jur toekomstige opzetbadeigenaars meegeven. “Het geld is alle plezier dubbel en dwars waard.”

Na een lange werkdag plonst Ronald Helder uit Muiden in zijn zwembad, waar dochters Fenna (6) en Emily (9) hem wild spetterend verwelkomen.Beeld Werry Crone

Wild gespetter

Achter de waslijn en onder het schommelstaketsel van de kinderen wordt wild gespetterd in het opzetbad van de familie Helder uit Muiden.

Gauw verruilt Ronald Helder (43) zijn zwarte werkkleding voor een zwembroek. “Het weekend kan beginnen”, juicht de technisch medewerker van de brandweer Weesp. Hij spoelt zijn voeten af in een met water gevulde afwasteil en stapt het zwembadje in zijn kleine tuin in, waar dochters Fenna (6) en Emily (9) hem wild spetterend verwelkomen.

Twee weken geleden heeft hij het bad uit het schuurtje gehaald, zegt Ronald, nadat hij zichzelf met opeengeklemde kaken in het water heeft laten zakken. De plek waarboven doorgaans twee schommels bungelen, wordt nu bedekt door een kunstgrasmat, blauw zeil en opblaasbaar speelgoed. “Maar eigenlijk hebben we er sinds deze week pas echt veel plezier van. Wat een hitte hè? Reken er maar op dat ik de komende dagen in deze hoek van de tuin te vinden ben.”

Moeder Wendy (36) lacht. “Ik heb na mijn werk bij de Hema ook meteen een duik genomen”, zegt ze wijzend naar haar natte haardos. “Maar de grootste waterratjes zijn de kinderen. We hebben een week in een huisje in het Belgische pretpark Plopsaland vakantie gevierd, maar hier hebben ze bijna net zo veel plezier. ’s Ochtends, ’s middags en zelfs na het eten, in het water zijn ze úrenlang zoet. En ook hun vriendinnen plonzen hier graag.”

In een zachtroze ‘Frozen’-badpak met tutu volgt Fenna haar oudere zus onder water. Twee paar benen verschijnen boven het wateroppervlak. “Even rustig”, vermaant moeder de meisjes als ze lucht komen happen. “Het water klotst over de rand en dat is zonde.” Ze weet dat een opzetzwembad veel drinkwater verbruikt, vervolgt Wendy schuldbewust. “Door het bad goed schoon te houden en niet al te wild te zwemmen, kunnen we maandenlang met hetzelfde water doen. Deze zomer vullen we het hopelijk hoogstens aan met een paar extra emmers.”

In Elst houdt Jacco Danen het zwembad schoon. Zijn vrouw en dochters liggen erin.Beeld Werry Crone

5000 liter

Nu de vakantie van Aliene en Jacco Danen naar Kroatië is geannuleerd, zorgt een zwembad in de tuin voor de nodige afleidingen én verkoeling.

De zon brandt fel boven de tuin van de familie Danen in Elst (Gelderland). Gelukkig staat het zwembad enigszins beschut onder het zonnescherm. “Pas op, of ik sproei jullie nat!”, zegt Jacco Danen (53) tegen zijn vrouw en twee dochters. Geen straf met deze tropische temperaturen.

Het viertal heeft al jaren een badje in de tuin. Maar zoals dat gaat met opblaasbaden: ze waren te klein, gingen kapot of waren binnen de kortste keren lek. Daarom besloot het gezin vorig jaar te investeren in een flink opzetzwembad. “Een geluk, want dit jaar waren ze binnen no time uitverkocht”, zegt moeder Aliene (50).

Ook met het oog op de pandemie komt de aanschaf goed uit. “Voor het eerst sinds acht jaar zouden we weer op vakantie gaan, naar Kroatië. Maar we hebben besloten om de reis te annuleren. We zagen het niet zitten met corona. Met dit zwembad zijn we daardoor extra blij. Je moet pubers wat te bieden hebben.”

In de tuin zijn verschillende hoekjes, versierd met houten planken, lampjes en kleurrijke kussens. Met een beetje fantasie waan je je in een mediterrane strandtent. Lekker urenlang buiten eten, drinken en chillen.

Een groot deel van de tuin wordt opgeslokt door het zwembad, dat deze week werd gevuld met kraanwater. Een snelle rekensom leert dat er bijna 5000 liter water in het grote ronde bad ging. “Zoveel?” vraagt Aliene verbaasd aan haar partner. “De vorige periode dat er warm weer werd voorspeld, deed het waterbedrijf een oproep om geen zwembaden te vullen”, gaat ze verder. “Dat hebben we toen heel netjes niet gedaan.”

Dochter Lizze (13) is het meest in het water te vinden, maar ook Tesse (16) en Aliene liggen graag in het zwembad. “Normaal gaan we graag een dagje naar het strand. Maar nu durf ik het niet. Het is me te druk en niemand houdt afstand. Hier liggen alleen wijzelf in het water, verder niemand. Ons eigen zwembad is rustig en heerlijk schoon.”

Dat laatste is niet vanzelfsprekend, legt Aliene uit. Het is een hele kunst om het water helder te houden. “Wij liggen erin en Jacco houdt het schoon”, lacht ze. Haar man vult aan: “De pH-waarde moet goed zijn en we doen er chloortabletten in. Als het water op een gegeven moment troebel wordt, is dat best frustrerend.” De komende hittegolf moet het zwembad echter met gemak doorstaan. Daarna profiteren de plantjes nog van het water, voordat het weer wordt geleegd.

Lees ook:

Er komt regen, maar de droogte blijft. Wat betekent dat voor onze watervoorraad?

Niet eerder was het in deze tijd van het jaar zó droog. Wat betekent dat voor ons? Vier vragen en antwoorden (spoiler: een drinkwatertekort dreigt niet).