Direct naar artikelinhoud
Hitteblog

Lees terug: Artis deelt zomerse video’s, minister roept op geen water te verspillen

Het Marineterrein.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

De komende dagen worden temperaturen van rond de 30 graden verwacht en mogelijk komt er zelfs een superhittegolf. Lees alles over de extreme hitte in dit blog.

Live

  1. Dit liveblog is gesloten

    Bedankt voor het lezen van ons liveblog. Inmiddels hebben we een nieuwe blog over de hitte aangemaakt, die vindt u hier.

  2. Artis deelt zomerse video's: olifant neemt bad, gorilla's krijgen ijs

    Ook de dieren in Artis kunnen wel wat verkoeling gebruiken tijdens deze warme dagen. De Californische zeeleeuwen en de Westelijke laaglandgorilla's werden door verzorgers getrakteerd op voedsel in ijsblokken. Een Aziatische olifant nam zelf maatregelen en dook in een verfrissend bad.

  3. Heetste 10 augustus ooit gemeten

    Niet eerder sinds het begin van de metingen is het in Nederland op 10 augustus zo warm geweest. Het kwik steeg in Arcen maandagmiddag naar 35,1 graden en daarmee is het oude record van 34,7 graden uit 1975 verbroken. Dat meldt Weerplaza.

    De aanhoudende hitte is bijzonder voor de maand augustus en al dagen worden oude records voorbijgegaan. Er bestaat een grote mogelijkheid dat de hittegolf een reeks van acht tropische dagen gaat opleveren; dat aantal wordt aanstaande donderdag gehaald. Ook dan zou een nieuw record worden gevestigd, want niet eerder heeft een hittegolf zo lang geduurd.

  4. Minister roept op geen water te verspillen

    Nederlanders moeten vanwege de hittegolf geen water verspillen. "Denk na als je de waterkraan opendraait," luidt de oproep van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

    Drinkwaterbedrijf Vitens deed afgelopen weekend al een oproep terughoudend om te gaan met het drinkwater. Vul geen zwembaden, douche kort en was geen auto's, was het devies. Van Nieuwenhuizen onderschrijft dat appel.

    Er is vooralsnog geen sprake van een acuut dreigend tekort, maar de situatie wordt 'nauwlettend gemonitord', aldus het ministerie. Op lokaal niveau worden er al een aantal maatregelen genomen.

    Zo worden sluizen minder vaak open- en dichtgedaan, waardoor er minder water verloren gaat. Op sommige plekken is het voor agrariërs al verboden om overdag te sproeien. Ook worden er in het westen van het land stappen genomen om de blauwalg te bestrijden.

    Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA
  5. 2020 behoort tot de meest droge jaren ooit

    Het neerslagtekort van 2020 staat maandag op 243 millimeter. Daarmee is 2020 nu al in de top 10 van droogste jaren ooit terechtgekomen. Koploper in die lijst is het jaar 1959, toen het neerslagtekort op 381 millimeter eindigde, aldus weerman Jordi Huirne van Weer.nl.

    Het neerslagtekort is door de afgelopen zeer warme dagen snel opgelopen. Per dag verdampte 4 tot 5 millimeter vocht. Deze week neemt het tekort aan regen nog toe met ongeveer 20 millimeter, verwacht Weer.nl. Aan het eind van de week kan het her en der hard gaan regenen, maar omdat het water van dergelijke hoosbuien meteen in de sloot of het riool verdwijnt, zal de verwachte regen niet veel veranderen aan de grote droogte.

    Met een neerslagtekort van 243 millimeter staat 2020 nu op de negende plaats in de top 10. Het recorddroge jaar 1976 staat op de tweede plaats met 362 millimeter. Met een tekort van 319 millimeter staat 2018 op de vijfde plek in de rij. 1976 en 2018 worden meestal gebruikt in droogtegrafieken om een vergelijking te kunnen maken.

  6. Waterbedrijven bezorgd over 'extreem grote drinkwatervraag'

    Drinkwaterbedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de 'extreem grote drinkwatervraag' in deze tropische week. Volgens de bedrijven is er nooit eerder zoveel drinkwater gebruikt op hete dagen. Zij noemen als voornaamste reden dat heel veel Nederlanders op dit moment vanwege de coronacrisis thuis zijn of op vakantie in eigen land. "Iedereen moet heel zuinig omgaan met drinkwater, anders raakt de dagelijkse voorraad op," waarschuwen zij.

    De waarschuwing geldt voor Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Limburg. Alle drinkwaterbedrijven in deze provincies roepen mensen op om geen tuinen te sproeien en geen grote opzetzwembaden te vullen. "Een groot zwembad in de tuin vraagt 2500 liter water. Ter vergelijking: een bad vullen kost 120 liter water en bij het douchen wordt 65 liter water verbruikt", aldus drinkwaterbedrijf Vitens.

  7. Klimaatonderzoeker waarschuwt voor nog extremere hittegolven

    Klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh is ervan overtuigd: Nederland stevent af op de warmste week ooit. “Acht dagen zulke extreme warmte, dat is uitzonderlijk.’’

    Lees het hele verhaal hier

  8. Reddingsbrigade waarschuwt ook maandag voor gevaarlijke zee

    De reddingsbrigade waarschuwt ook maandag voor gevaarlijke stroming in zee, waardoor zwemmers in de problemen kunnen komen. "Vandaag zal het opnieuw druk worden en is er aflandige wind. Ga niet verder dan tot de knieën het water in," adviseert de Haagse reddingsbrigade.

    Zondag was een extreem drukke dag voor de redders. In totaal werden 268 mensen uit het water gehaald die aan de kust van Den Haag in de problemen kwamen. Twee zwemmers zijn daar overleden. Bij 59 mensen werd eerste hulp verleend. Ook werden tientallen verdwaalde kinderen met hun ouders herenigd, zo blijkt uit een inventarisatie die de brigade maandag bekendmaakte.

    Ook elders langs de kust ging het zondag mis. In Wijk aan Zee en Zandvoort overleden twee strandgangers. In de zee langs de kust was op meerdere plaatsen sprake van gevaarlijke stroming. Volgens de reddingsbrigade zorgde de combinatie van sterke stroming en de wind die was opgestoken, voor "een zeer verraderlijke zee".

    De reddingsbrigade In Noord-Holland heeft zondagavond tevergeefs gezocht naar een meisje. Ze zou in de zee in zijn gegaan bij Egmond, maar niemand heeft haar uit het water zien komen. Twee helikopters hielpen bij het zoeken, maar ondanks grootscheepse inzet is niemand gevonden. Rond 23.00 uur werd de zoektocht beëindigd.

    "Er is geen melding van vermissing gedaan. We houden nog een slag om de arm maar denken dat de zwemster op eigen kracht het water heeft verlaten," zegt een woordvoerder van veiligheidsregio Noord-Holland-Noord.

  9. Code oranje om aanhoudende hitte, vooral extreem in het zuiden

    Het KNMI heeft code oranje uitgeroepen, wegens de aanhoudende hitte. Vooral in het zuiden en zuidoosten kan het extreem warm worden, met maximumtemperaturen van 35 graden of iets daarboven. Code oranje geldt voor Gelderland, Limburg, Brabant en Zeeland. In de overige provincies geldt code geel.

    Ook in stedelijke gebieden elders in het land kan het 35 graden worden. De nachten blijven warm. Het wordt dan niet koeler dan 20 graden, vooral in het westen, midden en zuiden van het land.

    Het zeer warme weer houdt waarschijnlijk tot en met donderdag aan, daarna volgt een geleidelijke afkoeling.

  10. Heetste 9 augustus in Nederland ooit gemeten

    In De Bilt was het zondagmiddag om 16.10 uur 32,6 graden en daarmee is het officieel de warmste 9 augustus ooit gemeten. Het vorige record was 32,5 graden, dat werd in 2004 gehaald, zo meldt Weeronline. In het zuiden werden zondag nog hogere temperaturen gemeten. In Gilze-Rijen werd het om 15.50 uur maar liefst 35,3 graden.

    Eerder zondag was al sprake van een officiële hittegolf, de eerste van dit jaar en de 29e hittegolf sinds het begin van de weermetingen door het KNMI in 1901.

    De komende dagen blijft het zeer heet met in De Bilt maxima van 33-34 graden. In het zuidoosten wordt het met 37 graden het heetst. Aan de noordwestkust is het 29 graden.

    Van zondag op maandag is de nacht erg warm. In het midden en zuiden daalt de temperatuur niet verder dan 20-21 graden en vooral in steden zal het nog warmer zijn.

  11. Park Somerlust tijdelijk afgesloten wegens drukte

    De gemeente heeft Park Somerlust aan de Amstel rond 15.00 uur tijdelijk afgesloten omdat het er te druk werd. Hierdoor kunnen de coronamaatregelen niet goed kunnen worden nageleefd. Via Twitter wordt opgeroepen niet naar de locatie te komen

    Rondom het park zijn sinds vrijdag hekken geplaatst om de toeloop aan bezoekers in de gaten te houden. De twee handhavers bij de ingang verzoeken de mensen die arriveren om een andere plek in de zon op te zoeken. Tenzij het echt een stuk rustiger wordt, 'dan kunnen we nog wel eens iemand door laten,' aldus een van de handhavers. 

    In het park is met cirkels aangegeven waar mensen kunnen zitten, om zo een veilige afstand tussen groepen te creëren. Volgens de handhaver raakten deze plekken in de loop van de dag al snel bezet waarna mensen ook tussen de cirkels een plekje vonden. 'Dat is niet de bedoeling, dus daarom sluiten we het park voor nu af.'

    Of en wanneer het park zondag weer nieuwe bezoekers toelaat, kan de handhaver niet zeggen.

    Park Somerlust.Beeld Mairin van der Beek
    Park Somerlust.Beeld Mairin van der Beek

    Twitter bericht wordt geladen...

  12. Toegangswegen naar Scheveningen en Kijkduin afgesloten

    De toegangswegen naar de badplaatsen Scheveningen en Kijkduin zijn wegens verkeersdrukte tijdelijk afgesloten, behalve voor het openbaar vervoer en de hulpdiensten. Dat meldt de gemeente Den Haag. Automobilisten worden teruggestuurd.

    Er zijn in Scheveningen en Kijkduin zondag ook bekeuringen uitgedeeld aan illegale kampeerders in de omgeving van het strand. Er komen meerdere meldingen van bewoners binnen, maar over de schaal waarop mensen tenten opslaan waar dat niet mag, is niet veel te zeggen, aldus een woordvoerster. In Scheveningen wordt de laatste weken meer geklaagd over het gedrag van strandgangers en verrommeling.

    Op de echt grote wegen richting stranden, meren en plassen is het overigens in het algemeen vrij rustig, aldus de ANWB. Dit ondanks het feit dat er sinds zondag sprake is van een echte hittegolf. Doordat de parkeerplaatsen bij Zandvoort en Bloemendaal uitpuilen, is daar in de omgeving wel extra drukte door auto's die toch een plekje proberen te vinden of terugkeren.

    Vakantiepark Leukermeer bij Venray verleent geen toegang meer aan dagjesmensen. Het strand aan de recreatieplas is alleen nog voor gasten toegankelijk. Dat had weken eerder moeten gebeuren, reageren die gasten onder meer op Facebook. Het strand lag overvol, zeggen ze, overal ligt afval, en ook de sanitaire voorzieningen waren overbezet. De anderhalve meter is volgens deze reacties al weken niet meer te handhaven.

    Volgens een woordvoerder van het park speelden de problemen alleen de laatste dagen, toen het extra warm werd en de gasten van het park zelf niet meer gingen fietsen en wandelen, maar zo'n beetje allemaal op het strand bleven. Als er dan nog veel dagjesmensen bijkomen, is het geen doen meer. Zo wordt er ontzettend veel zand mee de toiletten ingelopen. Familie en vrienden van de gasten mogen na aanmelding nog wel komen.

  13. Eerste landelijke hittegolf van het jaar officieel een feit

    In De Bilt is zojuist de 25 graden overschreden. Daarmee is voldaan aan de reeks van 5 aaneengesloten zomerse dagen. Aan de voorwaarde voor 3 tropische dagen werd in de afgelopen dagen al voldaan. De 29e officieel landelijke hittegolf is nu een feit, aldus de meteorologen van Weerplaza.

    De hittegolf waar we nu in zitten, houdt nog dagen aan. Volgens berekeningen van Weerplaza komt de maximumtemperatuur in De Bilt zeker tot en met donderdag dagelijks boven 25 graden uit.

    De laatste keten van bijzonder warme dagen dateert van vorig jaar, in de periode van 23 augustus tot en met 28 augustus 2019. Deze hittegolf duurde zes dagen, waarvan er drie als tropisch te boek staan.

    De langste hittegolf hield Nederland in 1975 tussen 29 juli en 15 augustus in de greep. Die hield toen achttien dagen aan, waarvan er zes als tropisch te boek staan.

    In het zuiden van Nederland was in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.00 uur reeds sprake van een regionale hittegolf, meldde Weer.nl. Bij de weerstations in Cabauw (Utrecht), Eindhoven en Gilze-Rijen (Noord-Brabant) was het om die tijd nog zomers warm met minstens 25,0 graden. Gilze-Rijen noteerde zelfs 26,2 graden. Ook in Maastricht en het Brabantse Woensdrecht bleef de temperatuur boven de 25 graden.

    De regionale hittegolf begon woensdag. Toen werd het in grote delen van het land al meer dan 25 graden en in het zuidoosten steeg de temperatuur lokaal naar 30 graden.

    Twitter bericht wordt geladen...

  14. Parkeerplaatsen van Zandvoort al vol

    De parkeerplaatsen bij het strand van Zandvoort stonden zondag voor 10.00 uur allemaal al zo goed als vol, aldus de ANWB. Maar verder waren er op dat moment nog geen verkeersproblemen in Nederland door mensen die verkoeling willen zoeken bij strand, meer of plas.

    Het was daarmee zondagochtend rustiger dan zaterdagochtend om dezelfde tijd, terwijl zondag waarschijnlijk toch gesproken kan worden van een hittegolf. Van een officiële hittegolf is sprake als het in De Bilt minstens vijf dagen achtereen 25 graden of meer wordt en het drie dagen keer tropisch warm is geweest met maxima van 30 graden of meer.

    Zaterdag waren er op diverse plekken problemen door massale opkomst van badgasten. Bij Katwijk, Noordwijk, Monster en andere plekken aan het strand waren alle parkeerplaatsen vol. Ook in Castricum, Rockanje en langs de Zeeuwse kust was het erg druk. In Den Haag waren in de hitte wat opstootjes waarbij verkeersregelaars betrokken waren.

  15. Zuiden heeft regionale hittegolf al te pakken

    In het zuiden van Nederland is in de nacht van zaterdag op zondag sinds 02.00 uur officieel sprake van een regionale hittegolf. Dat meldt Weer.nl. Bij de weerstations in Cabauw (Utrecht), Eindhoven en Gilze-Rijen (Noord-Brabant) was het om die tijd nog zomers warm met minstens 25,0 graden. Gilze-Rijen noteerde zelfs 26,2 graden. Ook in Maastricht en het Brabantse Woensdrecht bleef de temperatuur boven de 25 graden.

    Daarmee is het volgens Weer.nl de 5e dag op rij met een temperatuur boven de 25 graden.

  16. Belgische kustplaatsen weren dagjestoeristen na incidenten

    De Belgische kustplaatsen Blankenberge en Knokke-Heist staan tot nader order geen dagjesmensen meer toe op hun grondgebied. Door de enorme toestroom van strandgasten vanwege het mooie weer en diverse incidenten in de afgelopen dagen zeggen de burgemeesters van beide gemeenten hiertoe genoodzaakt te zijn.

    Leopold Lippens, burgemeester van Knokke-Heist: "Tientallen incidenten, zowel gedurende de dag als de nacht, zorgen ervoor dat het gemeentebestuur zich genoodzaakt voelt om over te gaan tot drastische maatregelen. Om de publieke veiligheid te garanderen kunnen dagtoeristen voorlopig niet langer Knokke-Heist bezoeken."

    Vanaf zondag vinden er grootschalige controles plaats die onvermijdelijk zullen resulteren in lange files, waarschuwt de gemeente. "Alle voertuigen zullen worden gecontroleerd. Wie geen geldige reden heeft om in Knokke-Heist te zijn, moet onmiddellijk rechtsomkeert maken. Alle inzittenden moeten dus kunnen bewijzen dat zij in Knokke-Heist wonen, verblijven met overnachting, of werken."

    In de nasleep van de massale vechtpartij op het strand van Blankenberge neemt de badstad strenge maatregelen. Zaterdag aan het einde van de middag gingen tientallen relschoppers de confrontatie aan met de politie. Burgemeester Daphné Dumery wil zondag zoveel mogelijk dagjestoeristen weren uit Blankenberge. Bovendien wil Blankenberge dat er tussen 9 en 16 uur geen treinen meer aankomen.

    Alleen inwoners, mensen met een vakantiewoning en meerdaagse verblijfstoeristen zijn zondag welkom in Blankenberge. De politie zal controleposten opstellen langs de invalswegen. "Wie dus in Blankenberge toekomt zal dus een geldige reden moeten hebben om toegang tot de stad te krijgen. Met deze maatregel proberen we de rust te laten weerkeren", aldus de burgemeester.

  17. Kustplaatsen maken zich op voor nieuwe zomerdrukte

    Plaatsen als Zandvoort, Bloemendaal, Katwijk en Den Haag bereiden zich weer voor op een drukke zondag. De temperatuur stijgt opnieuw tot grote hoogten en duizenden mensen sturen mogelijk richting het strand voor verkoeling.

    Op zaterdag was het verkeer op de wegen naar de kust ook vastgelopen. In Den Haag waren in de hitte wat opstootjes tegen verkeersregelaars. Bij Katwijk, Noordwijk, Monster en andere plekken aan het strand waren alle parkeerplaatsen vol. Ook in Castricum, Rockanje en langs de Zeeuwse kust was het erg druk. In Amsterdam, bij Reeuwijk en Vinkeveen zochten mensen de koelte van plassen en rivieren op.

  18. We krijgen een officiële hittegolf met tropische temperaturen

    Nederland maakt zich op voor een officiële hittegolf. Al zondagochtend kan er een temperatuur van 25 graden worden bereikt, zo meldt Weeronline. En dat is nodig voor een officiële hittegolf. Daarvan is sprake als het in De Bilt minstens vijf dagen op rij 25 graden of meer wordt. Wel moet het daarbij ook drie keer tropisch warm worden met maxima van 30 graden of meer. In het zuiden kan zondagochtend al een temperatuur van 25 graden worden gemeten. Naar verwachting wordt het ook nog eens de warmste 9 augustus ooit gemeten, aldus Weeronline.

    In het zuiden en zuidoosten, maar ook op de Veluwe worden maxima van 35 tot 36 graden verwacht. In het Limburgse Arcen wordt het voor de derde dag op rij minimaal 35 graden. In de Randstad is het een paar graden koeler, hier wordt een temperatuur van 33 graden verwacht. Op de Waddeneilanden is het aangenamer met een temperatuur van 26 graden.

    Ook zondagavond blijven de temperaturen tropisch. In de Randstad daalt de temperatuur onder de 30 graden maar blijft het zomers warm. Zondagnacht daalt de temperatuur langzaam en stijgt de luchtvochtigheid naar 70 tot 80 procent, waardoor het drukkend warm kan zijn.

    Volgens de statistieken van het KNMI zijn er in ons land, sinds het begin van de metingen in 1901 tot nu toe totaal 28 hittegolven geweest. De tot nu toe laatste was van 23 augustus - 28 augustus 2019. Deze duurde 6 dagen, 3 daarvan waren tropisch.

  19. Weer.nl: regionale hittegolf in Zuid-Nederland een feit

    In het zuiden van Nederland is in de nacht van zaterdag op zondag sinds 02.00 uur officieel sprake van een regionale hittegolf. Dat meldt Weer.nl. Bij de weerstations in Cabauw (Utrecht), Eindhoven en Gilze-Rijen (Noord-Brabant) was het om die tijd nog zomers warm met minstens 25,0 graden. Gilze-Rijen noteerde zelfs 26,2 graden. Ook in Maastricht en het Brabantse Woensdrecht bleef de temperatuur boven de 25 graden.

    Daarmee is het volgens Weer.nl de vijfde dag op rij met een temperatuur boven de 25 graden. Omdat de temperatuur ook al op drie dagen boven de 30 graden is gestegen, is er sprake van een regionale hittegolf. Het is daarmee de tweede hittegolf van dit jaar, in het zuidoosten gebeurde dit in juni ook al. Pas als vandaag ook in De Bilt de 25 graden wordt bereikt, is sprake van een officiële landelijke hittegolf.

    De regionale hittegolf begon woensdag. Toen werd het in grote delen van het land al meer dan 25 graden en in het zuidoosten steeg de temperatuur lokaal naar 30 graden. Donderdag werd het op meer plekken tropisch warm. Het warmst werd het die dag in Arcen met 32,6 graden. Vrijdag deed de temperatuur er nog een schepje boven op met 35,3 in Arcen, in de rest van het land werd het op veel plekken meer dan 33 graden. Ook zaterdag was het weer ronduit heet met in het Limburgse Arcen 37,0 graden.

    De regionale hittegolf kan tot en met het komende weekend doorgaan.

  20. Meerdere weerrecords gesneuveld op snikhete zaterdag

    Het is deze zaterdag volgens Weeronline in De Bilt officieel de warmste 8 augustus ooit gemeten. Bovendien is het de warmste dag van dit jaar. Het werd 34,6 graden. Ook was het de twee na warmste dag ooit gemeten in augustus.

    Op sommige plekken steeg zaterdagochtend de temperatuur met één graad per 10 minuten. In De Bilt werd om 11.40 uur al 33,1 graden gemeten, goed voor een datum-warmterecord voor 8 augustus. Het vorige record werd gemeten in 1975, toen werd het 32,9 graden.

    In het zuiden en zuidoosten werden nog hogere temperaturen gemeten. Op veel plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen, Brabant en Limburg werd het 36 tot 37 graden. De hoogst gemeten temperatuur van zaterdag was 37,0 graden in Arcen.

    Beeld Marc Driessen

    Ook de komende dagen blijft het zeer warm met maxima van 33 tot 34 graden. In het zuidoosten wordt het met 37 graden het warmst. Aan de noordwestkust is het 29 graden. Vanaf zondag kunnen we spreken van een officiële hittegolf en mogelijk komen er nog meer datum-warmterecords.

    Het KNMI gaf code oranje voor Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Die waarschuwing geldt tot zeker zondagavond.

  21. België activeert voor het eerst alarmfase ozon- en hitteplan

    In België is zaterdag voor het eerst de alarmfase van het ozon- en hitteplan geactiveerd. De meteorologische dienst KMI besloot daartoe doordat ook voor de komende dagen zeer hoge temperaturen worden verwacht in combinatie met hoge ozonconcentraties. Dat betekent versterking van de al genomen maatregelen ter bescherming van met name ouderen, chronisch zieken, jonge kinderen en sociaal geïsoleerde mensen.

    De waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan was sinds afgelopen zondag van kracht. Gezien de weersverwachting en luchtverontreiniging zag de Risk Management Group zich genoodzaakt de alarmfase af te kondigen. Dat was nog niet eerder gebeurd. De combinatie van ozon en hitte is zeer belastend voor de gezondheid, vooral bij kwetsbare mensen. Daarbovenop komt nog eens het coronavirus. Mondkapjes zullen vaker vervangen moeten worden.

    Maatregelen die de verschillende overheden worden geacht te nemen zijn onder meer: toegang tot drinkwater garanderen, zeker in de grote steden, en voorkomen dat mensen in wachtrijen in de volle zon moeten staan. Drinkwaterfonteinen die wegens corona gesloten waren, kunnen met gepaste hygiënische maatregelen weer worden opengezet. Cafés en restaurants worden aangemoedigd gratis drinkwater aan te bieden.

  22. Park Somerlust opnieuw gesloten

    De gemeente laat geen bezoekers meer toe tot park Somerlust aan de Amstel. Het was er te druk, net als vrijdag. Bij het park staan sinds deze week hekken die bij grote drukte kunnen worden gesloten.

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. 'Kom niet naar Zandvoort, Bloemendaal, Noordwijk, Scheveningen'

    Het is ontzettend druk op de stranden langs de Noordzee, en op de wegen daarnaartoe. In Den Haag staat het verkeer muurvast en daarom komt de politie met een 'dwingend advies/verzoek: kom niet naar Scheveningen'. Ook bij Zandvoort en Bloemendaal zijn alle parkeerplaatsen vol en staat het verkeer vast, dus ook daar vragen de gemeentes mensen om niet meer te komen.

    Bij Noordwijk is ook nergens meer een parkeerplek te vinden. 'Kom alsjeblieft niet meer onze kant op,' vraagt de gemeente. Katwijk is alleen nog lopend of op de fiets te bereiken. Het strand bij Monster, ten zuidwesten van Den Haag, is ook vol.

    Het was zaterdag al vroeg druk op de wegen naar Castricum, Bloemendaal, Zandvoort, Rockanje en de Zeeuwse kust. Harald Bermann, waarnemend voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, raadde mensen aan niet in de file te gaan staan. "Ik hoop dat mensen goed beseffen wat ze doen als ze vertrekken naar de Zeeuwse stranden. Door de drukte verwachten we vandaag en morgen veel verkeer en daardoor files. In deze hitte met je gezin in de auto in de file moet je eigenlijk gewoon niet willen," waarschuwde hij.

    Niet alleen bij zee is het druk. Mensen zoeken ook plassen op: zo is het ook druk bij de Reeuwijkse Plassen en bij Vinkeveen. Ook is het erg druk op plekken als het strand van Lemmer en recreatiegebied Hilgelo bij Winterswijk.

  24. Vitens vreest wegvallen waterdruk door zeer hoog verbruik

    Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt dat de waterdruk in een aantal gebieden in Nederland in de loop van de avond sterk zal verminderen of helemaal zal wegvallen, als er niet meteen minder drinkwater wordt verbruikt. Het bedrijf wil dat de klanten stoppen met tuinen sproeien, zwembadjes vullen en auto’s wassen. Daarnaast moet iedereen kort douchen en alleen ’s nachts de wasmachine inschakelen.

    Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in vijf provincies van drinkwater. Sinds donderdag, de eerste warme dag, wordt er 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, aldus het bedrijf. Gewoonlijk is 1 miljard liter water per dag voldoende om iedereen van drinkwater te voorzien, maar zaterdag was al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig. "Onze waterreservoirs raken daardoor te snel leeg. Dan zit er niets anders op dan de druk in de leidingen verlagen. Op sommige plekken kan het gevolg daarvan zijn dat er geen water meer uit de kraan komt."

    Beeld Hollandse Hoogte/ANP XTRA

    De dringende oproep van Vitens geldt voor het hele werkgebied, maar vooral voor de provincies Gelderland en Overijssel. Daar verblijven in deze zomervakantie heel veel toeristen, waardoor het aantal watergebruikers sterk is toegenomen. Bovendien hebben deze provincies al te kampen met zeer lage grondwaterstanden en droogte.

    "We houden de situatie van uur tot uur in de gaten. Iedereen moet nu meehelpen om drinkwaterproblemen te voorkomen, zeker nu het nog dagenlang tropisch warm blijft", zegt een woordvoerder van Vitens.

  25. RIVM waarschuwt voor 'zeer slechte' luchtkwaliteit zuidwesten

    De luchtkwaliteit in het zuidwesten van Nederland zal dit weekeinde op verschillende plaatsen 'zeer slecht' worden vanwege smog door ozon. Dat verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

    De smogwaarschuwing die donderdag voor het hele land al werd afgegeven, geldt voor de overige delen van het land voorlopig ook nog.

    Het RIVM raadt mensen die gevoelig zijn voor slechte lucht aan om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken, vooral in de late middag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

    Smog door ozon kan leiden tot (een toename van) luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook komt irritatie aan ogen, neus en keel voor.

    Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen, als er weinig wind staat. Vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon.

  26. Niet eerder zo warm op 8 augustus

    Er is opnieuw een warmterecord gebroken. In De Bilt werd het om 11.40 uur 33,1 graden en daarmee is het officieel de warmste 8 augustus ooit gemeten, meldt Weeronline. In het zuidoosten van het land is het nog heter. In Arcen is het 33,7 graden. De temperatuur loopt zaterdagmiddag verder op.

    Het oude record dateert uit 1975. Toen werd het in De Bilt 32,9 graden. Het is alweer het zesde officiële datum-warmterecord van het jaar. Daar tegenover staan geen kouderecords.

    Ook de komende dagen blijft het zeer warm met maxima van 33 tot 34 graden. In het zuidoosten wordt het met 37 graden het warmst. Aan de noordwestkust is het 29 graden. Vanaf zondag kunnen we spreken van een officiële hittegolf en mogelijk komen er nog meer datum-warmterecords.

  27. Warmte leidt vooral tot grote verkeersdrukte richting zee

     Op tal van plaatsen is grote verkeersdrukte ontstaan doordat mensen verkoeling zoeken, vooral op de wegen naar en bij de zee. Op de wegen naar Castricum, Bloemendaal, Zandvoort of Rockanje was voor 10.00 uur al file. Op wegen naar de Zeeuwse kust staan inmiddels verscheidene korte files, aldus de ANWB.

    Harald Bermann, waarnemend voorzitter Veiligheidsregio Zeeland, raadt mensen juist aan niet in de file te gaan staan. "Ik hoop dat mensen goed beseffen wat ze doen als ze vertrekken naar de Zeeuwse stranden. Door de drukte verwachten we vandaag en morgen veel verkeer en daardoor files. In deze hitte met je gezin in de auto in de file moet je eigenlijk gewoon niet willen," waarschuwt hij.

    "Ik roep iedereen op om niet tegelijkertijd naar de drukke stranden te rijden. Wees je bewust van de hitte, maar ook van de coronamaatregelen!", zegt hij verder.

    Wie na de files arriveert op de plaats van bestemming , staat voor het volgend probleem: een parkeerplaats vinden. De parkeerplaatsen bij het strand van Zandvoort en dat van Wassenaar bijvoorbeeld staan nu helemaal vol. Intussen laten livebeelden van Scheveningen zien dat het op het strand zelf nog wel te doen lijkt

    Niet alleen bij zee is het druk. Mensen zoeken ook plassen op: zo is het ook druk bij de Reeuwijkse Plassen en bij Vinkeveen.

    In de vroege ochtend was het nog rustig op het strand van Zandvoort.Beeld ANP
  28. Files op wegen naar badplaatsen, parkeerplaatsen Zandvoort en Bloemendaal vol

    Op de wegen naar sommige badplaatsen zijn zaterdag voor 10.00 uur al files ontstaan. Wie met de auto op weg was naar Castricum, Bloemendaal, Zandvoort of Rockanje moest toen al rekening houden met een extra reistijd van 20, 25 minuten, aldus de ANWB.

    Dat betekent niet dat strandgangers elders 'fluitend kunnen doorrijden', aldus een woordvoerder. Het is volgens verwachting overal richting zee druk op deze warme dag.

    De parkeerplaatsen bij het strand van Zandvoort lijken volgens een ooggetuige inmiddels al zo goed als vol; veel auto 's rijden rond om nog een gaatje te vinden.

    Ook de treinen op het station van Zandvoort hebben al heel wat liefhebbers van zon, zand en zee aangevoerd, maar ze puilden kort na tienen nog niet uit. Op het strand zelf is nog wel plaats genoeg, net als blijkens de webcam van ScheveningenLive.nl op dat van Scheveningen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. Wegen naar de stranden lopen vol

    Mensen zijn al vroeg op weg naar het strand. Het is druk op de wegen, onder andere richting Zandvoort. Dat meldt de ANWB op Twitter. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  30. Dit weekend weer maatregelen in Amsterdam om drukte te spreiden

    Om de door de zomerse warmte verwachte drukte te spreiden, neemt Amsterdam weer een aantal maatregelen in parken en op zwemplaatsen. Zo staan er sinds vrijdag hekken om park Somerlust aan de Amstel. Beveiligers houden de toeloop in de gaten en wordt het er te druk, dan gaan de hekken dicht. Lees verder.

    Er zijn hekken geplaatst om park Somerlust aan de Amstel.Beeld ANP
  31. Zaterdag wordt de warmste dag van de week

    Zaterdag wordt de heetste dag van de week. Net als vrijdag schijnt de zon naar hartenlust en staat er weinig wind. Op de Wadden kan het 28 tot 30 graden worden, in het zuiden zijn lokaal temperaturen tot 37 graden mogelijk. Op sommige plekken in het land wordt het zelfs de tot nu toe warmste dag ooit gemeten in augustus

    Langs de kust kan de wind van zee gaan waaien, waardoor daar de temperatuur een paar graden daalt. Uiteindelijk wordt het gemiddeld zo'n 29 tot lokaal dus 37 graden. Ook na het weekend blijft het ronduit heet.

    Zodra zaterdag de temperatuur boven de 25 graden uitkomt, zitten we officieel in een hittegolf. Van dat weerfenomeen is sprake als het minstens vijf dagen op rij 25 graden of meer wordt en het drie keer tropisch warm met maximumtemperaturen van 30 graden of meer.

  32. Ook druk op op het water in Amsterdam

    Ook op de Amsterdamse wateren is het vrijdagmiddag druk, laat de gemeente weten. Er wordt opgeroepen voldoende afstand van elkaar te houden, zowel op het water als onderling op de boot.

    Twitter bericht wordt geladen...

  33. Code Oranje in vier provincies

    Het KNMI heeft voor zaterdag code oranje afgekondigd voor de provincies Limburg, Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland. Dat liet het weerinstituut vrijdagmiddag weten. Het KNMI verwacht in die provincies 'extreme hitte', met temperaturen van rond de 35 graden.

    In stedelijke gebieden kan het ook in andere delen van het land 35 graden worden. De nachten worden steeds warmer met vanaf de nacht naar zondag minima van boven de 18 graden.

  34. Park Somerlust dicht om drukte

    Park Somerlust is afgesloten voor nieuwe bezoekers. Dat heeft de gemeente Amsterdam besloten in verband met de drukte. Bij het grasveld aan de Amstel werden al hekken geplaatst om de verwachte toestroom in goed banen te leiden. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Er zijn hekken geplaatst om park Somerlust aan de Amstel. Beeld ANP
  35. Wegen naar de kust afgesloten wegens topdrukte

    Wegens grote drukte richting kustplaatsen zijn verschillende wegen afgesloten voor strandverkeer. De N200 richting Zandvoort en de N201 richting Bloemendaal zijn dicht. Alleen bestemmingsverkeer wordt doorgelaten. Ook de Reyndersweg bij het strand voorbij Velsen is niet toegankelijk voor strandgangers.  

    De parkeerplaatsen bij de kustgemeenten zijn ook overvol. In Zandvoort, Bloemendaal, Noordwijk en Wassenaar is er geen plek meer om de auto te parkeren. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  36. Reddingsbrigade waarschuwt voor stromingen en muien

    Badgasten moeten in zee nog steeds rekening houden met stromingen en muien. Daarvoor waarschuwt Reddingsbrigade Nederland. "We hebben nog geen beeld dat het minder is geworden," zegt een woordvoerder.

    "Mensen moeten nog steeds oppassen. Het kan per locatie verschillen." De plaatselijke reddingsbrigades houden de situatie nauwlettend in de gaten en zullen gevaarlijke plekken in zee markeren. Ook adviseert de reddingsbrigade niet buiten haar toezichtsgebied te recreëren.

    De afgelopen dagen zijn langs verschillende stranden tientallen mensen in de problemen gekomen door sterke stromingen en muien. Onder meer in Julianadorp (Noord-Holland) kwam een Poolse man om het leven nadat hij drie kinderen uit het water had gered. Een Haagse tiener verdronk in zee bij Monster.

    Een mui is een geul die loodrecht op het strand staat waardoor water met veel kracht naar zee stroomt. Wie daarin terechtkomt, kan er niet tegenin zwemmen. De enige remedie is je laten meevoeren en als de stroming minder krachtig wordt, schuin wegzwemmen en met een boog terug naar het strand gaan.

  37. Veel verkeer richting kust, treinen naar Zandvoort ‘niet te druk’

    Het is vrijdagochtend al druk op de wegen richting de kust. De gemeente Zandvoort roept op om niet meer met de auto naar het strand te komen.

    De reguliere parkeerplaatsen in Zandvoort en Bloemendaal aan Zee zijn inmiddels vol. Ook de gemeente Noordwijk meldt dat alle gemeentelijke parkeerplaatsen vol staan en vraagt strandgangers op de fiets te komen.

    De gemeente Velsen heeft de Reyndersweg richting strand vanwege de drukte afgesloten. Ook de gemeente Noordwijk meldt dat alle gemeentelijke parkeerplaatsen vol staan en vraagt strandgangers op de fiets te komen. De politie van Wassenaar zegt ook dat er geen parkeerplekken meer zijn.

    Vanwege het zomerse weer rijdt de NS met meer en langere treinen van en naar Zandvoort. Tot 23.00 uur kunnen strandgangers zes keer per uur met de trein van en naar de badplaats. Ook op de rest van de voorspelde mooie dagen zet de NS in de avonduren extra treinen in.

    De NS heeft nog ‘geen enkel signaal’ ontvangen dat er problemen zijn met de drukte in de trein van Amsterdam Centraal naar Zandvoort. “Afstand houden is wel lastig, maar dat is altijd zo, daarom hebben we ook de mondkapjesplicht,” aldus een woordvoerder. “De treinen zijn in ieder geval niet té druk.”

    Verder is het druk met vakantieverkeer naar Zeeland. Op de N57 staat het verkeer op verschillende plekken vast. De ANWB adviseert om vanwege de hitte voldoende water in de auto mee te nemen.

  38. ANWB verwacht vrijdag veel dagjesmensen op de weg

    Veel mensen zullen vrijdag met het warme weer verkoeling gaan zoeken aan de kust en waterrijke gebieden. De ANWB verwacht dan ook veel verkeer op de Nederlandse wegen dat voor oponthoud zal zorgen.

    Ook de Veiligheidsregio Kennemerland voorziet veel drukte aan de stranden en andere trekpleisters en roept dagjesmensen op om zoveel mogelijk met de fiets of de scooter te komen. Dit om onveilige situaties op toegangswegen en in treinen te voorkomen.

    Op de Europese wegen zullen vrijdag en vooral zaterdag weer miljoenen mensen afreizen naar hun vakantiebestemming of juist terugkeren. Vooral in Frankrijk wordt het naar verwachting druk. Daar bereidt de verkeerspolitie zich voor op de tweede zwarte zaterdag.

  39. Evacuatie aan Italiaanse kant Mont Blanc wegens risico afbreken gletsjer

    Een stuk gletsjer van naar schatting 500.000 kubieke meter aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc dreigt door de hitte af te breken. De autoriteiten in de Italiaanse bergprovincie Aosta hebben daarom ongeveer zeventig mensen, onder wie vijftig toeristen, in een dertigtal huizen, de opdracht gegeven er onmiddellijk te vertrekken.

    Het stuk ijs dat dreigt af te breken is onderdeel van de gletsjer van Planpincieux, bijna 9 kilometer ten oosten van de top van de Mont Blanc. Toegangswegen naar het betrokken dal zijn afgesloten.

  40. Geen parkeerplek meer bij verschillende kustplaatsen

    Parkeerplaatsen langs de Noordzeekust zijn donderdag grotendeels volgestroomd. Veel gemeenten, waaronder Hoek van Holland, Kijkduin, Bloemendaal, Haarlem en Noordwijk, waarschuwen strandgangers dat ze alleen nog op de fiets of te voet een strand kunnen bereiken. Ook op stations en in treinen is het erg druk, zegt Bloemendaal. 'Afstand houden is lastig,' twittert de gemeente.

    Katwijk roept strandgangers op om donderdag niet meer naar de Zuid-Hollandse gemeente te komen. 'Het wordt te druk,' aldus de gemeente op Twitter. De veiligheidsregio Kennemerland adviseert automobilisten die de komende dagen naar de kust willen rijden om te zorgen voor voldoende water aan boord. 'Er is veel stagnatie op toegangswegen richting strand.'

    De toegangsweg naar de Rosandepolder, een strand langs de Rijn bij Oosterbeek, is donderdag ook afgesloten wegens te grote drukte. Verkeersregelaars wijzen fietsers waar ze hun rijwiel mogen parkeren. Verkeerd geparkeerde fietsen worden verwijderd. Bij twee zwemplassen op de Veluwe was donderdagmorgen al het maximumaantal bezoekers bereikt. Zowel recreatiegebied Zeumeren bij Voorthuizen als de Zandenplas bij Nunspeet is gesloten, meldt beheerder Leisurelands. Zwemgebied De Zwarte Dennen bij Staphorst is niet meer per auto bereikbaar. De gemeente stelt voor de komende warme dagen een parkeerverbod in op de toegangswegen naar het gebied.

    De boulevards in Vlissingen gaan vanaf vrijdag 's middags en 's avonds weer op slot voor gemotoriseerd verkeer, inclusief scooters en brommers, aldus de veiligheidsregio Zeeland. Vlissingen verwacht veel toeristen op de boulevards. Voetgangers en fietsers kunnen onvoldoende afstand van elkaar houden als er ook gemotoriseerd verkeer over de kustwegen mag rijden. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  41. Rode Kruis: ‘Wees voorzichtig bij hittegolf in coronatijd’

    Omdat veel mensen het risico van een hittegolf onderschatten en omdat vanwege het coronavirus meer kwetsbare mensen geïsoleerd thuiszitten, roept het Rode Kruis iedereen op om tijdens de verwachte komende hittegolf extra op elkaar te letten.
    Lees verder.

  42. ANWB: leg een paraplu in je auto als zonbescherming

     Wie een lange autorit gaat maken in de tropische hitte, kan het beste een paraplu meenemen. Zo bescherm je jezelf tegen de brandende zon als je bij pech je auto uit moet, zo adviseert de ANWB.

    De ANWB raadt automobilisten verder aan genoeg water mee te nemen en de airco niet al te koud te zetten, niet meer dan 6 graden onder de buitentemperatuur. Daarmee voorkom je klachten als verkoudheid of hoofd- en keelpijn.

    Komend weekend wordt het weer druk op de Europese wegen door vakantieverkeer. Zo geldt komende zaterdag in Frankrijk als 'zwarte zaterdag', met miljoenen mensen die naar hun vakantieadres rijden of juist terugkeren naar huis. Ook Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië wacht een druk weekend.

  43. Waarom moeten de bruggen eigenlijk worden gekoeld?

    Het beeld keert terug, nu de temperaturen ook in zomers Amsterdam weer oplopen: de bruggen worden nat gehouden. Anders loopt de boel vast. Maar hoe zit dat precies?  Lees verder.

    Beeld Evert Elzinga
  44. Hitteprotocol voor pech langs de weg

    In verband met de aanhoudende hoge temperaturen de komende dagen heeft Rijkswaterstaat een hitteprotocol in werking gesteld. Dat betekent dat gestrande automobilisten extra snel worden geholpen om te voorkomen dat ze onnodig lang in de volle zon moeten blijven staan.

    "Bij pech wordt er meteen een berger ingeschakeld zodat mensen niet te lang op het hete asfalt hoeven te staan," aldus een woordvoerder. "Het voertuig en de mensen worden meegenomen naar een schaduwrijke plek waar ook water aanwezig is waar ze dan verder worden geholpen."

  45. Grote kans op superhittegolf in Nederland

    De hittegolf die woensdag begon, kan met name in het zuiden en zuidoosten van het land uitgroeien tot een superhittegolf. De kans hierop is 75 procent, meldt Weeronline. De hoge temperaturen houden tot ver in de nieuwe week aan. Lees verder.