Direct naar artikelinhoud
Reddingsmissie

Nederlands zoek- en reddingsteam landt in Beiroet, dodental stijgt naar 137

Het verwoeste havengebied in Beiroet, waar dinsdag een enorme explosie plaatsvond.Beeld Reuters

Het zoek- en reddingsteam USAR (Urban Search and Rescue) is in de nacht van woensdag op donderdag rond 01.15 uur (Nederlandse tijd) geland in de Libanese hoofdstad Beiroet. Direct na aankomst werden alle 64 leden van het team, dat daar komt helpen na de verwoestende explosie van dinsdag, onderworpen aan een verplichte coronatest, zegt een woordvoerder.

Hij benadrukt dat alle reddingswerkers voor vertrek uit Eindhoven al een test hadden ondergaan om er zeker van te zijn dat ze het virus niet bij zich dragen. "Maar de lokale autoriteiten hebben ze toch laten testen. Blijkbaar is corona daar echt een ding.”

Daarna vertrok de groep, bestaande uit vrijwilligers die in het dagelijks leven werken bij onder meer de brandweer, politie en in de gezondheidszorg, naar een locatie op zo’n 10 kilometer van de luchthaven. “Ze zijn ondergebracht in een hotel op ongeveer vijf kilometer van de plek waar de explosie plaatsvond. Als het licht wordt kijken we hoe we verder gaan.”

Het team zal zoeken naar overledenen onder het puin, voor wie het van levensbelang is dat ze snel worden gevonden. Er is ook een vrachttoestel vanuit Eindhoven ingevlogen met aan boord onder andere betonzagen, betonscharen, microfoons, camera's en water en voedsel. USAR is voor een periode van tien dagen lang zelfvoorzienend. "Je wilt niet op een plek komen waar al weinig middelen zijn en dan ook nog om eten en drinken vragen", zei een woordvoerder eerder.

Dodental  stijgt naar 1375

Het dodental van de enorme explosie van dinsdag in Beiroet is inmiddels gestegen tot 137, melden de autoriteiten donderdag. Er zijn ongeveer 5000 gewonden en nog steeds vermisten. Enkele honderdduizenden mensen zijn dakloos geworden door de zware ontploffing in de haven van Beiroet. Die heeft schade aangericht in ongeveer de helft van de stad, liet de gouverneur van de metropool weten.

Macron naar Beiroet

De Franse president Emmanuel Macron vertrok donderdagochtend vroeg naar Libanon, de vroegere kolonie van Frankrijk. Hij is de eerste wereldleider die na de megaontploffing een bezoek brengt aan het land, dat ook voor de ramp al in een diepe economische en politieke crisis verkeerde.

Macron gaat praten met politieke hoofdrolspelers en geeft aan het eind van de middag een persconferentie. Zijn regering heeft ook al meerdere vliegtuigen gestuurd met hulpverleners, medisch materieel en een mobiele kliniek. Bij de explosie in Beiroet is ook een Fransman om het leven gekomen, maakten de Franse autoriteiten bekend. Het gaat om architect Jean-Marc Bonfils. Nog eens 24 Fransen raakten gewond.