Direct naar artikelinhoud
UCI Worldtour

Toestand Jakobsen stabiel, na operatie van vijf uur

De fiets van Fabio Jakobsen vliegt door de lucht, Jakobsen zelf is verdwenen in de boardingBeeld EPA

Fabio Jakobsen is in de eerste etappe van de Ronde van Polen levensgevaarlijk ten val gekomen. De Nederlandse wielrenner wordt in een ziekenhuis in Polen in kunstmatige coma gehouden. 

Vannacht heeft de renner een operatie van vijf uur ondergaan, zo meldt het ziekenhuis waar hij is opgenomen. Volgens het ziekenhuis wordt er later vandaag geprobeerd Jakobsen (23) te laten ontwaken uit zijn kunstmatige coma. Donderdagmiddag rond 14.00 uur komt het Wojewódzki-ziekenhuis in Katowice met een volgende update.

De 23-jarige Nederlands kampioen mengde zich in de massasprint, maar kwam na contact met Jumbo-Visma-renner Dylan Groenewegen in de hekken terecht, waar hij over de kop vloog. De toestand Jakobsen is ‘ernstig, maar op dit moment is hij stabiel’, zo meldde Deceuninck - Quick-Step, de Belgische ploeg van Jakobsen, gisteravond laat.

“Een diagnostische test onthulde geen hersen- of rugletsel, maar vanwege de ernst van zijn meerdere verwondingen wordt hij nog steeds in comateuze toestand gehouden en moet hij de komende dagen nauwlettend in de gaten worden gehouden”, aldus Deceuninck - Quick-Step. 

Eerder klonk al voorzichtig optimisme uit het Poolse ziekenhuis waar de Nederlandse wielrenner is opgenomen.  Poolse media melden op basis van uitspraken van artsen dat hij waarschijnlijk geen hersenletsel heeft en dat er geen vitale organen ernstig zijn beschadigd.

Veel zekerheid is er nog niet. “Misschien dat we morgen een betere diagnose kunnen stellen, ook op neurologisch gebied. Voorlopig is het even afwachten. De komende uren zijn belangrijk”, aldus de directeur van het ziekenhuis. Hij zei dat Jakobsen een operatie aan het gezicht moet ondergaan. Eerder gaf een in de ronde actieve arts aan dat de toestand van Jakobsen levensbedreigend is. Dat was voor hij in het ziekenhuis uitgebreid kon worden onderzocht.

De val

De sprint in Katowice was op een iets naar beneden aflopende weg, waardoor de snelheid opliep tot boven de tachtig kilometer per uur. In de laatste tweehonderd meter zette Groenewegen aan voor zijn sprint, met Jakobsen in het wiel. Toen Jakobsen voorbij kwam, week Groenewegen op het oog van zijn lijn af.

Jakobsen kon de hekken naast het parcours niet meer ontwijken. Hij werd van zijn fiets geslingerd en bleef stil liggen op de finishstreep. “Zijn verwondingen zijn zeer serieus”, aldus racedokter Jerschina. Ook een jurylid werd geraakt. Hij maakt het naar omstandigheden goed.

Dylan Groenewegen aangewezen als schuldige

Zowel de organisatie van de Ronde van Polen als de internationale wielerunie UCI heeft Dylan Groenewegen inmiddels als schuldige voor de crash aangewezen. De ritzege werd hem ontnomen en hij werd uit de wedstrijd gezet, de UCI stelt een onderzoek in. Jumbo-Visma, de ploeg van de Nederlander, heeft inmiddels excuses aangeboden.

Twitter bericht wordt geladen...

Bij de valpartij waren meerdere renners en een official betrokken. Ook Groenewegen raakte uit balans en kwam vallend over de finish. De meeste bij het incident betrokken renners zijn ook naar het ziekenhuis, voor zover bekend is hun situatie niet zorgwekkend.

Het incident lokte veel woedende en emotionele reacties uit. Ploegbaas Patrick Lefevere van Deceuninck - Quick-Step haalde het hardst uit naar Groenewegen. “Deze man moet de gevangenis in. Ik stap naar de rechter. Dit soort criminele gedrag mag niet meer voorkomen in het peloton.”

Lance Armstrong: zo’n crash heb ik nog nooit gezien

Ook Lance Armstrong heeft gereageerd op de zware crash van de Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen. “Ik heb lange tijd in jouw ‘wereldje’ gezeten, maar een verschrikkelijke valpartij als deze heb ik nog nooit gezien”, aldus de Amerikaan, die zijn vele zeges in de Ronde van Frankrijk verloor wegens het gebruik van doping.

“Houd vol vriend”, zei Armstrong. “In mijn gedachten en gebeden ben ik bij je.” Hij sloot af met ‘FABIOstrong’.

Twitter bericht wordt geladen...