Direct naar artikelinhoud
Coronablog

Teruglezen: dit was het coronanieuws van de afgelopen dagen

Een man met een mondkapje van Ajax in de binnenstad.Beeld ANP

Hier volgen we het nieuws over het coronavirus. Download onze app en ontvang een bericht bij de belangrijkste updates.

Live

  1. Verder lezen

    Dit liveblog is afgesloten. Volg hier het laatste nieuws rondom het coronavirus.

  2. Coronaproof Grachtenfestival begint

    Met zeker 135 concerten van ruim 200 musici op 70 locaties vindt in Amsterdam vanaf vrijdag een coronaproof-editie van het Grachtenfestival plaats. Voor het evenement, dat duurt tot en met 16 augustus, zijn weliswaar minder kaarten beschikbaar dan andere jaren, maar er zijn ook diverse concerten gratis te zien via een livestream.

    Het festival biedt diverse muziekstijlen, van klassiek tot jazz van over de hele wereld. De concerten op locatie zijn alleen toegankelijk met vooraf aangeschafte tickets. De gebruikelijke gratis toegankelijke optredens in parken en op pleinen gaan vanwege de coronamaatregelen niet door en ook zijn er dit keer geen huis, tuin- en dakterrasconcerten bij mensen thuis. De jonge musici treden wel op bij de bewoners van deze 'huisconcertzalen'. Zij krijgen dit jaar een privéconcert aangeboden.

    Voor de bewoners van enkele wooncomplexen en zorgcentra in alle stadsdelen worden wel gratis concerten georganiseerd. Verder is er elke dag kosteloos een concert te volgen via de website of het Youtubekanaal van het Grachtenfestival.

    "De coronaproof opstelling van de stoelen is even wennen", schreef directeur Marie-Luce Bree eerder op de website. "Het goede nieuws is dat iedereen goed zicht heeft. Maar het voelt toch wat leeg, zelfs wanneer een zaal helemaal uitverkocht is." Volgens de directeur loopt de kaartverkoop goed.

  3. Amsterdam bereidt zich voor op druk zomerweekend

    Vanwege het zomerse weer treft Amsterdam dit weekend weer een aantal extra maatregelen om de drukte te spreiden in parken en op zwemplaatsen. Zo komen er vanaf vrijdag hekken bij een aantal populaire plekken, zoals het nieuwe park Somerlust aan de Amstel, de Bogortuin op het Java-eiland en Park Schinkeleilanden achter het Olympisch Stadion.

    Beveiligers houden een oogje in het zeil en sluiten bij te veel mensen de hekken. In Park Schinkeleilanden zijn ook geen fietsers welkom.

    Ook voor het Vondelpark gelden extra regels. Zo is een aantal ingangen dicht. In totaal blijven zes toegangen open, onder meer aan de uiteinden op de Stadhouderskade en de Amstelveenseweg.

    De parken en zwemplekken in de stad bleken al eerder een populair toevluchtsoord op warme dagen, waardoor het te druk werd en mensen geen 1,5 meter afstand konden houden.

  4. Voor het eerst in drie maanden meer dan 2000 doden in VS

    In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur meer dan 2000 inwoners gestorven aan de gevolgen van het coronavrius. Het gaat om de grootste dagelijkse toename in drie maanden. Dat blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins Universiteit.

    Het land, dat sinds eind juni te maken heeft met een grote opleving van de epidemie, heeft 2060 doden op één dag geregistreerd. Ook kwamen er meer dan 58.000 nieuwe besmettingsgevallen bij. De laatste keer dat de VS in 24 uur tijd meer dan 2000 doden hadden geteld, was op 7 mei.

  5. VS ontraden bezoek aan Sint-Maarten, Aruba en Curaçao

    De Verenigde Staten ontraden Amerikanen om Sint-Maarten, Aruba en Curaçao te bezoeken. De eilanden hebben een zogenoemde level three-waarschuwing gekregen in een donderdag gepubliceerde lijst. Dat betekent dat alle niet-essentiële reizen worden afgeraden. Volgens de VS is het risico om in de drie landen besmet te raken hoog.

    Amerikanen worden sinds vorige maand toegelaten in Aruba. Sint-Maarten opende vijf dagen geleden de grenzen voor Amerikanen. Curaçao laat Amerikanen echter nog steeds niet toe. Saba, Bonaire en Sint-Eustatius zijn volgens de VS wel veilig. Maar die eilanden laten ook geen Amerikanen toe.

    Tussen Curaçao, Aruba en Sint-Maarten zijn wel grote verschillen. Aruba heeft sinds donderdag 146 actieve lokale besmettingen, Sint-Maarten heeft er nu 74. Curaçao is helemaal "coronavrij", zo meldde de overheid donderdagavond. Er zijn geen actieve gevallen geregistreerd. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er op Curaçao 31 besmettingen geconstateerd, 30 personen zijn hersteld. In maart overleed een besmette toerist uit Nederland op Curaçao.

  6. Aruba registreert 92 coronabesmettingen op één dag

    Op Aruba zijn donderdag 92 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat heeft de overheid gemeld. In totaal zijn er nu 146 actieve besmettingen op het eiland, 140 daarvan zijn erbij gekomen in de afgelopen vier dagen.

    Het gaat allemaal om lokale besmettingen. In reactie op de snelle stijging heeft de overheid alle bars en nachtclubs gesloten. Verder zijn huisfeesten verboden en zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer en in winkels. In bejaardentehuizen is bezoek voorlopig verboden.

    De politie heeft donderdag bekendgemaakt dat twee agenten positief zijn getest op corona. Andere agenten wachten nog op de uitslag. Agenten moeten nu uit voorzorg mondkapjes dragen als ze de straat opgaan, maar ook op het politiebureau.

  7. Onderzoekers voorspellen in december bijna 300.000 doden in VS

    Het prominente onderzoeksinstituut IHME, verbonden aan de Universiteit van Washington in Seattle, voorspelt dat het totaalaantal Amerikaanse coronadoden op 1 december op ongeveer 300.000 uitkomt. Dat zijn er ongeveer 140.000 meer dan het huidige aantal. Als 95 procent van de mensen in het openbaar altijd een masker zou dragen, zou het aantal slachtoffers volgens de onderzoekers op 1 december aanzienlijk lager kunnen zijn, rond de 228.000.

    Uit het model dat de onderzoekers hanteren, komt naar voren dat begin december 295.000 Amerikanen aan corona zullen zijn overleden. Voor de recente sterke toename van nieuwe infecties in de VS had het model op 1 november ongeveer 230.000 doden verwacht.

    'We beleven een achtbaanrit in de Verenigde Staten', zei directeur Christopher Murray van het onderzoeksinstituut. Zodra infecties dramatisch toenemen in een gebied gaan mensen mondkapjes dragen en nemen ze de nodige voorzorgsmaatregelen. Maar als de situatie verbetert, verdwijnt die voorzichtigheid volgens Murray weer. 'Dit leidt natuurlijk tot meer infecties. En de mogelijk fatale cyclus begint helemaal opnieuw.'

    Tot nu toe zijn bijna 160.000 mensen in de Verenigde Staten overleden aan het longvirus, blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins Universiteit. Inmiddels zijn er bijna vijf miljoen bevestigde coronabesmettingen.

    Het aantal nieuwe besmettingen in de VS is sinds half juni aanzienlijk gestegen. Gemiddeld meldden de autoriteiten ongeveer 60.000 nieuwe besmettingen per dag, vooral in de staten in het zuiden en westen van het land.

  8. Miljoen besmettingen in Afrika

    In Afrika zijn meer dan een miljoen mensen besmet met het coronavirus, waarvan meer dan de helft is geregistreerd in Zuid-Afrika. Dat blijkt uit een telling van persbureau AFP.

    Zuid-Afrika is verreweg het zwaarst getroffen. 538.184 inwoners zijn geïnfecteerd, 9604 van hen zijn aan de gevolgen overleden. Het land neemt qua besmettingen wereldwijd plek vijf in. In Egypte zijn bijna 95.000 besmettingen, Nigeria telt er ongeveer 45.000.

    Het Afrikaanse continent lijkt een van de minst getroffen, alleen Oceanië registreerde minder gevallen. Maar het aantal gediagnosticeerde gevallen weerspiegelt waarschijnlijk slechts een fractie van het werkelijke aantal infecties. Veel Afrikaanse landen beschikken over slechte gezondheidszorg en beperkte screeningcapaciteit.

    Wereldwijd zijn in totaal bijna 19 miljoen coronagevallen geregistreerd. De pandemie heeft meer dan 709.000 mensen gedood.

  9. Brazilië trekt 300 miljoen uit voor coronavaccin

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft donderdag een voorlopige maatregel uitgevaardigd om voor 300 miljoen euro aan fondsen te verstrekken voor de aankoop en productie van 100 miljoen doses van het Covid-19-vaccin dat wordt ontwikkeld door de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca en onderzoekers van de universiteit van Oxford.

    Het is hetzelfde vaccin waarvan ook Nederland, met Duitsland, Frankrijk en Italië, 300 miljoen doses heeft aangekocht. Momenteel wordt het vaccin onder andere in Brazilië getest, als laatste fase van het onderzoeksproces.

    Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land door het coronavirus. Donderdag meldde het ministerie van Gezondheid 53.139 nieuwe besmettingen en 1237 doden door Covid-19. In totaal zijn ruim 2,9 miljoen mensen besmet of besmet geweest. Het totaalaantal doden als gevolg van het virus bedraagt 98.493.

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro donderdag tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad Brasília.Beeld REUTERS
  10. Studenten hadden gepolst willen worden over besluit introweken

    Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is opgelucht dat een deel van de introductieactiviteiten kan doorgaan, maar is kritisch op de wijze waarop het kabinet dit besluit heeft genomen. "De minister-president heeft jongeren opgeroepen om mee te denken, maar in deze beslissing over jongeren zijn zij niet betrokken," stelt ISO-voorzitter Dahran Çoban.

    "Er wordt nu een nationale beperking opgelegd met weinig ruimte voor maatwerk in de regio, dat gesprek zouden studenten graag aangaan,'' aldus Çoban.

    Het ISO laat weten dat het zich zorgen maakt over de studenten die nu beginnen aan hun studie. "Studeren is meer dan het opdoen van kennis achter je beeldscherm en in de boeken; het is juist het moment waarop je veel mensen leert kennen en jezelf ontwikkelt," zegt Çoban. "Zonder binding met studiegenoten, het studentenleven en verenigingen zijn wij bang voor het mentale welzijn en de eenzaamheid van de startende eerstejaars.''

  11. Persconferentie zorgt voor grote toename in aanvragen voor testen

    Door de persconferentie van premier Rutte en coronaminister De Jonge is het topdrukte geworden bij de GGD's. Een woordvoerder van de GGD bevestigde tegenover Nu.nl dat de callcenters langer open moesten blijven om iedereen in te kunnen plannen voor een afspraak.

    Vorige week lieten minder mensen zich testen en deze trend leek door te zetten, maar door de persconferentie lijkt daar voor nu een eind aan te zijn gekomen. De GGD's laten weten blij te zijn met de aanvragen. "Testen, testen, testen, blijft ons devies. Wij zijn blij dat zoveel mensen hebben gebeld."

    Uit welke regio's de meeste aanvragen binnen kwamen, kan nog niet gezegd worden.

  12. Amsterdamse GGD schaalt op met testcapaciteit

    In andere regio's neemt het aantal coronatesten dat mensen laten doen af, maar in Amsterdam is dat niet het geval, zegt Yvonne van Duijnhoven, hoofd van de Amsterdamse GGD. Daarom schaalt Amsterdam vanaf vrijdag op en kunnen er dan 1500 tot 1700 testen per dag gedaan worden.

    Twitter bericht wordt geladen...

  13. VS trekken algemeen advies in om wereldwijd reizen te vermijden

    De Verenigde Staten hebben het algemene gezondheidsadvies aan Amerikanen ingetrokken om wereldwijd reizen te vermijden vanwege de coronacrisis. De dringende aanbeveling gold sinds 19 maart.

    Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden in sommige landen verbeteren en mogelijk verslechteren in andere landen. Het departement gaat vanaf nu weer per land een reisadvies geven.

    De aankondiging komt nu president Donald Trump streeft naar een snelle terugkeer naar normaal in de Verenigde Staten, dat veruit het grootste aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 heeft geleden.

    Maar de Amerikaanse grenzen blijven gesloten voor de meeste reizigers uit de Europese Unie, dat ook de meeste Amerikanen niet binnenlaat vanwege het risico op besmetting.

  14. Vlaanderen kleurt donkeroranje op kaart coronabesmettingen

    Als enige regio in het westen van Europa is Vlaanderen op de Europese coronakaart donkeroranje gekleurd. Slechter staat alleen het roodgekleurde Luxemburg ervoor.

    Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) veranderde de kleur van Vlaanderen omdat er in het Belgische gewest de afgelopen twee weken meer dan 60 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners zijn geregistreerd.

    Vlaanderen stond op oranje (20 tot 60 gevallen), net als het Belgische gewest Wallonië en vier Nederlandse provincies (Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland). Luxemburg registreerde net als bijvoorbeeld het Spaanse Catalonië meer dan 120 gevallen per 100.000 inwoners.

  15. Lees hier de samenvatting van de ingelast persconferentie

    Om een tweede lockdown te voorkomen grijpt het kabinet (enigszins) in met maatregelen die de horeca, het betaalde voetbal en studenten raken. Grote landelijke maatregelen houdt premier Mark Rutte nog even achter de hand. Lees hier alle maatregelen die werden aangekondigd.

  16. Premier Rutte: burgemeesters mogen fans weren bij voetbalwedstrijden

    Burgemeesters en voorzitters van veiligheidsregio’s mogen de aanwezigheid van supporters bij duels in het prof- en amateurvoetbal beperken of verbieden. Lees hier verder. 

  17. Horecazaken riskeren twee weken sluiting bij besmettingen

    Horecazaken en bijvoorbeeld pretparken en musea kunnen twee weken worden gesloten als de GGD vaststelt dat er meerdere besmettingen met het coronavirus hebben plaatsgevonden. Dat maakten premier Rutte en coronaminister De Jonge zojuist bekend op de ingelaste persconferentie. Lees hier verder.

    Beeld Hollandse Hoogte / ANP
  18. GGD gaat reizigers uit risicolanden controleren op quarantaine

    De GGD gaat telefonisch controleren of reizigers die terugkomen uit landen met een oranje reisadvies twee weken in quarantaine gaan. Lees hier verder. 

  19. Minister De Jonge zet niet in op één vaccin

    Er wordt volgens de minister hard gewerkt aan een vaccin. Maar  het kabinet zet niet in op één vaccin, er worden afspraken gemaakt met de producenten van meerdere vaccins. Daarover is het ministerie in gesprek en verwacht daar snel meer informatie over te hebben.

  20. De Jonge: er komt een teststraat op Schiphol

    Coronaminister Hugo de Jonge ziet net zoals premier Rutte verslapping. "Het virus slaat zo zijn slag," zei hij. "Met name regio's als Rotterdam en Amsterdam geven reden tot zorg. Er ontstaan zo brandhaarden."

    De Jonge zegt dat er 259 clusters van brandhaarden gesignaleerd zijn. De GGD'en hebben die nu nog in kaart, zegt hij.

    "Lokaal hebben we goed zich op besmettingen, dus nemen we ook daar de maatregelen. Dat kunnen we ook zien aan de analyses van bron- en contactonderzoek."

    De situatie in Rotterdam vraagt om andere maatregelen dan die in een klein dorp, volgens De Jonge. De besmettingen komen omdat er te weinig discipline is om de maatregelen na te leven.

    Reizigers uit risicogebieden 'moeten twee weken thuisblijven'. "Aan de hand van passagiersgegevens gaan passagiers nagebeld worden of ze de regels naleven."

    Ook komt er een teststraat op Schiphol waar mensen uit risicogebieden getest kunnen worden. Daarbij geeft de minister aan dat de test 'een momentopname' is. Mocht je negatief getest worden, dan dien je alsnog twee weken in quarantaine te gaan.

  21. Rutte: 'We dreigen de winst te verspelen die we hebben geboekt'

    Premier Rutte tijdens de persconferentie: “We hoopten allemaal op een zorgeloze zomer, maar zo’n zomer is het natuurlijk niet aan het worden. Dan denk ik aan corona, maar ook aan die explosie in Beiroet. Een vreselijke ramp die Libanon in zijn hart heeft getroffen. We denken aan de slachtoffers en de Nederlanders die daar gewond zijn geraakt.”

    Beeld Hollandse Hoogte / ANP

    “En dan corona. Het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars. Het aantal besmettingen neemt al paar weken achter elkaar toe. We dreigen de winst te verspelen die we in de afgelopen maanden hebben geboekt. De boodschap is ook simpel. De tweede lockdown willen we niet.”

    Daarna ging de premier vooral in op de coronaregels. De situatie in Amsterdam baart de premier zorgen. “Toeristen, vermijd drukke plekken in Amsterdam,” zei hij. 

    Hij ziet in de cijfers dat er te veel mensen te dicht op elkaar zitten. Vooral jongeren 'lappen de regels aan hun laars' en zijn daarmee een 'gevaar voor hun ouders en iedereen met een kwetsbare gezondheid. "Corona is niet voorbij en het is oerstom om te doen alsof het net wel zo is."

    De druk op de intensive cares en de overige zorg is verminderd en daardoor hebben we ruimte gekregen voor de versoepelingen, zegt de premier. "Laten we in vredesnaam zorgen dat we die tweede lockdown voorkomen."

    De premier benoemde dat de burgemeesters en voorzitters van de Veiligheidsregio's 'cruciaal' zijn in de coronabestrijding. Het experiment in Amsterdam met het verplichten van mondkapjes noemde hij daar ook bij. Ook mogen burgemeesters horeca sluiten na 12 uur 's avonds. "Zoveel mogelijk lokaal maatwerk om in te kunnen grijpen."

    Op twee punten komen aanvullende maatregelen. De introductieweken voor studenten worden flink ingeperkt, volgens de premier. "Bijeenkomsten kunnen alleen plaatsvinden op 1,5 meter. Voor studentenverenigingen geldt dat wervingsacties niet mogen plaatsvinden en ontgroeningen zijn verboden."

    In de horeca ziet de premier ook meer laksheid. Gasten moeten bij de ingang van horecagelegenheden hun naam en telefoonnummer doorgeven. Bij constatering van coronabesmettingen kunnen horecagelegenheden, pretparken en musea 14 dagen gesloten worden.

  22. Volg hier de persconferentie van premier Rutte en coronaminister De Jonge

    De langverwachte persconferentie van premier Rutte en coronaminister De Jonge staat op het punt van beginnen. Lees hier alle updates.

  23. Aantal coronabesmettingen wereldwijd overschrijdt 19 miljoen

    Het aantal coronabesmettingen wereldwijd stijgt gestaag. Om de paar dagen komen er een miljoen nieuwe gevallen bij. Inmiddels zijn sinds de corona-uitbraak ruim 19 miljoen infecties geregistreerd. Er wordt ook steeds meer getest.

    Van de personen die besmet raakten, overleden er ruim 712.000. Meer dan 12,2 miljoen mensen die positief op corona waren getest, zijn weer negatief.

    Dat meldt de Amerikaanse website Worldometer, die alle beschikbare cijfers optelt. De Verenigde Staten blijven het zwaarst getroffen land met ruim 161.000 coronadoden en bijna 5 miljoen besmettingen. In Nederland zijn tot nu toe bijna 57.000 infecties en 6153 doden geregistreerd.

    De cijfers geven geen volledig beeld van de omvang van de uitbraak. Zo test niet elk land even intensief. Ook registreren landen vaak verschillend.

  24. Weinig veranderd aan coronadrukte in ziekenhuizen

    Na een paar dagen van stijging is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen donderdag iets gedaald. Intensive cares en verpleegafdelingen behandelen in totaal 108 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Dat zijn er tien minder dan op woensdag en één minder dan op dinsdag en maandag.

    Het aantal patiënten op de intensive cares daalde van 30 naar 29, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen nu 79 coronapatiënten. Op woensdag waren dit er 88. "Er is sprake van een stabiel beeld," zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Meer dan de helft van de coronapatiënten in de ziekenhuizen komt uit de regio's Amsterdam en Rotterdam.

    In de afgelopen tijd was het aantal coronapatiënten toegenomen. Vorige week behandelden de ic's 14 mensen met corona, woensdag waren dit er 30. Het aantal patiënten op verpleegafdelingen was in een week tijd gestegen van 63 naar 88.

    Op de intensive cares liggen 598 mensen met andere aandoeningen. Dat is het hoogste aantal sinds 20 juni. In totaal behandelen intensivecareafdelingen 627 patiënten. Dat aantal schommelt al maanden rond de 600. Onder normale omstandigheden zouden ic's 900 patiënten behandelen. Daarvoor hebben ze 1150 bedden beschikbaar. Ongeveer 500 bedden worden momenteel dus niet gebruikt.

  25. Afgelopen 24 uur 147 nieuwe besmettingen in Amsterdam

    De afgelopen 24 uur telde het RIVM 601 nieuwe coronabesmettingen. Dat is een forse stijging ten opzichte van woensdag, toen het aantal positieve tests op 426 uitkwam. De toename van het aantal coronapatiënten vond met name plaats in Amsterdam (147) en Rotterdam (89). Lees hier verder. 

    Beeld ANP
  26. 'Toch introweken voor studenten, maar met beperkingen'

    De introductieweken voor nieuwe studenten op universiteiten en hogescholen mogen toch doorgaan, zolang de organisatoren zich aan bepaalde beperkingen houden. Dat gaat het kabinet vanavond bekendmaken, zeggen bronnen in Den Haag tegen de NOS en RTL.

    Woensdag leek het er nog op dat de kennismakingsweken helemaal verboden zouden worden, maar daar is het kabinet van teruggekomen. Sommige ministers vonden het erg belangrijk dat er voor de sociale contacten van nieuwe studenten toch activiteiten konden worden georganiseerd.

  27. Opnieuw meer dan een miljoen uitkeringsaanvragen in VS

    Nog eens 1,2 miljoen Amerikanen hebben een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend. Door de coronacrisis hebben in de afgelopen maanden al tientallen miljoenen mensen in de Verenigde Staten een beroep op het sociale vangnet gedaan.

    Het aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen was lager dan een week eerder toen nog ruim 1,4 miljoen uitkeringen werden aangevraagd. Economen rekenden in doorsnee weer op ruwweg 1,4 miljoen WW-aanvragen in één week.

    Dat er wekelijks nog miljoenen Amerikanen bij de overheid aankloppen voor een uitkering, komt door de grote reorganisaties die in de problemen gekomen bedrijven aankondigen. Daar tegenover staat dat Amerikaanse bedrijven ook weer werknemers aan het aannemen zijn, sinds de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus in grote delen van het land zijn versoepeld. Per saldo is de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven afgelopen maand daarom verder gegroeid, meldde loonstrookverwerker ADP eerder deze week.

  28. 'Corona kost gezondheidsdiensten bijna half miljard'

    Door de uitbraak van het coronavirus moeten de regionale gezondheidsdiensten (GGD'en) dit jaar bijna een half miljard euro extra uitgeven. Ze hebben onder meer honderdduizenden mensen getest op het virus. Ook doen de diensten bron- en contactonderzoek om te kijken waar iemand besmet kan zijn geraakt en aan wie hij of zij het virus kan hebben overgedragen.

    Beeld Hollandse Hoogte / ANP

    Al dat extra werk kost de GGD'en dit jaar 465 miljoen euro, is de inschatting van onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix (AEF). Dat keek voor de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) naar de onkosten van de gezondheidsdiensten.

    Het bron- en contactonderzoek kost 272,6 miljoen euro. Dat is bijna 60 procent van het totaalbedrag. Vooral tussen september en december verwachten de regio's hier veel geld aan kwijt te zijn, ze schatten dat ze dan 191 miljoen euro moeten uitgeven aan zulk onderzoek. Dat is meer dan landelijk was berekend. Volgens de onderzoekers hebben GGD'en ook onkosten die 'wellicht geen uitvoeringskosten zijn maar wel direct door corona veroorzaakt zijn'. Ze moeten bijvoorbeeld extra beschermingsmiddelen kopen. De tests zelf, de 'bemonstering', kosten over heel 2020 ongeveer 95,6 miljoen euro.

    Doordat de GGD'en zich volledig op de bestrijding van het coronavirus richten, komen ze aan sommige andere taken niet toe. Zo vaccineren ze minder reizigers, omdat minder mensen op vakantie gaan. Dat scheelt ruim 13 miljoen euro aan inkomsten, schatten de diensten.

  29. Mondkapjesplicht in Brussel bij toename besmettingen

    Als het aantal coronabesmettingen in Brussel stijgt tot 50 gevallen per 100.000 inwoners wordt een mondkapje verplicht op openbare plekken in alle negentien gemeenten in het gewest. Dat heeft de regionale veiligheidsraad donderdag besloten. Het gemiddelde lag de afgelopen week op 38.

    In zeventien van de negentien gemeenten is de 'alarmdrempel' van 20 bereikt. In bijvoorbeeld de gemeente Sint-Gillis is de grens van 50 al overschreden.

    In drukke straten in de Belgische hoofdstad geldt al een mondkapjesplicht.

  30. Finland verplicht reizigers uit Nederland tot zelfisolatie

    Finland neemt maatregelen tegen reizigers uit Nederland omdat het aantal nieuwe coronagevallen hier weer stijgt. Ze moeten veertien dagen in zelfisolatie als ze in Finland aankomen. De beperking geldt ook voor reizigers uit België en Andorra.

    De maatregel gaat maandag in. Eerder waren er ook al beperkingen voor reizigers uit Nederland, maar die waren opgeheven nadat het dagelijks aantal nieuwe besmettingen was gedaald.

    Voor Duitsland en Denemarken zijn geen nieuwe beperkingen ingevoerd omdat de nieuwe uitbraken daar regionaal zijn, aldus de Finnen.

  31. Tientallen bekeuringen voor overtreden avondklok Antwerpen

    De politie van de stad Antwerpen heeft in een week tijd 84 processen-verbaal uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok. De boete voor mensen die zonder geldige reden op straat zijn kan oplopen tot 1600 euro.

    Beeld Hollandse Hoogte / ANP

    De maatregel tegen verspreiding van het coronavirus werd vorige week donderdag van kracht in de hele provincie voor minstens een maand. Iedereen moet tussen 23.30 uur en 06.00 uur binnenblijven, behalve voor noodzakelijk werk of een bezoek aan het ziekenhuis.

    Afgelopen week kregen 502 mensen een proces-verbaal omdat ze geen mondkapje droegen of bij zich hadden. Elf mensen kunnen een boete tegemoet zien voor het niet-respecteren van de afstandsregels. Veertig horecazaken hadden de registratie van hun klanten niet op orde. Sinds 25 juli heeft de politie bijna 3000 horecazaken gecontroleerd, waarvan er 64 moesten sluiten omdat ze richtlijnen niet naleefden.

    De Antwerpse politie heeft sinds 20 maart in totaal bijna 5000 coronaboetes uitgedeeld.

  32. VO-raad wil advies OMT over ventilatie van scholen

    De raad voor het Voortgezet Onderwijs (VO-raad) wil een advies van het Outbreak Management Team (OMT) over wat scholen moeten doen met de ventilatie. De onduidelijkheid over de rol die ventilatie speelt bij het verspreiden van het coronavirus, leidt volgens de VO-raad tot zorgen bij leerlingen, leraren en ouders.

    Op 17 augustus gaan de middelbare scholen in het noorden weer open. Het is de bedoeling dat alle leerlingen dan weer naar school kunnen. Donderdag zeiden deskundigen in Het Parool dat scholen minder leerlingen moeten toelaten, als de ventilatie niet in orde is.

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert scholen ook te ventileren, maar zegt niet dat de ventilatie moet worden verbeterd, aldus de VO-raad in een verklaring. "Scholen hebben belang bij duidelijkheid en daarom willen wij een advies van het OMT hierover," aldus voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller. "Bij de start van het nieuwe schooljaar moet bekend zijn wanneer dit advies er is."

    De VO-raad geeft scholen tips over hoe het beste kan worden geventileerd. Zo moeten scholen ervoor zorgen dat de ventilatie ook 's nachts aanstaat en moet er een CO2-meter komen als het raam de enige ventilatie is.

  33. Wake op de Dam voor coronaslachtoffers

    Voor de slachtoffers van het coronavirus wil de burgerorganisatie Containment Nu! donderdagavond een wake op de Dam in Amsterdam houden. Onder de noemer 'Steek een kaarsje aan, niet een ander' worden 10.000 kaarsen aangestoken en houden de aanwezigen 2 minuten stilte.

    De burgerorganisatie herdenkt hiermee de Nederlanders die zijn overleden als gevolg van het coronavirus. "Dit zijn mensen die in de meeste gevallen nog jaren te leven hadden en vaak in afwezigheid van hun geliefden moesten overlijden. Schattingen, ook van de overheid, gaan uit van 10.000 à 15.000 Covid-doden."

    Containment Nu! vraagt verder aandacht voor de Nederlanders in risicogroepen, die zich vaak gedwongen voelen zichzelf sociaal te isoleren. Ook is de wake bedoeld als waarschuwing voor de toekomst. "De in ons land genomen controlemaatregelen zijn op vele aspecten minder intensief dan landen als Duitsland, Taiwan en Noorwegen, waar aanzienlijk minder sterfte is en waar een tweede golf vooralsnog uitblijft."

  34. Duitsland begint zaterdag met coronatestplicht voor reiziger

    Duitsland begint zaterdag met het nieuwe testbeleid voor mensen die terugkeren uit risicogebieden in het buitenland. Zij moeten zich dan bij aankomst verplicht laten testen op het coronavirus, maakte minister van Volksgezondheid Jens Spahn bekend.

    Met de stap wil de Duitse overheid een nieuwe golf besmettingen voorkomen. Reizigers die terugkeerden uit risicogebieden konden eerder al wel worden verplicht om 14 dagen in quarantaine te gaan, maar testen gebeurde toen alleen op vrijwillige basis.

    In Duitsland zijn voor de eerste keer sinds mei weer meer dan 1000 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het aantal vastgestelde coronagevallen steeg donderdag met 1045 tot ruim 213.000. Minister Spahn zegt dat sprake is van een zorgwekkende ontwikkeling.

  35. Extra geld voor coronaproof maken van 34 theaters

     Ruim 1,2 miljoen euro is beschikbaar gesteld om 34 theaters in het land coronaproof te maken. Het is het eerste bedrag dat Kickstart Cultuurfonds, een initiatief van de BankGiro Loterij en een groot aantal private fondsen, in een reeks van twaalf toekenningsrondes heeft bekendgemaakt. 

    In Amsterdam gaat er 100.000 euro naar Carré. Ook is er geld voor het Badhuistheater, het Pleintheater en de schouwburg in Amstelveen. 

    Theaters konden sinds 15 juli een aanvraag indienen voor een bijdrage, zodat ze het publiek weer op een veilige manier kunnen ontvangen.

    Kickstart Cultuurfonds kent volgende week bedragen toe aan concertzalen en poppodia, waarop wekelijks andere categorieën in de cultuursector volgen, zoals tentoonstellingen, theaterproducties. In totaal wordt ruim 16 miljoen euro verdeeld.

  36. Streep door introweken is een 'veel te rigoureuze maatregel'

    Een streep zetten door de introductieweken voor studenten is een veel te rigoureuze maatregel, zegt Yorick van der Heiden, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen.

    "Een verkeerde manier om te proberen de problemen op te lossen. Een tegenslag en super vervelend voor studenten," aldus de voorzitter. Volgens hem zijn er maanden aan voorbereidingen voorafgegaan om de introductieweken goed en veilig te laten verlopen, in overleg met gezondheidsorganisaties en onderwijsinstellingen. "De studentengroepen zijn bijvoorbeeld kleiner zodat er voldoende afstand bewaard kan worden. Er worden geen grote feesten gegeven en programma's zijn aangepast."

    Ook vindt de LKvV-voorzitter het onterecht dat een kennismakingsperiode bij een Amsterdamse studentenvereniging eerder deze week is stopgezet. Dat gebeurde nadat bekend werd dat vier studenten besmet waren geraakt met corona. "Er is geen bewijs dat de besmettingen komen door de introductieweek," stelt Van der Heiden.

    Het kabinet neemt donderdagmiddag een besluit over de introweken. De politiek vreest dat bij deze evenementen de coronamaatregelen onvoldoende worden nageleefd.

    De Landelijke Studentenvakbond waarschuwde woensdag dat de binding van eerstejaars studenten met hun hogeschool of universiteit in gevaar komt, met het online maken van introductieweken. "In coronatijden met veel onlineonderwijs is het juist extra belangrijk dat eerstejaars studenten hun weg door het hoger onderwijs weten te vinden," aldus de LSVb.

    De introductieweken hebben volgens de bond een belangrijke functie in het studentenleven. "Het is een laagdrempelige manier voor studenten om kennis te maken met elkaar en hun hogeschool of universiteit. Bovendien is het een plek waar veel studentenorganisaties leden werven voor de rest van het jaar," aldus de studentenvakbond. "Wij zijn bang dat eenzaamheid op de loer ligt voor deze generatie studenten als er geen fysieke ontmoeting kan plaatsvinden."

    Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) sluit zich daarbij aan. "Landelijk ingrijpen om introductieweken te verbieden is nu niet de oplossing, maatwerk is nodig. Iedere stad en iedere instelling is anders, wat in Amsterdam werkt hoeft in Enschede niet te werken en vice versa. Ons voorstel is dan ook om in te zetten op een goede samenwerking tussen studenten, instellingen en de veiligheidsregio’s", aldus de studentenorganisatie.

  37. Meer Nederlanders op vakantie in eigen land

    Steeds meer Nederlanders gaan op vakantie in eigen land. 44 procent van de Nederlanders doet dat, melden het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen NBTC en Royal Schiphol Group in hun vakantiemonitor.

    De vakantiemonitor bestaat uit een serie metingen naar de invloed van de coronacrisis op het reisgedrag. In de vorige meting zei nog 38 procent van de ondervraagden in Nederland met vakantie te gaan. Opvallend, vindt Jos Vranken algemeen directeur NBTC. "Aangezien de verhouding tussen binnen- en buitenlandse vakanties in andere landen gelijk is gebleven."

    Bij het maken van de vakantieplannen wordt rekening gehouden met het coronavirus. "We merken nog steeds dat de meeste Nederlanders de drukke toeristische plekken willen mijden", aldus Vranken.

    Veel vakanties worden ook pas laat geboekt. Mensen zijn terughoudend in hun reisgedrag, constateert Vranken. "Opvallend is dat ongeveer 25 procent van de mensen met vakantieplannen de vakantie nog niet heeft geboekt. Van deze 25 procent is nog maar de helft zich aan het oriënteren op vakanties, de andere helft dus nog niet. Het is überhaupt de vraag of deze mensen nog op vakantie gaan dit jaar. Dit bevestigt opnieuw dat de toeristische sector nog in een diep dal zit en dit voorlopig ook zal blijven."

  38. Het aantal nieuwe besmettingen in België blijft verder toenemen

    Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft verder toenemen. Tussen 27 juli en 2 augustus ging het om afgerond 531 gevallen per dag, een stijging met 49 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt uit de jongste gegevens van Sciensano. Na de lichte daling woensdag, stijgt ook het aantal ziekenhuisopnames opnieuw, tot 23,3 per dag

    Op 2 augustus, het laatste volledige dagcijfer, werden er 143 positieve gevallen vastgesteld, op zaterdag 1 augustus waren dat er 292 en op vrijdag 31 juli nog 681. Afgaande op deze laatste dagcijfers, zal het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames nog verder stijgen. 

    Er zit een vertraging van vier dagen op de cijfers, zodat onderzoeksinstelling Sciensano het aantal besmettingen kan verifiëren. Voor het hele land zijn de afgelopen twee weken per 100.000 inwoners 54 besmettingen vastgesteld.

  39. Coronapatiënten komen om bij brand in Indiaas ziekenhuis

    Acht coronapatiënten zijn omgekomen bij een brand op de intensivecareafdeling van een Indiaas ziekenhuis. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de brand in de westelijke stad Ahmedabad.

    De brand is volgens de hulpdiensten ontstaan nadat de persoonlijke beschermingsmiddelen van een medewerker vlam vatten. De medewerker zou daarna de zaal zijn uitgerend om het vuur te blussen maar verspreidde de brand op die manier juist, aldus de plaatselijke brandweercommandant. De politie trad op om te voorkomen dat boze familieleden van patiënten het ziekenhuis in kwamen.

    De doden zijn vijf mannen en drie vrouwen die werden behandeld voor Covid-19 en niet in de gelegenheid waren om aan de vlammen te ontsnappen. Volgens de brandweercommandant stierven zij door toedoen van de rook en de hitte van het vuur.

  40. Aantal nieuwe besmettingen in Duitsland neemt sneller toe

    Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus per etmaal in Duitsland neemt sneller toe. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldt dat in de laatste 24 uur 1045 coronatesten positief bleken te zijn.

    Woensdag meldde het RKI nog 741 positieve tests, een afname ten opzichte van dinsdag. Toen werden er 879 nieuwe besmettingsgevallen gemeld.

    In de laatste 24 uur overleden in Duitsland zeven personen aan de gevolgen van Covid-19. Woensdag werden er twaalf doden gemeld en dinsdag acht.

    In totaal heeft Duitsland tot nu toe 213.067 besmettingsgevallen en 9175 doden gemeld.

  41. Coronacrisis leidt tot recordomzet kunstveilinghuizen

    Niet alleen de supermarkten hebben tijdens de coronacrisis hun omzetten fors zien stijgen, ook de grote veilinghuizen Christie’s, Sotheby’s en Philips deden goede zaken. Kunstkopers blijken hun slag graag digitaal te slaan en dat bezorgde de veilinghuizen een recordomzet, zo meldt verzekeraar Hiscox na onderzoek van kunstmarktanalysebureau ArtTactic.

    In de eerste helft van dit jaar noteerden Christie’s, Sotheby’s en Philips een omzet van 336 miljoen euro, maar liefst 436 procent meer dan in dezelfde periode van 2019. Een groot deel daarvan werd geboekt tijdens de uitbraak van corona, die daarom een keerpunt vormt voor de toekomst van de digitale kunstverkoop, aldus Hiscox. De onlinekunstverkoop was in deze periode goed voor 28,3 procent van de totale veilingverkopen bij deze drie veilinghuizen, tegenover slechts 1,2 procent in het eerste halfjaar van 2019. Vooral beeldende kunst werd online verkocht, gevolgd door horloges en sieraden, decoratieve kunst en meubels.

    Naar verwachting zal de onlinehandel in kunstobjecten blijven groeien, nu veilingplatforms door corona vergaand hebben moeten digitaliseren. De traditionele veilinghuizen zullen volgens Hiscox hun aanbod verbreden naar bijvoorbeeld design, dure sneakers of bijzondere munten, om zo een jongere doelgroep aan te spreken. Die loopt minder gauw warm voor bijvoorbeeld beeldende kunst.

  42. Kwartaalwinst ING keldert meer dan 79 procent

    ING heeft in het tweede kwartaal vanwege de coronacrisis meer dan 1,3 miljard euro opzij moeten zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Mede daardoor is de nettowinst van de bank met meer dan 79 procent gekelderd tot 299 miljoen euro.

    De coronacrisis raakt het financiële concern sterk. Vanwege de economische neergang en onzekerheid die gepaard gaan met alle coronamaatregelen dreigen veel klanten, bijvoorbeeld bedrijven in de olie- en gassector, in problemen te komen. ING maakte vorige week ook al bekend circa 300 miljoen euro af te moeten schrijven. De boekhoudkundige ingreep is nodig omdat bepaalde bezittingen op de balans door de coronacrisis een stuk minder waard zijn geworden.

  43. Spanje meldt recordaantal nieuwe gevallen sinds einde lockdown

    Spanje meldt het grootste aantal dagelijkse besmettingen sinds de lockdown in juni werd opgegeven. Woensdag werden 1.772 nieuwe gevallen geteld. Er viel het afgelopen etmaal een dode, waarmee het totale aantal dodelijke slachtoffers op 28.499 komt te liggen.

  44. Facebook verwijdert video Trump met misleidende informatie

    Facebook heeft woensdag voor het eerst een bericht van de Amerikaanse president Donald Trump verwijderd.

    In de post had Trump een video gedeeld van het programma Fox & Friends van Fox News, waarin  hij zegt dat kinderen ‘bijna immuun’ zijn voor het coronavirus. “Deze video bevat onjuiste beweringen dat een groep mensen immuun is voor Covid-19, wat in strijd is met ons beleid rond schadelijke misleidende informatie over corona", zei een woordvoerder van Facebook.

    De bewering van Trump staat in verband met het voornemen van de Amerikaanse regering om de scholen weer te openen, hoewel experts waarschuwen dat het daarvoor nog veel te vroeg is. Veel Amerikanen zijn dan ook bezorgd over de eventuele gevolgen van zo'n heropening. Voor Trump is de belofte om de scholen weer te openen onderdeel geworden van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen in november.

    Ook Twitter ondernam actie. Het officiële Twitter-account van de campagne van de Trump mag geen nieuwe berichten publiceren voordat het een tweet met misleidende informatie over het nieuwe coronavirus heeft verwijderd. Dat meldt The Washington Post met verwijzing naar een woordvoerder van Twitter. 

    De VS zijn van alle landen het hardst getroffen door het coronavirus. Volgens gegevens van de Johns Hopkins University in Baltimore, die data van over de hele wereld verwerkt, zijn er in het land meer dan 4,8 miljoen mensen besmet geraakt, waarvan er 157.151 zijn overleden.

  45. Marktlieden Albert Cuyp luiden noodklok over mondkapjesplicht

    Marktkooplieden op de Albert Cuypmarkt zeggen dat de mondkapjesplicht die woensdag is ingegaan, hun handenvol geld kost. Lees hier verder.  

    Woensdag werden er gratis mondkapjes uitgedeeld op de Albert Cuypmarkt.Beeld Hollandse Hoogte / ANP
  46. Mondkapjes op de Wallen nog geen gemeengoed

    Op de Amsterdamse Wallen wordt de mondkapjesplicht nog niet erg goed nageleefd op de eerste avond dat die van kracht is. Tussen de 20 en 40 procent van de passanten in de rosse buurt draagt er een.

    Voor zover bekend zijn er nog geen boetes uitgedeeld. Wel zijn er veel 'hosts' en handhavers op de been om mensen te wijzen op de plicht om een mondkapje te dragen. Mensen die geen mondmasker hebben, worden verwezen naar een winkel waar ze er eentje kunnen kopen.

  47. 'Waarschijnlijk streep door introductieweken voor studenten'

    De introductieweken voor studenten kunnen hoogstwaarschijnlijk niet doorgaan. Het kabinet vreest dat bij deze evenementen de coronamaatregelen onvoldoende worden nageleefd en overweegt daarom serieus er een stokje voor te steken.

    Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws. Een definitief besluit valt bij een ingelast overleg van de meest betrokken ministers donderdagmiddag. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geven na afloop een persconferentie.

    De Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. zette eerder deze week de kennismakingsperiode stop wegens vier coronabesmettingen bij leden en aspirant-leden. Ook in Rotterdam zijn grote zorgen om het hoge aantal besmettingen onder studenten.

  48. Italië dreigt met vliegverbod Ryanair om niet volgen coronaregels

    De Italiaanse luchtvaartautoriteit ENAC dreigt budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair te verbieden in het Zuid-Europese land te mogen vliegen. Het Ierse bedrijf zou zich herhaaldelijk niet aan de coronaregels houden. Ryanair ontkent alle aantijgingen en zegt wel volledig aan de regels te voldoen.

    Volgens ENAC houdt Ryanair zich niet aan de verplichting om voldoende afstand te bewaren tussen de passagiers. Luchtvaartmaatschappijen mogen daar onder voorwaarden wel van afwijken, maar ook aan die voorwaarden voldoet de prijsvechter niet, zegt de luchtvaartwaakhond. Als Ryanair de regels blijft breken, schorst ENAC de vliegmaatschappij. Dan zou Ryanair niet meer in Italië mogen landen en opstijgen.

    Ryanair laat weten dat de beschuldigingen van de Italiaanse autoriteiten 'feitelijk onjuist' zijn. "Ryanair voldoet volledig aan de Italiaanse maatregelen en onze klanten kunnen gerust zijn dat we er alles aan doen om de interactie tussen passagiers te verminderen zowel aan boord van onze vliegtuigen als op de vliegvelden."

  49. 'Ventilatie verpleeghuis verspreidde virusdeeltjes'

    Een grote uitbraak van het coronavirus binnen een verpleeghuis in Maassluis, komt door verkeerde ventilatie. Dat meldden EenVandaag en de Volkskrant op basis van een vertrouwelijk rapport van het RIVM. Door de uitbraak kwamen zes bewoners om het leven.

    Verpleeghuis De Tweemaster hanteerde strenge bezoekregels en medewerkers droegen chirurgische mondmaskers, maar toch kwam het virus er binnen. Op een afdeling werden zeventien bewoners en achttien medewerkers ziek. Zes mensen overleden.

    Uit onderzoek van de GGD Rotterdam-Rijnmond komt naar voren dat deeltjes van het coronavirus zijn aangetroffen op het gaas van het ventilatiesysteem en de airco in een huiskamer. Volgens het rapport wijst dit op 'een verdere verspreiding' van het coronavirus 'door een ventilatiesysteem'.

  50. Lowlands komt met alternatieve, corona-proof editie

    Lowlands gaat ondanks de coronacrisis toch een beetje door. Het festival organiseert in samenwerking met de VPRO en NPO 3FM van 21 tot en met 23 augustus, het weekeinde waarin het evenement eigenlijk gepland stond, een thuiseditie onder de noemer Lowlands free:united.

    Festivalgangers kunnen 'vanuit hun woonkamer, achtertuin of stamkroeg' diverse optredens bijwonen die onder meer worden gegeven vanuit 'hoofdkwartier' de Melkweg in Amsterdam. Ook kunnen oude legendarische Lowlands-optredens worden teruggekeken en zijn er vooraf opgenomen shows van acts uit de line-up van dit jaar. Ook is er ruimte voor andere typische Lowlands-zaken als literatuur, comedy en wetenschap.

    Dj’s van 3FM gaan op zaterdag en zondag het land in om zelf georganiseerde Lowlandsfeestjes op 1,5 meter afstand te bezoeken. Festivalgangers die een ticket voor dit jaar hadden, kunnen vanaf 14 augustus bij vestigingen van America Today alsnog het officiële Lowlands-polsbandje van dit jaar ophalen.

    Twitter bericht wordt geladen...