Direct naar artikelinhoud
Vliegramp

Iran: passagiersvliegtuig met 176 inzittenden neergehaald door menselijke fout met radar

Restanten van het vliegtuig dat begin januari uit de lucht werd geschoten, vlakbij de Iraanse hoofdstad Teheran.Beeld AFP

Iran zegt dat een blunder met een radarsysteem de belangrijkste menselijk fout was die leidde tot het neerhalen van een passagiersvliegtuig. Daarbij kwamen begin dit jaar alle 176 mensen om het leven die aan boord waren van het toestel van Ukraine International Airlines.

De Iraanse luchtverdediging schoot het toestel op 8 januari kort na het opstijgen bij de hoofdstad Teheran met twee raketten uit de lucht. Het passagiersvliegtuig zou zijn aangezien voor een kruisraket.

De burgerluchtvaartautoriteit zegt in een rapport dat een luchtverdedigingseenheid was "vergeten" om radarinstellingen aan te passen. Daardoor kon het burgertoestel worden aangezien voor een vijandig doelwit. Er zou volgens het rapport zonder toestemming van hogerhand het vuur zijn geopend.

Iran had kort voor het neerhalen van het toestel raketaanvallen uitgevoerd op Amerikaanse doelen in buurland Irak. Die waren bedoeld om de dood te vergelden van generaal Qasem Soleimani, een van de machtigste mannen in Iran. De VS hadden hem in Bagdad met een drone-aanval om het leven gebracht.

Lees meer:

Oekraïens passagiersvliegtuig neergestort in Iran: alle 176 inzittenden overleden

De Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines was vanaf de internationale luchthaven in Teheran onderweg naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Kort na het opstijgen stortte het toestel neer in de buurt van de plaats Parand, even buiten de hoofdstad. Alle 167 passagiers en negen bemanningsleden kwamen bij de ramp om het leven

Was het doden van Soleimani echt noodzakelijk?

In de VS woedt discussie over de legitimiteit van het doden van Qassem Soleimani. Volgens enkele Democraten zijn de argumenten ‘flinterdun’.