Direct naar artikelinhoud
Acceptatie

Anonieme coming-out van Premier League-voetballer: ‘Dit is het begin van iets wat niet te stoppen is’

Een boot met ex-voetballers en coaches voer diverse keren mee in de Gay Pride in Amsterdam.Beeld ANP

Een voetballer uit de Engelse Premier League openbaart in een open brief dat hij homoseksueel is. De John Blankenstein Foundation ziet het als hoopvol signaal.

In de open brief, gepubliceerd in twee tabloids, vertelt de voetballer anoniem dat zijn familie en vrienden op de hoogte zijn van zijn geaardheid, maar dat hij nog niet klaar is om zijn geheim te delen met zijn coach en medespelers. Hij beschrijft dat zijn droom om profvoetballer te worden is uitgekomen. “Maar er is één ding dat me onderscheidt van andere spelers in de Premier League. Ik ben homo. Zelfs dit alleen maar opschrijven is een grote stap voor me.”

De brief liet hij via de Justin Fashanu Foundation openbaren. Die stichting is vorig jaar opgericht en vernoemd naar de Engelse voetballer die in 1990 als eerste speler ooit openlijk homoseksueel was. Acht jaar later pleegde Fashanu zelfmoord. “Het is moeilijk mijn geheim niet te delen met mijn teamgenoten, met wie ik dagelijks optrek. Ik hoop dat er een dag komt dat dat kan”, schrijft de anonieme voetballer. “Het heeft steeds meer invloed op mijn mentale gezondheid. Het is soms een nachtmerrie, maar ik vrees dat de voetbalwereld er nog niet klaar voor is. Er zijn radicale veranderingen nodig wil ik me veilig genoeg voelen om de stap te zetten.”

Bij de John Blankenstein Foundation (JBF), die zich in Nederland inzet voor acceptatie van homoseksualiteit in de sport, wordt de open brief gezien als een belangrijk signaal dat kan duiden op een naderende doorbraak. In het nationale en internationale mannenvoetbal zijn er nu geen spelers die openlijk homo zijn. “Het is jammer dat de brief anoniem is, maar dat is wel begrijpelijk. De brief raakt je wel. Hopelijk zet het mensen aan het denken”, zegt Thijs Smeenk, bestuurslid van de JBF. “Vroeger hadden mensen gezegd: er zijn geen homo’s in het voetbal. Die fase zijn we echt voorbij. Dit kan weleens het begin zijn van iets dat niet meer te stoppen is. De tijd is er nu rijp voor.”

‘Ze zijn er, 100 procent zeker’

Onlangs zwengelde Troy Deeney, spits van Watford, in Engeland al de discussie aan. Hij zei in een interview dat in elk voetbalteam waarschijnlijk een homoseksueel of biseksueel persoon zit. “Ze zijn er, 100 procent zeker”, zei Deeney. “Ik denk dat homoseksuele mensen zich zorgen maken dat ze de verantwoordelijkheid moeten dragen om de eerste te zijn, maar ik denk dat als het eerste schaap over de dam is dat er dan nog in dezelfde week honderd anderen zeggen: ‘Ik ook’.”

Smeenk, ook sportjournalist bij het ANP, kent in Nederland ‘een handjevol’ homoseksuele profvoetballers. Ze durven uit angst voor de reacties in het wereldje en in stadions niet uit de kast te komen. “Die jongens lezen nu ook die brief en merken dat het klimaat echt aan het veranderen is. Ze denken misschien wel: dat ga ik ook doen. Dit waait niet zomaar over. Ook de Engelse voetbalbond kan hier niet aan voorbijgaan. Dit maakt wel duidelijk dat het klimaat niet goed is. Ze zullen het meer moeten gaan benoemen.”

Wat Smeenk betreft gaat ook de KNVB dat meer doen. Hij refereert aan het ‘actieplan homoacceptatie in het voetbal’ dat de bond in 2012 opstelde. “Zes kantjes. Van dat plan is bijna niks terechtgekomen. De tijd was er nog niet rijp voor. Maar nu wel. In de racismediscussie sneeuwt het nu ook een beetje onder. Roze is ook een kleurtje, zeggen wij dan, alleen nog onzichtbaar.”

Lees ook:

Homodiscriminatie blijft onbestraft in de sport. ‘Er is nog nooit een wedstrijd om stilgelegd’

Hij juicht het toe, alle aandacht voor racisme in het voetbal, maar het wordt tijd dat ook discriminatie van homo’s in het voetbal en homofobe spreekkoren worden aangepakt, vindt Thijs Smeenk. Hij geeft vanuit de John Blankenstein Foundation voorlichting bij clubs, profs en amateurs. ‘Waar blijft de daadkracht van de KNVB en de clubs?’