Direct naar artikelinhoud
NIEUWSlijsttrekkersverkiezing CDA

CDA-verkiezing loopt twee dagen vertraging op na lek in stemsysteem

De verkiezing van een nieuwe CDA-lijsttrekker loopt twee dagen vertraging op. Het digitale stemsysteem bleek kwetsbaar voor manipulaties. Na ontdekking daarvan, neemt het CDA het zekere voor het onzekere: de leden moeten opnieuw stemmen. De uitslag komt daardoor niet donderdag maar pas zaterdag.

Hugo de Jonge (l), Mona Keijzer (m) en Pieter Omtzigt (r), de drie kandidaten voor het CDA-lijsttrekkerschap, na afloop van het kandidaatlijsttrekkersdebat voor het CDA in de Jaarbeurs in Utrecht afgelopen maandag.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De partij werd op het veiligheidsrisico gewezen door de NOS die na een tip met hulp van onderzoekers ontdekte dat het mogelijk was om geautomatiseerd valse stemmen uit te brengen. De tipgever had toen ook het CDA al gewaarschuwd. 

Het CDA benadrukt ‘dat er geen aanleiding is om te denken dat er naast dit gemelde incident nog andere onregelmatigheden hebben plaatsgevonden’. Maar om zeker te zijn, worden alle reeds uitgebrachte stemmen toch nietig verklaard. Het systeem is inmiddels voorzien van extra veiligheidsmaatregelen: de leden moeten meer gegevens invullen voordat zij kunnen stemmen en die worden beter gecontroleerd. Vanaf donderdagochtend zijn de stembussen weer open. 

‘Wij betreuren dit zeer’, laat het partijbestuur weten. ‘Maar een betrouwbare stemprocedure is voor ons het allerbelangrijkste. We bedanken de hacker dat hij dit onder onze aandacht heeft gebracht.’

Als één kandidaat meteen meer dan 50 procent van de stemmen krijgt, is die zaterdag de nieuwe partijleider. Als die meerderheid er niet is, volgt een nieuwe stemronde tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen. Dan wordt de uitslag pas woensdag bekend. 

De drie houden hun partij heel
Het viel voor de toekijkende CDA-leden niet mee om inhoudelijke verschillen te ontdekken tussen de drie kandidaten voor het lijstrekkerschap. Maandagavond gingen ze in debat. De stembussen zijn geopend.

Ooit bijna geloosd, nu kandidaat-partijleider
Pieter Omtzigt was ooit een backbencher die bruut terzijde werd geschoven door de CDA-partijtop. Na een wonderlijke wederopstanding is hij nu in de race voor het lijsttrekkerschap. ‘Pieter gaat een eind komen.’

Het CDA heeft echt wat te kiezen
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken was de eerste die het opnam tegen vicepremier Hugo de Jonge in de strijd om het CDA-lijsttrekkerschap. Een strijd die om veel meer gaat dan om de vraag of het een man of een vrouw wordt.