Direct naar artikelinhoud
Toerisme

Elke buitenlandse bestemming krijgt kleurcode, boetes voor wie regels negeert

Toeristen in de Franse hoofdstad Parijs.Beeld Joris Van Gennip

Wie naar het buitenland wil reizen, moet voortaan goed op de website van Buitenlandse Zaken kijken. Of je mag gaan en of je bij terugkeer in quarantaine moet, zal daar aangeduid staan met een systeem van kleurencodes voor reisbestemmingen. 

De lijst wordt opgesteld door de evaluatiecel CELEVAL, die de autoriteiten over volksgezondheid adviseert, maar is op het moment van dit schrijven nog niet klaar. Op de lijst zullen landen, steden, of regio’s in kleuren worden onderverdeeld. 

Rode zones zijn steden, regio’s of landen die door het land in kwestie opnieuw in lockdown worden gebracht. Voor deze zones vaardigt België een formeel reisverbod uit. Reizigers die desondanks terugkeren uit deze zones zullen worden behandeld als ‘hoogrisicocontacten’, wat betekent dat ze verplicht getest worden en in quarantaine moeten.

Oranje zones zijn steden, districten, regio’s of landen waarvoor een hoog gezondheidsrisico is vastgesteld. Voor deze zones raadt België reizen sterk af, maar het is dus niet verboden. Reizigers die toch terugkeren uit deze zones zal gevraagd worden om testen te laten afnemen en in quarantaine te gaan. 

Voor groene zones zullen geen bijzondere beperkingen worden opgelegd. 

Kritiek 

In het Vlaams Parlement hebben minister-president Jambon (N-VA) en minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gisteren nog scherpe vragen gekregen over het systeem van kleurencodes. De kritiek luidde dat er veel te laat gestart is met het systeem en dat er nog te veel onduidelijkheid blijft. 

Ook voor de reissector zijn de kleuren niet bepaald helder. “Rood en groen zijn duidelijk, maar hoe zullen ze oranje invullen”, vraagt TUI-woordvoerder Piet Demeyere zich af. Hij verwijst naar de situatie in het Spaanse Lerida in de regio Catalonië. Daar werd afgelopen weekend een lockdown ingesteld na een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen, voornamelijk bij seizoensarbeiders. “Het is logisch dat Lerida zelf een code rood krijgt, maar wordt de regio daar rond dan meteen code oranje, terwijl de oorzaak van die stijging bekend is?”

De belangrijkste vraag bleef echter of een quarantaine voor toeristen uit rode zones ook echt afgedwongen kan worden. Gisterenavond heeft het Vlaams Parlement de decretale basis goedgekeurd om de quarantaine mogelijk te maken. Wie terugkomt uit risicogebied moet naar een arts van de overheid. Die kan iemand tijdelijk in thuisisolatie plaatsen of in het ziekenhuis isoleren, om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Wie de regels overtreedt, krijgt een boete. Die gaan van 26 tot 500 euro, telkens, volgens de opcentiemen, te vermenigvuldigen met 8. Er is er ook een gevangenisstraf mogelijk van acht dagen tot zes maanden. 

In de praktijk lijkt het door het vrij verkeer van personen in Europa nochtans zeer moeilijk om te controleren wie waar is geweest, bijvoorbeeld met de auto. Beke zei daarover gisteren bij Radio 1 dat er ook een “belangrijke morele verantwoordelijkheid” ligt bij de mensen zelf.

Strandgangers genieten volop van de vakantie in Nice.Beeld REUTERS