Direct naar artikelinhoud
Voetbal

BAS geeft Waasland-Beveren gelijk: beslissingen over competitiestop vernietigd

Een training van de spelers van Waasland-Beveren.Beeld BELGA

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft de klacht van Waasland-Beveren woensdag als gegrond verklaard. Dat bevestigt Martijn De Jonghe, woordvoerder van de Wase club, aan persagentschap Belga. De beslissingen genomen door de Algemene Vergadering van de Pro League op 15 mei worden vernietigd.

Op 15 mei werd beslist om het 1A-klassement van het seizoen 2019-2020 als volledig te beschouwen na 29 speeldagen. Club Brugge mocht zich officieel kampioen noemen. Hoewel Waasland-Beveren zich theoretisch op de slotspeeldag nog kon redden, werd de club naar 1B gestuurd. Er was hoop op een format met 18 ploegen, waardoor Waasland-Beveren, OH Leuven en Beerschot naar 1A zouden mogen, maar dat voorstel werd niet ter stemming voorgelegd. Er werd beslist om de gekende formule aan te houden, zij het met verkorte play-offs.

Waasland-Beveren voelde zich tekortgedaan en kondigde meteen aan de verplichte degradatie niet te aanvaarden. De beslissingen waren volgens de Waaslanders onreglementair en ook de procedures verliepen niet volgens het boekje, klonk het op de Freethiel. Een eerste klacht bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) bleef zonder gevolg. Het Mededingingscollege vond de beslissingen genomen op 15 mei niet buiten proportie in het licht van de coronacrisis, en zelfs het dichtst aanleunend op de sportieve logica en het bondsreglement.

Door de uitspraak van de BMA leek de degradatie een feit. Dinsdag nog werd het format met zestien teams bevestigd, hoewel er een voorstel op tafel lag om alsnog met achttien teams voort te gaan in 1A. Maar het BAS maakte woensdag, enkele uren na de kalendervoorstelling, de chaos alsnog compleet door de klacht van Waasland-Beveren bij het BAS gegrond te verklaren. De beslissingen genomen op 15 mei worden daardoor vernietigd, aldus de Wase club.