De spelers van Waasland-Beveren tijdens de eerste training van dit seizoen
NOS Voetbal

Onrust in Belgisch voetbal: degradatie Waasland-Beveren teruggedraaid

Waar SC Cambuur en De Graafschap zich inmiddels (morrend) hebben neergelegd bij het besluit van de KNVB om geen promotie-degradatie toe te passen, is het in België nog geen uitgemaakte zaak. Waasland-Beveren heeft het besluit dat de club degradeert met succes aangevochten bij het Belgisch Arbitragehof voor Sport (BAS), melden Belgische media.

In de Belgische competitie moest nog één speelronde worden afgewerkt op het moment dat het coronavirus uitbrak. Waasland-Beveren stond twee punten achter de veilige vijftiende plaats. Tijdens de Algemene Vergadering van 15 mei besloten de clubs de stand van dat moment als eindstand te accepteren.

Eigenlijk is de procedure vernietigd.

Sportjournalist Hans Vandeweghe

Waasland-Beveren ging in beroep, kreeg eerder nul op het rekest bij de Belgische Mededingingsautoriteit, maar is nu wel in het gelijkgesteld door het BAS. Het Arbitragehof heeft de vergadering nietig verklaard.

"Eigenlijk is de procedure vernietigd", zegt Belgisch sportjournalist Hans Vandeweghe in Langs de Lijn En Omstreken. Hij legt uit dat de Belgische voetbalclubs niet acht dagen van tevoren waren uitgenodigd voor de Algemene Vergadering en dat de agenda op dezelfde dag nog werd aangepast. En dat mocht dus niet volgens het Arbitragehof.

Het is nog niet duidelijk wat de exacte gevolgen van deze beslissing zijn. Er moet waarschijnlijk een nieuwe Algemene Vergadering komen, waarin de clubs met elkaar om de tafel moeten.

In Langs de Lijn En Omstreken vertelt Hans Vandeweghe, Belgisch sportjournalist, over de chaotische situatie.

Volgens Vandeweghe leeft bij onze zuiderburen over het algemeen het gevoel dat als de randzaken rondom die vergadering nu wel goed worden geregeld, Waasland-Beveren alsnog zou kunnen degraderen. Volgens Vandeweghe is de club zelf ook nog terughoudend.

"Die denken van het is een eerste kleine overwinning, maar we weten niet wat er nu nog verder wordt beslist. Ik denk dat ze ook wel weten dat het puur op procedure is gespeeld en als ze die opnieuw doen, dat Waasland-Beveren op een juiste manier naar 1B (red. tweede niveau van België) wordt gezet.

De Pro League, organisator van de Belgische competitie, presenteerde eerder vandaag het nieuwe competitieschema voor volgend seizoen. Daarop prijken nu nog de namen van OH Leuven en Beerschot, die nog een beslissingsduel om promotie moeten uitvechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl