Direct naar artikelinhoud
Blikvangers

Gevouwen Bootje is de reuzen­uitvoering van het papieren bootje

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Vandaag: Gevouwen Bootje.

In het reliëf op de stalen platen van het bootje is waterleven te herkennen: vissen, schelpen.Beeld Nosh Neneh

‘Pappaaa, tillen!” Iedereen die weleens met een klein kind door de Jan Olphert Vaillantlaan op IJburg heeft gewandeld, zal het herkennen. Dat het beeld Gevouwen Bootje van Suzanne Willems is bedoeld om te beklimmen lijkt sterk, maar het kan wel. En kleintjes hebben daar enige hulp bij nodig. Die staan dan vanuit het bootje een paar minuten heel gelukzalig te zwaaien en te joelen, en dan is het: “Mammaaa, ik wil eruit. Tillen!”

Het beeld op Steigereiland is de reuzen­uitvoering van het papieren bootje dat we op de kleuterschool – pardon, in groep 1 of 2 – allemaal zo vaak hebben gevouwd. Deze variant is uitgevoerd in witgeschilderde stalen platen. Helemaal achter in de Jan Olphert Vaillantlaan heeft het een prachtig plekje op de kade van wat de Steigerbaai wordt genoemd – bij warm weer een populaire zwemplek.

Daar aan het einde van de straat staat ook Vrijburcht, een wooncomplex met gemeenschappelijke voorzieningen als een binnentuin, een theaterzaal, een plantenkas en een crèche. Bij de officiële opening ervan in 2007 werden twee kunstwerken van Suzanne Willems onthuld. Dat bootje op de kade en aan de gevel van café-restaurant Vrijburcht hangt een van kunststof vervaardigd werk van tegen elkaar aanliggende vissen.

Ook in het reliëf dat is aangebracht op de ­stalen platen van het bootje is waterleven te herkennen: vissen en kreeften, maar ook wier en schelpen. Met haar beelden verwijst Willems graag naar het verleden van de omgeving waar ze staan, lezen we op haar website. Wind en water zijn er nog altijd genoeg op IJburg; haar Gevouwen Bootje verwijst naar de tijd dat hier alleen maar wind en water waren. Ooit klotste waar nu Steigereiland is het IJsselmeer, daarvoor woedde er de Zuiderzee.

Vanaf de plek waar in de Jan Olphert Vaillantlaan het Gevouwen Bootje staat, kun je op de Diemerzeedijk een oud wit huis zien liggen dat het nog allemaal heeft meegemaakt. Via de Hein de Haanbrug (vernoemd naar de in 2015 overleden architect van Vrijburcht, die daar ook zelf woonde) fiets of loop je er zo naar toe.

Behalve die liefde en belangstelling voor geschiedenis zijn ook dieren een vast thema in Suzanne Willems’ beelden in de openbare ruimte. De werken zijn vaak figuratief en niet erg zwaar op de hand. Willems is ook illustratrice, in opdracht maakt ze portretten van honden.

www.suzannewillems.nl

Gevouwen Bootje

Sinds 2007
Kunstenaar Suzanne Willems
Waar Jan Olphert Vaillantlaan (bij Vrijburcht)

Gevouwen Bootje is de reuzen­uitvoering van het papieren bootje
Beeld Laura van der Bijl