Direct naar artikelinhoud

Een benefietshow, want ‘praktisch bankroet’ Suriname heeft hulp nodig

In Suriname ligt een humanitaire ramp op de loer vanwege corona. Woensdagavond is een benefietshow om geld in te zamelen voor medische hulpmiddelen.

Medici in de strijd tegen corona, het Regionaal Ziekenhuis Wanica, Suriname.Beeld Dave Edhar

De eerste coronadode in Suriname viel op 6 april. Het was de 60-jarige Rik Schuitemaker, sportman uit Paramaribo. Het werd breed uitgemeten in het nieuws, de sportwereld was in shock. In Suriname zijn inmiddels 600 coronabesmettingen genoteerd en 14 mensen aan corona bezweken. Het werkelijke aantal besmettingen, schatten de artsen, ligt veel hoger.

Rik Schuitemaker was een goede vriend van Jörgen Raymann. De presentator/cabaretier aarzelde niet om een benefiet tv-show te organiseren. Met het inzamelen van geld moet een humanitaire ramp in Suriname worden voorkomen. “Er is een groot tekort aan medische faciliteiten en middelen, aan verpleegkundigen. Er is dringend geld nodig,” zegt Raymann, die in Suriname is opgegroeid. “In Suriname zijn geen Tozo-regelingen. Wie niet werkt, heeft geen eten. Er is al honderden jaren een band tussen Nederland en Suriname. Laten de mensen met een warm hart naar de show kijken.”

Half maart werden het Surinaamse luchtruim en de grenzen gesloten. Ook de scholen gingen dicht. Het land ging op 8 juni in totale lockdown en stelde een avondklok in. Scheidend president Desi Bouterse liep ondanks de Covid-19-uitbraak een maand later zonder enige bescherming in een ziekenhuis rond. Op een filmpje is te zien hoe hij zich liet omhelzen door verplegend personeel, zonder mondkapjes.

Paniekerige sfeer

Na de verkiezingen in mei, die door Bouterse zijn verloren, steeg het aantal coronabesmettingen snel. Enkele parlementsleden raakten besmet, onder wie de voorzitter Ronnie Brunswijk en twee coalitieleiders. De Suriname Herald sprak van een ‘paniekerige sfeer’ omdat mogelijk meer politici Covid hebben opgelopen.

Suriname klopte bij Nederland aan; het ministerie van Buitenlandse Zaken inventariseerde welke hulp nodig is. Het Surinaamse bedrijfs­leven haalde intussen 1,1 miljoen dollar – zo’n 888.000 euro – op. Het geld werd besteed aan beademingsapparatuur, testmateriaal en beschermingsmiddelen. Het SU4SU-potje (Suriname for Suriname), het fonds om zorginstellingen te steunen in de strijd tegen het virus, is weer grotendeels leeg. Het tekort aan medische faciliteiten en middelen bestaat nog steeds.

In de tv-show komen artsen, schrijvers en artiesten als Cynthia McLeod, Gerda Havertong en Trijntje Oosterhuis aan het woord. Een van de artsen is Niels Wijkstra van Amsterdam UMC, die werkte op de intensive care en de afdeling cardiologie in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. Hij heeft nog nauw contact met zijn Surinaamse collega’s. “Ze vragen hoe wij kamers en apparatuur reinigen, met patiëntenstromen omgaan en welke beschermingsmaatregelen nodig zijn. Zoals wij destijds naar Italië en China keken, zo kijkt Suriname nu naar ons.”

Navim Ramdhani, die leidinggeeft aan de intensive care van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo, hoopt op gulle gevers. “Er is nog steeds een tekort aan ic-bedden, ambulances en beademingsapparatuur. Daarnaast zijn ic-verpleegkundigen, intensivisten en medisch laboranten hard nodig.”

Inhalig wil hij niet zijn. “Maar ik hoop wel dat er minimaal 2 miljoen wordt opgehaald. Een ic-bed met alles erop en eraan kost al zo’n 50.000 dollar.”

Twee mondkapjes over elkaar

Ramdhani is bezorgd over de groei van het aantal patiënten. “Vooral aan de oostgrens nemen de besmettingen toe. Hoe het verder verloopt, staat of valt met de leefwijze van de bevolking. Zij moeten zich aan alle spelregels houden.”

Ook maakt hij zich zorgen over de economische groei in Suriname. “Hoe verloopt de symbiose tussen Covid-19 en de economie? We zijn praktisch bankroet. Ga je niet dood aan corona, dan misschien aan het gebrek aan eten.”

Vrijdag reisde een team van infectiologen, infectiepreventiedeskundigen en een microbioloog van het Radboudumc af naar Suriname. Om de twee, drie weken wordt een nieuw team uit Nederlandse ziekenhuizen ingevlogen om coronazorg te bieden. “Er is al een flinke stap gemaakt,” zeggen internist-infectiologen Karin Veerman en Denise Telgt. “We moeten nu de Nederlandse protocollen uitrollen zodat Suriname niet dezelfde fouten maakt als wij aan het begin van de crisis. Zij kunnen profiteren van ons voortschrijdende inzicht. We zien dat men erg bang is voor het virus. Verpleegkundigen dragen soms twee mondkapjes over elkaar heen of hebben een spatbril én een beschermkapje op. Dat is overbodig. Je kunt volstaan met één mondkapje, zodat je meer verpleegkundigen kunt beschermen.”

Nederland voor Suriname: 20.30 uur op NPO1.

Jörgen Raymann. De cabaretier is de presentator van de benefietshow.Beeld ANP Kippa