Direct naar artikelinhoud
American football

Patrick Mahomes, de ideale schoonzoon van 40 miljoen per jaar

Patrick Mahomes tekende het waanzinnigste contract ooit: 400 miljoen in 10 jaar.Beeld AFP

Pas 24 en nu al zeker van een jaarloon van 37 miljoen euro. Zijn naam: Patrick Mahomes. Beroep: profspeler bij NFL-club Kansas City Chiefs. Geen verwaand nest, eerder het type boy next door en al geknuffeld als nieuw icoon van de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

De getallen op zijn contract doen duizelen. 400 miljoen euro in 10 jaar tijd. Dat komt, om het even goed te schetsen, overeen met een uurloon van 4.682 euro. Minstens, want het kan nog oplopen tot 445 miljoen. En Patrick Mahomes is nog altijd maar een jonge twintiger, geen ervaren rot in zijn sport zoals Messi, Ronaldo of Hamilton. In de VS kreeg geen enkele atleet al zo'n waanzinnig contract – nog nóóit. 

Uiteraard zijn er sporters die meer verdienen dan Mahomes, zoals Roger Federer (95 miljoen in 2019) of LeBron James (78 miljoen) maar dat komt voor een groot deel uit hun commerciële deals. Zo haalde James vorig jaar 51 miljoen op uit sponsoring, Mahomes een kleine 6 miljoen. Ook die inkomsten gaan volgens marketeers nog ontploffen voor de quarterback van de Kansas City Chiefs. “Wie de Super Bowl wint, wordt gekatapulteerd in de stratosfeer van bekende namen”, weet zijn manager Leigh Steinberg.

Mahomes mag dan al in korte tijd zijn uitgegroeid tot een household name in de VS, in Europa reikt hij nog niet tot aan de enkels van atleten zoals Federer of Neymar. Mahomes wie? Uiteraard zijn het vooral zijn prestaties die uitnodigen tot een monstercontract. Gedurende zijn eerste jaar bij de Chiefs was hij als groentje nog de backup voor de twaalf jaar oudere Alex Smith maar head coach Andy Reid wist genoeg – Smith verdween naar Washington, Mahomes werd zijn nieuwe aanvalsleider. 

Messi blijft de grootste verdiener: top 10 van jaarlonen in de sport

1. Lionel Messi (Arg/33) voetbal, FC Barcelona: 104 miljoen euro

2. Cristiano Ronaldo (Por/35) voetbal, Juventus: 57 miljoen euro

3. Neymar Jr. (Bra/28) voetbal, PSG: 55 miljoen euro

4. Lewis Hamilton (GB/35) F1, Mercedes: 45 miljoen euro

5. Damian Lillard (VS/29) basketbal, Portland Trail Blazers: 43 miljoen euro

6. Patrick Mahomes (VS/24) American football, Kansas City Chiefs: 40 miljoen euro

7. James Harden (VS/30) basketbal, Houston Rockets: 38 miljoen euro

8. John Wall (VS/29) basketbal, Washington Wizards: 38 miljoen euro

9. Russell Westbrook (VS/31) basketbal, Houston Rockets: 37 miljoen euro

10. Kevin Durant (VS/31) basketbal, Brooklyn Nets: 36 miljoen euro

Reid heeft het zich geen seconde beklaagd. Mahomes schonk Kansas vorig jaar zijn eerste Super Bowl, hun eerste sinds 1969. Hij werd op zijn 24ste verkozen tot meest waardevolle speler (MVP) – de jongste ooit. Hij smeet 50 touchdowns in het seizoen – ook dat deed niemand hem op die leeftijd al voor. Zijn potentieel is gigantisch en dan mag het niet verbazen dat de Chiefs zijn rookiecontract van 14,5 miljoen euro voor vier jaar nu exponentieel opwaarderen.

Sport zat hem altijd al in de genen. Zijn vader Pat Sr. was een profspeler in de MLB, al verdwijnt de 2,4 miljoen euro die hij tijdens zijn carrière als werper bij verschillende clubs verdiende nu uiteraard in het niets tegen het fortuin van zijn zoon. Patrick Mahomes had net zo goed in het baseball kunnen belanden. Als kind smeet hij weleens een balletje met vedetten als Derek Jeter en Alex Rodriguez en volgens zijn vader heeft hij er de arm voor. Maar finaal koos hij toch voor football aan de Texas High-universiteit. 

Eigenlijk liep alles heel gladjes in het leven van Mahomes junior – op de scheiding van zijn ouders na, toen hij elf was. Geen vechtscheiding evenwel, Pat Sr en zijn ex Randa Martin wonen de matchen van hun zoon samen bij.

Geen kapsones

Patrick Mahomes is geen wildebras. Over hem geen verhalen van drank, drugs of rock-’n-roll, hij lijkt wel de ideale schoonzoon. Een verantwoorde jongeman, sinds zijn zestiende samen met Brittany Matthews, die haar eigen fitnesszaak uitbaat en in 2017 een tijdlang professioneel voetbalde bij de IJslandse club UMF Afturelding. Vorig jaar kochten ze samen een huis van 1,7 miljoen euro in Kansas City. Mahomes stelde één eis: zijn eigen kamer vol schoenen. 

Mahomes gaat er prat op dat hij geen kapsones heeft, dat hij nog geen spat is veranderd. “Ik wil dat mensen me zien als een persoon die benaderbaar is, die je kan aanspreken; iemand die van sport houdt en van de mensen om hem heen. Ik heb nog altijd dezelfde vrienden en dezelfde vriendin. Ik ben niet anders dan iedereen.”

Patrick Mahomes, quarterback met een uurloon van 4.682 euro.Beeld EPA

Het is begrijpelijk dat de Afro-Amerikaanse gemeenschap hem meteen in de armen sloot. Mahomes, een mulat die zich identificeert als een zwarte speler, is pas de derde Afro-Amerikaanse speler die de trofee van MVP won; hij richtte zijn eigen stichting (15 and the Mahomies) op die zich inzet voor kansarme kinderen; hij is diepgelovig en sprak zich openlijk uit voor Black Lives Matter; én hij krijgt nu meer betaald dan om het even welke blanke sporter in de VS – als dat geen toonbeeld en voorbeeld van succes is. Het is een rol die hij met plezier omarmt.