Direct naar artikelinhoud
ColumnChris Buur

De nieuwe Defender is enthousiast volgestopt met rare details

Een Audi Q4 E-Tron Sportback Concept.Beeld Audi

De coupé-SUV is de lelijkste modelcategorie bij de hedendaagse dealer, tenminste, dat vind ik al jaren, maar de auto-industrie heeft zich daar helaas weer eens weinig van aangetrokken. Sterker, de four wheel drive met schuin aflopende daklijn is een almaar uitdijend segment geworden, met de Audi Q4 E-Tron Sportback Concept deze week als nieuwste loot. Er is nu eenmaal een markt van mensen die graag de patserigheid van een superlage sportwagen stapelen op de patserigheid van een superhoge SUV, om als een double quarter pounder with cheese over de boulevards van Marbella te schuifelen.

Maar er is, soort van, hoop. Naast de geplette SUV is de gewóne upmarket SUV in de afgelopen jaren ook steeds lager, ranker en gestrekter geworden, gewoon omdat dat nu eenmaal wat chiquer en, dus, poeniger oogt. En zo is er ineens ruimte op rechts: die van het kloeke model.  Want ook daar is beslist een markt voor: die van het specifieke, hardnekkige type rijkaard dat demonstratief laat zien niet veel te geven om fancy spullen, maar evengoed graag wil weten dat hij veel geld heeft. Volvo stationwagens werden daar ooit voor gemaakt, om de bemodderde waxcoat, de paardrijlaarzen en de labradors in de smijten, maar Volvo is óók steeds fancier auto's gaan maken, dus het segment van extreme onopgesmuktheid voor een ton of meer ligt geheel open.

Landrover rook zijn kans, door de modelnaam Defender weer in stelling te brengen. De oorspronkelijke Defender was een  oerjeep: platte stukken plaatmetaal met zichtbare klinknagels, voor het authentieke safari- en landgoederengevoel. Landrover bouwde hem van 1948 tot en met 2016, waarop de labrador-rijkaard automatisch ‘heritage!’ roept. De nieuwe Defender is de heruitvinding daarvan: bijna hysterisch plomp en hoekig. 

En zoals sommige mensen van verre adel steevast zeggen dat ze niks moeten hebben van dat elitaire gedoe rond hun afkomst, om vervolgens nooit meer op te houden over de malle gebruiken van die gekke familie van hun tijdens excentrieke jachtpartijtjes, zo is de Defender enthousiast volgestopt met rare details waar uw landhuisbewonende vriend u de hele rit zo achteloos mogelijk over zal onderhouden. Lollige raampjes bijvoorbeeld in de bovenhoeken, waarmee de passagiers het wild in de bomen kunnen observeren. Airco voor de hond in de achterbak. Een elastiek om de veldfles met stiekeme whisky tegen de wand te binden. Een compleet rubberen interieur, lekker stoot-, modder- en slipvast. Kostelijk.

De oorspronkelijke Range Rover veroverde ooit via Lady Di en de chique bovenlaag de welstandige klasse, met al het SUV-geweld daarna tot gevolg. Deze Defender wordt het nieuwe chic. Binnenkort in de villawijk bij u om de hoek.