Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Hoe zal het profvoetbal er volgend seizoen uitzien? Dit besliste de Pro League

Hoe zal het profvoetbal er volgend seizoen uitzien? Dit besliste de Pro League
Beeld BELGA

Zestien ploegen, verkorte play-offs voor Europese tickets en mogelijk twee dalers. Zo zal het volgende voetbalseizoen eruitzien. De Pro League hield na een turbulent seizoen vandaag zijn laatste Algemene Vergadering voor het zomerreces. Daar werden ook al zeven namen verkozen voor de Raad van Bestuur.

en

Er komt volgend seizoen geen Jupiler Pro League met achttien ploegen in 1A. De Algemene Vergadering van de Pro League stemde het voorstel weg, zo bevestigde initiatiefnemer en Cercle Brugge-voorzitter Vincent Goemaere na afloop. De vereiste tweederdemeerderheid werd niet gehaald.

Zestien ploegen dus, waarvan er twee kunnen degraderen. Nummer 16 in het klassement degradeert naar 1B, zoals al het geval was. Nummer 15 speelt volgend seizoen een barragematch tegen de nummer 2 van 1B. Dat wil dus zeggen dat er nu twee ploegen uit 1B zullen kunnen stijgen naar de hoogste voetbalklasse.

De nummers 1 tot 4 in 1A zullen in de zogenaamde ‘Champions Play-off’ spelen om een Champions League-ticket. De nummers 5 tot 8 spelen om een Europa League-ticket. Voor het nummer 9 tot en met 14 eindigt het seizoen na de reguliere competitie.

Peter Croonen, voorzitter van de Pro League.Beeld Photo News

Nieuwe Raad van Bestuur

De Algemene Vergadering van de Pro League heeft ook al zeven van de acht vrijgekomen mandaten toegewezen voor de Raad van Bestuur. Karel Van Eetvelt (RSCA), Sven Jaecques (Antwerp), Alexandre Grosjean (Standard) en Ronny Verhelst (Kortrijk) zijn de nieuwe namen.

Van Eetvelt neemt de plaats van Marc Coucke in, Alexandre Grosjean vervangt Bruno Venanzi en Ronny Verhelst komt in de plaats van Joseph Allijns. Verder vervoegt Sven Jaecques Michel Louwagie (AA Gent), Mehdi Bayat (Charleroi) en Eddy Cordier (Zulte Waregem), die hun mandaten verlengen.

Grepen naast een zitje: Walter Damen (Beerschot), Peter Willems (OHL), David Meekers (STVV), Paul ­Allaerts (Moeskroen) en Vincent Goemaere (Cercle Brugge). Zij haalden de vereiste meerderheid van 50 procent niet. Het mandaat van 1B-vertegenwoordiger Philippe Bormans (Union SG) liep nog. Vincent Mannaert kondigde maandag aan zijn mandaat niet te willen verlengen, Jacques komt in zijn plek.

Het achtste zitje wordt wellicht op een later moment toegewezen.