Het is niet zo vreemd als je nog nooit van Devron hebt gehoord. Het is een merknaam van het Roemeense SC Eurosport DHS SA. Dit bedrijf produceert vooral veel e-bikes voor derden, maar heeft ook een bescheiden reeks MTB’s en racefietsen.

Een echte importeur heeft Devron niet; het merk wordt in Nederland vertegenwoordigd door TOM b.v., bekend van Giga-Bikes.nl en de gelijknamige winkel in Tilburg. En Devron is volop op Marktplaats te zien. TOM richt zich op de fietser met een beperkt budget. Dat past mooi binnen deze test.

Deze in de aanbieding zijnde nagelnieuwe Urbio Road is van 2017 – dat vermeldt de decal op de staande buis. Een stevig hydroformed 6061 alu frame met licht aflopende bovenbuis, oversized en geovaliseerd, intern lopende derailleurkabels, rechte alu voorvork en een lekker vrolijke vormgeving. Rood, zwart met wit en heel veel bijpassende onderdelen. Een complete Shimano Tiagra 4700 10-speed groep met 50/34 crankstel en de slanke Tiagra Dual Control-hendels. Grappig: in de wielen met Ursus-velgen draaien heel soepele Novatec-naven – die je ook wel eens aantreft bij namaak FFWD-wielen… Compleet weegt de Urbio 9,80 kilo.

Devron Urbio Road

De Road R4.8 heeft een bijna klassieke geometrie, zo eentje waar profs op rijden. Zie je bij veel merken dat een ‘56’ ook een ‘56’ of ‘55’ bovenbuis heeft, onze Roemeen heeft er een van 58 centimeter. En een wielbasis van ruim een meter. Hoppa. De Roemeense fiets is superstrak, nooit uit balans te brengen en doorknallen!

Het is geen subtiele racer, een beetje stug is-ie wel. Maar: demarreren en in één streep naar de finish. De Devron is technisch helemaal in orde. Maar kijk wel even of de fiets bij jouw rijgedrag past. Nog een tip: een paar high end bandjes bestellen bij Giga Bikes. De standaard Conti’s zijn wat stug. Jammer.

Devron Urbio Road

Geen idee wat het is, maar het oogt goed.


Fris rood en zwart.


Lekker lopende naven.