Achraf Hakimi (Dortmund) toont zijn T-shirt
NOS Voetbal

Duitse voetbalbond trots op steunbetuigingen, maar sluit sancties niet uit

Diverse spelers uit de Bundesliga stonden dit weekend stil bij de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die door politiegeweld om het leven kwam. De Duitse voetbalbond zegt begrip te hebben voor die steunbetuigingen, maar sluit sancties daarvoor niet uit.

"Ik heb veel respect voor spelers en speelsters die hun karakter en solidariteit tonen", zegt DFB-voorzitter Fritz Keller. "Zulke mondige voetballers zie ik graag, ik ben trots op hen. Als mensen worden gediscrimineerd op basis van hun huidskleur, is dat ondraaglijk. Als je sterft vanwege je huidskleur, dan ben ik diep ontzet."

Mogelijk sancties

Kellers collega, vice-voorzitter Rainer Koch, gaf wel aan dat onderzocht wordt of er mogelijk sportieve sancties volgen op die steunbetuigingen. "We moeten nog vaststellen of een wedstrijd en een voetbalveld de juiste plaats zijn voor deze acties", aldus Koch.

"Internationaal geldt, dat voetbalwedstrijden vrij moeten blijven van politieke uitingen of andere teksten van welke aard dan ook. Het valt echter nog te bezien of er bij ons in deze gevallen straffen zullen komen."

  • AFP
    Marcus Thuram knielt uit protest tegen het politiegeweld in Amerika
  • AFP
    Jadon Sancho laat zijn T-shirt zien

Marcus Thuram van Borussia Mönchengladbach scoorde zondag twee keer en knielde na zijn eerste treffer. Dat geldt sinds 2016 als teken van protest tegen raciaal geweld, geïntroduceerd door American football-speler Colin Kaepernick.

Gele kaart

Later op de dag maakte Jadon Sancho voor Borussia Dortmund uit tegen SC Paderborn (6-1 winst) drie goals en droeg die op aan Floyd met de tekst 'Justice for George Floyd', 'Gerechtigheid voor George Floyd'. Ook ploeggenoot Achraf Hakimi toonde die tekst op zijn shirt.

Bij de eerste goal kreeg Sancho voor die actie echter een gele kaart van scheidsrechter Daniel Siebert, die daarmee de FIFA-regels waarin staat dat spelers hun shirt bij het juichen niet mogen uittrekken, opvolgde. Ook het tonen van politieke of religieuze teksten zijn sinds 2014 verboden, maar iedere nationale competitie mag zelf beslissen over de straf die daarop staat.

Hakimi, die zijn shirt niet uit trok maar wel omhoog deed om de geschreven tekst te laten zien, kreeg geen kaart van arbiter Siebert.

Op zaterdag betuigde Schalke 04-speler Weston McKennie ook al zijn steun aan Floyd. Hij deed dat door op een bandje om zijn arm de tekst 'Justice for George' te schrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl