Laatste ontwikkelingen Covid-19

Code rood in Suriname na nieuwe coronabesmettingen

Vanaf maandag wordt een aantal maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in Nederland versoepeld. Ondertussen neemt het aantal coronapatiënten op intensive cares steeds verder af. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zondag 31 mei de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws op zondag:

  • Sinds zaterdag zijn vijf sterfgevallen genoteerd waarvan duidelijk is dat Covid-19 de doodsoorzaak is. In totaal is bij bijna 6.000 mensen in Nederland vastgesteld dat zij zijn overleden aan het coronavirus. Het aantal patiënten op de IC nam nog eens met elf af.
  • De NS waarschuwde dat het traject tussen Amsterdam, Haarlem en Zandvoort deze zondag drukker is dan gewenst. Daardoor lopen reizigers het risico dat ze niet de gepaste anderhalve meter afstand kunnen houden.
  • De Surinaamse regering heeft zondag code rood uitgevaardigd nadat een vijftiende persoon in het land besmet bleek met het coronavirus. Voor zover bekend was Suriname hiervoor juist al enkele weken coronavrij en de scholen zouden maandag weer open gaan. Dit is nu weer opgeschort.
  • Rotterdam sluit drie parken 's avonds voor onbepaalde tijd vanwege drukte en opstootjes op zaterdag. Het Vroesenpark, het Roel Langerakpark en het Dakpark gaan van 21.00 uur tot 07.00 uur dicht op basis van artikel 2.5 van de noodverordening.
  • De Spaanse Policía Nacional is een onderzoek gestart naar een feestje in de stad Cordoba afgelopen dinsdag waar de Belgische prins Joachim aanwezig was. De prins testte later positief op het coronavirus.

Een muurschildering in New Delhi. Ook in India beginnen deze maand versoepelingen van maatregelen in verschillende regio's. Foto Sajjad Hussain/AFP

Lees ook: het coronablog van maandag 1 juni

Code rood in Suriname na nieuwe coronabesmettingen

De Surinaamse regering heeft zondag code rood uitgevaardigd nadat een vijftiende persoon in het land besmet bleek met het coronavirus. Sinds dinsdag zijn er vier nieuwe besmettingen bijgekomen. Het huidige aantal bevestigde ziektegevallen in Suriname is vijf, zo meldt Starnieuws. Ook is de uitslag van de verkiezingsresultaten van Suriname uitgesteld, nadat een coronabesmetting is vastgesteld in de sporthal waar deze worden verwerkt.

Code rood betekent dat er sprake is van verspreiding binnen de gemeenschap. De bron van de besmettingen is onbekend en niet meer te achterhalen, meldt het lokale medium. Ter voorkoming van verdere verspreiding is onder andere de grensbewaking aangescherpt en is het binnenlandse vliegverkeer stopgezet. Verder is het maximaal aantal mensen dat bijeen mag komen in een religieuze bijeenkomst van 250 teruggebracht naar 10.

Voor zover bekend was Suriname hiervoor juist al enkele weken coronavrij en de scholen zouden maandag weer open gaan. Dit is nu weer opgeschort. President Desi Bouterse houdt vanavond om 19.00 uur lokale tijd (00.00 uur in Nederland) een spoed-persconferentie over de situatie en wat het land nu te wachten staat. In Suriname is van één iemand bekend dat hij of zij is overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Tweede Haagse moskee schort activiteiten op na coronabesmettingen

De as-Soennah moskee in Den Haag staakt voorlopig alle activiteiten omdat „tientallen bezoekers van verscheidene moskeeën” het coronavirus hebben opgelopen en een moskeeganger inmiddels zou zijn overleden. Dat maakte de as-Soennah moskee zondagavond bekend via Facebook. Ruim een week geleden sloot de Haagse Faizulmoskee al haar deuren, nadat bij een bezoeker het coronavirus werd vastgesteld.

De vrijdagpreek, gebeden en lezingen van de as-Soennah moskee die online werden uitgezonden, zullen voorlopig niet worden opgenomen in de moskee. Het gebedshuis wil de digitale lessen wel voortzetten, maar „beraadt” zich nog op hoe dit veilig kan gebeuren. „Wij als stichting willen onze uiterste best doen om verspreiding in onze samenleving terug te dringen, zodat wanneer wij straks weer opengaan dit veilig kan”, schrijft de Stichting as-Soennah.

Het gebedshuis kwam in 2018 in opspraak vanwege buitenlandse financiering en omstreden preken over gewapende jihad en vrouwenbesnijdenis.

Staatssecretaris Keijzer: help ondernemers, ga naar het terras

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat, CDA) roept Nederlanders op om vanaf maandag vooral het terras op te gaan om restaurants en cafés te steunen die klappen hebben gehad door de gedwongen sluiting. „Help die lokale ondernemer om weer op te starten”, zei de staatssecretaris in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Zelf zegt Keijzer dat ze van plan is te gaan eten bij een visrestaurant.

Volgens Keijzer valt voor bepaalde restaurants de interesse voor een tafel nog tegen. „Ik las ergens dat een restaurant maar drie reserveringen had. Ik zou willen zeggen: mensen, ga toch kijken, ga bellen of er een plekje voor je is”. Wel roept de staatssecretaris mensen die zich niet lekker voelen op om thuis te blijven, conform het Nederlandse corona-beleid.

Maandag vanaf 12.00 uur mogen terrassen weer gedeeltelijk open. Daarbij moeten gasten wel een zitplaats hebben gereserveerd en de gepaste anderhalve meter afstand houden, tenzij ze tot hetzelfde huishouden behoren. Binnen mogen horeca maximaal dertig gasten ontvangen.

Rotterdam sluit drie parken 's avonds vanwege drukte en overlast

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam gaat 's nachts drie parken sluiten omdat het daar zaterdagavond te druk en onrustig was. In het Vroesenpark, het Roel Langerakpark en het Dakpark ontstond overlast en moest de politie ingrijpen.

De drie parken zullen van 21.00 uur tot 07.00 uur dicht gaan op basis van artikel 2.5 van de noodverordening, zei de burgemeester zondag. Voor hoelang de nachtsluiting blijft, is niet bekendgemaakt. Overdag kunnen de parken wel worden bezocht. De politie gaat voorlopig controleren of de parken leeg blijven 's nachts.

Na meldingen van geluidsoverlast heeft de politie zaterdagavond eerst het dichtbij dierentuin Blijdorp gelegen Vroesenpark ontruimd. Daar werd gedronken en gebarbecued en waren vechtpartijen ontstaan. Hierbij is niemand gearresteerd.

Niet lang daarna kwam de politie naar een schietpartij in het Roel Langerakpark, ongeveer een kilometer verderop. Hier werden de ordehandhavers bekogeld met stenen en flessen. Drie verdachten zijn aangehouden en twee mannen raakten door de kogels gewond, melden omroep Rijnmond en het AD.

In het Roel Langerakpark werd zaterdagavond ook een aanwezige fotojournalist, Joey Bremer, op zijn slaap geslagen. Tegen Rijnmond zei de fotograaf: „De sfeer in het park was echt enorm grimmig. Veel lachgasgebruik. Ik heb ook het idee dat veel mensen die uit het Vroesenpark zijn weggestuurd, gewoon naar het Roel Langerakpark zijn gegaan.” Zijn belager is direct ter plaatse opgepakt.

Ook in het Dakpark in Rotterdam was het te druk. Foto iStock

Het nieuws van zondag

  • Sinds zaterdag zijn vijf sterfgevallen genoteerd waarvan duidelijk is dat Covid-19 de doodsoorzaak is. In totaal is bij bijna 6.000 mensen in Nederland vastgesteld dat zij zijn overleden aan het coronavirus. Het aantal patiënten op de IC nam nog eens met elf af.
  • De NS waarschuwt dat het traject tussen Amsterdam, Haarlem en Zandvoort deze zondag drukker is dan gewenst. Daardoor lopen reizigers het risico dat ze niet de gepaste anderhalve meter afstand kunnen houden.
  • De Spaanse Policía Nacional is een onderzoek gestart naar een feestje in de stad Cordoba afgelopen dinsdag waar de Belgische prins Joachim aanwezig was. De prins testte later positief op het coronavirus.
  • Aruba wil zo snel mogelijk weer toeristen vooral uit Europa en Amerika ontvangen, nu het eiland volgens de Arubaanse regering 'coronavrij' is. De laatste Covid-19-patiënt van het Caraïbische eiland is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.
  • Amerikaanse autoriteiten vrezen voor extra coronabesmettingen door de hevige protesten naar aanleiding van de dood van een ongewapende zwarte man door politiegeweld in Minneapolis. De gouverneur van Minnesota, Tim Walz, zei zaterdag dat veel demonstranten niet voldoende afstand tot elkaar houden.

Elf minder coronapatiënten op de IC

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care ligt is het afgelopen etmaal met 11 afgenomen tot een totaal van 159. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) op zondag.

Met nog eens 501 non-coronapatiënten op de IC is de bezetting in totaal laag, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Dat komt omdat huisartsen en ziekenhuizen kennelijk langer nodig hebben om de reguliere zorg weer op te starten.”

Er ligt nog altijd een patiënt met Covid-19 op een IC in Duitsland. Verder liggen er nog 544 zieken met corona buiten de IC in het ziekenhuis, 45 minder dan zaterdag.

NS: drukker dan gewenst in treinen naar Zandvoort

De NS waarschuwt dat het traject tussen Amsterdam, Haarlem en Zandvoort deze zondag drukker is dan gewenst. Daardoor lopen reizigers het risico dat ze niet de gepaste anderhalve meter afstand kunnen houden.

„Het is een mooie dag, mensen willen graag naar het strand”, concludeert een NS-woordvoerder. „Toch vragen we reizigers om de trein alleen te gebruiken als dat noodzakelijk is, en niet voor een uitje naar Zandvoort.”

De NS roept op station Haarlem om waar mensen het beste kunnen instappen, om zo de drukte in de trein te spreiden. De verwachting is dat deze drukte tot 21.00 uur zal voortduren. Nederlanders die toch naar het strand willen, wordt verzocht om alternatief vervoer te zoeken.

Vanaf maandag 1 juni is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht.

Amsterdam-Haarlem-Zandvoort: we zien de drukte toenemen in de treinen naar Zandvoort. Voor uw veiligheid en die van onze medewerkers. Houd 1,5 meter afstand. #asdhlmzvt

— NS online (@NS_online) May 31, 2020

Spaanse politie onderzoekt coronafeestje Belgische prins

De Spaanse Policía Nacional is een onderzoek gestart naar een feestje in de stad Cordoba afgelopen dinsdag waar de Belgische prins Joachim aanwezig was. De prins testte later positief op het coronavirus. Dat meldt het Spaanse persbureau EFE.

Prins Joachim (28) is de zoon van prinses Astrid, de zus van koning Filip. Hij is de tiende in de Belgische lijn van troonopvolging. Vorige week zondag vloog de prins volgens persbureau EFE met een commerciële lijnvlucht naar Madrid en pakte daar de trein naar Cordoba, waar zijn vriendin woont.

Met zijn bezoek aan het feestje heeft Joachim volgens de politie de in Spanje verplichte twee weken zelfquarantaine niet in acht genomen. Het politieonderzoek richt zich verder op de vraag of tijdens het feestje in een woning in Cordoba samenscholingsregels zijn geschonden. In Spanje mogen niet meer dan vijftien mensen samenkomen. Op het feestje zouden 27 bezoekers zijn geweest.

De Belgische prins Joachim, beeld uit 2014. Foto EPA

Politie beëindigt straatfeest in Dordrecht

De politie heeft zaterdagnacht ingegrepen bij een straatfeest in Dordrecht waar vijftig tot zestig mensen aanwezig waren. Een 33-jarige man werd gearresteerd. Hij werd bij zijn aanhouding gebeten door een politiehond. Dat meldt de politie zondag.

Rond 00.30 uur kreeg de politie melding van geluidsoverlast in verband met een verjaardagsfeest. „Op straat stonden meerdere picknicktafels, een opblaasbaar zwembadje en andere attributen en was er een DJ actief", laat de politie weten.

Ondanks een waarschuwing wilde de jarige het feest niet stoppen, waarop de politie ingreep. Een aantal mensen keerde zich tegen de politie, onder wie de 33-jarige man die is aangehouden. De burgemeester van Dordrecht, Wouter Kolff, had er „geen goed woord” voor over, liet hij op Twitter weten.

Twitter avatar WouterKolff Wouter Kolff Een straatfeestje met tientallen mensen in Corona-tijd, alcohol en drugs, harde muziek en ook nog agressie tegen de politie. Ik heb hier geen goed woord voor over. Goed optreden van @Politie_Dordt en ook goed dat een paar lieden hun zonden mogen overdenken op het bureau. https://t.co/MUsabFEbsz

Paus houdt voor het eerst in drie maanden toespraak bij Sint-Pietersplein

Paus Franciscus heeft zondag voor het eerst in bijna drie maanden vanuit het raam van zijn werkkamer in het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad een toespraak gehouden. Tientallen mensen waren naar het Sint-Pietersplein gekomen om de toespraak bij te wonen die normaal honderden bezoekers trekt. De meeste bezoekers bleven op afstand en droegen mondkapjes.

De paus benadrukte volgens persbureau Reuters dat mensen belangrijker zijn dan de economies. „Wij mensen zijn de tempels van de Heilige Geest, niet de economie", zei hij. De toespraak werd met applaus ontvangen.

De paus refereerde naar geen enkel land in het bijzonder. De toespraak komt op het moment dat veel Europese landen hun coronamaatregelen versoepelen en de economie weer op gang willen brengen. Ook in Vaticaanstad worden de maatregelen versoepeld. Vanaf maandag gaan de musea weer open voor publiek, al moeten bezoekers vooraf online kaartjes kopen en mogen ze alleen naar binnen als ze afstand bewaren en mondkapjes dragen.

RIVM meldt vijf nieuwe coronadoden

Het RIVM heeft sinds zaterdag vijf sterfgevallen genoteerd waarvan duidelijk is dat Covid-19 de doodsoorzaak is. Verder zijn sinds het vorige meetmoment 185 nieuwe positieve testen op het coronavirus gemeld.

Dat betekent dat sinds de uitbraak eind februari nu 46.442 mensen positief getest hebben op het coronavirus. Sinds zaterdag zijn acht patiënten opgenomen in het ziekenhuis.

Zaterdag lagen er nog 170 Nederlandse coronapatiënten op de intensive cares, een afname van tien ten opzichte van de situatie op vrijdag. In de loop van zondag maakt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend hoeveel dat er nu zijn.

Wereldwijd meer dan zes miljoen besmettingen en moskeeën weer open in Saoedi-Arabië

Een overzicht van het coronavirus-gerelateerde nieuws uit het buitenland.

  • Wereldwijd zijn inmiddels meer dan zes miljoen mensen besmet geraakt met Covid-19. Dat meldt persbureau Reuters zondag. Ruim 360.000 patiënten overleden aan de gevolgen van het virus, dat in december vorig jaar opdook. In meer dan 210 landen zijn besmettingen gemeld. In Rwanda is zondag voor het eerst melding gedaan van iemand die is overleden aan Covid-19.
  • In Rusland is het aantal gemelde besmettingen de 400.000 gepasseerd. Het afgelopen etmaal werden 9.268 besmettingen geregistreerd en kwamen er 138 patiënten om het leven. Tot nu toe overleden 4.693 mensen aan Covid-19. Het land is hard getroffen en telt na de Verenigde Staten en Brazilië de meeste besmettingen wereldwijd.
  • De Indiase premier Narendra Modi heeft mensen opgeroepen waakzaam te blijven en het virus niet nog verder te laten verspreiden. „Het dragen van een mondkapje en handschoenen en het bewaren van afstand is essentieel wanneer binnenkort iedereen weer zijn huis mag verlaten.” De waarschuwing van Modi komt een dag na het regeringsbesluit dat vanaf 8 juni restaurants, winkelcentra en religieuze centra in sommige delen van het land hun deuren weer mogen openen. In de zwaarst getroffen delen van het land wordt de lockdown echter verlengd tot 30 juni. In India raakten zeker 182.000 mensen besmet en overleden 5.164 mensen aan Covid-19.
  • Voor het eerst in twee maanden zijn zondag de moskeeën in Saoedi-Arabië weer geopend. Bezoekers zijn verplicht mondkapjes te dragen, mogen geen handen schudden en moeten zeker twee meter bij elkaar uit de buurt blijven. Ook wordt ouderen, kinderen onder de vijftien en mensen met een chronische ziekte de toegang nog ontzegd. Het land is met ruim 83.000 besmettingen het zwaarst getroffen land van de golfstaten. Ook de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem is zondag voor het eerste in ruim twee maanden onder strenge voorwaarden geopend.
  • De Spaanse premier Pedro Sanchez zou het parlement om toestemming vragen om de lockdown in het land nog één keer te verlengen, tot 21 juni. Dat meldt de Spaanse krant El Pais zondag. Volgens Sanchez gaat het om de laatste verlenging. De afgelopen weken werden verschillende coronamaatregelen in Spanje langzaam versoepeld. Zo mochten kinderen weer voor het eerst in weken buiten spelen. In Spanje zijn ruim 27.000 mensen overleden aan Covid-19.

Atalanta-trainer had tijdens wedstrijd tegen Valencia het coronavirus

De Champions League-wedstrijd tussen Valencia en het Italiaanse Atalanta Bergamo was op dinsdag 10 maart een van de laatste grote voetbalwedstrijden die werd gespeeld voordat in heel Europa competities stil werden gelegd. Atalanta-trainer Gian Piero Gasperini had op dat moment het coronavirus, zo blijkt nu.

In een interview met La Gazzetta dello Sport vertelt Gasperini dat hij zich in aanloop naar de wedstrijd uiterst beroerd voelde en met angst en beven langs het veld stond. „Als je naar de foto's van toen kijkt, zie ik er ook bepaald niet goed uit,” zegt hij tegen de sportkrant. Hij was er slecht aan toe en uit een test bleek later dat de trainer antistoffen had aangemaakt en dus het coronavirus onder de leden heeft gehad.

Bergamo was één van de zwaarst getroffen gebieden van Italië en daarmee van heel van Europa. De Italiaanse voetbalbond wil de Serie A, de hoogste divisie van het land, vanaf 20 juni hervatten. Atalanta stond bij het opschorten van de competitie vierde op de ranglijst, na topclubs Internazionale, Lazio en Juventus.

Het Europese succes van Atalanta Bergamo verloor aan glans door de strijd tegen het coronavirus in Lombardije. Maar troost bood het ook.

Amerikaanse steden vrezen nieuwe uitbraken na demonstraties

Hevige protesten in een groot aantal Amerikaanse steden naar aanleiding van de dood van een ongewapende zwarte man door politiegeweld in Minneapolis, hebben geleid tot vrees dat de samenscholingen een nieuwe toename zullen veroorzaken van besmettingen met het coronavirus. Dat schrijft AP.

De gouverneur van Minnesota, Tim Walz, zei zaterdag dat veel demonstranten niet voldoende afstand tot elkaar houden. Op sommige plaatsen zijn mondkapjes uitgedeeld aan demonstranten en worden betogers gewaarschuwd dat ze verhoogd risico lopen op besmetting.

De demonstraties in vele steden over de dood van George Floyd, die overleed nadat een politieagent minutenlang een knie op zijn nek had geduwd, vallen samen met een geleidelijke versoepeling van coronaregels en opheffing van bevelen om thuis te blijven. Gezondheidsexperts waarschuwen dat patiënten zonder symptomen onbewust anderen kunnen besmetten bij bijeenkomsten waarbij mensen dicht op elkaar staan en leuzen roepen zonder gezichtsmaskers te dragen.

„We zitten nog steeds midden in een pandemie en zijn gisteren duizend doden gepasseerd", zei Walz zaterdag, over de situatie in Minnesota. „Onze ziekenhuizen kunnen nog steeds elk moment worden overweldigd door Covid-19.” Volgens het hoofd van de gezondheidsdienst van de staat zullen de grootschalige protesten zo goed als zeker leiden tot nieuwe gevallen.

Ook elders bestaat die zorg. In Los Angeles maande Barbara Ferrer, hoofd van de openbare gezondheidsdienst, betogers om mondkapjes te dragen. „Toon respect voor elkaar door gezichtbedekking te dragen, zodat druppeltjes uit je luchtwegen niet onbedoeld terechtkomen in de mond, neus of ogen van iemand anders", zei zij.

Demonstranten met mondkapjes zitten zaterdag op straat in Miami. Foto Wilfredo Lee / AP

'Coronavrij' Aruba wil weer toeristen ontvangen

Aruba wil zo snel mogelijk weer toeristen ontvangen, nu het eiland volgens de Arubaanse regering 'coronavrij' is. De laatste patiënt met Covid-19 is volgens de autoriteiten uit het ziekenhuis ontslagen, meldt het ANP.

Minister van Toerisme Dangui Oduber hoopt dat het eiland weer toeristen kan verwelkomen, vooral vanuit Amerika en Europa. Oduber wil bezoekers testen bij aankomst op Aruba. Mensen die zijn besmet moeten in quarantaine, anderen zouden wat hem betreft direct vrije toegang kunnen krijgen tot het eiland.

Op Aruba zijn meer dan 2.100 mensen getest. Bij 101 personen is Covid-19 vastgesteld, drie mensen zijn overleden. Alle andere patiënten zijn hersteld. Wel zitten nog meer dan 160 mensen in quarantaine.

Trump wil G7-top uitstellen en Rusland uitnodigen

De Amerikaanse president Donald Trump wil de topontmoeting van de G7 uitstellen van juni tot het najaar, en ook andere landen uitnodigen, waaronder Rusland. Dat heeft hij zaterdag verklaard, meldt persbureau AP.

De jaarlijkse top van de groep van rijke industrielanden zou oorspronkelijk in juni worden gehouden in het presidentiële buitenverblijf Camp David, in de staat Maryland. In verband met het coronavirus werd in maart besloten op de top in plaats daarvan via videovergadering te houden.

Op 20 mei kwam Trump terug op dat besluit, door op Twitter te verklaren de ontmoeting in juni toch op Camp David te willen organiseren. Zaterdag liet de Duitse Bondskanselier Angela Merkel echter weten niet aanwezig te zullen zijn, als de situatie rond het coronavirus niet wezenlijk zou zijn veranderd.

De G7 bestaat uit de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan. Volgens Trump is de samenstelling van de groep „achterhaald” en weerspiegelt hij niet wat er in de wereld gebeurt. Hij noemde Rusland, Australië, Zuid-Korea en India als landen die hij ook wil uitnodigen.

Trump zei aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One dat hij nog geen nieuwe datum heeft gekozen. Volgens hem kan de top in september worden gehouden, rond de periode van de jaarvergadering van de Verenigde Naties. Ook liet hij de mogelijkheid open dat de top wordt uitgesteld tot na de presidentsverkiezingen in november.

Welkom in een nieuw coronablog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zaterdag.

  • Vanaf 3 juni geldt het verbod om tussen Italiaanse regio’s te reizen niet meer. Ook het inreisverbod voor inwoners van andere EU-lidstaten is opgeheven. Zij hoeven na aankomst in Italië niet langer twee weken in quarantaine.
  • Bij de Faizul-moskee in Den Haag zijn volgens Omroep West ruim twintig bezoekers besmet geraakt met het coronavirus. Een lid zou overleden zijn aan de gevolgen van Covid-19. Gevreesd wordt dat het virus is overgedragen in de moskee, waar de RIVM-richtlijnen volgens anonieme bronnen van de omroep niet gevolgd worden.
  • Het lijkt erop dat het seizoen van de Formule 1 op 5 juli in Oostenrijk van start gaat. De regering van het Alpenland heeft het voorgelegde veiligheidsprotocol goedgekeurd. Het seizoen zou eigenlijk in maart in Australië beginnen, maar werd uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus.
  • Bij het RIVM zijn twintig nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld, waarmee het officiële dodental in Nederland oploopt tot 5.951. Op de intensive cares liggen momenteel 170 coronapatiënten - tien minder dan een dag eerder. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers spreekt van een „een gunstig teken” dat het aantal IC-patiënten enkele weken na de eerste versoepelingen van de maatregelen nog steeds afneemt.
  • In Den Haag is gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen, die volgens betogers te streng zouden zijn. Er zijn ruim dertig betogers gearresteerd omdat zij zich niet hielden aan de afstandsrichtlijnen van het RIVM. Ook is een persoon opgepakt voor belediging van een agent.
  • India heeft zaterdag een versoepeling van de coronamaatregelen afgekondigd, terwijl het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus juist flink oploopt.
Lees ook: Lees hier het blog van zaterdag terug: Engelse sportwereld weer op gang en Roemeense premier beboet