Direct naar artikelinhoud
DopingWielrennen

Dopingspeurders testen opnieuw stalen uit Tour de France

De Tour de France in 2017.Beeld Getty Images

De Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) is stalen van wielrenners die hebben deelgenomen aan de Tour de France in 2016 en 2017 opnieuw aan het testen op de aanwezigheid van verboden middelen. 

Waar destijds nog geen adequate methoden beschikbaar waren om bepaalde producten te detecteren, zijn ze met verbeterde technieken nu wel op te sporen. Dopingexpert Peter van Eenoo verklaarde zaterdag in Het Nieuwsblad dat het om middelen gaat die niet op de reguliere markt verkrijgbaar zijn.

De CADF voert dopingcontroles uit namens de internationale wielerfederatie UCI. Die zou afgelopen november zijn ingelicht. Naar welke stoffen specifiek wordt gezocht, is niet duidelijk. De krant meldt dat de oorsprong Amerikaans is. Twee laboratoria, in Keulen en in het Oostenrijkse Seibersdorf, hebben de eerste analyses van de stalen al verricht. Zowel de dopingcontroleurs als de UCI geven geen verdere toelichting.

Het onderzoek vloeit voort uit de Operatie Aderlass. De Oostenrijkse recherche legde in samenwerking met de Duitse politie begin vorig jaar een netwerk van bloeddoping bloot rond dokter Mark Schmidt uit Erfurt, oud-teamarts van de ploegen Gerolsteiner en Milram. Daarbij zouden aanvankelijk 21 sporters zijn betrokken. Later is dat bijgesteld tot 50. Het zou vooral gaan om langlaufers en wielrenners. Er kwamen beelden vrij van een sporter die op heterdaad werd betrapt. De Oostenrijkse langlaufer Max Hauke zat bij een inval van de politie met een bloedinfuus aan zijn arm.

Arrestaties

Sindsdien volgden arrestaties, bekentenissen en schorsingen. Vijf langlaufers werden opgepakt. Onder anderen de Oostenrijkse wielrenners Stefan Denifl en George Preidler gaven hun relatie met Schmidt toe. Laatstgenoemde reed voor Sunweb in dienst van Tom Dumoulin toen deze in 2017 de Giro d’Italia won. Twee oud-sprinters, de Italiaan Alessandro Petacchi en de Duitser Danilo Hondo, waren in het verleden klant geweest van Schmidt. Voorts kregen twee Kroatische renners, een Sloveen en een Zwitser te horen dat ze niet meer welkom waren in het peloton. Schmidt zelf moet op 17 september verschijnen voor de rechtbank in München.

De Tour de France van 2016 werd gewonnen door Chris Froome, gevolgd door Romain Bardet en Nairo Quintana. In 2017 werd de Brit op het podium in Parijs geflankeerd door Rigoberto Urán en Bardet.