Direct naar artikelinhoud
Interview

Zandvoorter Piet Keur: ‘Topsport moet voor volle tribunes plaats­vinden’

Voor Zandvoorter Piet Keur begint maandag het normale leven weer. De voormalige profvoetballer is ‘beddenman’ bij Mango’s Beachbar. ‘Het strand werkt als een magneet op mensen, zeker nu.’

Piet Keur bij Mango’s Beachbar.Beeld Jakob van Vliet

Het is donderdagochtend, vier dagen voor D-day. Op het strand van Zandvoort rijdt een zware shovel met bergen zand heen en weer. De paviljoens mogen vanaf 1 juni weer open. Bij Mango’s Beachbar wordt het terrein afgevlakt waarop de driehonderd ­ligbedden straks worden uitgezet. Twee aan twee, ruim anderhalve meter uit elkaar.

Dit is al achttien jaar het domein van Piet Keur, oud-spits van onder meer HFC Haarlem, Feyenoord, FC Twente, Heerenveen en AZ. Hij maakte 126 goals in de eredivisie en staat daarmee op de 26ste plaats op de top­scorersranglijst aller tijden. Een positie die hij deelt met Willem van Hanegem en Ronald Koeman.

Keur is inmiddels 59 jaar en heeft zich langzaam teruggetrokken uit de voetballerij. Tot een paar jaar geleden was hij nog spitsentrainer bij AZ. Keur: “De binding is weg, het contact is ­verwaterd. Ik was vorig jaar bij een wedstrijd van Feyenoord, maar ik ken bijna niemand meer.”

Hoe anders is dat op het strand, waar Keur bij de inboedel hoort van Mango’s Beachbar. “Als je eigenaar wordt van deze tent, krijg je mij erbij.”

Beklemmende greep

Keur kan niet wachten tot het strandleven weer begint. Hij is geboren in Zandvoort, opgegroeid met de zee. Een sfeer van vrijheid blijheid, maar de coronacrisis houdt het kustdorp nu in een beklemmende greep. Hotels, pensions en appartementen staan leeg. Er ging een streep door de Formule 1, die na 35 jaar zou terug­keren in de Zandvoortse duinen. Juist op deze donderdag wordt bekend dat de grand prix definitief is verplaatst naar volgend jaar, want zonder publiek geen race.

“Terecht,” vindt Keur. “Topsport moet voor volle tribunes plaats­vinden. Ook voetbal zonder publiek, zoals nu in de Bundesliga, vind ik niet om aan te zien.”

Flesjes rapen in de duinen

Keur heeft tegenwoordig sowieso meer affiniteit met Formule 1 dan met voetbal. Of hij kaarten had voor de race op 3 mei? Lachend: “Nee, maar ik was heus wel binnengekomen, hoor. ­Gewoon zoals vroeger, glippen.”

De Formule 1 is voor Keur ook nostalgie. “Ik heb op het circuit gewerkt, als suppoost. Ik was een jaar of zestien en wist niet hoe snel ik met mijn vrienden in de pits moest komen. Ik heb ze allemaal gezien: James Hunt, Niki Lauda, Jody Scheckter. Zat je op school, hoorde je donderdagmiddag in het klaslokaal de motoren brullen. Dan pakten we onze spullen en riepen tegen de meester: ‘Tot dinsdag!’ Vrijdag en zaterdag naar de trainingen en de kwalificatie, zondag de wedstrijd en op maandag met z’n allen lege flesjes rapen in de duinen. Dat leverde flink statiegeld op.”

Als profvoetballer heeft Keur redelijk tot goed verdiend. Hij verhuurt nu wat appartementen in Zandvoort en hij staat op de loonlijst van Mango’s . Op 1 februari hielp Keur bij de opbouw van de strandtent. Op 1 maart ging de zaak open, een week later alweer dicht. “Verschrikkelijk, vooral omdat het weer sindsdien fantastisch was.”

Hoe dat ‘normaal’ er in de praktijk uitziet? Gasten worden vanaf maandag ontvangen bij de deur. Iedereen moet zijn naam en telefoonnummer opgeven, om mensen later te kunnen traceren als dat vanwege gezondheidsredenen nodig is. Keur: “We vragen iedere gast of hij niet verkouden is, geen klachten heeft, geen koorts. En we leggen de spelregels uit.”

Als een magneet

Omslachtig? Ja, maar het zal mensen er volgens Keur niet van weerhouden naar de kust te trekken. “Het strand werkt als een magneet, zeker nu ­iedereen al twee maanden thuiszit. Van vrienden hoor ik dat de pen­sions en hotels alweer vollopen dit weekeinde. Het wordt maandag 25 graden, geloof ik. We gaan in één keer van nul naar honderd.”

Heerlijk, vindt Keur. Eindelijk weer een echte stranddag. “Om zeven uur zit ik dan op de scooter. Ik zet de bedden uit, breng de kussens rond en haal de beddenhuur op. Om een uur­tje of elf haal ik met de buurman een harinkie en om vier uur maak ik nog een rondje langs de bedden. En dan kruip ik achter de bar. Vroeger ruimde ik ook het strand nog op, maar dat doet de jeugd nu. Ik heb inmiddels wel een paar privileges.”

Dutch Grand Prix definitief naar 2021

De terugkeer van de ­Formule 1 op Zandvoort wordt definitief met een jaar uitgesteld. De Grote Prijs van Nederland zou eigenlijk zondag 3 mei al worden verreden, maar kon door het coronavirus niet doorgaan. De F1 heeft Zandvoort nog gevraagd of er later dit jaar een race zonder publiek kan worden gehouden, maar dat ziet de organisatie van de Dutch Grand Prix niet zitten.

“We vragen iedereen nog even geduld te hebben,” zegt Jan Lammers, ­sportief directeur van de Dutch GP. “Ik heb er 35 jaar naar moeten uitkijken, dus ik kan nog wel een jaartje wachten. Hoe klaar we er ook voor waren: 2020 wordt 2021.” Er is nog geen nieuwe datum voor de race in 2021 vastgesteld; aan het einde van dit jaar presenteert de Formule 1 de kalender voor 2021. Alle tickets die al zijn gekocht voor de Dutch GP blijven geldig, maar kopers kunnen ook hun geld terugkrijgen. Voor de drie racedagen in Zandvoort waren 300.000 tickets verkocht. (ANP)

Lees ook

Geselecteerd door de redactie