Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Dit was het liveblog van dinsdag 7 april

Een internist-infectioloog luistert naar de longen van een coronapatient die herstellende is van IC-opname.Beeld ANP

In Nederland zijn 2101 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In dit artikel houden we alle cijfers bij. Hier lees je het belangrijkste nieuws van maandag terug.

Download onze app en ontvang een bericht bij de belangrijkste updates.

Live

  1. Afgesloten

    Dit liveblog is afgesloten. Nieuwe updates zijn te volgen in ons blog van woensdag 8 april.

  2. Trump dreigt steun aan WHO in te trekken

    De Amerikaanse president Donald Trump denkt erover de bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stop te zetten. Tijdens een persconferentie in het Witte Huis over de aanpak van het coronavirus zei hij dat de WHO 'erg op China is georiënteerd' en verweet hij de organisatie kritiek te hebben gehad op zijn beleid.

    "Ze hadden kritiek op mijn inreisverbod voor China, maar ze hadden het mis. Ze hadden het mis over heel veel dingen", aldus de president. Volgens hem had de WHO eerder informatie, maar heeft de organisatie 'verkeerd gereageerd'. "Ze liepen achter de feiten aan en ze hadden het eerder moeten weten", vindt Trump, die de effecten van het virus tot enkele weken geleden zelf nog wegwuifde. Hij zegt nu dat Amerika de steun van ruim 50 miljoen dollar mogelijk intrekt. "Ik zeg niet dat ik het ga doen, maar we kijken ernaar."

    De president ontkende tijdens de persconferentie dat hij een waarschuwing over het virus, die eind januari werd verstuurd door zijn topadviseur Peter Navarro, had gezien. Toen zei Trump nog dat hij zich 'geen zorgen maakte en alles onder controle was'. De WHO had inmiddels al gewaarschuwd voor een pandemie.

  3. Recordaantal doden door coronavirus in VS

    In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur bijna 2.000 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. In geen enkel ander land stierven binnen een etmaal zoveel mensen aan de gevolgen van het longvirus: 1939.

    Het Amerikaanse dodental nu 12.722. Alleen in Italië (17.127) en in Spanje (13.798) zijn tot nu toe meer mensen omgekomen sinds het begin van de pandemie.

    Het aantal besmettingen in de VS nam ook fors toe en bedraagt nu 396.223. Dat zijn er bijna 30.000 meer dan een dag geleden. Meer dan een kwart van het aantal wereldwijd vastgestelde ziektegevallen is in de VS geregistreerd.

    De staat New York is het zwaarst getroffen. Daar zijn bijna 5.500 mensen gestorven en meer dan 140.000 inwoners geïnfecteerd. Autoriteiten waarschuwden vorige week nog dat tussen de 100.000 en 240.000 Amerikanen kunnen sterven aan het coronavirus.

  4. Kabinet wil uitverkoop uitstellen vanwege coronavirus

    De zomeruitverkoop start dit jaar mogelijk pas na 1 juli. Het kabinet laat momenteel onderzoeken of massale kortingsacties voor die datum kunnen worden tegengegaan.

    De regering wil met een uitgestelde uitverkoop kleine winkeliers steunen. Zij hebben vaak weinig reserves en hebben het momenteel door de coronacrisis zwaar. Zij hebben daardoor minder mogelijkheden om veel spullen al vroeg in de zomersale te gooien.

    Uit een peiling onder winkeliers is gebleken dat een ruime meerderheid enthousiast is over een regeling om de uitverkoop pas na 1 juli te starten. "Op onze steun kunnen ze rekenen," laten minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat weten aan de Tweede Kamer.

    Behalve onderzoek naar het tegengaan van kortingsacties roept het kabinet ook brancheorganisaties op hun rol te pakken en een vroege uitverkoop te voorkomen.

    Beeld ANP
  5. Oppositie argwanend tegenover corona-apps

    Door de app die het kabinet wil inzetten om ontmoetingen in kaart te brengen met mensen die het coronavirus bij zich dragen, mag de privacy niet op de helling. De app moet daarom aan een aantal belangrijke waarborgen voldoen, vinden onder andere regeringspartij D66 en oppositiepartij PvdA.

    De app die het kabinet op het oog heeft, waarschuwt als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet blijkt te zijn of was met corona. Als dat het geval is, krijg je het advies om binnen te blijven en op te letten of je ziek wordt.

    De inzet van zo'n instrument is 'vergaand', vindt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Het verzamelen en het gebruik van bijvoorbeeld locatiegegevens zou daarom onder meer tijdelijk, omkeerbaar, doelgericht en vrijwillig moeten zijn.

    Ook de PvdA vindt dat het kabinetsplan 'wel veel vragen oproept'. "Burgerrechten en privacy zijn te kostbaar om opzij te schuiven zonder waarborgen."

    In Singapore wordt al gebruik gemaakt van dergelijke corona-apps.Beeld AFP
  6. 47 nieuwe bevestigde besmettingen in Amsterdam

    In de regio Amsterdam zijn sinds maandag 47 mensen positief getest op het coronavirus. Van hen zijn er 15 in het ziekenhuis opgenomen. In totaal zijn er in de regio Amsterdam-Amstelland nu 1233 personen positief getest op het virus. Er zijn 424 mensen opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

    In Amsterdam zijn er nu in totaal 975 mensen positief getest, in Amstelveen 159, in Aalsmeer 23, in Diemen 30, in Ouder-Amstel 14 en in Uithoorn 25. Van 3 mensen is nog niet bekend waar ze wonen en 4 positief-geteste mensen wonen niet in de regio, maar zijn hier wel getest.

  7. Aantal doden Duitsland stijgt met 240

    Het aantal doden door het nieuwe coronavirus in Duitsland stond dinsdagavond op zeker 1815, een toename van 240 in een dag. Dat meldde het persbureau DPA op basis van een verwerking van gegevens van de Duitse deelstaten.

    Het aantal vastgestelde besmettingen steeg van 98.700 maandagavond naar 103.036 dinsdagavond rond hetzelfde tijdstip. De cijfers van DPA zijn steeds hoger dan de officiële van het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM.

    De aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen en de deelstaat Beieren in het Zuiden zijn het zwaarst getroffen.

  8. Kabinet verruimt regelingen voor hulp aan ondernemers

    Meer bedrijven die door overheidsmaatregelen in de problemen zijn krijgen 4000 euro netto compensatie van de overheid. Het gaat onder meer om contactberoepen (zoals tattooshops), taxibedrijven en tandarts- en fysiopraktijken. Ook kleine MKB-bedrijven die etenswaren aanbieden of toeleveranciers van eet-en drinkgelegenheden en culturele evenementen krijgen steun. 

    Ook het budget dat het kabinet beschikbaar stelt om garant te staan voor bepaalde leningen wordt verruimd van 1,5 miljard naar 10 miljard.

    Het kabinet komt daarmee tegemoet aan de ophef onder veel MKB’ers die zich recentelijk beklaagden over het feit dat zij niet in aanmerking voor compensatie zouden komen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economisch Zaken beloofde vorige week met een oplossing te komen. Die is nu gevonden door de lijst met bedrijfsactiviteiten uit te breiden.

    De nieuw toegevoegde bedrijven kunnen vanaf volgende week, te beginnen op 15 april, een aanvraag indienen. Hiervoor kunnen zij zich wenden tot het loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

    Ondernemers opgelucht

    Ondernemers zijn blij met de aanpassingen in de noodregeling. VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het goed dat 'witte vlekken' in het noodpakket steeds verder ingevuld worden.

    "De acute economische neergang vraagt continu aanpassingen op alle maatregelen om de economie in de benen te kunnen houden," aldus de organisaties. "Het is goed dat deze stappen nu gezet worden." Naast ondersteuning vanuit de overheid blijven de organisaties ook leden oproepen om elkaar te helpen waar dat kan.

  9. Autoriteit Persoonsgegevens wil apps coronavirus beoordelen op privacyvriendelijkheid

    Als het kabinet slimme apps gaat inzetten bij de bestrijding van het coronavirus, wil de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) daarover oordelen. Dat laat het orgaan dat de privacy van de Nederlanders bewaakt, in een verklaring weten.

    Het kabinet maakte dinsdagavond na crisisberaad bekend de inzet van dergelijke apps te onderzoeken. Een app waarschuwt als je met een besmet persoon in aanraking bent geweest. Met een tweede app kan dan eenvoudig contact worden onderhouden met een arts.

    "Zulke apps kunnen alleen als de privacy geborgd is. Anonimiteit is bij zo’n app het kernwoord," aldus de privacywaakhond. "Wij zijn daarbij zeer scherp, want mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid zorgvuldig met hun gevoelige informatie omgaat."

    Verder vindt de AP dat anonimiteit bij apps voorop moet staan. "Kan het niet anoniem, dan is er een aparte wet nodig."

    Het kabinet sluit niet uit dat de apps verplicht worden. In meerdere Europese landen wordt zulke technologie al gebruikt of onderzocht. De apps zijn nodig in de strijd om een opleving van de uitbraak van het virus te voorkomen, aldus het kabinet.

  10. R. Kelly wilde vrijlating vanwege coronavirus

    Een Amerikaanse rechter heeft een verzoek van r&b-zanger R. Kelly om tijdelijke vrijlating uit gevangenschap afgewezen. De zanger had dat verzoek gedaan uit angst om in de gevangenis besmet te raken met het coronavirus, melden Amerikaanse media.

    Kelly stelde in plaats van de cel huisarrest met enkelband voor. Dat werd door de rechter afgewezen omdat in de gevangenis waar de zanger vastzit nog niemand met het coronavirus is besmet. In veel andere Amerikaanse gevangenissen zijn wel meerdere mensen besmet geraakt.

    De openbaar aanklager in New York die de zaak tegen de zanger behandelt, zei een dag eerder zijn geklaag zat te zijn en vroeg de rechter daarom om geen gehoor te geven aan Kelly's verzoek.

    De artiest, die een groot aantal hits op zijn naam heeft staan, zit in voorarrest in een gevangenis in Chicago. Hij is aangeklaagd voor afpersing, seksueel misbruik en bezit van kinderporno.

    R. Kelly in voor de zanger betere tijden.Beeld ANP Kippa
  11. KNVB vraagt clubs om één front te vormen

    De KNVB hoopt dat de clubs in het betaald voetbal na het overleg van dinsdag weer op één lijn zitten. De voetbalbond besprak de scenario's voor het uitspelen van de eredivisie en eerste divisie. De intentie is om de competities halverwege juni weer te hervatten.

    "Het uitgangspunt was vandaag om solidariteit te zoeken in het voetbal, de wil om samen oplossingen te zoeken, de wens om één front in het voetbal te vormen," aldus de KNVB. "Immers, we zijn met elkaar verantwoordelijk voor clubs, spelers, scheidsrechters, trainers, voor gezinnen van medewerkers die bij onze clubs werken, voor onze supporters. Kortom hoe gaan we hier, net zoals in andere segmenten van de samenleving, proberen met zo min mogelijk schade voor het hele betaald voetbal uit te komen."

  12. Aantal coronadoden Frankrijk boven de 10.000

    Het aantal doden door het coronavirus in Frankrijk is tot boven de 10.000 gestegen. Het gaat om slachtoffers in ziekenhuizen en verzorgingshuizen.

    De afgelopen 24 uur steeg het aantal sterfgevallen met 1417 naar 10.328, meldde het hoofd van de Franse publieke gezondheidsautoriteit. Frankrijk is na Italië, de VS en Spanje het vierde land waar meer dan 10.000 mensen stierven door het virus.

  13. Kabinet gaat apps gebruiken in strijd tegen corona

    Het kabinet wil twee apps gaan gebruiken waarmee contacten kunnen worden opgespoord van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar deze technologie wordt nu onderzoek gedaan, zei zorgminister Hugo de Jonge dinsdag tijdens de persconferentie na het crisisberaad.

    Met de ene app kunnen de contacten worden getraceerd en met de andere app is makkelijk contact te onderhouden met een dokter.

    De Jonge zei dat vooral de privacy van mensen belangrijk is. Dit zijn kwesties die nu worden uitgezocht. Lees hier meer.

  14. Rutte: 'Kans is reëel dat we maatregelen na 28 april moeten doorzetten'

    Het is zeker reëel dat de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, na 28 april van kracht blijven. Dat zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van het overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb).

    Rutte noemt het verder 'veel te vroeg' om te speculeren wat er gaat gebeuren. De week voor de 28e komt het kabinet met nieuwe maatregelen voor de periode daarna. Rutte zei dat we 'voorzichtig' op de goede weg zijn, maar benadrukt dat iedereen zich wel aan de regels moet blijven houden.

  15. De Jonge: 'Testen blijft cruciaal'

    Hugo de Jonge: "In een volgende fase blijft testen cruciaal. We blijven inzetten op meer en meer testcapaciteit. Bij intensiever testbeleid hoort ook contactonderzoek, bijvoorbeeld via apps."

    Volgens De Jonge is het 'testen, traceren en rapporteren' "Als we zorgvuldig omgaan met de privacy." Ook roept hij op om de handen te blijven uitsteken naar kwetsbare mensen. We verlangen naar back to normal, maar moeten op zoek naar nieuwe normaal."

  16. Rutte: 'We hebben een lange adem nodig'

    Het kabinet denkt na over mogelijke scenario's over een intelligente weg terug in deze lockdown, maar het zal niet snel gaan. "Terug naar normaal zal hoe dan ook een zaak zijn van de lange adem," zei de premier.

    "Het loket gaat na 28 April echt niet gelijk helemaal open. We moeten klaar zijn, en stap voor stap de weg terug afleggen, op basis van wetenschappelijke inzichten," legde hij uit.

    "De kans op begin van een normalisering wordt groter als we ons komende weken aan regels blijven houden," aldus Rutte. Ook benadrukt hij dat we op elkaar moeten blijven letten. "Steeds meer mensen moeten iemand missen, zijn bang of eenzaam. Blijf elkaar helpen. We moeten dit samen blijven doen."

  17. Rutte en De Jonge houden persconferentie: 'Te vroeg terug naar normaal zorgt voor opleving virus'

    Premier Rutte vertelt dat er nog geen grote nieuwe maatregelen zijn genomen. Hij zelf wil graag drie punten onder de aandacht brengen:

    Hij is trots op ons land, hoe we ondanks het lekkere weer zo veel mogelijk thuis zijn gebleven. Nederland heeft de regels goed gevolgd. "Nederland heeft zich van zijn beste kant laten zien," zei de premier. "Het aantal besmettingen en het aantal mensen op de intensive care afdelingen stijgen minder snel. Dat komt omdat we ons aan de afspraken houden. Daar schuilt wel een risico in. Namelijk dat mensen denken dat we losser kunnen omgaan met de regels. Maar een grotere fout kunnen we niet maken. Als we nu niet volhouden, schieten we direct weer naar een hogere piek met alle gevolgen van dien."

    "Hou vol en blijf zo veel mogelijk thuis," vervolgt hij. "Die regel blijft. Vier pasen thuis, of zo dicht mogelijk bij huis. Wat echt niet kan en mag zijn groepjes mensen, ook geen wielrenners of motorrijders. Dat blijft verboden."

    Verder begrijpt premier dat er vragen komen over de beste manier om terug te keren naar het leven dat we gewend waren. "Maar te vroeg loslaten van de maatregelen zal zorgen voor een opleving van het virus, en dat zal economie nog harder en langer raken."

    Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens een persconferentie.Beeld ANP
  18. Italië meldt weer iets minder sterfgevallen dan dag ervoor

    Italië registreerde de afgelopen 24 uur 604 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus. Dat waren er 32 minder dan de dag ervoor. In totaal zijn daarmee 17.127 mensen bezweken aan het virus, het hoogste aantal van alle landen in de wereld.

    Het aantal nieuwe besmettingen was met 3.039 voor de tweede achtereenvolgende dag iets kleiner. Het totaal is nu 135.586. Van de mensen met een besmetting zijn er ruim 24.000 hersteld.

  19. Huizenmarkt draait nog door, gevaar dreigt op de lange termijn

    De coronacrisis heeft in de eerste weken nog niet geleid tot een huizencrisis. Het aantal woningverkopen is zelfs toegenomen, zeggen makelaars. Maar, waarschuwt ABN Amro, op de lange termijn zal corona wel degelijk een einde maken aan de hausse op de huizenmarkt. Lees hier verder.

  20. Flinke toename aantal coronadoden in Groot-Brittannië

    In het Verenigd Koninkrijk zijn in 24 uur tijd 786 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Het is de grootste toename tot nu toe. Inmiddels zijn in het land meer dan 6100 mensen bezweken aan de longaandoening die het virus veroorzaakt.

    Het Britse ministerie van Gezondheid heeft laten weten dat er tot dusverre meer dan 213.000 mensen zijn getest op het virus en meer dan 55.000 bleken besmet. Het eerste sterfgeval als gevolg van het uit China afkomstige virus in Engeland was op 5 maart ten westen van Londen.

  21. Twee gevangenen detentiecentrum Schiphol met corona besmet

    Twee gedetineerden in detentiecentrum Schiphol zijn besmet met het coronavirus. Zij zijn afgezonderd van de medegedetineerden. In de inrichting leefden al langer grote zorgen, omdat een arts van de medische staf eind maart besmet bleek. Lees hier verder.

  22. Hoogste aantal sterfgevallen New York sinds begin uitbraak

    De Amerikaanse staat New York had de afgelopen 24 uur met 731 nieuwe sterfgevallen het hoogste aantal tot nu toe sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus daar. Gouverneur Andrew Cuomo verklaarde dat in de aantallen ziekenhuisopnames een piek lijkt te zijn bereikt.

    In de zwaar getroffen staat New York zijn tot nu toe 5489 mensen aan de gevolgen van het virus bezweken. Het aantal vastgestelde besmettingen ligt op ruim 138.000.

    Cuomo bedankte president Donald Trump voor de snelle manier waarop deze in actie is gekomen om de staat te helpen. Volgens de gouverneur werken de maatregelen, onder andere afstand houden, en wordt de curve in de groei van de besmettingen 'veranderd'.

    Een voetganger loopt door een uitgestorven Soho, in New York.Beeld EPA
  23. Lokale besturen mogen digitaal vergaderen

    Gemeenten, provinciale staten, waterschappen en de BES-eilanden kunnen vanwege de coronacrisis de komende tijd digitaal vergaderen en besluiten nemen. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met een wetsvoorstel dat dat mogelijk maakt.

    Het kabinet wil lokale besturen, en Bonaire en Saba de mogelijkheid geven hun werk digitaal voort te zetten tijdens de coronacrisis, 'om de rechtmatigheid en democratische legitimatie van besluitvorming te kunnen waarborgen'.

    Sint Eustatius is uitgezonderd, omdat het eiland vanwege wanbestuur sinds 2018 geen eilandraad heeft.

    Als een fysieke vergadering wel mogelijk is, is dat de beste optie, daarover waren vrijwel alle partijen eens. Ook minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) geeft hier de voorkeur aan. Tegelijkertijd wordt met het voorstel volgens Knops tegemoetgekomen aan 'een diepgevoelde wens' van gemeentebesturen, provinciale staten en waterschappen.

    Ook de Amsterdamse gemeenteraad gaat online vergaderen. Per week vergaderen er twee commissies, op woensdag en donderdag tussen 10.00 en 13.00 uur.

  24. Zorgorganisaties hebben snel meer beschermingsmiddelen nodig: 'Huidige beleid onacceptabel'

    Zorgmedewerkers in de ouderenzorg hebben sneller en meer beschermingsmiddelen nodig om zich te kunnen beschermen tegen het coronavirus. De zorg voor met corona besmette ouderen, zowel in verpleeghuizen als thuis, dreigt anders vast te lopen. Daarvoor waarschuwt ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties.

    Volgens ActiZ is er voortdurend een tekort aan mondkapjes, handschoenen en schorten. "We snappen dat er wereldwijd een run op beschermingsmiddelen is, maar de distributie van de beschermingsmiddelen door het ministerie van VWS gaat te traag. Er is meer snelheid nodig," zegt ActiZ-woordvoerder en bestuurslid Conny Helder.

    Ze noemt het huidige beleid onacceptabel. "We zullen onze medewerkers nooit dwingen tot onbeschermd werken in risicovolle situaties, maar hun risico’s nemen nu wel snel toe. Dat is onverantwoord."

    Verpleegkundigen gehuld in het speciale beschermingsmateriaal.Beeld ANP
  25. KNVB zet in op doorvoetballen

    De KNVB peinst er niet over om de competitie vroegtijdig stop te zetten. De voetbalbond zet vol in op doorvoetballen, zo is dinsdagmiddag in conference calls besproken met de clubs in de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Lees hier verder.

  26. Outbreak Management Team: 'Wachten met versoepelen coronamaatregelen'

    Er moet worden gewacht met het versoepelen van anti-coronamaatregelen tot aan een aantal specifieke voorwaarden is voldaan. Dat adviseert het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM aan het kabinet, de belangrijkste raadgever van de regering in de coronacrisis. De 'transitiestrategie', kan pas beginnen als aan vijf voorwaarden voldaan is. Die worden opgesomd in de brief met het advies die het ministerie van VWS heeft gekregen en waarover de NOS beschikt.

    Het besmettingsgetal - het aantal mensen dat door één patiënt wordt besmet - moet 'geruime tijd' kleiner zijn dan één. Verder kan het versoepelen van de maatregelen pas beginnen als 'het zorgsysteem, ic's inbegrepen, niet langer overvraagd is en de kans gekregen heeft zich te herstellen' en er 'voldoende testcapaciteit is'.

    Ook moeten er 'voldoende capaciteit en mogelijkheden voor bron- en contactopsporing beschikbaar zijn, inclusief de capaciteit om grote datastromen te analyseren, ook op regionaal niveau'.

    Tenslotte moeten er 'meetinstrumenten beschikbaar zijn die de effecten van de transitie snel kunnen oppikken' (zoals het permanente grieponderzoek dat 44 huisartsenpraktijken doen).

  27. Supermarkten op Goede Vrijdag tot 22.00 uur open

    Supermarkten en voedselwinkels in Amsterdam mogen komende vrijdag, Goede Vrijdag, vanwege de Corona-pandemia openblijven tot 22.00 uur. Dit is in normale weken de reguliere sluitingstijd, maar in de Winkeltijdenwet is vastgelegd dat winkels op kerstavond, Goede Vrijdag en 4 mei al om 19.00 dicht moeten.

    Supermarktketens vragen voor dit jaar een uitzondering, omdat gevreesd wordt dat er dan teveel mensen tegelijkertijd naar de winkel komen om paasboodschappen te doen. In supermarkten gelden strenge regels om afstand te houden.

    Ook bouwbedrijven kunnen een aanvraag indienen om 's avonds langer door te mogen werken. Normaal moet het vanaf 19.00 uur stil zijn op bouwplaatsen, maar door de coronacrisis is de planning van sommige projecten vertraagd en dat hopen enkele bouwers ‘s avonds weer in te lopen. Zij kunnen bij de stadsdelen een aanvraag indienen om tijdelijk op doordeweekse avonden tot 22.30 uur te mogen doorwerken.

    Vloerstickers om anderhalve meter afstand te houden in een Jumbo supermarkt.Beeld ANP
  28. Salto zendt op Goede Vrijdag de Matthäus Passion uit

    Op Goede Vrijdag (10 april) zendt omroep Salto om 20.00 uur eenmalig de Matthäus Passion uit van het Koninklijk Concertgebouworkest

    Het Concertgebouworkest had in de aanloop naar Pasen dertien uitvoeringen van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach gepland, maar door de uitbraak van het coronavirus is het Concertgebouw gesloten.

    De uitvoering die wordt uitgezonden stamt uit 2012Deze versie is gedirigeerd door Iván Fischer en kwam tot stand in samenwerking met het Groot Omroepkoor en het Nederlands Kinderkoor.

  29. Website voor gestrande reizigers uit de lucht gehaald

    De speciale website van het ministerie van Buitenlandse Zaken waar gestrande Nederlandse reizigers zich kunnen melden, wordt woensdag aan het eind van de middag gesloten. Er komen nog maar 'heel weinig meldingen' binnen, aldus minister Stef Blok.

    Inmiddels zijn 2500 mensen die zich bij de website (www.bijzonderebijstandbuitenland.nl) hadden gemeld teruggebracht naar Nederland. Onder hen zijn vijfhonderd burgers uit andere EU-lidstaten. Ook komen nog steeds reizigers terug met commerciële vluchten, aldus de bewindsman.

    Volgens hem staan er de komende tijd nog vluchten gepland naar Peru, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika om Nederlanders te repatriëren. Het gaat volgens Blok om zo'n 2500 mensen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  30. Economen ING voorspellen ongekende krimp Nederlandse economie

    De Nederlandse economie zal vanwege de impact van de coronacrisis dit jaar waarschijnlijk met wel 8 procent krimpen. Dat meldt ING in een nieuwe raming. In het tweede kwartaal vertoont de economie naar verwachting een neergang van dik 16 procent. 

    Van de lange lijst landen en economische machtsblokken die ING benoemt, wordt de open Nederlandse economie relatief hard geraakt. Ook andere Europese landen zullen het dit jaar moeten doen met krimp, maar de impact van de crisis op bijvoorbeeld België (min 4,5 procent), Duitsland (min 4,2 procent) en Frankrijk (min 4,5 procent) is relatief gezien minder. 

    De Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld zal dit jaar naar verwachting te maken krijgen met 7 procent krimp. China, de grootste economie van Azië, zal zijn groei zien terugvallen tot 4 procent. Japan moet het doen met bijna 5 procent krimp dit jaar.

    Na de krimp in 2020 volgt volgens de ramingen van ING een opleving in 2021. Als het herstel tegen die tijd is ingezet en het virus onder controle is, zal Nederland een groei van dik 8 procent tegemoet kunnen zien. Ook dat percentage ligt veel hoger dan in andere landen of regio's, waar overigens ook sprake zal zijn van herstel.

    Het Centraal Planbureau (CPB) kwam eerder met een aantal scenario's voor de gevolgen van de corona-uitbraak. In het beste geval krimpt de economie dit jaar met 1,2 procent en is er volgend jaar weer groei. In het donkerste scenario is er dit jaar een teruggang tot meer dan 7 procent, zei het CPB. Dan is het nog maar de vraag of in 2021 weer groei kan worden gerealiseerd.

  31. Forse straffen voor dreigen van besmetten politieagenten met corona

    De politierechter veroordeelt twee mannen tot respectievelijk vier maanden en zes weken cel voor (onder meer) het dreigen Amsterdamse agenten met corona te besmetten. Dat ziet de rechter als ‘bedreiging met zware mishandeling’. Lees het hele verhaal hier

  32. Noorwegen heeft epidemie onder controle, lockdown vanaf 20 april opgeheven

    Noorwegen begint met het geleidelijk opheffen van de lockdown die is ingevoerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Premier Erna Solberg heeft gezegd dat de lagere scholen 27 april weer opengaan. Vanaf 20 april mogen Noren weer de stad uit naar hun geliefde buitenhuisjes en gaan kleuterscholen en de kinderopvang weer open. Solberg waarschuwde dat er nog lang maatregelen van kracht blijven gericht op de bestrijding van het coronavirus. Thuiswerken blijft noodzakelijk.

    Maandag liet de Noorse regering weten dat de epidemie onder controle is gebracht. Een met het virus geïnfecteerde persoon besmet nauwelijks nog iemand anders in Noorwegen. Het geschatte besmettingscijfer daalde naar gemiddeld 0,7 persoon. Noorwegen registreerde tot nu toe meer dan 5860 besmettingen, en bijna tachtig mensen bezweken aan het virus. De regering sloot midden maart de grenzen voor buitenlanders.

    De Noorse premier Erna Solberg.Beeld EPA
  33. Prominente homo’s roepen op: Ga niet op seksdate, pak je rechterhand

    Niet belerend willen zijn, maar juist positief en begripvol. Dat is de belangrijkste boodschap van Ivo Mittelmeijer. De 37-jarige Amsterdammer is de aanjager van de campagne #NUffNIET (nu even niet) en heeft onder meer prominente figuren uit de homogemeenschap (van kroegbazen, clubeigenaren tot dragqueens en modeontwerpers) bereid gevonden om één belangrijke boodschap mee te helpen verspreiden: ga voorlopig niet op seksdate. Lees hier meer.

  34. Koningin Elizabeth wenst Johnson beterschap

    De Britse koningin Elizabeth heeft zich aangesloten in de rij wereldleiders die premier Boris Johnson beterschap hebben gewenst. Elizabeth wenste hem een 'volledig en snel herstel', aldus Buckingham Palace.

    Ze stuurde een boodschap naar Johnsons partner Carrie Symonds en de familie van Johnson. "Hare majesteit zei dat zij in haar gedachten zijn en dat ze de premier een volledig en snel herstel toewenst," meldde Buckingham Palace.

    De Britse eerste minister ligt sinds maandagavond op de intensive care van een ziekenhuis in Londen vanwege de gevolgen van een infectie met het coronavirus.

    Beeld EPA
  35. Lichte stijging aantal ic-patiënten

    Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw slechts licht omhoog gegaan

    De afgelopen 24 uur is het totale aantal Nederlandse ic-patiënten met 15 gestegen naar 1424, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend. Maandag kwamen er per saldo 24 ic-patiënten bij.

    Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de geringe stijging gunstig. Maar het is nog 'veel te vroeg' om de maatregelen die de verspreiding van het virus tegengaan terug te draaien, zei hij. "We weten zeker dat er dan een heel grote kans is dat het aantal patiënten weer sterk zal stijgen."

    Het totale aantal van 2400 ic-bedden is nog ruim voldoende om iedereen die opname nodig heeft te helpen. "Op dit moment hebben wij geen zorgen over de beschikbare capaciteit," zei Kuipers. Dat geldt zowel voor mensen met Covid-19 als voor andere patiënten.

    Voor de komende twee weken voorziet Kuipers een verdere toename van het aantal patiënten. Vervolgens ontstaat een soort plateau, dat langer kan aanhouden. Maar als mensen met mooi lenteweer veel meer naar buiten gaan en met elkaar in aanraking komen, zou zich opnieuw een piek kunnen voordoen.

    "Het is fijn dat het aantal niet alsmaar snel blijft stijgen. Maar het is heel fragiel," benadrukte ook Bas Leerink, die leiding geeft aan het LCPS. "We hebben nu stabiliteit, maar wel op een heel hoog niveau." Leerink benadrukte wel dat de situatie alles behalve normaal is. "Het is nooit eerder voorgekomen dat zoveel mensen met dezelfde aandoening op de ic liggen," zei hij.

  36. Naar verwachting 195 miljoenen banen verloren door coronapandemie

    Door de coronapandemie zullen in het tweede kwartaal wereldwijd 195 miljoen banen verloren gaan. De virusuitbraak zorgt vooral in Europa, Azië en de Arabische wereld voor een sterke daling van het aantal arbeidsplaatsen, verwacht de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

    Het verlies van tientallen miljoenen banen volgt uit een verwachte daling van 6,7 procent van alle voltijdsbanen in de periode van april tot en met juni. Vooral in landen waar de lonen in het hogere segment van middeninkomens vallen is de klap hard. Hier zullen veel meer banen verdwijnen dan tijdens de financiële crisis van 2008, waarschuwt de VN-organisatie.

    Tegelijkertijd dreigt de mondiale crisis, volgens ILO de ernstigste sinds de Tweede Wereldoorlog, vooral werkenden in landen met lagere lonen hard te raken. Hier werken juist in de getroffen sectoren als toerisme en horeca veel mensen op informele basis. Als zij door opdrachtgevers aan de kant worden gezet, hebben ze geen sociaal vangnet. Ook medische zorg is voor deze groep moeilijker te krijgen.

    Hoeveel mensen hun werk of inkomen in heel 2020 verliezen hangt volgens ILO sterk af van de duur van de pandemie en maatregelen daartegen. De organisatie wijst erop dat 2,7 miljard werkenden te maken hebben met een volledige of gedeeltelijke lockdown, wat gelijk staat aan 81 procent van de mondiale beroepsbevolking. Van hen werken 1,25 miljard mensen in sectoren waar het risico op inkomstenverlies en ontslagen door het coronavirus groot is.

    Volgens de ILO moeten overheden snel met steunmaatregelen komen die de banen en bestaanszekerheid van werkenden beschermen. Daarbij moet vooral veel aandacht uitgaan naar ontwikkelingslanden en de zwaarst getroffen sectoren.

  37. Engelse voetbalbond: 'We gaan clubs en competities verliezen'

    De Engelse voetbalbond FA vreest dat clubs en zelfs hele competities gaan omvallen vanwege de coronacrisis. Voorzitter Greg Clarke kwam met die onheilspellende boodschap tijdens een speech. Clarke sluit niet uit dat zelfs clubs uit de Premier League, de rijkste competitie ter wereld, failliet gaan.

    "Het voetbal staat voor economische uitdagingen die we niet voor mogelijk hadden gehouden," zegt de bondsvoorzitter. "Deze pandemie brengt economische consequenties met zich mee waar alle sectoren onder zullen lijden. Wij dreigen clubs en competities kwijt te raken als de financiën instorten."

    Volgens Clarke is vanuit de lagere divisies in Engeland het verzoek gekomen om het seizoen in te korten. Achter de schermen wordt hard gewerkt om in ieder geval de Premier League wel uit te spelen, maar volgens Clarke valt niet uit te sluiten dat het seizoen niet kan worden afgemaakt.

  38. DGTL organiseert online festival

    Het Amsterdamse festival DGTL, dat normaal op de NDSM-werf wordt gegeven, komt met het naar eigen zeggen 'grootste online festival ter wereld'. Het festival, DIGITAL DGTL, speelt zich in het weekend van 11 en 12 april af op meerdere digitale podia. 

    Tientallen dj's streamen hun sets live en ook wordt er op bestelling festivaleten en -drinken thuis geleverd tijdens de festivaldagen. De organisatie van DGTL benadrukt dat het de bedoeling is dat festivalgangers het feest thuis - en dus niet samen met vrienden - beleven. 

    Ook doet het festival de oproep een donatie te doen aan het Erasmus Medisch Centrum voor de ontwikkeling van een vaccin en medicatie tegen het coronavirus. 

    Beeld DGTL
  39. Ruim 50.000 bedrijven doen beroep op vergoeding loonkosten

    Ruim 50.000 bedrijven hebben sinds maandagochtend een beroep gedaan op een tegemoetkoming voor de loonkosten in verband met de coronacrisis. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV, die belast is met de uitvoering van de noodregeling.

    Op de eerste dag dat het loket open was kwamen al tienduizenden aanvragen binnen, en ook dinsdag liep het storm. Bedrijven die door de uitbraak van het nieuwe coronavirus veel omzet mislopen, kunnen een beroep doen op de regeling. Zij kunnen tot 90 procent van hun loonkosten vergoed krijgen.

    Met deze 'noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud' (NOW) wil het kabinet werkgevers financiële ruimte verschaffen zodat zij zoveel mogelijk mensen in dienst kunnen houden. Het is een van de belangrijkste steunmaatregelen voor het bedrijfsleven.

    De NOW vervangt de werktijdverkorting en is een stuk ruimer. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. Ook blijven bij de nieuwe regeling de WW-rechten van de werknemer intact.

  40. Vlaggenactie onderwijs gaat niet door

    De vlaggenactie voor het onderwijs in coronatijd, die donderdag volgens verschillende organisaties landelijk moest worden gehouden, is alweer van de baan. Er rezen bezwaren tegen vrolijk wapperende vlaggen nu er zoveel leed is door de crisis.

    "Veel mensen laten weten het op dit moment niet gepast te vinden. Met name het gekozen middel; de Nederlandse vlag, vinden zij in deze tijden niet passend. We begrijpen dat. Daarom stellen we de campagne om alle mensen te bedanken uit naar het moment dat de scholen en de opvang weer opengaan," aldus een woordvoerder van de betrokken PO-Raad. Ook dan zullen er geen vlaggen aan te pas komen.

    Het plan kwam uit de koker van buitenspeelstichting Jantje Beton en werd aanvankelijk gedragen door verscheidene organisaties en enkele BN'ers. "Door de sluiting van alle scholen hebben leraren, onderwijsprofessionals, maar ook ouders in zeer korte tijd moeten schakelen naar afstandsonderwijs, om alle kinderen zo goed mogelijk van onderwijs te blijven voorzien," verklaarden de initiatiefnemers maandag hun inmiddels gesneuvelde plan.

  41. Optredens in een leeg Concertgebouw

    In Het Concertgebouw treden vanaf woensdag artiesten op voor een vrijwel lege zaal. Er is slechts één medewerker van Het Concertgebouw aanwezig, op ruime afstand van de podiumkunstenaar. Empty Concertgebouw Sessions heet de nieuwe reeks concerten die digitaal te volgen is.

    Onder anderen de pianisten Anna Fedorova en Iris Hond en zangeres Edsilia Rombley, die 19 maart haar solodebuut zou maken in Het Concertgebouw, doen mee. "Optreden in een leeg Concertgebouw is natuurlijk bizar. Ik hoop hiermee de mensen thuis wat afleiding te geven in deze nare tijden," zegt Rombley.

    Tijdens de eerste editie, aanstaande woensdag om 12.30 uur uur, is de vloer voor pianiste Anna Fedorova, die onder meer werk van Chopin ten gehore brengt.

    De concerten zullen te zien zijn via de socialemediakanalen en de website van het Concertgebouw en van de betrokken artiesten.

  42. Politie deelt ruim 1400 boetes uit voor overtreden coronaregels

    De politie heeft in anderhalve week tijd ruim 1400 mensen beboet voor het overtreden van de coronamaatregelen. Ze waren met te veel mensen op pad of hielden niet genoeg afstand.

    Een week geleden stond de teller op basis van de eerste vier dagen op 250 boetes, voor mensen die zich niet hielden aan de regels om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

    De criminaliteitscijfers blijven aanzienlijk lager dan normaal, maakte de politie dinsdag bekend. Dat was ook vorige week al het geval.

  43. Meer Duitse controles langs Nederlandse grens met Pasen

    De politie in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaat in het paasweekend meer controles in het grensgebied uitvoeren. De politie verwacht meer verkeer over de grenzen heen, terwijl wordt verlangd dat mensen thuisblijven om de verspreiding van het nieuwe virus tegen te gaan.

    De politie heeft de opdracht langs de grenzen met Nederland en België extra waakzaam te zijn. De politie moet identiteitscontroles houden en bekijken of iemand mogelijk besmet is.

    De Bondsrepubliek stelt aan de grens met vijf buurlanden (Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland) de eis dat iemand die het land binnenkomt, een dringende noodzaak heeft om naar Duitsland te gaan. Sinds half maart zijn 70.000 mensen teruggestuurd. Aan de Nederlandse en Belgische grens geldt die eis niet.

    Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer stelde voor de grenzen overal te sluiten voor reizigers die geen prangende reden hebben om naar Duitsland te komen. Het crisiskabinet van bondskanselier Merkel kon daar vooral door verzet van Noordrijn-Westfalen en kritiek van het tevens aan Nederland grenzende Nedersaksen niet toe besluiten.

  44. Boris Johnson is 'stabiel', heeft geen longontsteking

    De toestand van de Britse premier Boris Johnson is stabiel. De 55-jarige Johnson heeft bovendien geen longontsteking, zo laat Downing Street 10 weten in een gesprek met de media.

    'De premier is in stabiele toestand de nacht doorgekomen en blijft optimistisch', meldt een woordvoerder. 'Hij ontvangt de standaard zuurstofbehandeling en kan zelfstandig ademen.' 

    Johnson had al een week last van gezondheidsklachten, voordat hij zondagavond werd opgenomen in het ziekenhuis. Maandagavond werd de premier overgeplaatst naar de intensivecareafdeling. Dat plaatst de Britten voor een flinke politieke uitdaging.

    De Britse premier Boris Johnson.Beeld EPA
  45. Zorgorganisaties: hoop niet op verblijf bij partner in instelling

    Branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ waarschuwt partners van mensen in verpleeghuizen geen hoop te koesteren dat ze in verband met de coronacrisis tijdelijk bij hun dierbare in de instelling kunnen gaan wonen. Het is maar zeer zelden mogelijk, aldus een woordvoerder.

    Dagblad Trouw ontdekte dat het soms wel gebeurt, maar volgens Actiz komt het erg weinig voor. Alles hangt af van de instelling, de afdeling, de woonruimte van de patiënt en de sanitaire voorzieningen. Bovendien zijn de bezoekverboden voor de verpleeghuizen er niet voor niets en ook bij de eenmalige entree van de partner voor een lang verblijf kan een besmetting meekomen.

    Bij Actiz vinden ze het verschrikkelijk dat echtparen elkaar nu helemaal niet in het echt kunnen zien, maar alleen online of door een raam. Toch vereist de veiligheid van iedereen die maatregel, aldus een zegsman.

  46. RIVM: 234 sterfgevallen, 292 nieuwe ziekenhuisopnames

    De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 234 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. Daarnaast zijn er 292 ziekenhuisopnames gemeld. Lees hier het hele artikel, met uitleg over de plotse stijging.

  47. Duits aanbod ic-bedden 'geeft ons meer lucht'

    Het Duitse aanbod om ruim honderd bedden op de intensive care beschikbaar te maken voor Nederlandse coronapatiënten, staat los van de uitbreiding van het aantal ic-bedden in Nederland. De Duitse bedden komen daar bovenop, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

    Beeld ANP

    Dat de Duitse bedden beschikbaar zijn, wil overigens niet zeggen dat ruim honderd Nederlanders naar Duitsland zullen gaan. Eerste keus blijft behandeling binnen Nederland, maar dat de mogelijkheid er is, 'geeft ons meer lucht,' aldus Gommers.

    Nederland heeft momenteel ongeveer 2400 bedden op intensivecareafdelingen beschikbaar. Daarvan zijn zo'n 500 bestemd voor mensen met een andere aandoening, zoals een hersenbloeding of een hartinfarct.

  48. ‘Overleg Rutte met zuidelijke premiers van uitstel naar afstel’

    Het telefonische overleg tussen premier Rutte en zijn collega’s uit Italië en Spanje gaat hoogstwaarschijnlijk niet meer door. Het gesprek moest de lucht klaren, nadat de zuidelijke landen Nederland vorige week een gebrek aan solidariteit verweten. 

    Ingewijden stellen dat nu eerst de (telefonische) vergadering van de Eurogroep, dinsdagmiddag, wordt afgewacht en dat daarna wordt gekeken ‘wat er richting de Europese Raad uit gaat komen’.

    Beeld ANP
  49. Kamer steunt Hoekstra in verzet tegen eurobonds

    Een ruime Kamermeerderheid steunt het kabinet in zijn verzet tegen Europese schuldfinanciering via eurobonds of coronabonds. Daarmee geven zij ruggensteun aan minister van Financiën Wopke Hoekstra, die dinsdagmiddag in een teleconferentie de strijd aangaat met voorstanders van gezamenlijk schuldpapier, zoals Italië en Spanje.

  50. Sneller uit ziekenhuis door thuismeetapparatuur

    Coronapatiënten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die al een eind zijn opgeknapt, kunnen sneller naar huis dankzij een set meetapparatuur waarmee ze hun toestand zelf kunnen monitoren. In de 'Covid-box' zit een digitale thermometer, een bloeddrukmeter en een zuurstofsaturatiemeter. Patiënten kunnen daar zelf hun waarden mee opmeten en die dagelijks doorgeven tijdens een videoconsult met een zorgverlener.

    Als de metingen daar aanleiding toe geven, kan de zorgverlener maatregelen nemen. "Om de capaciteit van het LUMC optimaal te benutten, is het belangrijk dat iedereen de juiste zorg op de juiste plaats krijgt. Thuis als dat mogelijk is, in het ziekenhuis als dat nodig is," legt medisch specialist Onno Teng uit. "Met de Covid-box kunnen patiënten zoveel mogelijk thuis herstellen en behouden we intensieve monitoring van de symptomen."

    Het ziekenhuis heeft ervaring met dit soort thuismetingen. Hartpatiënten krijgen al langer thuismeetapparatuur mee. De ervaringen daarmee zijn positief, aldus het LUMC. "In de praktijk leidt regelmatige monitoring tot tijdig ziekenhuisbezoek en kan dat zelfs levens redden."